19 Eylül 2024

Çağrı cihazlarının peşinde: Sıradaki durak Bulgaristan

Üç gündür bir casusluk filminin ortasında gibiyiz. Düğüm biraz yavaş da olsa çözülüyor. Macaristan'dan sonra sırada Bulgaristan var. Bir Norveçlinin Sofya'da kurduğu şirket çağrı cihazı alışverişinin ortasında gibi duruyor

Lübnan'da patlayan çağrı cihazlarının nerede üretildiği, içine patlayıcıların nasıl yerleştirildiğine dair belirsizlik gizemini korumayı sürdürüyor.

Daha önce Gold Apollo ismindeki Tayvanlı şirketin topu temsilcilik verdiği Macaristan'daki BAC Consulting'e attığını, BAC Consulting'in ise kendilerinin üretim yapmadığını, sadece aracı olduğunu açıkladığını yazmıştım.

BAC Consulting şirketinin sahibi Cristiana Arcidiacono-Barson

Şimdi işin içine Bulgaristan da girdi.

Bulgaristan medyası çağrı cihazlarının satış işleminin Sofya merkezli bir şirket üzerinden gerçekleştiğine dair iddialara yer verdi.

İddiaya göre Budapeşte'deki BAC Consulting'e satış Norta Global isimli bir limited şirket üzerinden gerçekleşmişti.

Bunun üzerin Bulgaristan bir soruşturma başlattı.

Tüm okların bir anda üzerine çevrildiği Norta Global'ın sahibi Rinson Jose isminde bir Norveçliydi.

Ne kadar ilginç bir tesadüftür ki Bulgaristan'daki Norta Global ile Budapeşte'deki BAC Consulting'in kuruluş tarihleri neredeyse aynı: BAC Consulting 19 Mayıs 2022'de kurulmuştu, Norta Global Ltd ise 14 Nisan 2022'de kurulmuş bir şirket.

Yani sadece bir ay önce!

Üstelik sadece 200 Bulgar levası, yani yaklaşık 3800 TL sermaye ile…

Norta Global'ın kurucusu Rinson Jose Oslo'da yaşayan, kendini girişimci ve IT uzmanı olarak tanımlayan bir isim.

Son iki yıldır Norveç'te faal olan, çeşitli yayınları bulunan DN Medya Grup isminde bir şirkette dijital dönüşüm ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) uzmanı olarak çalışıyor.

Rinson Jose'nin 2016'da Oslo'da kurduğu Norta Link diye bir başka şirket daha var.

Belli ki Jose, Norta ismiyle önce Oslo'da bir şirket kurmuş, sonra bilinmeyen bir nedenle benzer bir isimle Norta Global olarak Sofya'da da bir şirket kurmaya karar vermiş.

İlk şirketten, yani Norta Link'ten iki yıl sonra.

Norta Link bilişim hizmetleri (IT) sağlayan bir şirket olarak görünüyor.

Norta Link'in Linkedin hesabına girdiğimizde internet sitesinin artık kullanımda olmadığını, 11-50 aralığında çalışanı varmış gibi görünse de Rinson Jose dışında aktif bir çalışanı olmadığını görüyoruz.

Peki, şu durumda Macaristan üzerinden Lübnan'a gönderilen çağrı cihazları Bulgaristan'da mı üretildi?

Öyle görünüyor ki, hayır.

Bulgaristan'daki Norta Global da paranın aktarımında kullanılan ve asıl üretim merkezini gizlemekte kullanılan bir başka paravan şirket.

Yani, Hizbullah'a bu saldırıyı yapanlar asıl üretici ortaya çıkmasın diye satışı şirketten şirkete aktararak takibi zorlaştırmayı hedeflemişler.

Nitekim Bulgaristan'daki bir televizyon kanalı, soruşturmayı yürüten DANS'ın (Ulusal Güvenlik Ajansı) Bulgar gümrüklerinden herhangi bir mal giriş çıkışı tespit edemediğini yazdı.

Buna karşın çağrı cihazlarının satın alınmasında kullanılan 1.6 milyon Euro'nun Bulgaristan üzerinden Macaristan'daki BAC Consulting'e aktarıldığı açıklandı.

Yani tıpkı BAC Consulting gibi Norta Global da bu gölge operasyonda kullanılan paravan bir şirket gibi duruyor.

Üç gündür bir casusluk filminin ortasında gibiyiz.

Düğüm biraz yavaş çözülüyor.

Bakalım bu sürecin sonunda çağrı cihazlarının kimin tarafından nerede üretildiğine ve patlayıcıların bu cihazlara nasıl yerleştiğine dair kalıcı bilgilere ulaşabilecek miyiz.

Eray Özer kimdir?

Eray Özer ODTÜ'de psikoloji okudu, sosyoloji hatmetti. Akabinde Bilgi Üniversitesi'nde yüksek lisans, Anadolu Üniversitesi'nde ise tez aşamasına takılan bir doktora ile akademik hayattan bir türlü elini eteğini çekemedi. Hatta iki yıl boyunca Kadir Has Üniversitesi'nde sosyoloji dersleri verdi.

Meslek hayatına Radikal Gazetesi'nde başladı, kısa süreli televizyon haberciliği deneyiminin ardından Doğuş Dergi Grubu'nda devam etti.

Son olarak ise Cumhuriyet hafta sonu eki Sokak'ı çıkaran ekipte yer aldı. Radikal, Birgün, Cumhuriyet ve Diken'de yazdı.

Yaklaşık dört sezondur devam eden bir podcast içeriği hazırlıyor. Buzdolabının tarihinden Yapay Zekâ'ya, Roman halkının hikâyesinden Kayıp Kıta Mu'ya birbirinden farklı konular hakkında hiç bilinmeyenlerin anlatıldığı "Yeni Haller" ismindeki podcast yayınına Spotify'dan veya tüm podcast uygulamalarından ulaşabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dile kolay: Contemporary, 19. kez İstanbul’da

Contemporary İstanbul bu yıl 19. kez düzenleniyor. Etkinlik Tersane İstanbul’da. 800’ü aşkın çağdaş sanat eserini ağırlayacak fuarda ben en çok “Yetmişli Yıllarda Doğanlar” sergisini merak ediyorum. Üzerinize afiyet son vagondan da olsa o trene maalesef ben de bilmiş bulundum da…

İnsanlığın petrole ihtiyacı kalmasa Ortadoğu nasıl bir yer olurdu, hiç merak ettiniz mi?

Füzyon santrallerinin de hegemonik ilişkilerden azade bir şekilde sınırsız ve sınıfsız şekilde dünyanın her yerine enerji sağlamayacağını ben de biliyorum elbette… Lakin hayat bize şunu öğretiyor: Buralara kulak kabartmazsak, buralardan fayda üretme fikrine hiç değilse aşina olmazsak yüz yıllık dipsiz kuyularda kendi kendimize eşelenmenin ötesine geçemeyeceğiz

Fizikten sonra kimyada da Nobel’i yapay zekâ aldı

Bu yılın Nobel ödüllerine yapay zekâ damga vurmaya devam ediyor. Fizikten sonra Nobel Kimya Ödülü de yapay zekâ destekli çalışmalara verildi

"
"