Gündem

Hablemitoğlu davasına terör mahkemesi bakacak

Örgüt liderliği ile suçlanan Göktaş bu suçtan yargılanamayacak

21 Aralık 2022 15:05

Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Akademisyen Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin davanın terör suçlarına bakmakla görevli mahkemede görülmesi kararına savcılıkça yapılan itirazı reddetti. Bu kararın ardından dosya terör suçlarına bakmakla görevli Ankara 28. Ağır Ceza mahkemesine gönderilecek ve sanıklar burada yargılanacak. Ancak suç örgütü liderliği ile suçlanan Levent Göktaş, Bulgaristan Mahkemesinin hakkındaki örgüt liderliği suçlamasını Bulgar yasalarına göre zamanaşımından düşürmesi nedeniyle bu suçtan yargılanamayacak. Göktaş yalnızca “tasarlayarak öldürme” suçundan yargılanacak. Buna karşın eski Özel Kuvvetçi sanıklar ise, liderlikle suçlanan Göktaş’ın yargılanamayacağı suçtan, yani “Göktaş örgütüne üyelik” iddiasıyla yargılanacak.

İtiraz reddedildi

 Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi, Doç. Dr Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin aralarında Fetullah Gülen, Enver Altaylı ve Levent Göktaş ile 4 eski Özel Kuvvet mensubunun da bulunduğu 10 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etmiş, daha sonra davaya terör mahkemesinin bakması gerektiğini belirterek görevsizlik kararı vermişti. Mahkemenin bu kararına savcılık itiraz etmişti. Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararına yapılan itirazı reddetti. Buna göre dava terör suçlarına bakmakla görevli mahkemede görülecek.

 “Esasa ilişkin tartışmalar”

 Mahkemenin, savcılığın itirazını reddine ilişkin kararında, davanın iddianamesinde Levent Göktaş’ın FETÖ lideri Gülen ve yöneticisi Mustafa Özcan tarafından, Enver Altaylı ve Aydın Köstem aracılığıyla cinayete azmettirildiği, MİT müsteşarlığı için yaşanan sürecin Göktaş tarafından eylemin gerçekleştirilmesinde etkili saiklerden biri olduğuna değinildiği anımsatıldı. Göktaş ve ona bağlı ekibin cinayet tarihinde FETÖ örgütünü bilip bilmedikleri ve FETÖ yöneticileri ile suç işlemek amacıyla bir araya gelmiş olmalarının beklenilemez bir durum olup olmadığı gibi konuların dosyanın esasına ilişkin tartışmalar olduğu kaydedilen kararda, buna ilişkin sonuca mahkemece yapılacak yargılama neticesinde ulaşılacağı vurgulandı.

 “Hukuki durumları birlikte değerlendirilmeli”

 Kararda, iddianamenin 1 numaralı sanığı Fetullah Gülen'in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün kurucusu ve lideri olduğu, 2 numaralı sanık Mustafa Özcan’ın da örgütün sözde Türkiye imamı olduğu ve haklarında ayrıca FETÖ/PDY çatı davasında sanık sıfatı bulunduğuna dikkat çekilerek, “Bu sanıkların FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün nihai amacını bilmemelerinin mümkün olmadığı, diğer sanıkların hukuki durumlarının da Türk Ceza Kanun'unda yer alan suça iştirak ve bağlılık kuralları gereğince birlikte değerlendirilmesi gerektiği kanaati ve CMK 225. Maddesi uyarınca da fiilin hukuki nitelendirilmesinde mahkemenin iddia ile bağlı olmadığı gözetilerek, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararında usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından itirazın reddine karar vermek gerekmiştir” denildi.

 Dosya terör mahkemesinde

 Mahkemenin bu kararı uyarınca dosya terör suçlarına bakmakla görevli Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Bu mahkemenin de görevsizlik kararı vermesi durumunda dosya uyuşmazlığın çözümü için Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilecek.

 Göktaş “örgüt liderliği” suçundan yargılanamayacak

 Öte yandan iddianamede suç örgütü liderliği ile suçlanan Levent Göktaş, Bulgaristan Mahkemesinin hakkındaki örgüt liderliği suçlamasını Bulgar yasalarına göre zamanaşımından düşürmesi nedeniyle bu suçtan yargılanamayacak. Göktaş yalnızca “tasarlayarak öldürme” suçundan yargılanacak. Buna karşın eski Özel Kuvvetçi sanıklar ise, tasarlayarak öldürme suçunun yanı sıra liderlikle suçlanan Göktaş’ın yargılanamayacağı suçtan, yani “Göktaş örgütüne üyelik” iddiasıyla da yargılanacak.

 YAZI DİZİSİNİN BİRİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Açılmasına katkı sağladığı altın madenine mücadele ettiği Gülen cemaati nasıl hâkim oldu, ABD ne için devreye girdi, suikast öncesinde ve sonrasında neler yaşandı?

YAZI DİZİSİNİN İKİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Hablemitoğlu’na ‘MİT’ suçlaması, var olmayan ‘altın’ belgesi ve varlığı kanıtlanamayan kurye profesör

YAZI DİZİSİNİN ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası: İfadelerde cinayetle suçlanan eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensupları hakkında yıllarca işlem yapılmadı!

YAZI DİZİSİNİN DÖRDÜNCÜ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Eski ÖKK subayı Nuri Gökhan Bozkır: 2015’te dönemin İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’a bildiklerimi anlatmama rağmen resmi ifadem alınmadı!

YAZI DİZİSİNİN BEŞİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası: Sedat Peker neden ‘Başıma gelmeyen kalmadı’ diye ifade verdi, soruşturma 13 yıl boyunca nasıl savsaklandı, MİT Hablemitoğlu’nu hangi konuda uyardı?

YAZI DİZİSİNİN ALTINCI BÖLÜMÜ |  Hablemitoğlu Dosyası | 2015 yılında verilen ifadede açıklanan isimler yedi yıl boyunca korundu: ÖKK’daki herkes ÖKK’daki katili biliyordu!