Dünya

Çatışmaların 12. günü | Gazze'deki hastane patlamasının ardından dünya sorumluyu tartışmaya devam ediyor; Kudüs Hastanesi'nin yakınına bomba düştü

ABD Başkanı Biden, Abbas'ın katılmayacağını bildirdiği dörtlü zirve iptal edilirken İsrail'e doğru yola çıktı

18 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Savaşın 12. gününde Filistin hükümeti ve Hamas yetkililerinin İsrail'in Gazze'de el-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurduğunu ve en az 500 kişiyi öldürdüğünü açıklamasının yankıları sürüyor. 

TIKLAYIN | Hastane saldırısının yaşandığı savaşın 11. gününden tüm gelişmeler

Hamas, hastanede meydana gelen patlamaya İsrail hava saldırısının sebep olduğunu söyledi ve yapılanı "savaş suçu" diye niteledi. İsrail ise saldırının arkasında kendilerinin olmadığını ve patlamaya İslami Cihad'ın ateşlediği roketlerin sebep olduğunu iddia etti. Gazze'deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad, bu iddiayı reddetti.

 

Hastane saldırısından kısa süre önce de Birleşmiş Milletler, Gazze'de binlerce kişinin sığındığı bir okulun vurulduğunu ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Hastane saldırısı, tüm dünyada yankı uyandırdı. Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in saldırıyı reddetmesine rağmen "İsrail’in Gazze’de Bir Hastaneyi Hedef Alan Saldırısı Hk." başlıklı bir açıklama yayımlayarak "Bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz" ifadelerini kullandı. Ankara'dan yapılan ilk resmi açıklamada, "Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır" denildi.

Salı gecesi hastane saldırısının ardından Batı Şeria'daki Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a karşı protestolar düzenlendi. Filistin güvenlik güçleriyle Filistinli protestocular karşı karşıya geldi.


İstanbul ve Ankara'da da İsrail karşıtı eylemler düzenlendi. 

Bölgede yaşanan kanlı günün ardından ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e gitti. Biden'ın normal şartlarda İsrail'den Ürdün'e geçerek başkent Amman'da Mısır lideri Abdülfettah es Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katılımıyla gerçekleşecek bir zirveye katılması bekleniyordu. İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı sonrasında Abbas'ın Ramallah'a dönme kararı aldığı ve dörtlü zirveye katılmayacağı belirtildi. Zirve kısa süre sonra tamamıyla iptal edildi. 

TIKLAYIN | El-Ehli Baptist Hastanesi'nde, cenazelerin arasında basın toplantısı: Dünyada insanların bombalarla uyarıldığı tek yer Gazze'dir

İşte savaşın 12. gününde dakika dakika öne çıkanlar...*

06.00 | T24'ün bu blogu sonlandı; gelişmeleri yeni blogdan takip edebilirsiniz.

04.56 | Mısır, Gazze'ye yönelik insani yardım için sınırı açmayı kabul etti; İsrail yardımları engellemeyeceğini duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti. İsrail, yardımların Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi tarafından yapılan açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi'ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı" dedi. Ancak Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler'in gözetiminde koordine edileceği belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

04.45 | İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail'e gidiyor

Sunak seyahatinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplar için başsağlığı dileyeceği” ifade edildi.

Sunak, seyahatiyle ilgili olarak “Tüm sivil ölümleri birer trajedi. Hamas’ın korkunç terör eylemi sonrasında çok sayıda insan hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

04.00 | WAFA ve El Cezire'nin haberine göre; Gazze'de UNRWA'ya ait bir okula yakın nokta vuruldu

02.46 | İsrail devlet televizyonu: Ordu Gazze'ye kara harekatı hazırlıklarını tamamladı

02.38 | İsrail Savaş Kabinesi: Gazze Şeridi'ne kara harekatı kaçınılmaz

İsrail Savaş Kabinesi'nin, toplantıya katılan ABD Başkanı Joe Biden'a, "Gazze Şeridi'ne kara harekatından kaçışın olmadığını" bildirdiği belirtildi. İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden'ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı. İsrail'in Gazze'deki Hamas'a ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden'ın ise Kabine'ye, "ABD'nin Gazze'de İsrail'in herhangi bir kara harekatına destek olacağı" sözünü verdiği vurgulandı.

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

01.25 | Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarından dolayı tüm sportif faaliyetlerini askıya aldı

01.08 | Britanya Başbakanı Sunak, İsrail'e gidecek, Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek 

BBC'nin haberine göre; Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah saatlerinde İsrail'i ziyaret edecek.

Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. Britanya Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre; Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplara başsağlığı dileyeceği” ifade edildi. Başbakan, “mümkün olabildiğince çabuk” bir biçimde Gazze’ye insani yardımın da sağlanması için baskı uygulayacak.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

00.48 | İspanya Sosyal Haklar Bakanı Belarra: İsrail ile diplomatik ilişkiler askıya alınmalı

İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, İsrail'in Filistin halkına "planlı soykırım" uyguladığı gerekçesiyle diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Bakan Belarra, "Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum" dedi. 

00.31 | Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin sınırı açmayı ve 20 kamyonun geçmesini kabul ettiğini söyledi

23.48 | ABD'li binlerce Yahudi'den kongrede oturma eylemi: Bu suça ortak olmayacağız

"Barış için Yahudi Sesi" adlı organizasyonun sosyal medyadan paylaştığı görüntülerde, Kongre'de oturma eylemi yapan göstericiler alkışlarla "Şimdi ateşkes" sloganları attı.

Paylaşımda, "Yüzlerce Amerikalı Yahudi Kongre'de oturma eylemi düzenliyor ve Gazze'de ateşkes çağrısı yapana kadar Kongre'den ayrılmayacağız. Binlerce ABD Yahudisi dışarıda protesto ederken, aralarında iki düzine hahamın da bulunduğu 350'den fazla kişi içeride dua ederek direniş gösteriyor." ifadelerine yer verildi. Eylemde, "Bu suça ortak olmayacağız. Kongre Gazze'de ateşkes çağrısı yapana kadar buradan ayrılmayacağız" açıklaması yapıldı. 

 

22.54 | Gazze'deki Kudüs Hastanesinin yakınına bomba düştü 

 

21.29 | BM, hastane saldırısının İsrail'in "boşaltın" çağrısından hemen sonra gerçekleştiğine dikkati çekti

21.09 | Pentagon: Gazze hastanesine saldırıya ilişkin değerlendirmemiz açık kaynaklara dayanıyor

21.00 | Hizbullah Lübnan sınırındaki İsrail yerleşim birimine saldırdı

20.46 | ABD, Adana'daki Konsolosluğu'nun bir süre kapalı kalacağını açıkladı

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasının ardından Türkiye'de birçok ilde vatandaşlar sokağa çıkıp saldırıyı protesto etti. 

Protestoların ardından ABD Büyükelçiliği, bir sonrakiyi duyurunun ardından Adana'daki konsolosluklarının bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalacağını açıkladı. 

20.37 | Anglikan Kilisesi, Gazze'ye saldırıları ve yardımların engellenmesini "vicdansızlık" diye niteledi

El-Ehli Baptist Hastanesinin bağlı olduğu Anglikan Kilisesi'nin lideri, İngiltere Kilisesi Ruhani Lideri ve Canterbury Başpiskoposu Welby, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Geçmişte ziyaret ettiği hastanenin geçen cuma da başka bir saldırıdan etkilendiğini ifade eden Welby, "Yaşanan vahşet, insan hayatının kutsiyetini ve onurunu ihlal ediyor. Bu, hastanelerin, doktorların ve hastaların korunması gerektiği açıkça belirtilen insancıl hukukun ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Welby, tüm gerçekler netleşmeden sorumluluğun taraflara yüklenmesinde itidalli davranılması gerektiğini de kaydetti.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'in kendisini savunma hakkı bulunduğunu belirten Welby, "Savaş kuralları, sivilleri ve her insanın değerli hayatını korumak için vardır. Çatışmaların ortasında bunların mümkün olan en iyi şekilde desteklenmesi gerekiyor. Yoksa şiddet döngüsü nesiller boyunca devam eder" değerlendirmesini yaptı.

Welby, "İsrail'in yoğun nüfuslu Gazze Şeridi'nde bombardımanlar düzenlemesi çok fazla acı ve sivil can kaybına yol açıyor. Gazze halkının suyu, gıdası, tıbbi malzemesi ve sığınacak yeri tükeniyor" dedi.

19.44 | BM Güvenlik Konseyi üyeleri "Gazze'deki katliamı durduramaması" gerekçesiyle kınandı 

Arap Araştırma ve Politika Araştırmaları Merkezi'nden Aicha Elbasri, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesini "Gazze'deki katliamı durduramaması" gerekçesiyle kınadı.

Elbasri, İsrail'in Filistin'e karşı politikalarını değiştirmesini emreden BM kararlarına uymaya hiçbir zaman zorlanmadığını belirtti.

19.34 | Sağlık Bakanı Koca, Mısırlı mevkidaşı Ghaffar ile Gazze'ye yardımları görüştü

19.30 | Gazze'ye yardımın girip girmeyeceği bilinmiyor 

Filistin Kızılay Derneği genel müdürü Marwan Jilani, insani yardımın Gazze Şeridi'ne gerçekten girip girmeyeceğini "kimsenin bilmediğini" söyledi. 

19.10 | İsrail, vurulan El-Ehli Baptist Hastanesi'nin sabah saatlerindeki görüntülerini paylaştı

İsrail Hava Kuvvetleri, 17 Ekim'de vurulan El-Ehli Baptist Hastanesi'nin görüntüsünü paylaştı, "İslami Cihad terör örgütünün dün gece başarısız fırlatması sonucu vurulan Gazze Şehri'ndeki hastanenin sabah saatleri" dedi.

İsrail Hava Kuvvetleri, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, "Filistin İslami Cihad terör örgütünün dün gece başarısız fırlatması sonucu vurulan Gazze Şehri'ndeki hastanenin sabah saatlerine ait bir video" diyerek, hastanenin görüntüsünü paylaştı. Açıklamada, saldırı için bir kez daha "İslami Cihad" örgütü sorumlu tutuldu.

18.46 | Erdoğan: Batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında adım atmadı

cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı’nın ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

Erdoğan, "Gazze'ye yönelik soykırım derecesine varan saldırının faillerini lanetliyorum. İnsan hak ve hürriyetleri konusunda mangalda kül bırakmayan batılı ülkeler, ateşe körükle gitmek dışında hiçbir adım atmadı. Türkiye olarak önce insani ateşkesin, sonrasında da kalıcı istikrarın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. 

18.45 | AA: İsrail ordusunun hastane saldırısıyla ilgili "kanıt" olarak savunduğu iddialar çelişti

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesinin Filistinli İslami Cihad grubunun fırlattığı roketle vurulduğu yönündeki iddiası için öne sürdüğü "kanıtlar" çelişti.

AA haberinde yazdığına göre, İsrail ordusu, iki Hamas üyesi arasında geçtiğini iddia ettiği görüşmelerin "telefon tapelerini" sosyal medyadaki X hesabından yayımladı. Paylaşımda, İsrail ordusunun saldırıyı düzenlemekle suçladığı İslami Cihad mensuplarının konuşmaları değil, Hamas mensupları olduğu iddia edilen iki kişinin diyaloğu yer alıyor. Konuşmalarda bir “Hamaslı” diğer “Hamaslı”ya, “…Bu roketlerin İslami Cihad grubuna ait olduğu söyleniyor” diyor. Devamındaki diyalogda aynı kişi sürekli “söyleniyor” şeklinde konuşmayı sürdürüyor.



Hastane saldırısına nasıl tepkiler gelmişti? 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre en az 471 kişi hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), saldırıyı şiddetle kınayarak, siviller ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüzlerce Filistinlinin ölümüne sebep olan hastane saldırısını "dehşetle karşıladığını" belirterek, "Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hastaneler ve tıbbi personel, uluslararası insani hukuk koruması altındadır" vurgusunu yapmıştı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in uluslararası baskılar altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını, bu eylemin "savaş suçu" ve aynı zamanda "insanlığa karşı işlenmiş bir suç" olduğunu vurgulamıştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), saldırıyı güçlü şekilde kınamış, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, faillerin hesap vermesi gerektiğini bildirmişti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, "Hangi akıl hastası, savunmasız insanların olduğu bir hastaneyi kasten bombalar?" ifadesini kullanmıştı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesi, insanlık suçudur. Uluslararası toplum harekete geçmeli" uyarısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), saldırıyı şiddetle kınayarak, “Acilen ateşkes ve insani yardım erişimine ihtiyacımız var" vurgusunu yapmıştı.

Saldırıya ilişkin bölge ülkelerinden İsrail’e yönelik pek çok kınama mesajı gelmiş, Ürdün yönetimi ABD Başkanı Joe Biden’ın katılacağı zirveyi iptal etmişti.

Suudi Arabistan, İsrail'in işlediği "menfur suçu" en güçlü ifadelerle kınadığını açıklamıştı. Açıklamada, İsrail'in tüm uluslararası yasa ve normların açık bir ihlali olan "vahşi saldırısının" tamamen reddedildiği belirtilmişti.

Anglikan Kilisesi Lideri ve İngiltere Kilisesi Ruhani Lideri, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, İsrail'in vurduğu Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinin Anglikan Kilisesi tarafından yönetildiğini hatırlatarak, "Bu masum canların şok edici ve feci bir kaybıdır. Bu yıkıcı savaşta sivillerin korunması yönündeki çağrılarımı yineliyorum" ifadelerini kullanmıştı.

18.38 | BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki hastane saldırısını görüşmek için acil toplandı

18.21 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: Nusayrat Mülteci Kampında bulunan bir camiye düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar var

17.54 | İsrail, Gazze'ye yardım gitmesine izin verecek 

Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze'ye gidecek olan insani yardımların Mısır sınırından girmesine izin vereceğini açıkladı. 

Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, "Başkan Biden'ın talebi ışığında, İsrail, güney Gazze Şeridi'ndeki sivil nüfus için yalnızca yiyecek, su ve ilaç olduğu veya oraya taşındığı sürece Mısır'dan gelen insani yardım malzemelerini engellemeyecektir" dedi.

17.45 | Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 64'e yükseldi

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Ramallah’ın Şakba beldesinde 2 kişinin İsrail güçleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Görgü tanıkları, onlarca Filistinli gösterici ile İsrail güçleri arasında Şakba'nın girişinde arbede çıktığını ve İsrail güçlerinin plastik mermiyle göstericilere müdahale ettiğini söyledi.

Filistinliler ile İsrail güçleri arasında Ramallah ile El-Bire kentleri girişlerinde de arbede yaşandı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde Şakba'da İsrail ordusunun öldürdüğü kişilerin 17 yaşındaki Kays Teym Şeleş ve 15 yaşındaki Halil Muhammed Halil olduğu aktarıldı.

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 64'e yükseldi.

17.35 | Hizbullah: İsrail hastane saldırısını önceden planladı

Lübnan'daki Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyeddin, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını önceden planladığını söyledi.

Safiyeddin, İsrail'in hastane saldırısını kınamak ve Gazze'deki Filistinlilerle dayanışmak için Beyrut'un Dahiye bölgesinde düzenlenen gösteride konuştu.

İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını en sert şekilde kınadıklarını belirten Safiyeddin, "Hastaneyi hedef alan bombardıman, saldırının önceden planlandığını doğruluyor” dedi. 

17.32 | ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

17.18 | ABD Başkanı Biden: "Bir İsrail olmasaydı, bir tane icat etmek zorunda kalırdık"

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'de basın toplantısında konuştu. 

Biden, şunları söyledi: 

"İsrail-Gazze'ye 100 milyon dolar yardım göndereceğiz.İnsanı yardımların Mısır'dan geçmesi gerekiyor. İsrail ve Filistin halkları birlikte bir arada yaşayabilsinler. İki devletli çözüm konusunda uğraşmaya devam etmeliyiz. Bir İsrail olmasaydı, bir tane icat etmek zorunda kalırdık."

17.17 | İran Cumhurbaşkanı Reisi: "ABD, İsrail'in suç ortağıdır"

16.51 | El Ahli Hastanesi saldırısından sağ kurtulanlar yaşananları anlattı 

Hastanenin Ortopedi Bölüm Başkanı Fadel Naim, BBC'ye verdiği demeçte; patlama duymasının ardından, hastanenin parçalanmış cesetlerle ve yaralılarla dolduğunu söyledi.

Naim 'kurtarılabilecekleri kurtarmaya çalıştıklarını, ancak yaralı sayısının personelin başa çıkabileceğinden çok daha fazla olduğunu belirtti ve "Canlı olduklarını görüyorduk ama yardımcı olamadık" dedi

Gazze sakini Adnan El Naqa da "Tüm bir meydan yanıyordu, her yerde cesetler vardı, çocuklar, kadınlar, yaşlılar..." dedi

16.40 | BM Genel Sekreteri Guterres'ten "Orta Doğu'da acil insani ateşkes" çağrısı

16.20 | Prof. Norman Finkelstein, T24’e konuştu: İsrail’in Hamas’ı yok etmeyi istediğini söylemesi ironik çünkü onu kendileri yarattı!

T24’e konuşan Finkelstein, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısından sonra başladığı karşı saldırılarda Hamas’ı değil, sivil halkı hedef aldığını söyledi. Hamas’ı İsrail’in kendisinin yarattığını söyleyen Finkelstein, bunu sadece İsrail’in Birinci İntifada sırasında Filistin Kurtuluş Örgütü’ne karşı Hamas’a verdiği destek sebebiyle söylemediğini, başka bir pencereden baktığını söyledi:

“O yüzden İsrail her ‘Hamas’ı yok etmek istiyoruz’ dediğinde okuyucularınız şunu aklında bulundurmalı: İsrail, en temel yönüyle Hamas’ı yarattı. Çünkü özellikle gençler olmak üzere Gazze halkına başka seçenek, bir umut bırakmadı. Bu insanların ne geleceği ne geçmişi var çünkü çoğu ablukadan öncesini hatırlamıyor. 20 yaşında birini düşünülen, abluka 18 yıldır devam ediyor. Ne geçmişleri, ne bugünleri, ne yarınları var bu insanların. O yüzden Gazze’de Hamas’a katılmanın şeref, statü ve intikam alma olasılığı hissi sağlaması şaşırtıcı olamaz.  O yüzden İsrail, Hamas için Gazze’de üye topladı.“

Söyleşinin tamamı için tıklayın

16.10 | Putin: Trajedi, korkunç bir olay ve felaket

Putin, Çin’de gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında basın mensuplarının, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıya ilişkin sorularını yanıtladı.

Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini vurgulayan Putin, "İlkeli bir tutumumuz var ve bunun bugünkü krizle hiçbir ilgisi yok. Biz, her zaman başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasından yana olduk." ifadesini kullandı.

Putin, "Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü. Bunun, bu çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmemiz gerektiğine dair bir işaret olmasını umuyorum. Taraflar, en azından bir şekilde temaslara, müzakerelere başlamalılar" dedi.

16.00 | ABD'den 10 Hamas üyesine yaptırım kararı; aralarında Türkiye'de bulunan bir kişi de yer alıyor

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi, Hamas'ın Gazze'deki ve Sudan, Türkiye, Cezayir ve Katar'ın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerdeki 10 üyesine yaptırım uygulamaya karar verdi.

Ofisin açıklamasında, "Bu eylem, gizli bir Hamas yatırım portföyündeki varlıkları yöneten üyeleri, İran rejimiyle yakın bağları olan Katar merkezli bir finansal kolaylaştırıcıyı, kilit bir Hamas komutanını ve Gazze merkezli bir sanal döviz borsasını ve operatörünü hedef almaktadır" denildi.

Ofis, bölgesel ortaklarla yakın koordinasyon içinde alındığı belirtilen bu kararla ilgili açıklamasını, "Bugünkü atamalar, ABD'nin Hamas'ın Batı Şeria ve Gazze'deki ve bölgedeki gelir kaynaklarının kökünü kazımaya yönelik sürekli çabalarının bir parçasıdır ve bölgesel ortaklar ve müttefiklerle yakın koordinasyon içinde gerçekleştirilmektedir" ifadeleriyle sürdürdü.

15.49 | Türkiye, 3 gün ulusal yas ilan edecek

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze’deki hastaneye yönelik bombalı saldırıda yaşamını yitirenler için 3 günlük ulusal yas ilan edileceğini söyledi. Zengin, “Bugün, gün içinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 3 günlük yas ilan edilecek.” dedi.

Zengin, “Bu konuyu hangi seviyede algıladığımızın görülmesi açısından önemlidir.” dedi.

15.41 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan Mahmud Abbas'a başsağlığı telefonu

Blinken, X hesabından yaptığı açıklamada Filistin lideri Abbas'la bir telefon konuşması gerçekleştirdiğini ve El Ehli hastanesinde yaşanan Filistinli can kayıpları için başsağlığı dilediğini belirtti.

15.30 | El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki ölü ve yaralı sayısı açıklandı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, dün gece saldırıya uğrayan El-Ehli Baptist Hastanesi'nde 471 Filistinlinin öldüğünü ve 314'ten fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

Reuters, hastane sözcüsü Eşref El-Kidra'nın olayı "İsrail katliamı" olarak nitelendirdiğini bildirdi.

15.00 | Ölü sayısı artıyor

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında toplam 3 bin 478 Filistinlinin öldüğünü, 12 bin kişinin de yaralandığını açıkladı.

13.51 | Türk Yahudi Toplumu: Masum sivillerin her ne koşulda ve nerede olursa olsun -özellikle hastane, okul, huzurevi vb- hedef alınmalarını , katledilmelerini şiddetle reddediyor ve kınıyoruz! 

Hastane saldırısından sonra Türk Yahudi Toplumu, sosyal medya platformu X üzerinden şu açıklamada bulundu:

Masum sivillerin her ne koşulda ve nerede olursa olsun -özellikle hastane, okul, huzurevi vb- hedef alınmalarını , katledilmelerini şiddetle reddediyor ve kınıyoruz!

“Bu, uluslararası hukuk tarafından da insanın en temel beklentisi olan -yaşam hakkını- ortadan kaldıran bir durumdur”, kabul edilir, savunulur, mazeret gösterilir HİÇBİR tarafı yoktur.

Bu bağlamda devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin, huzurun acilen sağlanması için ilk günden beri gösterdiği çabaları destekliyor, tüm insanların bir an önce kalıcı bir barışa ulaştırılmalarını diliyoruz.

13.48 | Çin hastane saldırısını kınarken spesifik olarak bir tarafı suçlamadı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki hastaneye yapılan saldırıyı kınadı, ama sorumluluğu İsraillilere veya Filistinli militanlara yüklemedi.

Çin, taraflar arası ateşkes çağrısı yaptı.

13.43 | Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan konuşan bir polis kaynağı, "saldırı tehditleri" sebebiyle ülkenin çeşitli noktalarında altı havalimanının tahliye edildiğini bildirdi.

Kaynak, tahliyelerin Lille, Lyon, Nantes, Nice, Toulouse ve Paris yakınlarındaki Beauvais havalimanlarında yapıldığını bildirdi. 

Kaynak, "hiçbir şüpheye yer kalmaması için" tahliye kararını verdiklerini ifade etti. 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de salı günü bir Tunus vatandaşı, üç İsveç vatandaşını vurmuş; ikisi hayatını kaybetmişti. Kısa süre sonra polis tarafından öldürülen saldırgan, "Kuran benim kırmızı çizgim ve kendimi feda etmeye hazırım" demişti.

13.00 | Ölü sayısı artmaya devam ediyor 

Filistin Sağlık Bakanı, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de ölenlerin sayısının 3 bin 300'e yükseldiğini ve 13 binden fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

12.15 | El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bu sabahki görüntüleri

11.55 | ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e indikten sonra sonra yaptığı açıklamada El Ehli Baptist Hastanesi patlamasıyla ilgili olarak, "Benim gördüklerime göre patlamaya diğer taraf sebep oldu" dedi. 

Çarşamba sabah saatlerinde İsrail'e inip Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Biden, Tel Aviv'de yaptığı açıklamada Washington'un İsrail'e Hamas'a karşı açtığı savaşta kendisini savunmak için gereken her şeyi vereceğini söyledi.

Hamas'ın aralarında 31 ABD vatandaşı da bulunan bin 300'den fazla insanı katlettiğini söyleyen Biden, "Hamas'ın gaddarlıkları IŞİD'i daha rasyonel gösteriyor" dedi.

Gazze'deki hastane patlamasının kendisini çok üzdüğünü ve kızdırdığını söyleyen Biden, İslami Cihad'ı kastederek "gördüklerime göre diğer takım sorumlu" ifadelerini kullandı. 

Netanyahu da İsrail'i ziyaret eden Biden'a "açık desteği" için teşekkür ederken, Hamas saldırısında hayatını kaybeden İsrailli sayısının bin 400'ü aştığını söyledi. Netanyahu, "Medeniyet ile barbarlık arasında bir savaş verildiğini" söyleyerek ülkelere İsrail'in arkasında olma çağrısı yaptı.

11.05 | Biden'ı havalimanında İsrail Başbakanı Netanyahu karşıladı

İki lider, Biden uçaktan indikten sonra birbirlerine sarıldı.

11.00 | ABD Başkanı Joe Biden'ı taşıyan uçak İsrail'e indi

Biden, Tel Aviv'de giderek kontrolden çıkmaya başlayan Gazze savaşı hakkında görüşmeler yapacak ve "İsrail'e desteğini gösterecek".

Biden'ın normal şartlarda İsrail'den sonra Ürdün'e geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da bulunacağı bir dörtlü zirveye katılması planlanıyordu. Hastane patlamasından sonra bu zirve iptal oldu.

09.50 | İsrail Ordu Sözcüsü Hagari'den hastane saldırısıyla ilgili açıklama

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, en az 500 kişinin öldüğü El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısının ardından saldırıdan İsrail ordusunun sorumlu olmadığını söylediği bir açıklama daha yaptı. 

Basın toplantısında konuşan Hagari, Hamas'ı, hastanede "gerçekte ne olduğunu gizlemek için küresel bir medya kampanyası başlatmakla" suçladı. Hagari ayrıca, "Hava görüntülerimizin analizi, hastanenin kendisinin doğrudan vurulmadığını doğruluyor" dedi. Sözcü, "Burada gördüğümüz hasarın büyüklüğü İslami Cihad roketinin savaş başlığından kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı. 

Hagari, açıklamasının devamında, "IDF uluslararası hukuka uygun olarak hareket eder. Sonuç olarak bu olay, teröristler tarafından İsrail'e karşı ortaya atılan yanlış ve temelsiz iddiaların bölgede nasıl yayılabileceğini ve gerginliği alevlendirebileceğini göstermektedir" dedi. 

09.00 | SON DURUM

- Ürdün, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen ve en az 500 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile yapacağı zirveyi iptal etti.

- ABD Başkanı Joe Biden'ın saatler içinde Tel Aviv'e inmesi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmesi bekleniyor. Biden daha sonra İsrail'in savaş kabinesiyle bir araya gelecek; ardından Hamas saldırısına karşılıkta görev alan ilk müdahale ekiplerinin üyeleriyle bir araya gelecek. ABD lideri, daha sonra saldırılarda yakınlarını kaybedenler ve yakınları rehin tutulanlarla görüşecek. Kısa bir görüşmenin ardından Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile ortak basın toplantısı gerçekleştirecek.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsrail'in saldırıyla ilgisi olmadığını kanıtlamak için uydu görüntüleri sunması gerektiğini açıkladı. 

- İsrail bir kez daha Gazze Şehri'nde ve kuşatma altındaki bölgenin kuzey kesiminde yaşayanlara güneye doğru tahliye çağrısında bulundu.

- İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampını hedef alan ayrı hava saldırılarında en az 37 kişi öldü.

08.00 | İsrail ordusu Gazzelilerden bir kez daha şehri boşaltmalarını istedi

İsrail ordusu bir kez daha Gazze Şehri sakinlerini güneye doğru hareket etmeye çağırdı.

Açıklamada, sahilin 17 mil aşağısındaki Al-Mawasi'de yardım sağlanabilecek bir "insani bölge" bulunduğu belirtildi. Ordu, "IDF, Gazze Şehri sakinlerini korunmaları için güneye doğru tahliye etmeye çağırıyor" dedi.

05.41 | İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar dağıldı

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplananlar, sabaha karşı yağmurun başlamasının ardından binanın önünden ayrılırken, emniyet görevlilerinin nöbeti sürüyor.

05.00 | Lübnanlılar İsrail'in Gazze'deki hastaneye saldırısını kınamak için sokaklara döküldü, Ürdün'de saldırının yanı sıra Biden protesto edildi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta toplananlar, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı protesto etti. Ellerinde Filistin bayrakları ile sokaklara dökülenler, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği binası önünde toplandı.

Ürdün'ün başkenti Amman'da ise , İsrail saldırıları ile ABD Başkanı Joe Biden protesto edildi.

Beyrut'ta ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde toplanıldı

04.44 | Hamas kaynakları: İsrail, Gazze Şeridi'ni vurmayı bırakırsa rehineleri serbest bırakırız

Salı günü ABD merkezli NBC'ye konuşan bir üst düzey Hamas yetkilisi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ni vurmayı bırakması durumunda 1 saat için tüm İsrailli sivil rehinleri serbest bırakmayı kabul edeceklerini söyledi. 

Yetkili, İsrailli askerlerin sadece İsrail'in elindeki Filistinlilerin serbest bırakılması durumunda serbest bırakılacağını ifade etti.

04.27 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı

"Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesindeki 'patlama' nedeniyle derin üzüntü" duyduğun belirten Blinken, ABD'nin sivil hayatın korunmasını savunduğunu kaydetti.

Blinken, mesajında, "İsrailli ve Filistinli tüm siviller korunmalı." ifadesine yer verdi.

04.20 | Beyaz Saray'ın aktardığına göre Biden'ın İsrail ziyareti programı şöyle: 

Biden ilk olarak İsrail Başbakanı Netanyahu ile ikili görüşme gerçekleştirecek.

Daha sonra İsrail'in savaş kabinesiyle bir araya gelecek.

Ardından Biden, Hamas saldırısına karşılıkta görev alan ilk müdahale ekiplerinin üyeleriyle bir araya gelecek.

ABD lideri, daha sonra saldırılarda yakınlarını kaybedenler ve yakınları rehin tutulanlarla görüşecek.

Kısa bir görüşmenin ardından Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile ortak basın toplantısı gerçekleştirecek. 


04.00 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü: Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez; tedavi imkanları birkaç saate tükenecek

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı sosyal paylaşım sitesinde, Bakanlık Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra'nın el-Ehli Baptist Hastanesinde saldırı sonrasındaki duruma ilişkin yaptığı açıklamalara yer verildi. "Baptist Hastanesi katliamı benzersiz ve tarif edilemez" diyen Kudra, şu bilgileri verdi: "Yüzlerce kurban hastaneye ulaştı ve acil yardım ekipleri halen ceset parçalarını çıkarmaya çalışıyor. Kurbanların çoğu, çocuklar ve kadınlardı. Kurbanların bir kısmı kafaları kopuk, parçalanmış vücutları ve iç organları dışarı çıkmış şekilde geldi."

Kudra, kurbanların ve yaralıların sayısının, sağlık ekiplerinin ve ambulansların kapasitesini aştığına dikkati çekerek, "Doktorlar yerde ve koridorlarda anestezi olmaksızın ameliyatlar yapıyordu" dedi. Sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki diğer kişilerin hayatını kurtarmaya çalıştığına dikkati çeken Kudra, "Tedavi imkanlarının fiilen tükendiğini ilan etmeye birkaç saat kaldı" dedi. 

03.45 | İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdüllahiyan, El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki saldırının ardından İsrail'e karşı küresel birlik çağrısı yaptı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdüllahiyan, "Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nde binden fazla kadın ve çocuğun katledilmesinin ardından insanlığın İsrail'e karşı birleşmesi" için çağrı yaptı. 

X hesabından yaptığı açıklamada "Zaman bitti" diyen Hüseyin Emirabdüllahiyan, “Siyonist rejimin, Baptist Hastanesi'nde binden fazla masum kadın ve çocuğu bombalayıp katletmesiyle işlediği korkunç suçun ardından, IŞİD ve onun ölüm makinesinden daha fazla nefret edilen bu sahte rejime karşı insanlığın küresel birliğinin zamanı gelmiştir. Zaman bitti" diye yazdı. 

03.13 | Gazzeli yetkililer, İsrail'in bombaladığı hastanede cenazeler arasında basın toplantısı düzenledi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanı Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş, basın toplantısında, bu saldırının, İsrail'in El-Ehli hastanesine yönelik ilk saldırısı olmadığını söyledi. İsrail güçlerinin 14 Ekim'de hastaneye 2 saldırı gerçekleştirdiğini aktaran Ebu er-Riş, bu saldırılara ilişkin fotoğrafları gösterdi.

Ebu er-Riş, İsrail güçlerinin ilk saldırıdan sonra hastane müdürü Mahir Ayyad ile irtibata geçerek, "Dün iki bombayla uyarıldınız, neden şu ana kadar hastane boşaltılmadı?" dediğini aktardı.

"Dünyada insanların bombalarla uyarıldığı tek yer Gazze Şeridi'dir" diyen Ebu er-Riş, İsrail'in hastaneleri hedef aldığına ve buna karşı önlem alınmadığına dikkati çekti. Ebu er-Riş, İsrail’in sivilleri hedef almasının durdurulması için dünya ülkelerine çağrıda bulundu.

03.08 | Ürdün'de İsrail'in hastane saldırısını protesto ederek İsrail Büyükelçiliğine girmek isteyen göstericilere polis müdahalede bulundu

İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesini bombalamasının ardından Ürdünlüler, ellerinde Filistin bayraklarıyla İsrail'in Amman'daki Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi.

Emniyet güçleri, İsrail Büyükelçiliğine girmek isteyen göstericileri göz yaşartıcı gazla müdahale ederek dağıttı.

03.07 | Hizbullah, el-Ehli Baptist Hastanesi saldırısını kınadı

Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusu tarafından Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırıyı kınadı.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, "Siyonist suç çetelerinin işlemiş olduğu korkunç ve vahşi suçlardan dolayı insanlığın alnı terliyor" ifadeleri yer aldı. Açıklamada şöyle denildi:

"İslam dünyası ve Arap ülkelerindeki ümmetimizin halklarına derhal harekete geçip sokaklarda ve meydanlarda bu büyük öfkeyi ifade etmelerini istiyoruz."

02.59 | Arap Birliği, İsrail’in hastane saldırısının ardından 3 günlük yas ilan etti

Arap Birliği, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği bombalı saldırı nedeniyle bayrağın yarıya indirilerek 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hüssam Zeki, kuruma ait bayrağın yarıya indirilmesini istedi.

02.51 | BM Genel Sekreteri, hastanedeki sivil ölümleri kınadı 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, El Ehli Hastanesine yapılan saldırıyı kınadı ve "Yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesi sebebiyle dehşete düştüm" dedi. 

Saldırıyı kınadığını belirten Guterres, hastane, klinik, tıbbi personel ve BM tesislerinin uluslararası hukuk tarafından korunduğunu vurguladı.

02.48 | İslam İşbirliği Teşkilatı: İsrail'in Gazze'de hastaneye saldırısı organize devlet terörüdür

02.20 | Biden, Gazze hastane saldırısı hakkında Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Biden, yaptığı açıklamada Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı Abdullah ile telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi. 

Biden saldırıyla ilgili olarak, "Öfkeliyim, derinden üzüldüm" dedi. 

Biden ayrıca ulusal güvenlik ekibine "ne olduğuyla ilgili bilgi toplamaya devam etme" emri verdiğini ifade etti.

01.50 | Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak "tüm kırmızı çizgileri aştığını" söyledi. 

Çarşamba gününün ilk saatlerinde açıklamalarda bulunan Abbas, El-Ehli Hastanesi'ne yapılan saldırıyı "iğrenç bir savaş katliamı" olarak niteledi ve "buna tolerans gösterilemeyeceğini" ifade etti.

Abbas, "İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Onların veya herhangi birinin bizi buradan atmasına izin vermeyeceğiz" dedi. 

Filistin lideri, savaşı durdurma dışında herhangi bir konuda yapılacak müzakerelerin artık kabul edilemez olacağını vurguladı.

Saldırıdan sonra Abbas, yarın Ürdün'de ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılımıyla yapılacak zirveye katılmayacağını duyurmuştu. Ürdün Dışişleri Bakanı kısa süre sonra zirvenin iptal edildiğini duyurdu.

01.42 | Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyı "açıkça savaş suçu" olarak nitelendirerek, nihai sorumlunun ABD olduğunu söyledi.

Medvedev, sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." ifadesine yer veren Medvedev, İsrail'in saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

Medvedev, "Bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan alaycı şekilde para kazananlara, askeri endüstriyel tesislerini doldurarak silahlara muazzam miktarda düşüncesizce para dağıtanlara, yalanla demokratik değerleri korumaya yönelik küresel misyonlarını ilan edenlere, Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiği bildirilmişti.

01.28 | Beyaz Saray: Biden, Ürdün ziyaretini erteledi

Ürdün Dışişleri Bakanı'nın zirvenin iptal edildiğini açıklamasının ardından Beyaz Saray, Biden'ın Ürdün ziyaretinin ertelendiğini duyurdu:

"Başkan, Gazze patlamasında kaybedilen masum canlar için en içten başsağlığı dileklerini gönderdi ve yaralıların hızlıca iyileşmesini diledi. 

Yakında bu liderlerle yüz yüze fikir alışverişinde bulunmak için heyecanlı; ilerleyen günlerde düzenli ve direkt olarak temas kurma konusunda fikir birliğine vardılar". 

Biden yine de Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail'e gidecek.

01.00 | ABD Başkanı Biden, İsrail'e gitmek üzere uçağa bindi. 

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık uçağı Air Force One'a binerek İsrail'e doğru yola çıktı.

Gazze'deki hastane saldırısından sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Biden ile olan görüşmesini iptal etti. 

Ürdün Dışişleri Bakanı, Amman'da Biden, Mısır ve Filistin liderleriyle yapılacak zirveyi iptal ettiğini duyurmuştu.

00.53 | İstanbul'daki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalığa polis, gaz bombalarıyla ile müdahale etti.

 

00.40 | Ürdün Dışişleri Bakanı, Amman'da Biden, Mısır ve Filistin liderleriyle yapılacak zirveyi iptal etti.

Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, "Artık savaşı durdurmak dışında hiçbir şey konuşmanın anlamı yok" diyerek zirvenin yapılmayacağını duyurdu. 

Biden'ın çarşamba günü İsrail'e destek ziyaretinde bulunduktan sonra Amman'da Arap liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyordu.

00.25 | Orta Doğu ülkeleri, Gazze'deki hastane saldırılarına ne tepki verdi?

- Mısır Dışişleri Bakanlığı saldırıyı "en güçlü ifadelerle kınadı". Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" diye niteledi.

- İran Dışişleri Bakanlığı, saldırının yüzlerce "silahsız ve savunmasız insanı öldürdüğünü" ifade etti.

- Suriye Devlet Başkanlığı, saldırıyı "insanlığa karşı en çirkin ve kanlı katliamlardan biri" diye niteledi.

- Suudi Arabistan, "çirkin bir suç" ifadelerini kullandı.

- Ürdün Kralı Abdullah, saldırıyı "savaş suçu" diye niteledi.

- Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ile ortak şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çarşamba sabahı acil şekilde toplanmasını talep etti.

00.20 | Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed'den tepki

Muhammed, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesi, insanlık suçudur. Uluslararası toplum harekete geçmeli" dedi.

00.12 | Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıyı kınadı.

Sisi, "İsrail'in Gazze'de bir hastaneyi bombalamasını en güçlü şekilde kınıyorum" dedi ve saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

00.10 | Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki Ramallah şehri yakınlarında bir Filistinli protestocuyu vurarak öldürdüğünü açıkladı.


*Saldırının yapıldığı 11. gününden öne çıkanlar...

23.58 | İsrail ordusu Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflere hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, son birkaç günde düzenlenen saldırılara karşılık Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, son günlerde Lübnan'dan düzenlenen saldırılara karşılık savaş uçaklarının Hizbullah'a ait hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, savaş uçaklarının Hizbullah'a ait bir gözlem noktası ve askeri altyapının vurulduğu ifade edildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, bugün Lübnan'dan düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 2 yedek asker ile 1 sivilin yaralandığı bildirilmişti.

Buna ek olarak Lübnan'dan sınırdaki İsrail ordusuna ait noktalara hafif silahlarla ateş açıldığı aktarılmıştı. 

23.54 | Ankara'da İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı protesto ediliyor

İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü İsrail saldırısının ardından Ankara'da bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısını protesto etti. 

Protestoda "Allahu ekber" sloganları atıldı, sela okundu. Çevik kuvvet, protestoculara müdahale etti.

Polis, eylem alanına girişte beklemeye devam ediyor.

 

23.44 | Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri, el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı görüşmek için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı

23.42 | Netanyahu da hastane saldırısından Filistinli grupların sorumlu olduğunu iddia etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki El-Ehli Baptist Hastanesinin bombalanmasından Filistinli grupların sorumlu olduğunu iddia etti. Netanyahu, X hesabından İsrail ordusunun Gazze'deki hastanenin bombalanmasına ilişkin iddialara yer verdi. İsrail Başbakanı, "saldırının arkasında İsrail ordusunun değil, Gazze'deki Filistinli grupların olduğunu" ileri sürdü.

23.06 | Ramallah'ta Mahmud Abbas'a bağlı güçler Filistinlilerle çatışıyor 

 
 

23.03 | Hamas: Hastane saldırısından ABD sorumlu 

Hamas lideri İsmail Haniyeh, İsrail'in Gazze'deki el-Ahli Hastanesi'ne yönelik ölümcül saldırısından ABD'nin sorumlu olduğunu söyledi. 

23.02 | Ürdün'de bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'in hastane saldırısı sonrası Ramallah'a dönüyor

22.57 | İsrail ordusu, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde "gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğunu" iddia etti.

22.07 | Dışişleri Bakanlığı: "Gazze’de bir hastanenin hedef alınmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz"

21.57 | İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İsraillilere mümkün olan en kısa sürede Türkiye'yi terk etme çağrısı yaptı. 

21.48 | AB Konsey Başkanı Michel: Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor

AB Konseyi Başkanı Michel, İsrail'in Gazze'de hastaneye saldırmasına ilişkin, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" dedi. 

İsrail, El-Ahli Arab hastanesine hava saldırısı düzenledi. Saldırının ardından hastanede çıkan yangın henüz söndürülemedi. 

 


* Bütün gelişmeler TSİ verilmiştir