Gündem

Sinan Ateş davasında ikinci gün | Sanıklar eski polis amiri ile yüzleşti, mahkemeden Ateş'in avukatını çıkarmayan polisler hakkında suç duyurusu

02 Temmuz 2024 08:00

Sibel YÜKLER/T24 Ankara

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davanın duruşması, ikinci gününde devam etti. Aralarında tetikçi Eray Özyağcı, azmettirici olduğunu söyleyen ve olayları organize eden Doğukan Çep ile eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın da bulunduğu tutuklu 22 sanıktan 8'i dün savunmalarını yaptı. Bugün ise tetikçiyi, Demirbaş'la birlikte Audi marka çakarlı araçla Bolu'ya götürdüğü belirlen eski Ülkü Ocakları yöneticisi ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Ümit Yıldırım'ın eski kalemi Emre Yüksel, Doğukan Çep'in cinayetten bir gün önce aradığı MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk, Çep'in de avukatlığını yapmış MHP'li avukat Serdar Öktem ve tetikçiyi Ankara'ya getiren özel harekât polislerinden Murat Can Çolak gibi kritik sanıkların yanı sıra Mustafa Uzunlar, Osman Bayraktar, Mehmet Yücel, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Caner Günay,  Alper Atay, Erdem Karadeniz ve eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal savunma yaptı. Tutuklu 22 sanıktan yalnızca Umut Ersoy, avukatı olmadığı gerekçesiyle savunma yapmadı. Mahkeme başkanının, Ayşe Ateş'in avukatı Ali Yücel'in salondan talimatını yerine getirmeyen Ankara Emniyeti'nde görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ilk duruşmaların hafta boyunca devam etmesi bekleniyor.

Avukatı salondan çıkarmayan polisler hakkında suç duyurusu kararı

Zaman zaman gergin anların yaşandığı duruşmada, MHP'li avukat Serdar Öktem'in sorgusu sırasında mahkeme başkanı ile Ateş ailesinin avukatları arasında tartışma çıktı. Sanık avukatları ile Ateş ailesinin avukatları arasında çıkan gerginliğin devam etmesi üzerine mahkeme başkanı, Ateş ailesinin avukatı Ali Yücel'in dışarı çıkarılması talimatı verdi. Mahkeme başkanı "Ağzınıza hakim olamıyorsanız çıkacaksınız, dışarı çıkacaksınız" deyince bir başka avukat, "Çıkar o zaman" dedi. Mahkeme başkanı, "Atın bunu" diye bağırdı.

Avukatı dışarı çıkarmayan kolluk görevlileri hakkında işlem yapacağını söyleyen mahkeme başkanı, "Onu dışarı çıkarmayan polisleri de istiyorum. Kolluk amirler, emniyet müdürleri buraya gelsin, sicillerini istiyorum, görevlerini yerine getirmediler, beni burada bas bas bağırttılar. Ben burada 10 defa emir vermek zorunda değilim" diye bağırmaya başladı. Ateş ailesinin avukatı ile duruşmayı izleyen Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır salondan çıkarıldı. Mahkeme başkanının talimatını yerine getirmeyen Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı ile görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Sanıklar ilk kez eski cinayet büro amiri ile yüzleşti

Duruşmada ilk kez birden fazla sanık, savunma yapan bir sanığa sorular sordu. Cinayet soruşturmasında görev alan, Tolgahan Demirbaş’ı da gözaltına alan ekipte yer alan ve şu an sanık konumunda bulunan eski Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal'a, diğer sanıklar tarafından sorular soruldu. Tutuklu sanık özel harekât polisi Aşkın Mert Gelenbey, Aykal'a ilişkin, "İşkence yapılmadığını söyledi kendisi. Ben bizzat Mustafa Ensar Aykal’ın talimatıyla işkence gördüm" dedi.

"T24 yazarı Tolga Şardan’ın haberinden öğrendi"

Sanık müdafi sorusunda, Mustafa Ensar Aykal’ın ifadesinde, toplamda üç kere gözaltına alınan Tolgahan Demirbaş’ın MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un da bulunduğu evden gözaltına alındığını ve sonrasında yaşananları T24 yazarı Tolga Şardan’ın haberinden öğrendiğini söylediğini aktardı. Aykal, "Tutanakta ne yazıldıysa o. Tutanakta sadece benim değil diğer polislerin de ifadesi var. Yakalandığında kimse mukavemet etmedi" cevabı verdi.

İşte "o gece" MHP'li Kılavuz'un evinde yaşanan anlar | Kılavuz'dan şüpheliyi almaya gelen polis ekibine: "Siz gidin, sahibiniz gelsin

"06 AT 5021 plakalı araç MHP'ye ait, Ülkü Ocakları'na tahsisli"

Eski Ülkü Ocakları yöneticisi ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın eski kalemi Emre Yüksel, tetikçi Eray Özyağcı'nın kaçırılmasında kullanılan 06 AT 5021 plakalı aracın Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait, Ülkü Ocakları’na tahsisli olduğunu belirterek, "Bu aracı şahsıma ait yetkisi yoktur. Sıkça kullandığım, birçok yöneticinin kullandığı araç. Bu araç benim sıklıkla kullandığım araç. Ülkü Ocakları’na ait araç, Ülkü Ocakları yöneticisi olarak kullanma hakkına sahibim, aracı Ülkü Ocakları’ndan aldık" dedi.

"Ülkü Ocakları’nın her yöneticisine anasının ak sütü gibi helal"

Ayşe Ateş’in avukatları, Bolu’ya neden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in kendilerine ait araçlarla gitmek yerine Ülkü Ocakları’na tahsisli araçla gittiklerini sordu. Yüksel bu soruya, aracın uzun yolda daha iyi olduğu iddiasıyla cevap verdi, “Ülkü Ocakları’na tahsisli bir araç, Ülkü Ocakları’nın her yöneticisine anasının ak sütü gibi helaldir” şeklinde konuştu.





"Sinan Ateş’in avukatı Ali Yücel’in plakasını sormadım"

Emre Yüksel, Ateş ailesinin avukatı Ali Yücel'in plakasını neden sordurduğuna ilişkin, "Ben kimseye Sinan Ateş’in avukatı Ali Yücel’in plakasını sormadım. Ben Tolgahan’a (Demirbaş) bir plaka sordum, Ali Yücel isimli şahsa ait çıkmış. İki buçuk yıl önce atılmış bir mesaj, ifademde gösterilince hatırlamıştım. Ben bir kafe açmıştım, bu araç da orada rahatsız olunmuş bir araç olabilir, o yüzden sormuşumdur. Tolgahan benim sık görüştüğüm bir arkadaş, o yüzden sordum" ifadelerini kullandı.

Doğukan Çep, gazetecileri tehdit etti

Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşma için sanıklar jandarma eşliğinde salona alındığı sırada azmettirici Doğukan Çep, basın bölümüne dönerek gazetecileri "Görüşeceğiz seninle" diye tehdit etti. Çep, dünkü duruşmada da cinayete ilişkin bilirkişi raporunu ortaya çıkaran T24 muhabiri Asuman Aranca'yı hedef göstermiş, Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ı da tehdit etmişti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında ilk gün: Kritik sanıklar ifadelerini ve bilirkişi raporundaki kayıtları reddetti, Doğukan Çep “Baş aktörüm, azmettiriciyim” dedi

DURUŞMANIN İKİNCİ GÜNÜNDE YAŞANANLAR

17.05: Sanık Umut Ersoy'un müdafii olmadığı için savunması alınmadı. Mahkeme, Ayşe Ateş'in avukatı Ali Yücel'in salondan çıkarılması talimatına uymayan Ankara Polisi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.

Sanıklar, sanık olan eski cinayet büro amiriyle yüzleşti

16.30: Duruşmada ilk kez birden fazla sanık, savunma yapan bir sanığa sorular sordu. Cinayet soruşturmasında görev alan, Demirbaş’ı da gözaltına alan sanık eski Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal'a, diğer sanıklar tarafından şunlar soruldu:

Doğukan Çep: Sinan Ateş’in sağ kolu, koruması Selman Bozkurt’un ateş ettiği silahlar hemen toplanmış mıdır, yoksa kaçırılmış mıdır?

Mustafa Ensar Aykal: İki silah vardı, daha sonra teslim edildi. Tutanaklarda vardır.

Doğukan Çep: Görevimizi çok iyi yaptık diyor, karşı taraf ateş etmiş, silahlar 6 saat sonra alınmış.

Mahkeme Başkanı: Yorum yapacak soru sorma.

Aytaç Ataç: Olaydan sonra gelip çitfliğimde arama yapılıyor, polisler arama için geldiklerini söylüyorlar. Tutanaklar nerede?

Aşkın Mert Gelenbey (Özel harekat polisi): İşkence yapılmadığını söyledi kendisi. Ben bizzat Mustafa Ensar Aykal’ın talimatıyla, işkence gördüm.

Tolgahan Demirbaş: Tanış olmamız nedeniyle, zannın ortadan kalkmasını istemek için soruyorum. Benim ifademi direkt kendisi mi almış, hiç baş başa kalmış mıyız?

Mustafa Ensar Aykal: İfadeyi alanı hatırlamıyorum ama ben almadım. Denk gelmemek için de özel çaba sarf ettim.

Zekeriya Asarkaya: İlk kez size soru sorma fırsatı buluyoruz. Bizi siz, ekibiniz aldınız?

Ufuk Köktürk: Eşim doğuma yakındı, sabah 06.00’ya kadar beni karakolda niye tuttular?

Mustafa Ensar Aykal: Siz İstanbul’da alındınız, eşinizin de alınma gibi bir durumu vardı, hatırlıyorum. Size 'şüpheli' deme yetkisine biz sahip değiliz.

"Ben önceki genel başkanın Sinan Ateş olduğunu bilmiyordum"

Ateş ailesinin avukatı, bilirkişi raporunda, Demirbaş’ın kendisinden numara istediğinde “önceki genel başkana çıkıyor” mesajı ile neyi kastettiğini sordu. Aykal, “Ben mesajımda ‘Önceki genel başkan’ dedim, ‘Genel Başkan’ demedim, savcı böyle demişim gibi geçirdi. Ben önceki genel başkanın da Sinan Ateş olduğunu bilmiyordum, birimden bana gelen mesaj bu yöndeydi” dedi.

"Başkaları gibi 40 kapının ipini çekmeden beklemişim"

15.45: Ara bitti, duruşma yeniden başladı. Ankara Emniyeti’nden eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal’ın savunmasına geçildi.

Bilirkişi raporuna göre, Tolgahan Demirbaş, o dönem Ankara Emniyeti Cinayet Büro'da görevli olan ve bir dönem Ateş dosyasına da bakan komiser Mustafa Ensar Aykal'dan Ateş'in adresini, eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu'dan da konumunu istedi. Bu yazışmalarda, Demirbaş’ın komiser Aykal’dan, “Genel Başkan istedi de” diyerek, Ateş’in adresini istediği ve “Aynen reis, onun ipini çekmişler” yanıtını verdiği görüldü. Demirbaş’ı gözaltına alan ekipte Aykal da vardı.

Demirbaş dünkü savunmasında, “Ankara’nın saygın eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal beni arada, ‘Çukurambar’da yaşanan olaydan haberin var mı’ diye sordu. ‘Haberim yok’ dedim, kapattım. Bana konum bilgisini Mustafa Ensar Aykal vermedi. Beni gözaltına almaya gelen polislerden biri de Mustafa Ensar Aykal’dır, biz nasıl suç ortağı olabiliriz” demişti.

Eski amir Mustafa Ensar Aykal, kasten öldürmeye yardım suçlamasını kabul etmediğini söyleyerek, şöyle savunma yaptı:

“9 aydır cezaevinde olduğum süre zarfınca olayı gerçekleştirenlere Ateş’in konumunu verdiğim medyada yazılmış, bunları okumuşum, bu olayın içinde Gazi Meclis’in içinden bir vekilin de (Olcay Kılavuz'u kastediyor) olduğunu görmüş, tüm bunları sabırla dinlemiş, başkaları gibi 40 kapının ipini çekmeden beklemişim.

"Demirbaş, emniyet, bürokrasi camiasından çok sayıda tanıdığı olan biridir"

Alınan ifademde de ‘aldatma’ usulünün tamamını anlatacağım. Tolgahan Demirbaş isimli şahıs dışında kimseyi tanımıyorum. Kendisi çok sayıda meslek büyüğümü tanıyan, onların vasıtasıyla şahsımı tanıyan, emniyet, bürokrasi camiasından çok sayıda tanıdığı olan, herhangi bir adli suça karışmadığını bildiğim, öğretmen ve evli biridir. Bu şahıs, zamanla tarafımda oluşturduğu güven çerçevesinde bazen şahsımdan bilgi taleplerinde bulunmuştur. Bu fiilin suç olduğunu bilmekteyim. Ama olağanüstü durumlar gibi yaklaşılıyor.

"Demirbaş’ı aradım, ‘Çukurambar’da bir şeyler olmuş haberin var mı?’ dedim"

Tarafıma atılan numara sonrasında, bu numara ‘eski genel başkana çıkıyor’ şeklinde mesaj attığım, karşılığında da ‘ipini çekmişler’ diye mesaj aldığım belirtilmiştir. Ben mesajımda 'bu no önceki genel başkana çıkıyor’ diyorum. Bunun üzerine şahıs tarafıma ‘aynen’ demiş. Şahıs bana bir GSM numarası göndermiştir. Ben de ‘bu no genel başkana çıkıyor’ dedim yalnızca. Bilirkişi raporu bana gösterilmedi. Bu şaibeli bilirkişi raporunda maktulün ikamet adresinin Demirbaş’ın da cebinden çıkması, bu adresin benim tarafımdan verildiği değerlendirilebilir denmesine rağmen, bu konuda herhangi bir beyan olmamasına rağmen, söz konusu adresin tarafımdan verildiği belirtilmiştir.

Bu söz konusu adresi neden vermediğim sorulabilir. Verdiğim zaman şikayetçi olabileceği, personelimin de zan altında kalabileceğini düşündüm. 29 Aralık’ta Demirbaş’la aramda 5 kez diye iddia edilen görüşme sayısı şaibeli bilirkişi raporunda bile ikisi 0 saniye gösteriliyor, diğerleri 3 saniye.

Olay günü Demirbaş’ı aradım, ‘Çukurambar’da bir şeyler olmuş haberin var mı?’ dedim. Adam yaralı. O da ‘Yoo hayırdır abi, ne oldu ki’ dedi. ‘Yok bir şey’ dedim, kapadım. Sinan Ateş ismini zikretmedim. Ben cinayet büro amiriydim. Hiçbir sanığın unvanına yer verilmeyen iddianamede, yalnızca benim cinayet büro amiri unvanım var.”

Aykal’a ilk olarak müdafilerin sorusu yöneltildi. “Dava dosyasında yer alan 7948 sayfa dahil, gizlilikle yürütülen soruşturma evrakı düşünüldüğünde, bu unvanını kullandığın yer var mı?” sorusuna, “Hayır, paraf atma yetkim var, unvanım yok” yanıtı verdi.

Avukatlar, Aykal ile Demirbaş arasında üç yılda 446 ileti tespit edildiğini bildirdi. Aykal, “Cinayetin tespiti için Tolgahan, aradığım kişilerden yalnızca biri. Mustafa Uzunlar’ın ifadesini ben almadım, Doğukan Çep’in ifadesini ben almadım” dedi.

Olcay Kılavuz'un evinde yaşananları T24'ten öğrenmiş

Sanık müdafi sorusunda, Aykal’ın ifadesinde, Tolgahan Demirbaş’ın MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un da bulunduğu evden gözaltına alındığını ve yaşananları T24 yazarı Tolga Şardan’ın haberinden öğrendiğini söylediğini aktardı. Aykal, "Tutanakta ne yazıldıysa o. Tutanakta sadece benim değil diğer polislerin de ifadesi var. Yakalandığında kimse mukavemet etmedi" cevabı verdi.

TOLGA ŞARDAN'IN YAZISI - İşte "o gece" MHP'li Kılavuz'un evinde yaşanan anlar | Kılavuz'dan şüpheliyi almaya gelen polis ekibine: "Siz gidin, sahibiniz gelsin"

Duruşmada gerginlik yaşandı, salon boşaltıldı

15.15: Mahkeme heyeti saat 15.45'e kadar duruşmaya ara verdi. Sanıklar salondan çıkarıldığı sırada kendi aralarında ve müdafileriyle anlaşmazlık çıktı. Bu sırada sanıklar müşteki sıralarına dönerek “Sizin de başınız sağ olsun” dedi, müştekilerden biri “İnşallah sizin de başına gelir, evlat acısı çekersiniz” diye bağırdı. Sanık yakınları, “Ne var, baş sağlığı dilediler” dedi. Kısa süreli sözlü atışma yaşandı. Salon boşaltıldı.

"Festivale gittim, başıma bu geldi"

15.05: Emre Yüksel’in savunmasının ardından 1877 Alemdağ Spor Kulübü Derneği Başkanı Alper Atay’ın savunmasına geçildi. 

Akay, suçlamaları reddetti, Sinan Ateş’i tanımadığını öne sürdü. Doğukan Çep’i, Ufuk Köktürk aracılığıyla tanıdığını anlatan Atay, o dönem futbolculuk yaparken zaman zaman görüştüklerini, birlikte futbol oynadıklarını öne sürdü.

Olay yaşandığında evinden çıkıp kulübün antrenmanı için stada gittiğini, daha sonra eve ve kulübün kafesine geçtiğini, sonra festivale gittiğini anlatarak, “31 Aralık’ta kendi evimdeydim, sonra çıktım. Akşam saatlerinde Doğukan Çep geldi. Oturduk, akşam saatlerine doğru, akşam saatlerinde çıkıp festival alanına geçtik. Polisler beni alınca yılbaşı gecesi festivalde olduğumuzu söyledim. Beni oraya götürdüler, Doğukan’ın oradaki otelde gözaltına alındığını söylediler. Adli kontrolle serbest bırakıldım, 40 günün sonunda Ankara’da savcılıktan çağırıldım. Kendi ayağımla karakola gittim, Ankara polisleriyle Ankara’ya gittim. Üç tane savcı vardı. Ben Doğukan Çep’in böyle bir şey yapacağını bilmiyordum. Festivale gittim, başıma bu geldi” dedi.

"Sinan Ateş’in avukatı Ali Yücel’in plakasını sormadım"

14.15: Eski Ülkü Ocakları yöneticisi ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın eski kalemi Emre Yüksel’in savunmasına geçildi.

Bilirkişi raporunda, Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel’in 06 AT 5021 plakalı ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a tahsisli olduğu öğrenilen Audi marka çakarlı bir araçla tetikçi Özyağcı’yı Ankara’dan Bolu’ya götürdüğü kayıtlara girmişti.

Emre Yüksel savunmasında şunları söyledi:

“12 yıllık mimarım, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaktayım. Türkiye Futbol Federasyonu’nda hakemlik yaptım. Ben kanunlara uyan, vatanına milletine bağlı bir insanım. Maktül Sinan Ateş’le hiçbir tanışıklığım yok. Olaydan bir gün önce silah ruhsatım çıkmıştı. Olayın olduğu gün Tolgahan Demirbaş’la çiftlikte atış yapmak için görüştük, sonra Balgat’ta yemeğe gittik, ardından ocağa gittik işlerimizi hallettik. Ben hayatımın bütün akışına devam ediyordum. Tutuklanma gerekçemde hiç tanımadığım Aytaç Ataç ve Çağlar Zorlu’nun ifadeleri yüzünden tutuklandığım soruluyor.
Ben kimseye Sinan Ateş’in avukatı Ali Yücel’in plakasını sormadım. Ben Tolgahan’a bir plaka sordum, Ali Yücel isimli şahsa ait çıkmış. İki buçuk yıl önce atılmış bir mesaj, ifademde gösterilince hatırlamıştım. Ben bir kafe açmıştım, bu araç da orada rahatsız olunmuş bir araç olabilir, o yüzden sormuşumdur. Tolgahan benim sık görüştüğüm bir arkadaş, o yüzden sordum.

Ben Tolgahan’ın (çiftlikteki) konumuna gitmedim, oralardan geçmedim. Misafirlerimin işi uzadı, çiftliğe gitmedim. Ben akşam Tolgahan Demirbaş’la İstanbul’a geçtik. Kullanımı bana ait olan 06 AT 5021 plakalı araçla gittik. Erken dönmemizin sebebi, eşiyle ayrı yaşıyordu, bir telefon geldi, oğlu yılbaşını birlikte geçirmek istedi, döndük."

Mahkeme başkanı, ”Olay saatinden sonra 58 görüşmenizi açıklayın” dedi. Yüksel, şunları söyledi: “Bizim 58 görüşmemiz yok, üç gün içinde yapılan görüşmelerdir. Çoğu cevapsız çağrıdır. Hem benim ruhsat işlerim hem misafir işlerim gibi nedenlerle aradım, bu husustan yapılan görüşmelerdir. İstanbul’a giderken yanımızda kimse yoktu.”

"06 AT 5021 plakalı Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait araç Ülkü Ocakları’na tahsisli"

Emre Yüksel, savunmasının ardından avukatların sorularına şu cevapları verdi:

“Bana tahsisli araç hala İstanbul’dadır, benim bir ayağım İstanbul’dadır, benim için şehir dışına çıkmak benim için rutindir. Bir HTS’nin altından geçerken, Tolgahan Demirbaş’ın olduğu bir fotoğraf.
Bolu’da durduk, Çorbacı Mülayim’de çorba içtik, dinlenme tesisine geçip İstanbul’a geçtik. İki kişi gittik. 06 AT 5021 plakalı Milliyetçi Hareket Partisi’ne ait araç Ülkü Ocakları’na tahsisli. Bu aracı şahsıma ait yetkisi yoktur. Sık sıkça kullandığım, birçok yöneticinin kullandığı araç. Bu araç benim sıklıkla kullandığım araç. Ülkü Ocakları’na ait araç, Ülkü Ocakları yöneticisi olarak kullanma hakkına sahibim, aracı Ülkü Ocakları’ndan aldık.

Emniyette bana tek bir soru soruldu; 'Emre Yüksel, cuma öğleden sonradan itibaren ne yaptın?' 'Kiminle görüşecektin' sorusu yok. Ben bu sorulara cevap verdim. Silah olayını söylemedim, çünkü Demirbaş’la sözleştik (Çiftlik evi için) görüşemedik. 'Silah aldık, atış yapacaktık' gibi ifadelerin emniyet tutanağında geçmemesi için 'göl kenarında oturacaktık' dedik. Bolu’da kimseyle görüşmedim, kimseyle buluşmadım. İstanbul’a gezmeye giderken çorba içtik. Telefon geldi, zaten gezmeye gittik diye döndük.”

"Ülkü Ocakları’na tahsisli bir araç, Ülkü Ocakları’nın her yöneticisine anasının ak sütü gibi helaldir"

Ayşe Ateş’in avukatları, Bolu’ya neden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in kendilerine ait araçlarla gitmek yerine Ülkü Ocakları’na tahsisli araçla gittiklerini sordu. Yüksel bu soruya, aracın uzun yolda daha iyi olduğu iddiasıyla cevap verdi, “Ülkü Ocakları’na tahsisli bir araç, Ülkü Ocakları’nın her yöneticisine anasının ak sütü gibi helaldir” dedi.

Tetikçiyi Bolu'ya bırakan araç ile MHP Milletvekili İsmail Akgül'ün babasına ait araç peş peşe giderken görüntülendi

Gazeteci Alican Uludağ, DW Türkçe’de bugün yayımlanan haberinde, sanık Serdar Öktem'in kullandığı belirtilen aracın, tetikçinin geçici olarak bırakıldığı Bolu'da trafikte MHP Milletvekili İsmail Akgül'ün babasına ait araçla peş peşe gittiğini gösteren kamera görüntülerine ulaştı. Tetikçi Eray Özyağcı'nın cinayetten 3 gün önce Ankara'da götürüldüğü bölgeye Tolgahan Demirbaş'ın da aynı gün gittiği tespit edildi.

Ayşe Ateş'in avukatı Ali Yücel, eski Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel'e Tolgahan Demirbaş ile Bolu'ya geldikleri sırada iki ayrı aracın PTS'ye takıldığını, bu araçlardan birinin İsmail Akgül'ün kullanımında olduğunu tespit ettiklerini belirterek soru sormak istedi. Ancak mahkeme başkanı, bu kişinin yargılama ile ilgisinin bulunmadığını belirterek soru sormasına izin vermedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın

"Doğukan Çep arada arar 'para gelecek, sonra şu hesaba yollar mısın' der"

14.10: Duruşma, taksici Caner Günay’ın savunmasıyla devam etti.

Günay, tetikçi Eray Özyağcı’yı İstanbul’dan Ankara’ya getiren özel harekât polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey ve aracı kiraladıkları otoparkın ortağı Osman Bayraktar’la birlikte olaydan 5 gün sonra gözaltına alınmıştı. Günay, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Avukatlar, “28 Aralık’ta sizin hesabınızdan Zekeriya Asarkaya’nın hesabına bin lira gönderilmiş. 6 Aralık’ta Muhammet Özyağcı’dan hesabınıza 50 bin lira gelmiş, açıklar mısınız?” sorusuna “Doğukan Çep arada arar, 'para gelecek, sonra şu hesaba yollar mısın' der, öyle yolladım” cevabı verdi.

Mahkeme başkanı, talimatına uymayan polisler hakkında tutanak tutulmasına karar verdi

14.05: Duruşma, aranın ardından başladı.

Mahkeme başkanı, Ayşe Ateş’in avukatı Ali Yücel’in duruşmadan çıkarılması yönünde talimatına uymayarak avukatı dışarı çıkarmayan başta Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Düzgün olmak üzere polisler hakkında tutanak tutulmasına karar verildiğini açıkladı. Mahkeme başkanı, polislerin sicillerinin belirlenmesi için müdür yardımcısı Murat Düzgün'e talimat verildiğini, hazırlanacak tutanağın da mahkemeye teslim edilmesinin istendiğini bildirdi.

12.45: Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 14.00'e kadar ara verdi.

"Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’nın manipülasyonuyla tutuklandım"

12.00: Ataç’ın ardından, Genel Başkan Ahmet Yiğit Yıldırım’ın Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanlığı döneminde birlikte çalıştığı isimlerden olan MHP’li avukat Serdar Öktem’in savunmasına geçildi.

Geçmişte Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı da yapan Öktem, cinayetin İstanbul ayağında eylemi organize eden Doğukan Çep, Eray Özyağcı ve MHP’li Ufuk Köktürk gibi isimlerin de avukatı.

İddianameye göre, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel, Ahmet Yiğit Yıldırım'ın makam aracı olarak kullanılan Audi marka çakarlı araçla tetikçiyi buradan alarak önce Bolu'ya götürdü, bu saatlerde dosyanın tutuklusu MHP'li Avukat Serdar Öktem ile Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı'nın da Bolu'ya geldikleri tespit edildi.

Sanık avukat Serdar Öktem, savunmasında suçlamaları reddederek, dosyanın eski savcılarını işaret etti. Öktem, “Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’nın manipülasyonuyla tutuklandım. Ülkü Ocakları ve MHP ile ilgim olduğu soruldu. 'Onur ve şeref duyuyorum Ocak üyesi olduğum için ama dosyayla ilgisi yok' dedim. Durdu Özer, savunmaları vermeyeceğini söyledi gizlilik gereği, 10 dakika sonra twitter’a düştü savunmam. '2 Ocak’ta neden emniyete gittin' dediler, ben avukat olarak emniyete gitmemle sorgulandım. Vatan haini Cevheri Güven hakkımda videolar yaptı, bunlardan rahatsız oldum, Ankara’ya gidiyordum” ifadelerini kullandı.

"FETÖ’cüler, PKK’lılar, DHKPC’liler beni hedef gösteriyordu"

Mahkeme başkanı “Sen Ankara’ya Ceheri Güveni şikayet etmek için mi gittin” diye sorunca, Öktem savunmasına şöyle devam etti:

“Hayır efendim, FETÖ’cüler, PKK’lılar, DHKPC’liler beni hedef gösteriyordu. Cinayetten sonra hakkımda haberler çıktı. Emniyete gittim, ana kapıda, hakkımda böyle bir durum olduğunu, ifade vermeye geldiğimi söyledim. Polis, cinayet büroyu aradığını ve hakkımda böyle bir şey olmadığını söylediler. Ben Ufuk Köktürk’ün avukatıyım ama sahte tutanak çıktı ifadesine girdim diye. 'Benim HTS kayıtlarımı getirin' dedim ifademde. O tarihlerde İstanbul’da olduğum, kimlerle görüştüğüm belli olacak.”

Avukat Öktem, cinayetin ardından gözaltına alındıktan sonra sorgusunda telefonunun şifresini vermemiş, gerekçe olarak geçmişte geçirdiği covid rahatsızlığını göstererek, "Şifreyi hatırlamıyorum" demişti.

Öktem, covidin üzerinden zaman geçmesine rağmen aynı savunmayı duruşmada da yapınca mahkeme başkanı “Şimdi hatırlıyor musun şifreyi?” diye sordu, Öktem “Hayır” cevabı verdi.

Öktem, geçen yıl temmuz başında cezaevinde rahatsızlanmış, kalp spazmı geçirdiği gerekçesiyle Etlik Şehir Hastanesi’ne kaldırılmıştı. İddiaya göre, hastanede “sarı alan” olarak adlandırılan bölümde müşahede altında olduğu sırada Ülkü Ocakları üst yönetiminden kritik iki ismin de aralarında bulunduğu beş kişi Öktem’i ziyaret etti.

Öktem hastaneye kaldırıldığını da anlattı, ancak ayrıntılardan ve bu iddialardan bahsetmedi.

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında çarpıcı iddia: Hastaneye kaldırılan tutuklu Avukat Serdar Öktem ile Ülkü Ocakları temsilcileri görüştürüldü!

“Mensubu olduğum bir camiaya yıkmak için 18 aydır bize zulmediliyor”

Öktem savunmasında, “Mensubu olduğum bir camiaya yıkmak için 18 aydır bize zulmediliyor” dedi.

Daha sonra avukatların sorgusuna geçildi. Öktem, sorgu üzerine olay tarihinden yaklaşık 1 yıl önce son olarak Çep’le konuştuğunu, başka bir yakınlığı olmadığını söyledi ve şu cevapları verdi:

"Ben ülkücü olmaktan şeref duyuyorum, çocukluğumdan beri bu camianın içindeyim. Bir dönem Ülkü Ocaklar Genel Başkan Yardımcılığı yaptım, covid rahatsızlığım nedeniyle bıraktım. Maktülle alakalı gıyaben biliyorum, ben onun döneminde görev yapmadım, yan yana gelmedik. Ne iletişimim ne tanışıklığım var.”

Mahkeme başkanı ile Ateş ailesinin avukatı arasında gerginlik

Ateş'in avukatı, "Şifreyi hatırlasaydınız verir miydiniz? 22 sanıktan 21'inin telefonu incelendi, Öktem'in incelenmedi. Hatırlasaydı şifreyi verir miydi?" diye sordu. Öktem, "Avukatlık Kanunu 36. madde kapsamında vermezdim" dedi. Avukat, "Telefonda yalnızca müvekkillerinizle mi görüşüyorsunuz?" diye sorunca sanık müdafileri itiraz etti. Gerginlik çıkması üzerine mahkeme başkanı "Yeter" diye bağırdı. Başkan, Ateş ailesinin avukatına dönerek, "Zaten bu sorunuz hayatın olağan akışına aykırı, bu konuda yetki de takdir de mahkemenin" diye tepki gösterdi.

Sanık avukatları ile Ateş ailesinin avukatları arasında gerginliğin devam etmesi mahkeme başkanı, Ateş ailesinin avukatı Ali Yücel'in dışarı çıkarılması talimatı verdi.

Mahkeme başkanı "Ağzınıza hakim olamıyorsanız çıkacaksınız, dışarı çıkacaksınız" deyince bir başka avukat, "Çıkar o zaman" dedi. Mahkeme başkanı bağırarak, "Atın bunu" diye bağırdı. Avukatı dışarı çıkarmayan kolluk görevlileri hakkında işlem yapacağını söyleyen mahkeme başkanı, "Onu dışarı çıkarmayan polisleri de istiyorum. Kolluk amirler, emniyet müdürleri buraya gelsin, sicillerini istiyorum, görevlerini yerine getirmediler, beni burada bas bas bağırttılar. Ben burada 10 defa emir vermek zorunda değilim" diye bağırmaya başladı.

Ateş ailesinin avukatı ve Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır salondan çıkarıldı

Mahkeme başkanı, avukatlara ve kolluk görevlilerine bağırarak şöyle seslendi:

"Niye yerine getirmiyorsunuz talimatlarımı, neyden korkuyorsunuz, devletin yüzünü göstermekten bu kadar aciz misiniz, ne elinize geçiyor düzeni bozunca? Ortalığı karıştırmanın hiçbir ailemi yok. Şov yapmaya gerek yok. Bir yere kadar avukatlığını ve savunma hakkınızı tolere ederim, ben de avukatlık yaptım, oraya geçtiğinizde kafanızdan neler geçtiğini bilirim. Ama müvekkillerinize şov yapacaksınız diye sabrımın da bir yeri var."

Ateş ailesinin avukatı ile Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır salondan çıkarıldı.

Mahkeme başkanının talimatını yerine getirmeyen kolluk görevlileriyle ilgili işlem yapılacak.

"Sinan Ateş'in vurulduğunu duyuncu 'Tolgahan tanır' diyerek onu aradım"

11.45: Kayseri ve Ankara’da restoran zinciri sahibi olan ve Gölbaşı’ndaki çiftliğin sahibi Aytaç Ataç’ın savunmasına geçildi. 

Aytaç Ataç, savunmasında suçlamaları reddederek şunları söyledi:

“Tolgahan Demirbaş’ı tanıyorum, her hafta takımını çiftlikte kahvaltı yaptırdı. Kendisi de sürekli gelmeye başladı, köpek hediye etti. Ona bakmaya geliyordu. Tolgahan benden habersiz oraya çokça gitmiştir, köpekleri beslemiştir. Olay günü saat 11 sularında beni aradı, çiftliğe gideceğini söyledi. Biz Yavuz Süleymanoğlu’yla restoranda otururken telefon geldi, 'Sinan Ateş’i vurmuşlar' dedi. 'Kim o' dedim, 'eski Ülkü Ocakları Başkanı' dedi, ben de 'Tolgahan tanır' diye aradım. 'Vurmuşlar haberin var mı' dedim, 'yok abi' dedi. Sonra öldüğünü gördüm, öldü mü, nereli diye aramalar yaptım. Cenazesine baktım, çok üzüldüm. Benim tek bildiğim budur. Olay günü Çağlar’ı da aradım (Zorlu). 'Sinan Ateş vurulmuş haberin var mı' dedim.”

"Tolgahan, Çağlar Zorlu'ya Sinan Ateş’in adresini sormuştu"

Mahkeme başkanı “Çağlar’ı niye aradın? Onun Sinan Ateş’i tanıdığını nereden biliyorsun?” diye sordu. Ataç, “Olaydan 8 ay önce Tolgahan, Çağlar’a 'bir konumu öğrenebilir misin' diye sordu. Sinan Ateş’in adresini sormuştu. Bir eylem mi, pankart mı ne yapılacakmış. 'Çocuk musunuz' dedim” diye yanıt verdi.

"Savcılar Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’ya hakkımı helal etmiyorum"

11.30: Eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu’nun savunmasına geçildi.

Sanıklardan Tolgahan Demirbaş, bilirkişi raporuna göre, o dönem Ankara Emniyeti Cinayet Büro'da görevli olan ve bir dönem Ateş dosyasına da bakan komiser Mustafa Ensar Aykal'dan Ateş'in adresini, eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu'dan da konumunu istemişti.

Duruşmada savunması alınan Çağlar Zorlu, dosyanın önceki savcıları olan ve daha sonra görevlendirmeden alınan savcılara işaret ederek, “Savcılar Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya’ya hakkımı helal etmediğimi belirterek söze başlamak istemiyorum. Uydurma adreslerle 18 aydır cezaevinde tutuluyorum. Uydurma adreslerle ilgili yazışmalar dışında bu davayla ilgili bir alakam yoktur. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

"Beni bu davaya renk katmak için getirdiler"

Çağlar Zorlu, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Şube Müdürlüğü’ne davet edildiğimde ‘Telefonuna, bilgisayarına bakacağız, bir şey çıkarsa yandın, yoksa iyisin’ dediler. Ben Demirbaş’a bazı programlar bildiğimi söyledim yalnızca sohbet arasında. Savcı Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya, ‘Sinan Ateş’in konumlarına baktık. Gerçekten de uydurmaymış' dediler, 'seni bırakacağız' dediler, 'ifadeni yazalım git’ dediler. Benim ifadem tutanağa yazılmış, polis geldi ‘Seni gönderiyoruz’ dedi. Sonra avukat çağırdılar. Ben onlar için bulunmaz nimettim, bu davaya renk katmak için getirdiler, Aytaç Ataç falan neden Sinan Ateş’i öldürsün. Ben tanımıyordum ki buradakiler de tanısın? Savcı Durdu Özer ile Durmuş Ali Kaya’nın şablon oluşturulması için buraya eklendim. Ben eski MİT’çi değilim.”

"Doğukan Çep ile Eray Özyağcı’yı tanımıyorum"

11.23: Sanıklardan Mehmet Yüce’nin savunmasına geçildi.

Yüce, tetikçi Eray Özyağcı’yı olay yerinden motosikletle kaçıran motokurye Vedat Balkaya’ya motosikleti satan kişi.

Yüce, savunmasında taksi durağı işlettiğini, motor kiraladığını ve sattığını anlattı. "Vedat Balkaya aradı, motor kiralamak istediğini söyledi. Geldi, gördü, anlaştık. Motorun ödemesini yaptı, kalanı daha sonra ödeyecekti. 25 Aralık saat 15.00-16.00 civarı motoru aldı. Doğukan Çep ile Eray Özyağcı’yı tanımıyorum. Bana motor bağlanınca mesaj geldi, ayın 30 ya da 31’iydi. Kimseyi tanımıyorum, olay bundan ibaret ve buradayız” dedi.

Yüce, Vedat Balkaya’nın kendisini sosyal medya ilanından bulduğunu öne sürdü. Ancak çevredeki insanların tanıması ve güvenli görmesi üzerine faturalandırma yapmadığını iddia etti.

11.20: Duruşma, verilen aranın sona ermesinin ardından yeniden başladı.

10.45: Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 11.20'ye kadar ara verdi. Doğukan Çep, salondan çıkarıldığı sırada basın bölümüne dönerek öpücük attı.

Mahkeme başkanından Doğukan Çep'e: Kes sesini, otur yerine, alın mikrofonunu

10.20: Duruşmada, sanıklardan otopark sahibi Uzunlar’ın ortağı olan Osman Bayraktar’ın savunmasına geçildi.

Bayraktar, aynı zamanda diğer sanıklardan Hakan Saraç’ın geçmiş dönemde cezaevinden arkadaşı.

Bayraktar, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Doğukan Çep, Bayraktar’ın savunması sırasında söz istedi. Soru sormaması ve ne dediğinin anlaşılmaması üzerine mahkeme başkanı sinirlenerek, “Kes sesini, otur yerine, alın mikrofonunu” diye bağırdı.

"Doğukan Çep, kiralamak için benden araç istedi"

10.10: Mustafa Uzunlar'ın savunmasına geçildi.

Tetikçi Eray Özyağcı, 28 Aralık'ta özel harekât polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey'in kullanımındaki kiralık transporter araçla Ankara'ya getirilmişti.

Aracın sahibi olan otopark işletmecisi Mustafa Uzunlar da gözaltına alınarak tutuklanmış, ifadesinde söz konusu aracı Ataşehir’deki otoparkta iki polisin aldığını söylemişti.

Mustafa Uzunlar savunmasında suçlamaları reddederek, “27 Aralık günü otoparka gittiğimde Doğukan Çep otoparktaydı. Kendisi araç kiralamak için benden araç istedi. Polis arkadaşlarla birlikte düğün tebriğine gidip geleceğiz dedi. Ben de aracı kiralayabileceğimi söyledi. İndirim de yaptım, polisler var diye de güvendim. Ben aracı yıkamaya verdiğimde, bu iki polis arkadaşın ‘Pavyona gideriz’ konuşmalarına denk geldim. Aracı polislere çalışanım teslim ettim, ben spora gittim. Doğukan ben ayrılırken oradaydı, geri geldiğimde yoktu. Araca önce özel harekâtçılar bindi, ardından Babi lakaplı Eray geldi, polislerle birlikte gittiler. Ben Doğukan’a sordum 'Sen gitmeyecek misin?' diye, 'Ben gitmeyeceğim arkadaşlar gidecek' dedi. Ben de polisler verdiğim ve Doğukan’ın arkadaşım olmasıyla sebebiyle aracı verdi. Saat 16.00-17.00 gibi gittiler, ben otoparkın kayıtlarını polise teslim ettim" dedi.

"İcraata gitmişler' sözünü 'çapkınlık' anlamında söyledim"

Uzunlar, konuşmada geçen ‘İcraata gitmişler’ konuşmasına ilişkin, "Polislerin kendi aralarındaki pavyon konuşmasını kastettim, çapkınlıktır. Beni kandırarak, bu olaya kattığı için Doğukan’ın kendisinden de şikayetçiyim" dedi.

Avukatlar Uzunlar’a Doğukan Çep’i neden farklı bir isimle kaydettiğini sorduğunda “korktuğunu” öne sürdü. “Bu araçta GPS cihazı yok, diğer araçlarınızda GPS cihazı var mıydı?” diye sorduklarında ise sanık müdafileri ve Ateş ailesi avukatları arasında gerginlik çıktı.

Mahkeme Başkanı müdahale etti, Uzunlar soruya “Uzun süreli yolda olacaklara takabiliyoruz” yanıtı verdi.

Köktürk: MHP İstanbul önünde fotoğraf çektirmişim, yok 'Olcay kılavuz işin içinde mi?'

09.40: MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk’ün savunmasına geçildi.

Köktürk, Ateş’in öldürülmesinde azmettirici olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Doğukan Çep’in, cinayetten bir gün önce kendisini aradığını anlattı.

Doğukan Çep ile 2013 yılında Maltepe Cezaevinde aynı koğuşta tanıştıklarını itiraf eden Köktürk, Çep’in Ateş öldürülmeden önce kendisini 28 Aralık gece 23.00’de Facetime üzerinden aradığını söyledi.

Köktürk, duruşmadaki savunmasında suçlamaları reddetti. Çep’in olaydan önce kendisini arayarak borç istediğini söyleyen Köktürk, ödemenin bu nedenle yapıldığını öne sürdü.

Köktürk, savunmasına şöyle devam etti:

“Benim tutuklanmamdaki motivasyon para göndermem değil, ben daha önce cinayetten cezaevinde yattım. Nasıl olacak da eşim doğuma yakınken, cinayetle ilgili bir parayı eşimin hesabından atacağım… Bana başka da sorulan bir soru yok. Parayı ihtiyacı olduğu için ödeme yaptım. Biz tahliye olmayacağız, görülmemiş mahkemenin verilmiş kararıyla alınıyoruz. Evimi basıyorlar, ‘Kime attın parayı?’ diyorlar. Ama onlar için süper bir şey var. MHP İstanbul İl Başkanlığı önünde fotoğraf çektirmişim, MHP’yle ne alaka abi? Yok 'Olcay kılavuz işin içinde mi?’ Ne alakası var Ülkücü camiayla? 55 yıllık parti, böyle bir şeye mi kalır? Bu kadar aptallık olabilir mi? Allah’ından bulacaklarını düşünüyorum. Burada normal cinayet davasında olmayacak şeyler dönüyor. 4 bin lira para atmışım sadece. Doğukan Çep benim sevdiğim arkadaşım, yokluk gördük, bu kadar arkadaşlığım var. Onun dışında bir tane olaya karışmışlığım var mı? Allah şahidimdir sırf Milliyetçi Hareket Partisi’nde fotoğraf çektirdim, Yavuz Selim Demirağ diye bir gazeteci hakkımda yazmaya başladı, eskiden severdim de onu.”

Avukatlar Serdar Öktem ile cinayetten bir gün sonra 31 Aralık’ta facetima üzerinden neden görüştüğünü sorarak, “Öğlen saatlerinde başlayan görüşme, akşama kadar sürüyor ev gece saatlerinde siz yakalanana kadar sürüyor. Ne konuştunuz? Doğukan Çep’in cinayet günü sizi araması var” diye belirtti.
Duruşma salonunda gerginlik çıktı, Köktürk, “O dosyayı kim incelediyse o da buraya gelir inşallah. Ben cinayet için arar mıyım ertesi gün? Ben Doğukan Çep’le yakın arkadaşım, görüşürüm” cevabı verdi.

"Gitmişken eğleniriz"

09.20: Tetikçi Eray Özyağcı, 28 Aralık'ta özel harekât polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey'in kullanımındaki kiralık transporter araçla Ankara'ya getirilmişti. Dün Gelenbey, savunmasını yaptı. Bugünkü duruşmada ise ilk olarak diğer özel harekât polisi Muratcan Çolak’ın savunması alındı.

Suçlamaların hiçbirini kabul etmeyen Çolak, diğer polis Gelenbey’in teklifiyle Ankara’ya gitmeye karar verdiklerini söyleyerek, “Daha sonra tanımadığım Eray Özyağcı geldi, dedesinin hasta olduğunu, Ankara’ya gitmek istediğini söyledi. Aşkın da bana abisinin sıkıntılı olduğunu söyleyerek, 'gitmişken eğleniriz' dedi. Ankara’ya gittik. Ben uyudum zaten. Arabayı yaklaşık 40 kilometre sürdüm dönüşte, sonra yine uyudum” dedi.

Mahkeme başkanı, “Eğlenmeye gittiniz, abisini sormadı mı, 'niye geldiniz, eğlenmiyoruz' diye? Sen uyumaya mı gittin?” sorusunu yöneltti. Çolak ise çelişkili ifadeler verdi, “Ben abisine sordum ‘Eğlenmeye gitmeyeceğiz mi?’ dediler ama ben uyudum, gidemedik” dedi.

Çolak, Doğukan Çep’i tanıyıp tanımadığına ilişkin sözlerinde de çelişkili bilgiler verdi. Başkan, bunun üzerine Çolak’ın "Otoparka Doğukan Çep geldi" sözlerini hatırlattı, Çolak, net cevaplar veremedi.

Mahkeme başkanı, yine önceki ifadelerinde uyuduğuna ve eğlenceye gideceklerine ilişkin bir ifadesi olmadığını belirtti.

Mahkeme başkanı, Çolak’a "2 saat için mi Ankara’ya gittiniz” diye sordu, Çolak “Arabada içmiştim, uyumuştum” cevabı verdi.

Çolak, Eray Özyağcı’nın üzerinde herhangi bir silah görmediğini de öne sürdü.

“Yakalaması olan birini şerefli Türk polisi nasıl taşır?”

Ateş ailesinin avukatları, “Yakalaması olan birini şerefli Türk polisi nasıl taşır?” diye sorunca, diğer polis Aşkın Mert Gelenbey ve sanık müdafileri tepki gösterdi. Çolak, “Ben Özyağcı’yı tanımıyordum ki araması olduğunu bileyim” dedi, avukatlar “Tanımadığınız insanın ismini biliyorsunuz” diye cevap verdi. Yine Ateş ailesinin avukatları, “Akşam 18.00’de Ankara’da olup 22.00’de Ankara’dan ayrılmayı planlıyorsunuz. Pavyonlar bu saatte açık mı ki siz Ankara’da eğlenmeyi gidiyorsunuz?” diye sorunca, sanık müdafileri tepki gösterdi.

Avukatlar ayrıca, “Polisler şehir dışına giderken idari makamlardan izin almak zorundadır, izin aldınız mı?” diye sordu, Çolak almadıkları cevabını verdi. Mahkeme başkanı ise sorunun esasa ilişkin olmadığını söyledi.

09.15: Duruşma, heyetin yerini almasıyla başladı.

09.12: Sanıklar jandarma eşliğinde duruşma salonuna alındığı sırada azmettirici Doğukan Çep, basın bölümüne dönerek gazetecileri "Görüşeceğiz seninle" diye tehdit etti. Çep, dünkü duruşmada da cinayete ilişkin bilirkişi raporunu ortaya çıkaran T24 muhabiri Asuman Aranca'yı hedef göstermiş, Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ı da tehdit etmişti.

09.10: Duruşmada, olay günü Ateş'in yanında yer alan ve yaralandığı için dosyada müşteki sıfatıyla yer alan akrabası Selman Bozkurt da bulunuyor.

09.05: CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan ile DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Ayşe Ateş'in yanında duruşmayı izliyor.

09.02: Bugün Sincan'da düne göre daha düşük bir katılım var. Hem izleyici hem de basın mensubu sayısında azalma mevcut. Güvenlik önlemlerinin de düne göre daha gevşek olduğu görüldü.

09.00: Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, avukatlarıyla birlikte salona girdi. 

SİNAN ATEŞ DAVASININ İLK GÜNÜ NELER OLMUŞTU?

Dünkü duruşmada, MHP'nin katılma talebi "suçtan zarar görmedikleri" gerekçesiyle oybirliğiyle reddedildi. Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, duruşmayı uzun süre CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yan yana izledi.

Dün görülen duruşmadaki savunmalarda ise çelişkili ifadeler dikkati çekti. Sanıklar, bilirkişi raporuna da yansıyan telefon kayıtlarını reddederken, konum istediklerini ya da görüştükleri kişileri hatırlamadıklarını öne sürdü. Tetikçi Özyağcı ve duruşmada cinayeti azmettirdiğini söyleyen Doğukan Çep ile birlikte 7 sanığın da cinayetin planlanması ve sonrasında yaşananlarda Tolgahan Demirbaş'tan hiç bahsetmemesi de bir diğer dikkat çekici nokta oldu. 

Duruşmada, Demirbaş, motokurye Vedat Balkaya ve tetikçi Özyağcı'yı İstanbul'dan Ankara'ya getiren özel harekât polislerinden Aşkın Mert Gelenbey gibi kritik sanıklar, emniyetteki ve savcılıktaki ifadelerini redderek değiştirdi. Emniyette işkence altında ifade verdiklerini, kendi ifadelerinin ise tutanağa geçirilmediğini öne süren sanıklar, benzer iddialarını savcılık ifadeleri için de öne sürdü.

Tolgahan Demirbaş ve Doğukan Çep ise Demirbaş'ın telefonundan özel bir programla kurtarılan yazışmalarla cinayet dosyasını kiritik bir aşamaya getiren bilirkişi raporunu reddetti, raporun ve kayıtların hatalı olduğunu öne sürdü. Demirtbaş, bilirkişi raporundaki adreslerin hiçbirine gitmediğini de öne sürdü. Sanık Demirbaş, yine bilirkişi raporuna yansıyan Sinan Ateş’e ilişkin “İpi çekilmiştir” yazışmasını da "İpi çekilmiş demekten kastım, teşkilatla camia ile ilgisi kalmadı, aforoz edildi anlamındadır” iddiasıyla savundu, raporu art niyetli buldu.

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında ilk gün: Kritik sanıklar ifadelerini ve bilirkişi raporundaki kayıtları reddetti, Doğukan Çep “Baş aktörüm, azmettiriciyim” dedi

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti davası başladı; işte 25 soruda suikastte adı geçenler, soruşturma sürecinde yaşananlar ve siyasete yansımaları

Doğukan Çep: Ben davanın baş aktörüyüm, azmettiriciyim

Tetikçi sanık Eray Özyağcı, polise ve savcılığa verdiği ifadeyi değiştirerek, kendisini Doğukan Çep’in azmettirdiğini söyledi. Cinayeti organize eden Doğukan Çep ise mahkeme başkanının, "Sen mi azmettirdin?" sorusuna, "Ben azmettirdim" yanıtını verdi. Çep savunmasına da, “Ben bu davanın baş aktörüyüm, azmettiriciyim" sözleriyle başladı. Çep, "Dava dosyam için Sinan Ateş'ten yardım istedim, benden para aldı, sonra telefonlarıma çıkmadı. 'Öldürün' demedim, ayağından vurdurduk ama öldü. O açı Selman'ın açısı. Bence Selman'ın mermisiyle karnından vuruldu, Eray'a yazıldı" dedi.

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti davasını izleyen Özgür Özel: Azmettiricilerle bağı ortadan kaldırmak için üst düzey bir çaba gördük!

TIKLAYIN - MHP'nin Sinan Ateş davasına katılma talebi reddedildi; Feti Yıldız'dan tepki geldi: Usul ve yasaya aykırı!

TIKLAYIN - Dervişoğlu'ndan "Sinan Ateş" davası açıklaması: Duruşmanın sulandırılmasına yönelik adımlar atılıyor

İddianamede neler var, kimlere hangi ceza isteniyor?

Arkadaşı Selman Bozkurt ile bir binadan çıktığı sırada motosikletli 2 kişinin silahlı saldırısına uğrayan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ateş ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, cinayetten yaklaşık 1,5 yıl sonra mahkemece kabul edilmişti.

İddianamede, Sinan Ateş'in olay sırasında yanında olan ve omuzundan yaralanan Selman Bozkurt ile Ateş'in eşi Ayşe Ateş, "müşteki" sıfatıyla yer alıyor. Ancak Ayşe Ateş'in ifadesi iddianamede yer almıyor. 

22 sanıklı iddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ile onu olay yerine getirerek kaçıran Vedat Balkaya ve Suat Kurt'un müşterek fail olarak "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmaları talep edildi. İki ismin, Ateş'in yanında bulunan Selman Bozkurt'a yönelik ise "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13'er yıldan 20'şer yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. 

Özyağcı'nın ayrıca "ruhsatsız tabanca bulundurmak ve taşımak" suçundan 1 yıldan 3 yıla, Tolgahan Demirbaş'ın ise "zincirleme şekilde kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme" suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Sanıklardan ''silahlı eylemi organize ettiği'' iddia edilen Doğukan Çep ve şüpheli eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın ise cinayete azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklardan Zekeriya AsarkayaHakan SaraçUfuk KöktürkMehmet YüceMustafa UzunlarAşkın Mert GelenbeyMurat Can ÇolakOsman BayraktarCaner GüneyUmut ErsoyÇaglar ZorluAytaç AtaçEmre Yüksel, avukat Serdar ÖktemErdem KaradenizAlper Atay, eski cinayet büro amiri Mustafa Ensar Aykal'ın "iştirak halinde işlenen suça yardım ettikleri" gerekçesiyle cezalandırılmaları istendi.

Bu 17 sanığın, "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapsi istenirken, eski cinayet büro amiri Aykal'ın ayrıca kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak maktule ait kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak temin ettiği gerekçesiyle 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

17 kişinin dosyası ayrıldı

Cinayete ilişkin 22 tutuklu sanık hakkında dava açılırken, 17 şüphelinin de dosyası ayrıldı. Dosyası ayrılanların arasında hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç ile Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay ve eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz yer alıyor.

Soruşturma sürecinde savcılar değiştirildi

Cinayetin işlendiği sırada Ankara Adliyesi’nde uzlaştırma savcısı olarak görev yapan Ayhan Ay nöbetçiydi. 1. Dış Bölge olarak belirlenen yerlerdeki şüpheli olaylara 24 saat boyunca savcı Ay bakıyordu. Ay’ın nöbeti esnasında Ateş cinayeti gerçekleşti. İş bölümü gereği ölümlü olaylara ilişkin dosyalar nöbetçi savcıda kaldığından, Ateş cinayeti soruşturması da savcı Ay’da kalacaktı. Ancak soruşturmanın seyri değişti. Özellikle Tolgahan Demirbaş’ın, cinayetten bir gün sonra, 31 Aralık 2022 gecesi gözaltına alınması sırasında Kılavuz’un evinde yaşanan kriz, emniyet tarafından savcıya “boş dosya” gönderilmesi nedeniyle derinleşti. Demirbaş, “boş dosya” nedeniyle serbest kaldı. Savcı Ay, daha sonra yapılan tespitler ışığında emniyete yazı yazarak, Demirbaş’ın “mevcutlu" (polis eşliğinde) şekilde adliyeye getirilmesini istedi. Buna karşın emniyet ise savcılığa “adresinde bulunamadığı” yanıtını vererek, Demirbaş’ı getirmek istemedi. O tarihlerde dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun devreye girdiği, mevcutlu getirme yazısı için “kapısının altından geri atın” dediği öne sürüldü. Bütün bu gelişmeler üzerine 17 Ocak 2023 tarihinde, yani cinayetten 19 gün sonra dosya milliyetçi kesime yakın olduğu bilinen Başsavcıvekili Durdu Özer’in koordinatörlüğüne verildi. Özer’in yanı sıra dosyaya Savcı Ay ile birlikte çalışmak üzere savcı Durmuş Ali Kaya da eklendi.

Bilirkişi raporundaki detaylar

Soruşturma kapsamında tutuklanan eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'ın telefonundan kurtarılan yazışmalar, cinayetin aylar önce planlandığını gösterdi. T24’ün kamuoyuna duyurduğu Demirbaş’ın yazışmalarına ilişkin bilirkişi raporu, Sinan Ateş’in, Ahmet Yiğit Yıldırım’ın talimatıyla cinayetten dokuz ay önce takip edilmeye başlandığını ortaya koydu. Bilrikişi raporuna göre, Demirbaş, Ankara Emniyeti Cinayet Büro'da görevli olan ve bir dönem Ateş dosyasına da bakan komiser Mustafa Ensar Aykal'dan Ateş'in adresini, eski MİT görevlisi Çağlar Zorlu'dan da konumunu istedi. Bu yazışmalara, Demirbaş’ın komiser Aykal’dan, “Genel Başkan istedi de” diyerek, Ateş’in adresini istediği ve “Aynen reis, onun ipini çekmişler” yanıtını verdiği görüldü.

Raporda, Demirbaş ve Emre Yüksel’in 06 AT 5021 plakalı ve Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’a tahsisli olduğu öğrenilen Audi marka çakarlı bir araçla tetikçiyi Bolu’ya götürdüğü kayıtlara girmişti

 

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

Sinan Ateş'in ablası: Bahçeli samimiyse elimizdeki bütün belgeleri vermeye hazırız, katilleri birlikte yakalayalım

MURAT SABUNCU

Özgür Özel: Demirtaş ile çalışma toplantısı yapmak istiyorum, MHP Sinan Ateş cinayetinde sınıfta kaldı

Cinayete ilişkin haberler için tıklayın.