Dünya

Çatışmaların 13. günü | İsrail "Kara harekâtına hazırız" dedi; Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı kilise bombalandı

Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı 3 bin 785'e yükseldi; 12 binden fazla insan ise yaralandı

19 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın "destek" için İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretteki temaslarının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 20 TIR'a kadar kadar yardımın Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze'ye girmesine izin vereceklerini duyurdu. Biden, yardımların cuma günü itibariyle Gazze Şeridi'ne ulaşmaya başlayabileceğini ifade etti. 

Başbakan Netanyahu, ilerleyen saatlerde Gazze sınırında askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü paylaşarak, "Hazırız" dedi. 

Akşam saatlerinde ise açıklama yapan Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırı düzenlediğini duyurdu. Yerinden edilmiş insanların sığındığı kiliseye saldırıda en az 40 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. 

Öte yandan İsrail, yardımlar Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı. Mısır medyasında yer alan haberlere göre; Refah Sınır kapısı, yarın birkaç saatliğine açılacak. 

İnsanların Refah üzerinden Gazze'den çıkabilmesi için bir formülden ise söz edilmedi. Biden, "İnsanları oradan çıkaracağız, ama şu anda detaya girmeyeceğim" dedi. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafından birçok insan beklerken, Mısır tarafında ise yardım dolu tırlar sıraya girdi. 

Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın perşembe günü sabah saatlerinde İsrail'e vardı. Biden'dan sonra ülkeye giden Sunak, mevkidaşı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüştü.

Dünyada salı günü Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırının yankıları sürüyor. Hamas saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail de Gazze'deki ikinci en büyük militan grup İslami Cihad'ı sorumlu tutuyor.

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

TIKLAYIN - İsrail, Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çağırdı

İşte savaşın 13. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

06.00 | T24'ün bu blogu sona erdi, gelişmeleri yeni blogumuzdan takip edebilirsiniz

03.11 | Biden, ulusa seslendi: Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz, Kongre'ye "İsrail ve Ukrayna bütçesi" göndereceğim

ABD'de ulusa seslenen Başkan Biden, "İsrail’in geçmişten daha da güçlü olmasını sağlayacağız. Kongre'ye yarın bir bütçe paketi göndereceğim. Bu İsrail için daha önce görülmemiş bir destek paketi olacak" dedi.

Biden, Kongre'ye bir paket göndereceğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Masum Filistinlilerin yaşadıklarını görmezden gelemeyiz. Hamas ve Putin etrafındaki demokrasileri yok etmeye çalışıyor. Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz. Buna izin veremem. Tarihin çok önemli bir anındayız ve bugün vereceğimiz kararlardan biri önümüzdeki on yılların geleceğini belirleyecek. Bölgedeki diğer hasım aktörlerin İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görmelerini sağlayacağız. Kongreye yarın bir bütçe paketi göndereceğim. Bu İsrail için daha önce görülmemiş bir destek paketi olacak. Hem Ukrayna'nın hem de İsrail'in savunulmasına yardımcı olmak için, Kongre'den daha önce görülmemiş bir bütçe talep edeceğim."

TIKLAYIN - Biden'dan İsrail ve Ukrayna için Kongre'ye "acil bütçe" talebi

Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, savaşın başından bu yana hem Hıristiyan hem de Müslüman Filistinliler için bir sığınak olmuştu. Yerinden edilenlerin ve savaştan korunmaya çalışanların sığındığı kilise, 19 Ekim'deki hava saldırısıyla bombalandı. En az 40 insan hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. 

Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, 1150'li yıllarda Haçlılar tarafından inşa edilmiş ve adını 5. yüzyıldaki Gazze piskoposundan almıştı.

Yerleşkenin vurulmasından birkaç gün önce konuşan Rum Ortodoks Kilisesi papazı Peder Elias, kiliseye yapılacak herhangi bir saldırının "sadece dine yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda insanlığa da bir saldırı olacağını" söylemişti.

TIKLAYIN - WAFA: İsrail Gazze'de sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı, en az 40 kişi öldü



2.48 | 6 saat süren İsrail güvenlik kabinesi toplantısı sona erdi

İsrail'in olası kara operasyonuna Güvenlik Kabinesi'nin onayıyla mümkün olduğuna dikkati çekilirken, 7 Ekim'den bu yana söz konusu kabinenin daha önce de toplandığı bildirilmişti.

02.30 | ABD, Ukrayna'ya tahsis edilen top mermileri İsrail'e gönderecek

Axios haber sitesi, ABD'de Biden yönetiminin Ukrayna'ya tahsis edilen "on binlerce top mermisini" İsrail'e göndermeyi planladığını bildirdi.

Axios'un üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberde, İsrail ordusunun ve savunma bakanlığının Washington'a, "Gazze'ye yapılacak bir kara saldırısına hazırlanmak için acilen top mermilerine ihtiyaçları olduğunu" söylediğini belirtti.

Haber kaynağı, İsraillilerin İsrail-Lübnan sınırında olası bir gerilim nedeniyle topçu silahlarına ihtiyaç duyduklarını da söylediğini belirtti.

01.53 | İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz susuz bıraktı

01.46 | İsrail ordusu: Lübnan'ın güneyinde 3 Hizbullah üyesini hedef aldık

01.31 | İsrail'in Gazze'deki kiliseye yaptığı hava saldırısında en az 40 kişi hayatını kaybetti 


01.24 | Medya hakları grubu, savaşın başlamasından bu yana 21 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi

23.34 | Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi: Gazze kentindeki kilisemizi hedef alan İsrail'i en güçlü ifadelerle kınıyoruz

Patrikhaneden yapılan yazılı açıklamada, "Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, Gazze Şehri'ndeki kilise binalarından birini hedef alan İsrail saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, İsrail'in yerleşim yerlerini bombalaması sonucu evlerini kaybeden çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere masum vatandaşları korumak için sağlanan barınakların yanı sıra kiliselerin ve onlara bağlı kurumların hedef alınmasının göz ardı edilemeyecek bir savaş suçu teşkil ettiği vurgulandı.

23.16 | Hagari: Gazze'ye yardım girişine izin verilmeyecek 

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, Gazze'ye yardım girişine izin verilmeyeceğini açıkladı. 

Hagari, "Şu aşamada, Gazze'ye yardım girişi olmayacağını herkesin bilmesini istiyorum. Gazze'ye açılan sınır kapıları kapalı. Yardım girişlerinin vakti geldiğinde açıklayacağız" dedi. 

Mısır basınında yer alan haberlerde; Refah Sınır Kapısı'nda yardım tırlarının hazır olduğu ve sınırın yarın birkaç saatliğine tırların geçişi için açılacağı aktarılmıştı.


23.07 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda ölen ve yaralananlar var

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığını duyurdu.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre; İsrail'in Gazze kentinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi'nde bulunan tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda 1 kız çocuğu hayatını kaybetti.

Saldırıda tarihi kilisede ciddi hasar meydana gelirken, kilisenin yakınında bulunan bir bina da yıkıldı.

Saldırıya uğrayan kilise, iki gün önce hedef alınan el-Ehli Baptist Hastanesi'nin yakınında bulunuyor.

TIKLAYIN - WAFA: İsrail Gazze'de sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı, en az 40 kişi öldü

 

22.54 | Mısır medyasında yer alan haberlere göre; Refah Sınır Kapısı yarın açılacak 

Mısır medyasında Refah Sınır Kapısı'nın yarın "birkaç saatliğine açılacağı" belirtildi. 

22.33 | Gazze'deki hastanelerde ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve yakıt stokları tükendi


22.24 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı emekli sağlık çalışanlarını göreve çağırdı

22.10 | ABD Senatosu oybirliğiyle İsrail'in yanında olduklarını söyleyen kararı kabul etti

Karar 97-0 olarak kabul edildi ve tüm senatörler lehte oy kullandı.

Biden'ın Kongre'den İsrail için ek 10 milyar dolarlık finansmanı onaylamasını istemesi bekleniyor.

21.46 | Gazze'de evlerin hedef alındığı saldırıda en az 18 kişi hayatını kaybetti 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde meskun mahali bombaladı, en az 18 Filistinli hayatını kaybetti.

21.18 | İsrail Güvenlik Kabinesi toplandı

Times Of Israel gazetesinde yer alan haberde, İsrail Güvenlik Kabinesi'nin toplandığı belirtildi.

Haberde, İsrail'in olası kara operasyonuna Güvenlik Kabinesi'nin onayıyla mümkün olduğuna dikkati çekilirken, 7 Ekim'den bu yana söz konusu kabinenin daha önce de toplandığı kaydedildi. 

İsrail yönetiminden bugün gelen açıklamalarda, İsrail ordusunun olası kara harekatına ilişkin sinyaller verilmişti.

Başbakan Netanyahu, bugün Gazze sınırına yaptığı ziyarette askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü sosyal medyadan paylaşarak "hazırız" mesajını vermişti.

Savunma Bakanı Gallant da yine Gazze sınırındaki askerlere yaptığı konuşmada, "Şu anda Gazze'yi uzaktan görüyorsunuz. Yakında içeriden de göreceksiniz" ifadelerini kullanmıştı.


21.14 | Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi 

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamayla, Nur Şems Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı güncellendi.

Buna göre, Nur Şems'te dün geceden bu yana devam eden saldırıda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 9'a, Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı da 77'ye çıktı.

Görgü tanıkları ise İsrail güçlerinin, kampın girişlerini toprak bariyerlerle kapattığını, ayrıca bazı Filistinlilerle çatışmaya girdiğini aktardı.

İsrail polisinden yapılan açıklamada, Nur Şems Mülteci Kampı'nda Filistinlilerle girilen çatışmada 1 polisin öldüğü, 9'unun yaralandığı kaydedildi.

20.39 | İsrail'den kara harekatına "hazırız" mesajı 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonunun yakın olduğu mesajını verdi.

Netanyahu, Gazze sınırı yakınlarında bulunan askerlerle bir araya geldi.

Askerlerle görüntüsünü X hesabından paylaşan Netanyahu, mesajına "Hazırız" ifadesini ekledi.


İsrail Savunma Bakanı Gallant da Gazze sınırındaki birlikleri ziyaret etti.

Burada İsrail askerlerine seslenen Gallant, "Şu anda Gazze'yi uzaktan görüyorsunuz. Yakında içeriden de göreceksiniz" ifadelerini kullandı.

Gallant, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerilime de değinerek, "Hizbullah savaş başlatmak istiyorsa ilk önce Gazze şehrinin fotoğraflarına bakmalıdır" dedi.

20.18 | BM Genel Sekreteri: Bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, hiçbir çözüm mümkün değildir

18.48 | Bakan Koca, Ürdünlü mevkidaşı Al-Hawari ile Gazze'ye yardımları görüştü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de gerçekleştirilen hastane saldırıları konusunda uluslararası muhataplarıyla görüşmeler yürüttüğünü, bu çerçevede Ürdün Haşimi Krallığı Sağlık Bakanı Al-Hawari ile de istişarede bulunduklarını ifade etti.

Görüşmede, iki ülkenin işbirliği için planlama ve koordinasyon amaçlı görüşmelere başlanması kararı alındığını aktaran Koca, mevkidaşı Al Al-Hawari'yi diğer ülkelerin sağlık bakanları ve Dünya Sağlık Örgütü'nün üst düzey yöneticileriyle yaptığı görüşmeler konusunda bilgilendirdiğini belirtti.

18.40 | İsrail, Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çekti

Hamas-İsrail savaşında Gazze'de bir hastanenin vurulmasının ardından çeşitli kentlerde protestolar sürerken İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çekti.

T24'ün güvenilir kaynaklardan teyit ettiği bilgilere göre İsrailli diplomatlar, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın aldığı kararla 'geçici bir süreliğine' geri çağırdı.

Konu hakkında bilgisi olan kaynaklar, kararın Türkiye'ye bir tepki olarak alınmadığını bildirdi. Kaynaklar, İsrail'in Orta Doğu'daki diğer diplomatik misyonlarına da kararın tebliğ edildiğinin düşünüldüğünü ancak henüz bunu teyit edemediklerini bildirdi.

Diplomatların Türkiye'deki görevlerine bir süre sonra geri döneceği belirtilirken, bununla ilgili henüz kesin bir takvim belirlenmediği anlaşıldı.

18.27 | Almanya, Batı Şeria ve Lübnan'daki vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu

17.59 | İsrail ABD'nin gönderdiği yeni askeri yardımları teslim aldı

16.35 | Sisi ve 2. Abdullah'tan Filistinlilerin "toplu cezalandırılmasına" kınama

İsrail-Hamas savaşıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Kahire'de bir araya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze'deki Filistinlilerin "toplu cezalandırılmasını" kınadı.

Görüşme öncesinde Ürdün Kraliyet Sarayı, Sisi ve Kral Abdullah'ın "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığını durdurmanın yollarını görüşeceklerini" açıklamıştı.

Daha sonra Mısır Cumhurbaşkanlığı ve Kraliyet Sarayı tarafından yapılan ayrı ayrı açıklamalarda iki liderin Filistinlilere yönelik "kuşatma, aç bırakma ya da yerinden etme şeklindeki toplu cezalandırma politikasını reddeden ortak tutumlarını teyit ettikleri" belirtildi.

İkili bu hafta Ürdün'de ABD Başkanı Joe Biden ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecekti ancak Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen ölümcül saldırının ardından Ürdün görüşmeyi iptal etti.

15.55 | Rishi Sunak, Suudi Veliaht Prensi Selman ile görüşecek

Başbakanlık Ofisi, Britanya Başbakanı Rishi Sunak'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmek üzere bugün öğleden sonra Suudi Arabistan'a gideceğini doğruladı.

Selman, bölgedeki en etkili liderlerden biri. 

Sunak'ın Cuma günü öğleden sonra Britanya'ya dönmesi bekleniyor.

15.36 |  Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Gazze Şeridi'nde Türkiye'ye tahliye için bekleyen yaklaşık 700 kişinin bulunduğunu bildirdi.

Yıldız, ''Gazze Şeridi'nde dün itibarıyla yaklaşık 700 kişi Türkiye'ye tahliye için beklemekteydi. Bunlardan 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 104'ü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı. 214 Türk vatandaşı yakını Filistinli, 55 kurum personelimiz var" dedi.

14.55 | İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın bir an önce yeniden açılması ve Gazzelilere yardımların ulaştırılması çağrısında bulundu.

Reisi, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Mısır hükümeti ve İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) seslendi.

İran Cumhurbaşkanı, "Mısır hükümeti ve İİT'den beklentimiz, Refah Sınır Kapısı'nın bir an önce yeniden açılması ve Gazze'deki mazlumlara yardımın ulaştırılmasıdır." ifadelerini kullandı.

14.30 | SON DURUM 

- Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle ölen Filistinlilerin sayısı 3 bin 785'e yükseldi. 12 binden fazla kişinin ise yaralandığı açıklandı. 

- İsrail, Gazze'de en az 203 kişinin rehin tutulduğunu açıkladı; bu sayı daha önce 199 olarak açıklanmıştı. 

- Mısır'dan Gazze Şeridi'ne Refah Sınır Kapısı üzerinden yol onarımı için makineler gönderilerek yarınki yardım sevkiyatına hazırlık yapıldı. 

- İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. 

TIKLAYIN | Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ortak açıklama: Hamas, gezegendeki en kötü canavar

- Sunak ve Netanyahu, yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, "Burada iki güç var. Biri İran'ın başını çektiği ve Orta Doğu'yu Orta Çağ'a geri döndürmek isteyen şeytani bir güç. Diğeri ise ilerleme ve insanlığın gücü" dedi. Sunak ise Hamas'ın "gezegendeki en kötü canavar" olduğunu söyledi.

- Ürdün Kralı 2. Abdullah Kahire'ye kısa bir ziyarette bulunarak Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ile "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığını sona erdirme yollarını görüşmek üzere" bir araya geleceği bildirildi. 

- İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, savaş sonrası Gazze için en iyi seçeneğin Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek olduğunu söyledi. Uluslararası toplumun Filistin Yönetimi'ne bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyleyen Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hala kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" dedi.

TIKLAYIN | İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: Savaş sonrası Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

- Hamas medyası, İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Gazze'de Hamas liderliğindeki Ulusal Güvenlik Güçleri'nin başkanı Jehad Mheisen'in öldürüldüğünü bildirdi.


14.25 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan ortak açıklama

Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün Kudüs'te bir araya geldi. Sunak ve Netanyahu, yaptıkları görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, "Burada iki güç var. Biri İran'ın başını çektiği ve Orta Doğu'yu Orta Çağ'a geri döndürmek isteyen şeytani bir güç. Diğeri ise ilerleme ve insanlığın gücü" dedi. Sunak ise Hamas'ın "gezegendeki en kötü canavar" olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ortak açıklama: Hamas, gezegendeki en kötü canavar

14.00 | Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana İsrail hava saldırılarında 3 bin 785 Filistinli öldü.

13.35 | İsrail ordusu Gazze sınırında yığınak yapıyor.

13.15 | "Hamas liderliğindeki Ulusal Güvenlik Güçleri'nin başkanı İsrail saldırısında öldürüldü" iddiası

Hamas medyası, İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında Gazze'de Hamas liderliğindeki Ulusal Güvenlik Güçleri'nin başkanı Jehad Mheisen'in öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırıda ailesinin de öldüğü belirtildi.

13.05 | Ürdün Kralı, Sisi ile görüşmek üzere Mısır'a gidiyor.

Ürdün Kralı 2. Abdullah Kahire'ye kısa bir ziyarette bulunarak Mısır Cumhurbaşkanı el-Sisi ile "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığını sona erdirme yollarını görüşmek üzere" bir araya gelecek. 

12.40 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak: Filistinliler Hamas'ın yaptıklarının kurbanıdır

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelen Britanya Başbakanı Rishi Sunak, "Filistinliler Hamas'ın yaptıklarının kurbanıdır. İnsani erişim sağlamaya devam etmemiz çok önemli" dedi. 

İkilnin görüşmesinden bir fotoğraf yayımlandı. 

12.30 | İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: Savaş sonrası Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, savaş sonrası Gazze için en iyi seçeneğin Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumun Filistin Yönetimi'ne bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyleyen Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hala kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" dedi.

TIKLAYIN | İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: Savaş sonrası Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

12.05 | Rusya, Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü müzakereye hazır.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmasının taraflarına garantör ülkeler oluşturma formülünü müzakereye ve değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye’nin, ortaya koyduğu İsrail-Filistin meselesinde kalıcı barış için tarafların garantör ülkeleri olacağı bir sistem fikrine ilişkin değerlendirmede bulunan Lavrov, "Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Geçen gün duyduğum bu girişim açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz." ifadesini kullandı.

TIKLAYIN | Lavrov açıkladı: Rusya, Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesinde garantörlük formülünü müzakereye hazır

11.45 | Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşüyor, Britanya Dışişleri Bakanı ise Mısır'da.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşüyor.

Öte yandan Mısır'da bulunan Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly mevkidaşı Sameh Shoukry ile bir araya geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, iki bakanın çatışmaların yatıştırılması ve Gazze'ye yardım ulaştırılmasına yönelik uluslararası çabaları ele aldıklarını söyledi.

James Cleverly ve Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry

11.15 | İsrail, esir sayısını güncelledi. 

İsrail ordusu Gazze'de en az 203 kişinin rehin tutulduğunu doğruladı. Bu rakam İsrail tarafından açıklanan son resmi rakamdan dört kişi daha fazla.

Hamas daha önce 250 kişiyi rehin tuttuğunu açıklamıştı.

10.50 | Savaşın 13. gününde Biden'ın İsrail ziyareti dünya basınında: "11 Eylül sonrası hatalarımızı tekrarlamayın"

İsrail ve Gazze'deki militan gruplar, salı günü Gazze'deki El Ehli Baptist Hastanesi'nde meydana gelen kanlı patlamadan birbirlerini sorumlu tutmaya devam ederken çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden, Tel Aviv'e bir destek ziyareti gerçekleştirdi. Biden saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarak, "gördüklerime göre öbür takım yaptı" dedi. Biden'ın destek mesajları, farklı ülkelerin gazetelerinin manşetlerinde yer aldı...

10.45 | İsrail polis şefinden İsrail'deki Filistin destekçilerine tehdit

İsrail polis şefi Kobi Shabtai, İsrail'de Filistin yanlısı protestolara "sıfır tolerans" gösterileceğini söyledi ve savaş karşıtı göstericileri Gazze'ye göndermekle tehdit etti.

Polis Çarşamba günü Hayfa'da Gazze'ye destek için düzenlenen bir mitingi dağıtarak altı kişiyi tutukladı.

Shabtai, "Kim İsrail vatandaşı olmak istiyorsa, hoş geldiniz. Gazze ile özdeşleşmek isteyen herkese kapımız açık. Onu şimdi oraya giden otobüslere bindireceğim" dedi. 

TIKLAYIN | İsrail polis şefinden İsrail'deki savaş karşıtlarına tehdit: Gazze'yi destekleyenleri otobüslerle oraya göndereceğim

10.00 | Rishi Sunak'tan ilk açıklama

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Tel Aviv'e inmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Her şeyden önce İsrail halkıyla dayanışma içinde olduğumu ifade etmek için buradayım. Tarif edilemez, korkunç bir terör eylemine maruz kaldınız ve bilmenizi isterim ki Birleşik Krallık ve ben sizin yanınızdayız" dedi.

Sunak, daha önce yaptığı bir açıklamada, Salı günü Gazze'deki hastanede meydana gelen ve Filistinlilerin büyük kayıplar vermesine neden olan patlamanın "bölgedeki ve dünyanın dört bir yanındaki liderlerin çatışmaların daha da tehlikeli bir şekilde tırmanmasını önlemek üzere bir araya gelmeleri için bir dönüm noktası olması gerektiğini" söylemiş ve Britanya'nın "bu çabanın ön saflarında" yer alacağını sözlerine eklemişti.

09.13 | Britanya Başbakanı Sunak, İsrail'e vardı.

Biden'dan sonra ülkeye giden Sunak, mevkidaşı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile görüşecek. 

09.09 | Aktif oyuncular arasında en meşhur Arap futbolcu olan Liverpool ve Mısır Milli Takımı'nın yıldızı Mohamed Salah, dünya liderlerine İsrail-Hamas savaşında, "daha çok masum insanın katledilmemesi için bir araya gelme" çağrısı yaptı. 

Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşımda bulunan Salah, "Çok fazla şiddet, çok fazla kalp kırığı, çok fazla vahşet yaşandı" dedi ve "Son haftalarda tırmana gerilimi tanık olmaya dayanmak mümkün değil" dedi. 

Salah, "Tüm hayatlar kutsaldır ve korunmalıdır. Katliamlar durmalı. Aileler parçalanıyor" ifadelerini kullandı.

Gazze'ye "hemen" yardım sokulmasına izin verilmeli diyen Salah, "İnsanlar korkunç şartlarda yaşıyor" dedi. 

Bu, Salah'ın İsrail-Hamas savaşıyla ilgili ilk açıklamaları oldu. Bazı Arap futbolseverler, Salah'a sessizliği nedeniyle tepki göstermiş, coğrafyadaki etkisini barıştan yana kullanmamakla suçlamıştı. 

07.59 | İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi'ne saldırmaya devam ettiğini belirtti. 

İsrail, Halkın Direniş Komiteleri'nin silahlı kolunun başında bulunan Rafat Harev Hossein Abu Hala'yı da öldürdüklerini belirtti. 

07.48 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, savaşın başlamasından bu yana öldürülen Filistinli sayısının 3 bin 478 olduğunu belirtti. 

06.20 | Biden: Yardım cuma günü ulaşabilir

Biden, yol tamiri gerektiğini belirterek, yardımın tahminen cuma gününe kadar Mısır'dan Gazze'ye geçmeyeceğini ifade etti. 

ABD lideri, "Yolu yamalayacaklar, TIR'ların geçebilmesi için çukurların kapatılması lazım. (Perşembe günü) 8 saat kadar sürmesini bekliyorlar. O yüzden büyük ihtimalle cumaya kadar bir şey geçemeyecek" dedi.

20 kamyonun "ilk etabı" oluşturduğunu belirten Biden, toplamda 150 civarı TIR'ın beklediğini ifade etti; onların geçip geçmeyeceğinin "işlerin nasıl gideceğine bağlı olduğunu" söyledi.

04.56 | Mısır, Gazze'ye yönelik insani yardım için sınırı açmayı kabul etti; İsrail yardımları engellemeyeceğini duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, Gazze’ye sınırlı miktardaki insani yardımın ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti. İsrail, yardımların Hamas'a ulaşmadığı sürece teslimatı engellemeyeceğini açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi tarafından yapılan açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve ABD Başkanı Joe Biden, insani yardımın Refah aracılığıyla Gazze Şeridi'ne sürdürülebilir bir şekilde ulaştırılması konusunda anlaştı" dedi. Ancak Fehmi teslimatla ilgili herhangi bir tarih belirtmedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler'in gözetiminde koordine edileceği belirtildi. Uluslararası yardım kuruluşları, Gazze'ye yapılacak insani yardımın acil olduğunu belirtiyor.

04.45 | İngiltere Başbakanı Sunak, İsrail'e gidiyor

Sunak seyahatinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplar için başsağlığı dileyeceği” ifade edildi.

Sunak, seyahatiyle ilgili olarak “Tüm sivil ölümleri birer trajedi. Hamas’ın korkunç terör eylemi sonrasında çok sayıda insan hayatını kaybetti” ifadelerini kullandı.

04.00 | WAFA ve El Cezire'nin haberine göre; Gazze'de UNRWA'ya ait bir okula yakın nokta vuruldu

02.46 | İsrail devlet televizyonu: Ordu Gazze'ye kara harekatı hazırlıklarını tamamladı

02.38 | İsrail Savaş Kabinesi: Gazze Şeridi'ne kara harekatı kaçınılmaz

İsrail Savaş Kabinesi'nin, toplantıya katılan ABD Başkanı Joe Biden'a, "Gazze Şeridi'ne kara harekatından kaçışın olmadığını" bildirdiği belirtildi. İsrail Kanal 12 televizyonunda, Biden'ın katıldığı İsrail Savaş Kabinesi toplantısına ilişkin yeni ayrıntılar yayımlandı.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığının iletildiği aktarıldı. İsrail'in Gazze'deki Hamas'a ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği aktarılan Biden'ın ise Kabine'ye, "ABD'nin Gazze'de İsrail'in herhangi bir kara harekatına destek olacağı" sözünü verdiği vurgulandı.

Toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri, İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz katıldı.

01.25 | Cezayir Futbol Federasyonu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarından dolayı tüm sportif faaliyetlerini askıya aldı

01.08 | Britanya Başbakanı Sunak, İsrail'e gidecek, Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek 

BBC'nin haberine göre; Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu sabah saatlerinde İsrail'i ziyaret edecek.

Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüşecek. İki gün sürecek Orta Doğu ziyaretinde Sunak’ın bölge ülkelerini de ziyaret etmesi bekleniyor. Britanya Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre; Sunak’ın “Hamas’ın acımasız terör saldırısının sonucu olarak İsrail ve Gazze’deki kayıplara başsağlığı dileyeceği” ifade edildi. Başbakan, “mümkün olabildiğince çabuk” bir biçimde Gazze’ye insani yardımın da sağlanması için baskı uygulayacak.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

00.48 | İspanya Sosyal Haklar Bakanı Belarra: İsrail ile diplomatik ilişkiler askıya alınmalı

İspanya Sosyal Haklar Bakanı Ione Belarra, İsrail'in Filistin halkına "planlı soykırım" uyguladığı gerekçesiyle diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Bakan Belarra, "Bugün (hükümetteki) ortağımız Sosyalist İşçi Partisinden (PSOE) İsrail tarafından Filistin halkına karşı yürütülen bu planlı soykırıma karşı mücadelede daha ciddi davranmamızı istedim. Bunun için de İsrail devletiyle diplomatik ilişkilerimizi acilen askıya almamız gerektiğine inanıyorum" dedi. 

00.31 | Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin sınırı açmayı ve 20 kamyonun geçmesini kabul ettiğini söyledi