Dünya

İsrail ordusundan Lübnan’da “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 12'ye çıktı | IDF: Hizbullah’ın üst düzey komutanı Akil öldürüldü

İsrail medyası, hava saldırısının hedefinin, Hizbullah Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil olduğunu yazdı

20 Eylül 2024 16:10

Güncelleme: 20 Eylül 2024 20:03

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta “hedefli bir saldırı” gerçekleştirdiğini açıkladı. Şehrin güneyindeki Dahiyeh bölgesinde büyük bir patlama olduğu ve dumanların yükseldiği belirtiliyor. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey operatörleri ve komuta zincirlerinin ortadan kalktığını açıkladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Beyrut'un güneyindeki bir semte düzenlediği saldırıda en az 12 kişinin öldüğünü , 66 kişinin de yaralandığını duyurdu. Ayrıca ölenler arasında çocuklar olduğu da ifade ediliyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak ABD'nin önceden haberdar edilmediğini söyledi. 

İsrail medyası: Hizbullah'ın en üst düzey askerî organında görevli komutan hedefti

Saldırı, Beyrut'un güneyinde bir yerleşim bölgesi olan Haret Hreik mahallesindeki El Kaim camisinin yakınındaki bir binayı hedef aldı. İsrail ordusu, "IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) Beyrut'ta hedefli bir saldırı gerçekleştirdi" açıklamasında bulundu.

Lübnanlı bir güvenlik yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail'in hava saldırısında üst düzey bir Hizbullah yetkilisinin hedef alındığını söyledi. Hedef alınan bina, aynı zamanda Hizbullah'ın kalesi olan yoğun nüfuslu bir bölgede yer alıyor.

Times of Israel'in haberine göre; güven kaynakları, hava saldırısının hedefinin Hizbullah Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil olduğunu iddia ediyor. Akil, Hizbullah'ın en üst düzey askerî organı Cihad Konseyi üyelerinden biri. 

Akil ayrıca 1983'te Beyrut'taki ABD Büyükelçiliği'nin bombalanması ve aynı yıl ABD Deniz Kışlası'nın bombalanması olaylarının arkasındaki isimdi. ABD hükûmeti 1983 Beyrut bombalamasında rol oynamakla suçladığı Akil için 7 milyon dolar ödül teklif etmişti.

Britanya merkezli The Guardian'ın haberine göre; Akil'in İsrail saldırısında öldürülüp öldürülmediğiyle ilgili bilgi veren bir Hizbullah kaynağı, "arama çalışmalarının devam ettiğini" söyledi. 

Reuters'ın Lübnanlı bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre saldırı Hizbullah'a ait bir tesisin yakınında gerçekleşti. Lübnan ulusal haber ajansı NNA, saldırının binaya dört roket atılarak gerçekleştirildiğini yazdı. 

Güney banliyölerde İsrail saldırısının olduğu yerde bulunan Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölge sakinlerinden saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

IDF: İbrahim Akil ve Rıdvan biriminin üst düzey operatörleri öldürüldü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, “İstihbarat Dairesi'nin kesin yönlendirmesiyle, hava kuvvetlerine ait savaş uçakları Beyrut bölgesini hedef aldı ve Hizbullah terör örgütünün operasyon ekibinin başı olan Rıdvan (özel kuvvetler) birimi komutan vekili İbrahim Akil’i öldürdü. Saldırıda, Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey operatörleri ve komuta zinciri de ortadan kaldırıldı" ifadelerini kullandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı: En az 12 ölü, 66 yaralı

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Beyrut'un güneyindeki bir semte düzenlediği saldırıda en az 12 kişinin öldüğünü , 66 kişinin de yaralandığını duyurdu. Lübnan ulusal haber ajansı NNA da ölenler arasında 5 çocuğun da bulunduğunu yazmıştı.

NNA'nın haberine göre ambulanslar, aralarında çok sayıda çocuk ve kadının da bulunduğu ölü ve yaralıları bölgeden taşıyor.

BM: Tüm tarafları derhal gerilimi azaltmaya çağırıyoruz, bölge felaketin eşiğinde

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, küresel örgütün bugün Beyrut'ta meydana gelen saldırının ardından itidal çağrısında bulunduğunu söyledi.

Dujarric, "Elbette, bugün Beyrut'ta gördüğümüz ölümcül saldırılar da dahil olmak üzere artan tırmanıştan çok endişe duyuyoruz. Tüm tarafları derhal gerilimi azaltmaya çağırıyoruz. Herkes azami düzeyde kısıtlama uygulamalı. Bölge bir felaketin eşiğinde" ifadelerini kullandı.

ABD: Saldırı hakkında önceden bilgilendirilmedik

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail'in saldırıyla ilgili olarak ABD'nin öneden haberdar edilmediğini söyledi. 

“Bu saldırıların önceden haber verildiğinden haberim yok” diyen Kirby, "Bu alışılmadık bir durum değil" dedi.

Lübnan Başbakanı Mikati: İsrail; insani, hukuki veya ahlaki hiçbir şeye değer vermediğini bir kez daha kanıtladı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in başkent Beyrut'un güney banliyösünü hedef almasının, Tel Aviv'in "insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini" bir kez daha kanıtladığını söyledi. Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mikati, İsrail'in "soykırımı andıran bir eylem içinde olduğunu" kaydetti.

Mikati, "Meskun bir yerleşim bölgesinin hedef alınması, İsrail düşmanının hiçbir insani, hukuki veya ahlaki olan hiçbir şeye değer vermediğini bir kez daha kanıtladı" ifadesini kullandı.

Başbakan, İsrail'in soykırıma benzeyen bir şeyi sürdürdüğünü ve bunun en çirkin biçimlerine salı ve çarşamba günü onlarca ölü ve binlerce yaralının olduğu saldırıda tanık olduklarını kaydetti.

Başbakan Mikati, Beyrut'un hedef alınmasıyla gerçekleşen yeni saldırının ise küresel vicdanın ve uluslararası toplumun insan hakları, adalet ve hukuk ihlallerine sessiz kalmasının bir sonucu olarak yaşandığını vurguladı.

Hamas: Vahşi ve terörist saldırıyı kınıyoruz

Hamas, yaptığı açıklamada; İsrail ordusunun Hizbullah militan grubunun seçkin Rıdvan biriminin liderini öldürdüğünü söylediği Beyrut'a yönelik "vahşi" İsrail saldırısını kınadı.

Hamas, yaptığı açıklamada, "Siyonist düşman ordusunun uçakları tarafından Beyrut'un güney banliyösüne başlatılan vahşi ve terörist saldırıyı kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Hamas açıklamasında, bu saldırının "Siyonist saldırganlığın tırmanışı" olduğunu belirtti.

İran'ın Lübnan Büyükelçiliği: İsrail çılgınlığını ve kibrini en güçlü şekilde kınıyoruz

İran'ın Lübnan Büyükelçiliği , İsrail'in Beyrut'a düzenlediği son saldırıları kınadı. Büyükelçilik, X sitesinde yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

"Beyrut'un güney banliyölerindeki yerleşim yerlerini hedef alarak aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanan İsrail çılgınlığını ve kibrini en güçlü şekilde kınıyoruz.

Bu tür terör suçlarının Lübnanlıların kararlılığını ve inancını zedelemeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz. Şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz."

7 Ekim'den beri aynı tarzda üçüncü saldırı

Bu, 7 Ekim'de çatışmaların başlamasından bu yana militan grup Hizbullah'a yönelik sınır ötesi saldırıların yaklaşık bir yıl içinde üçüncüsü oldu.

Ocak ayında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Beyrut'ta yaşayan Hamas'ın askeri kanadının başkan yardımcısı Salih el-Aruri öldürülmüştü.

Temmuz ayında İsrail'in Beyrut'a düzenlediği ikinci saldırıda ise Hizbullah'ın en üst düzey askeri yetkilisi Fuad Şükür öldürülmüştü. 

Son saldırının da üst düzey bir Hizbullah yetkilisini hedef aldığı iddia ediliyor.