Dünya

İsrail ordusu, Beyrut'u vurdu: "Hizbullah ana karargâhını hedef aldık" | Hizbullah lideri Nasrallah yaşıyor mu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Tesnim Haber Ajansı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın durumunun iyi olduğu haberini geçti

Arşiv

27 Eylül 2024 18:41

Güncelleme: 28 Eylül 2024 12:32

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu. İlk belirlemelere göre, saldırılarda ölü sayısı 6'ya, yaralı sayısı 91'e yükseldi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargâhını hedef aldıklarını açıkladı. Axios haber sitesi İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberinde saldırının hedefinin Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu ve İsrail ordusunun Nasrallah'ın vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini belirtti. Hizbullah'a yakın bir kaynak Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirdi. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada Tahran'ın Nasrallah'ın durumunu kontrol ettiğini söyledi. Beyaz Saray'dan da İsrail'in Beyrut'u vuracağı konusunda önceden uyarılmadıkları açıklaması geldi. The New York Times, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ni evinde acil toplantıya çağırdığını yazdı.  

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırının yaşandığı ve Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesinin boşaltılması çağrısında bulundu ve ordu Beyrut'ta Hizbullah'a ait stratejik binaları hedef alacağını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Önümüzdeki günlerde tüm tarafların yapacağı tercihler bu bölgenin hangi yolda ilerleyeceğini belirleyecek" açıklamasında bulundu. 

Öte yandan, İsrail, Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine şiddetli saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Saldırılar nasıl başladı?

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde yaklaşık 10 patlama sesinin ardından dumanlar yükseldi. Patlamalar, Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmadan sonra gerçekleşti. Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, İsrail savaş uçaklarının, Dahiye bölgesini bombardıman çemberine alarak, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binayı bombaladığı aktarıldı. Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binanın bombalandığı ifade edildi. Dahiye bölgesine çok sayıdaki ambulans ve sivil savunma ekibi sevk edilirken, Başkent Beyrut'taki hastanelerden vatandaşlara acil kan bağışı çağrıları yapıldı.

Ölü ve yaralı sayısı yükseliyor

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in savaş uçaklarının Dahiye bölgesine yönelik peş peşe bombardımanı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya, yaralı sayısının da 91'e yükseldiği belirtilen açıklamada, saldırılar sonucu oluşan enkazları kaldırma çalışmalarının sürdüğü ifade edildi.

Netanyahu'nun ofisi, fotoğraf servis etti

İsrail basını, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin, Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'na hitap etmek üzere ayrılmadan önce, hava saldırısını onayladığını gösteren bir fotoğraf yayımladığını yazdı.

 

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM konuşmasının tam metni: Suudi Arabistan ile normalleşme vurgusu yaptı, BM'ye "antisemitik safra bataklığı" dedi

Netanyahu BM Genel Kurulu'nda kürsüye çıktı, Türkiye dahil birçok heyet salonu terk etti: Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni haritada "İsrail" olarak gösterdi

İsrail ordusu: Hizbullah ana karargâhını hedef aldık

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargâhını hedef aldıklarını açıkladı.

Hizbullah'ın karargâhını sivil yapıların altına gizlediğini savunan Hagari, hedef aldıkları isme ilişkin bilgi paylaşmadı.

İsrail basını ise İsrail ordusunun Beyrut'taki bombardımanında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını öne sürdü.

Netahyahu BM'deki basın toplantısını hızla terk etti

İsrail'den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu'nun BM'de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.

Nasrallah hayatta mı, öldü mü?

İsrailli yayın organı Kanal 12 ise Netanyahu'nun Beyrut'taki saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölüp ölmediğine ilişkin soruya "Bekleyin" yanıtını verdiğini aktardı. İsrail basını, Nasrallah'ın hedef alınan karargâhta olduğunu ancak henüz öldüğünü doğrulayan kesin bir kanıt olmadığını öne sürdü.

İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut'ta hedef aldığı noktada "Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını" ve bu saldırıda "sığınak delici" bombalar kullanıldığı belirterek, "saldırının düzenlendiği noktada bulunan birinin sağ çıkmasının zor olduğunu" iddia etti.

Axios haber sitesi İsrailli bir kaynağa dayandırdığı haberinde, saldırının hedefinin Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah olduğunu ve İsrail ordusunun Nasrallah'ın vurulup vurulmadığını kontrol ettiğini belirtti.

Hizbullah'a yakın bir kaynak Reuters'a Nasrallah'ın hayatta olduğunu söylerken, İran'ın Tasnim haber ajansı da Nasrallah'ın güvende olduğunu bildirdi. İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada Tahran'ın Nasrallah'ın durumunu kontrol ettiğini söyledi.

Öte yandan İbranice yayın yapan İsrail kamu yayıncısı Kan, "Hasan Nasrallah hedef alınan karargâhtaydı ancak henüz öldüğünü doğrulayan kesin bir kanıt yok" diye yazdı.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef alan saldırının başarılı olup olmadığını söylemek için “çok erken” olduğunu söyledi. Yetkili, yaz aylarında Gazze'de Hamas lideri Muhammed Deif'i öldüren İsrail operasyonunun başarılı olduğunun teyit edilmesinin haftalar aldığını hatırlatarak “Bu bir zaman meselesi” dedi.

Nasrallah'ı hedef alma kararının “çok zor bir karar” olduğunu söyleyen yetkili, teyidin her an gelebileceğini belirterek “İstihbarata bağlı, genellikle gizlemeye çalışırlar” dedi.

Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi de CNN'e, Nasrallah'ın hayatta olup olmadığına dair bilgiyi beklediklerini söyledi. 

Walla internet sitesine konuşan kaynak da "Nasrallah'ın burada bulunduğuna ilişkin işaretlerin arttığını ve buradan kurtulmasının zor olduğunu" savundu.

İran'dan açıklama

İran'ın Lübnan'daki büyükelçiliği X'te yaptığı açıklamada İsrail'in Hizbullah'ın merkezini hedef alan saldırısının “failine uygun bir ceza getirecek” tehlikeli bir oyun değiştirici tırmanma olduğunu söyledi.

İran Büyükelçiliği “Bu kınanması gereken suç, oyunun kurallarını değiştiren tehlikeli bir tırmanışı temsil ediyor” dedi.

Lübnan Başbakanı: İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor

 

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, ilk belirlemelere göre İsrail'in başkent Beyrut'a düzenlediği bir dizi hava saldırısının çok fazla can kaybına yol açtığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Başbakan Mikati, yaptığı yazılı açıklamada, "Elde edilen verilere göre, düşman İsrail'in Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği bir dizi hava saldırısı çok fazla can kaybına yol açtı." ifadelerini kullandı.

Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile bir telefon görüşmesi yaparak bilgi edindiğini aktaran Mikati, "Yeni saldırı, düşman İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumun sorumlulukları doğrultusunda İsrail'i durdurması gerektiğine işaret eden Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik soykırım savaşını durdurması talebinde bulundu.

 

Netanyahu'nun saldırıyı onayladığını gösteren fotoğraf

İsrail basını, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin, Binyamin Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'na hitap etmek üzere ayrılmadan önce, Beyrut'taki Hizbullah karargâhına düzenlenen hava saldırısını onayladığını gösteren bir fotoğraf yayımladığını yazdı.

Fotoğrafta Netanyahu'nun New York'taki otelinde askerî sekreteri ve genelkurmay başkanıyla birlikte olduğu görülüyor.

Netanyahu, İsrail'e dönüşünü hızlandırdı

Ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Netanyahu İsrail'e erken dönüyor. Netanyahu, bugün Beyrut'taki büyük saldırının ardından bu akşam yerel saatle 20.00'de New York'tan havalanacak.

Pentagon: İsrail uyarıda bulunmadı, Austin saldırı sırasında Gallant ile konuştu

Pentagon Sözcüsü, ABD'nin İsrail'in Beyrut'u vuracağı konusunda önceden uyarılmadığını ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in operasyon devam ederken İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştüğünü söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı karargâhından da fotoğraf servis edildi

Savunma Bakanı Yoav Gallant, IDF'nin Hizbullah'ın Beyrut'taki karargâhına düzenlediği saldırıyı İsrail Hava Kuvvetleri'nin yeraltı komuta odasından izledi.

Lübnan Büyükelçisi Baddoura: Benzeri görülmemiş büyüklükte saldırı var

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Salim Baddoura ve yardımcısı Rayan Said, BM Cenevre Ofisi'ne Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle bir araya geldi.

"İsrail'in Lübnan'a yönelik benzeri görülmemiş büyüklükte saldırısı var ve bu tüm hızıyla sürüyor" ifadelerini kullanan Baddoura, İsrail'in son askeri teknolojiyi kullanarak her gün savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediğini söyledi.

Baddoura, İsrail'in bu son saldırısını "mutlak bir dokunulmazlığa sahip olduğu" düşüncesiyle gerçekleştirdiğini belirterek, İsrail'in Gazze'de işlediği "soykırımın" şimdiye kadar hesabını vermediğini söyledi.

"Gazze'de uluslararası toplum bırakın hesap sormayı İsrail'i durdurmayı dahi başaramadı" ifadesini kullanan Baddoura, İsrail'in Lübnan'da da aynısını yapmaya hazırlanmasının sürpriz olmadığının altını çizdi.

Baddoura, İsrail'in Lübnan'ın güney kentlerine saldırılarında sivil, kadın, çocuk ve yaşlı ayırt etmediğine dikkati çekti.

"İsrail kara saldırısı için yığınak yapıyor"

İsrailli yetkililerin Lübnan'a yönelik tehditlerini sürdürdüğünü ve bunun olası kara saldırılarının sinyali olabileceğini söyleyen Baddoura, İsrail'in uluslararası kamuoyundan gelen "gerginliğin azaltılması" yönündeki çağrıları dikkate almadığını vurguladı.

Baddoura, İsrail'in olası bir kara saldırısı için sınıra yığınak yaptığını kaydederek, "Bu, işgalci gücün siciline eklenecek yeni bir pervasızlık ve çılgınca girişim olur. Çok güçlü askeri güç olsanız bile tüm sorunlarınızı saldırı ve bombalamayla çözemezsiniz. Uluslararası hukuk, ilke ve gelenekleri de hesaba katmak zorundasınız." dedi.

DSÖ, Lübnan Sağlık Bakanlığı ile yakın temasta

AA muhabirinin, "Lübnan'ın sağlık kapasitesi özellikle İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle zorlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum bu konuda Lübnan'a yeterli desteği sağlıyor mu?" sorusunu yanıtlayan Daimi Temsilci Yardımcısı Rayan Said, bu noktada özellikle Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Lübnan Sağlık Bakanlığı ile yakın temasta olduğunu söyledi.

Said, DSÖ'nün BM ve diğer yardım kuruluşlarıyla koordineli olduğunu belirterek, DSÖ yetkilerinin olası savaşa hazırlık yaptığını ancak bunun yaşanmamasını umut ettiklerini ifade etti.

Lübnan'ın güneyinden İsrail'e roket atıldı

Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine bir dizi roket atıldı. Atılan roketler, İsrail'in Hayfa kentinden görüntülenirken, roketlerin bir kısmı İsrail hava savunma sistemi 'demir kubbe' tarafından imha edildi.

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan açıklama 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında “Önümüzdeki günlerde tüm tarafların yapacağı seçimler, bu bölgenin hangi yolda ilerleyeceğini belirleyecek ve bölge halkı için şimdi ve muhtemelen gelecek yıllarda derin sonuçlar doğuracak" ifadelerini kullandı. 

Seçeneklerden birinin “diplomasi yolu” olduğunu söyleyen Blinken, bu yolun İsrail ile Lübnan arasındaki sınır boyunca ve Gazze'de ateşkese varılmasını içerdiğini belirtti. Blinken, ABD'nin “ilerlemenin yolunun çatışmadan değil diplomasiden geçtiğine” inandığını açıkça belirttiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, "Şu anda diplomasiye giden yolu görmek zor görünebilir, ancak bu yol orada ve bize göre gerekli. Bu yolu seçmeleri için tüm taraflarla yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden da "ABD'nin IDF'nin eylemi hakkında hiçbir bilgisi ya da katılımı yoktur. Daha fazla bilgi topluyoruz. Daha fazla bilgi edindiğimizde daha fazla şey söyleyeceğim" açıklamasında bulundu. 

Cebeli Lübnan'a düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü, 17 kişi yaralandı

İsrail'in Cebeli Lübnan vilayetine bağlı Şuf bölgesini de hava saldırısıyla hedef aldığı vurgulanan Sağlık Bakanlığı açıklamasında, saldırıda 4 kişinin öldüğü, 17 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Ülkenin resmi haber ajansı NNA'nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binayı bombaladığı aktarılmıştı.

Saldırılar sonucu Dahiye bölgesinde 6 binanın yerle bir olduğu belirtilen haberde, başkent Beyrut'taki hastanelerden vatandaşlara acil kan bağışı çağrılarının yapıldığı vurgulanmıştı.

İsrail ordusu Beyrut'ta Hizbullah'a ait stratejik binaları hedef alacağını duyurdu

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde "Hizbullah'a ait mühimmat saklandığı"nı iddia ettiği üç binayı hedef alacaklarını, Beyrut Havalimanı'nı izlediklerini ve "düşman unsurların buraya inmesine izin vermeyeceklerini" açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada, Beyrut'taki sivil havalimanı üzerinden silah nakline izin vermeyeceklerini bildirdi.

Hagari, Beyrut'un güneyine düzenledikleri saldırının sonuçlarını izlediklerini, saldırının hassas bir operasyon olduğunu ifade etti. ABD ile sürekli temas halinde olduklarını dile getiren Hagari, güneydeki halkı uyardıklarını çünkü bu bölgeleri bombalayacaklarını söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü, "Hizbullah'a ait stratejik binaları hedef alacağız. Hizbullah'ın merkezi karargahına yönelik saldırının sonuçlarını hala inceliyoruz, saldırımız hassas bir operasyondu." ifadelerini kullandı.

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Beyrut Havalimanı'nda devriye uçaklarının dolaştığını, "düşman unsurların inişine izin vermeyeceklerini" kaydetti.

Hagari, Beyrut'ta "Hizbullah mühimmatları" saklandığını iddia ettiği üç binayı hedef alacaklarını açıkladı.

İsrail ordusu saldırıda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ismini zikretmekten kaçındı ancak "liderlik kadrosunu hedef aldıklarını" belirtti.

Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine şiddetli saldırılar

AA'ya göre, İsrail ordusu, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın kalesi niteliğindeki Dahiye bölgesine şiddetli saldırılar düzenliyor.

İsrail ordusu, Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın güçlü olduğu Dahiye bölgesinde yer alan el-Leyleki ve el-Hadas mahallelerini bir saati aşkın süredir hava saldırılarıyla hedef alıyor.

Dahiye bölgesindeki binaları hedef alan İsrail hava saldırılarının sesleri, Beyrut'un birçok bölgesinden duyuluyor.

Hizbullah'a yakın el-Meyadin televizyonunun haberine göre, İsrail ordusu, Dahiye bölgesinde Leyleki ve Hadas mahallelerinde yer alan yerleşim binalarını bombaladı.

İsrail’in Lübnan’a şiddetlenen saldırılarında 783 kişi öldü

Hizbullah'la 8 Ekim'den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında en az 783 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

Hizbullah ise İsrail ordusu tarafından ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımana füzeli saldırılarla karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar açıklanmadı.

Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

 

Orta Doğu'da yeni eşik; Lübnan'da binlerce çağrı cihazı ve telsiz patlatıldı

ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlendi. İran destekli militan grubun kullandığı binlerce çağrı cihazı ve el telsizi patlatıldı. Saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu en az 37 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 500'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı'nın ilk gününden itibaren Hamas'ın yürüttüğü savaşa İsrail'in kuzey, Lübnan'ın güney sınırında destek veren Hizbullah için ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Grubun lideri Hasan Nasrallah da "Ağır bir darbe aldık. Direnişin tarihinde daha önce görülmemiş düzeyde bir darbeydi" ifadeleriyle saldırının boyutunu kabul etti. 

İlk saldırı çağrı cihazlarına

Önce Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazları, 17 Eylül'de saat 15.30 sularında eş zamanlı olarak patlatıldı. Saldırıdan birkaç ay önce, Nasrallah, militanlara ve özellikle de gerginliğin yüksek seviyede olduğu güney sınırında bulunanlara akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunmuştu. Hizbullah, bu uyarılar nedeniyle İsrail'in sızma tehditleri ortasında güvenli iletişimin bir yolu olarak çağrı cihazlarını tercih ediyordu. Lübnan'ın çeşitli yerlerinde ve Suriye'de binlerce çağrı cihazının patlatılmasıyla 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyordu. 

TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

Fotoğraf: AA

Saldırının ardından özellikle ABD basınında cihazların nasıl patlatıldığıyla ilgili bilgiler yer almaya başladı. Amerikan yetkililer, çağrı cihazlarının henüz militan gruba teslim edilmeden önce yerleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Çağrı cihazlarının Tayvan'dan sipariş edildiği de bildirildi. 

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Tayvanlı şirketten açıklama: Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

Tayvanlı çağrı cihazı firması Gold Apollo, Lübnan'daki patlamalarda kullanılan çağrı cihazı modelinin Budapeşte merkezli BAC Consulting tarafından üretildiğini, firmaya sadece markasının lisansını verdiğini ve cihazların üretiminde yer almadığını belirtti.

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang, ürünün kendilerine ait olmadığını, üzerinde sadece kendi markalarının olduğunu söyledi. 

TIKLAYIN | Tayvanlı çağrı cihazı firmasından açıklama: Hizbullah'ın çağrı cihazları Budapeşte merkezli şirket tarafından üretildi

ERAY ÖZER YAZDI | Patlayıcılı çağrı cihazları nerede üretildi, cihazlara patlayıcı nasıl yerleştirildi?

Gold Apollo'nun kurucusu ve başkanı Hsu Ching-kuang

Lübnan: Ulusal egemenliğin ihlali

Lübnan hükûmeti, saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğunu" vurguladı. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da Bakanlar Kurulu'yla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığını ifade etti. 

TIKLAYIN | Lübnan: Çağrı cihazlarının patlatılması İsrail'in suçu ve ulusal egemenliğin ihlali

NAMIK DURUKAN HABERİ | İsrail, Hizbullah’a karşı strateji mi değiştirdi? İsrail medyası Lübnan’daki siber saldırıyı nasıl gördü?

İkinci saldırı ertesi gün yaşandı: 27 ölü

İlk saldırının ertesi günü, 18 Eylül'de, Lübnan'da bu kez de el telsizleri patlatıldı. Hizbullah, saldırılardan İsrail'i sorumlu tutarak misilleme sözü verdi. 

Reuters tarafından incelenen patlatılmış telsizlerin görüntülerinde iç panelde “ICOM” ve “Japon malı” ibarelerinin yer aldığı görüldü. Bir güvenlik kaynağı, el telsizlerinin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazlarıyla aynı zamanda satın alındığını söyledi.

Reuters'a konuşan Lübnanlı üst düzey bir güvenlik kaynağı ve bir başka kaynak, yabancı topraklarda uzun bir özelleşmiş operasyon geçmişine sahip olan İsrail istihbarat ajanlarının çağrı cihazlarının içine patlayıcı yerleştirdiğini iddia etti. 

TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

TIKLAYIN | Reuters: Almanya, İsrail'e silah ihracatı lisanslarını askıya aldı

İsrail Savunma Bakanı: Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant savaşın yeni bir aşamaya girdiğini, ağırlık merkezinin daha fazla asker ve kaynak aktarılan kuzey sınır bölgesine kaydığını söyledi. Gallant bir hava kuvvetleri üssünde yaptığı açıklamada “Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz; bu aşama cesaret, kararlılık ve azim gerektiriyor” dedi.

ERAY ÖZER YAZDI | Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Cep telefonlarındaki piller ölümcül patlama yaratır mı?

Nasrallah'tan ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, "Bu Lübnan'a yönelik bir savaş ilanıdır. İsrail'in amacı buydu" ifadelerini kullanırken çağrı cihazlarından kapalı olanların olduğunu, bazı cihazların hâlâ depoda olduğunu ifade ederek "Bu bizim için çok büyük bir şans oldu" dedi. 

"Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir" diye Nasrallah, "İsrail düşmanımız tarafından hedef alındık. Yüzlerce çağrı cihazımız eşzamanlı infilak ettirildi. Tüm kırmızı çizgiler aşılmış ve insani etik hukuk aşılmıştır" diye devam etti. 

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Nasrallah'tan patlamalar sonrası ilk açıklama: İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı, saldırılar savaş sebebidir

Lübnan'a büyük saldırı

İsrail ordusu, 19 Eylül'de Lübnan'ın güneyinde çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, Hizbullah'ın ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasını hedef aldığını duyurdu. 

İsrail ordusunun bu saldırısı, 7 Ekim'de başlayan Gazze Savaşı devam ederken 11 aydır Lübnan'a yönelen en şiddetli hava saldırısı olarak raporlandı. 

TIKLAYIN | İsrail, Lübnan'da çok sayıda noktaya hava saldırısı düzenledi: Hizbullah'ın, ateşlenmeye hazır 30 füze platformuyla 150 füze rampasının vurulduğu açıklandı

Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla vuruldu

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Misyonu, yaptığı açıklamada çağrı cihazlarının nasıl patlatıldığının tespit edildiğini duyurdu. Lübnanlı yetkililerin ön soruşturmasında, çağrı cihazlarının Hizbullah'a ulaşmadan önce ele geçirildiği ve cihazlara patlayıcı yerleştirildiği tespit edildi. 

TIKLAYIN | Lübnanlı yetkililer duyurdu: Çağrı cihazları elektronik mesaj yoluyla patlatıldı


Üst düzey Hizbullah komutanı, Beyrut'ta öldürüldü

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirdiği “hedefli bir saldırıda" militan grubun üst düzey isimlerinden İbrahim Akil'i öldürdü. Bir apartmana yönelik gerçekleştirilen saldırıda 31 kişi hayatını kaybederken 60'tan fazla kişi de yaralandı. ABD, saldırıdan haberdar edilmediğini iddia etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, küresel örgütün bugün Beyrut'ta meydana gelen saldırının ardından itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

TIKLAYIN | İsrail'in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı

TIKLAYIN | Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürülen Hizbullah komutanı İbrahim Akil kimdir?

Lübnan'daki saldırıda ölenler arasında çocuklar da bulunuyordu