Dünya

Çatışmaların 14. günü | Refah Kapısı'ndan bölgeye yardım girmesi bekleniyor; İsrail Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin "derhal boşaltılmasını" istedi

20 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Gazze'de hastanelerin sadece birkaç saatlik elektriği kaldığı belirtilirken, doktorların telefon ışığıyla ameliyat yapmaya çalıştığı belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, benzin istasyonlarından hastanelere yakıt bağışlamalarını isterken, Birleşmiş Milletler bölgede elinde bulunan son yakıtı da hastanelere verdi.

Akşama doğru açıklama yapan Filistin Kızılayı ise İsrail'in Gazze'deki Kudüs Hastanesi "bombalamakla tehdit ederek derhal boşaltılmasını istediğini" duyurdu.

Henüz 17 Ekim'deki hastane saldırısının ardından bir facia daha yaşanmaması için uluslararası acil müdahale çağrısı yapan Filistin Kızılay'ı, Kudüs Hastanesi'nde 400 hasta ile yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere 12 bin yerinden edinmiş insanın bulunduğunu bildirdi.  

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan ilk yardım TIR'larının cuma günü geçebileceğini söylemişti. Associated Press'in aktardığına göre Gazze'deki çoğu kişi tek öğün yemek yiyor ve kirli su içiyor.

Biden, ABD Kongresi'nden savaştaki müttefikleri Ukrayna ve İsrail için milyarlarca dolar isteyeceğini söyledi. Biden, "Hamas ve Putin'in kazanmasına izin veremeyiz" dedi.

Perşembe günü Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne yapılan saldırı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkması bekleniyor.

İsrail, Gazze Sınırı'na askerlerini yığmış durumda. Başbakan Netanyahu, perşembe akşamı Gazze sınırında askerlerle çekilmiş bir görüntüsünü paylaşarak, "Hazırız" dedi. 

Gazze'ye düzenlenen hava saldırılarında 15 kişi hayatını kaybetti.

TIKLAYIN - BM raportörleri: Hastane ve okul bombalamak insanlığa karşı suç, bu bir soykırım riski

TIKLAYIN - İsrail, Türkiye'deki tüm diplomatlarını geri çağırdı

İşte savaşın 14. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

 

06.00 | T24'ün bu blogu sona erdi, gelişmeleri yeni blogumuzdan takip edebilirsiniz

04.30 | Batı Şeria'daki mülteci kampındaki çatışmada 13 kişi öldü

Batı Şeria'nın kuzeybatısındaki Tulkarem yakınlarındaki Nur Şems Mülteci Kampı'nda İsrail baskını sonrasında çatışmalar yaşandı. Hayatını kaybeden 13 Filistinliden 7'sinin çocuk olduğu öğrenildi.

İsrail ordusuna göre bir İsrailli subay da öldürüldü.

03.12 | Filistin Kızılayı: Bu tehditler yerine getirilirse burası küle dönüşebilir

İsrail ordusunun Gazze'deki Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit ettiğini duyuran Filistin Kızılay'ı, bir kez daha hastaneden video paylaşarak, "İsrail güçlerinin Kudüs Hastanesi'ni bombalamakla tehdit etmesi ve tahliye talebinde bulunmasının ardından, yüzde 70'i çocuk ve kadın olmak üzere 12 bin yerinden edilmiş insan yakın tehlike altında. Bu tehditler yerine getirilirse burası küle dönüşebilir" dedi.

 

02.30 | Norveçli Prof. Dr. Mads Gilbert, Kudüs Hastanesi'nden doktorla görüştü: "Hastalarımızı geride bırakmayacağız"

Norveçli doktor ve insani yardım görevlisi Prof. Dr. Mads Gilbert, İsrail'in Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin boşaltılması emrini kınadı. Ses kaydı paylaşılan Gilbert, insanları hastaneyi korumak için politikacılarını "harekete geçirmeye" çağırdı. Gilbert, bir sonraki mesajında, “Aslında oldukça dehşete düştüm ve korkuyorum. Az önce Mustashfa Al Quds'taki meslektaşım Dr. Nafas'tan bir mesaj aldım ve kendisi iki satır halinde şunu yazdı: 'Bir karar verdik. Hastalarımızı geride bırakmayacağız', yani tahliye etmiyorlar" yazdı.


02.00 | ABD-AB Zirvesinden İsrail'e destek, Gazze için "endişe" açıklaması

Avrupa Birliği (AB) ve ABD liderlerinin, Washington'da İsrail-Hamas savaşı ağırlıklı gündemle gerçekleştirdiği 27'nci zirve toplantısı sonucunda ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları en sert dille kınanarak "Hiçbir şey terörü haklı çıkaramaz. İsrail'in bu saldırılar karşısında, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde kendisini savunma hakkı olduğunu teyit ediyoruz. Gazze'deki kötüleşen insani krizden de endişe duyuyoruz. Bölgesel bir gerilimin önlenmesi çok önemli. Tüm rehinelerin hemen salınması çağrısı yapıyor, iki devletli çözümün kalıcı barışa giden geçerli yol olmaya devam ettiği yönündeki görüş birliğimizi vurguluyoruz" denildi.

02.00 | Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan uluslararası topluma acil müdahale çağrısı

Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in, "Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istemesinin" ardından yaptığı yazılı açıklamayla uluslararası topluma seslendi.

Kudüs Hastanesi'nin, halihazırda 400 hastaya ve İsrail'in saldırılarından kaçarak buraya sığınan yaklaşık 12 bin sivile ev sahipliği yaptığını kaydeden Keyle, İsrail makamlarının, Filistin Kızılayına, hastanenin boşaltılması uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

01.39 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 15 kişi hayatını kaybetti

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin kuzeyinde El-Acremi ailesinin, merkezde yer alan Deyrul Belah'ta ise Eş-Şuayb ailesinin evine saldırı düzenlediği ve 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

01.25 | DSÖ'den Kudüs Hastanesi açıklaması

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X'ten yaptığı paylaşımda, Kudüs Hastanesinin tahliyesinin istenmesiyle ilgili rahatsız edici haberler aldıklarını belirterek, "DSÖ'nün defalarca vurguladığı gibi aşırı kalabalık olan bu hastanelerin hastaları güvenli bir şekilde tahliye etmesi mümkün değil. Hastanelerin hayat kurtarma işlevlerini yerine getirmelerine izin verilmeli. Hastanelerin korunması gerekiyor" dedi. 

DSÖ'nün Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, Kudüs Hastanesinin tahliyesinin istemesiyle ilgili, "Hastane içinde hasta ve yaralılar ile sağlık çalışanları var. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce kişi de hastanenin bulunduğu alanda sığınacak yer arıyor. Sağlık hizmetlerinin kutsallığına her zaman saygı gösterilmeli" dedi.

00.45 | İsrail'in Gazze'deki kiliseye saldırısında eski ABD kongre üyesinin akrabaları öldü

Eski ABD Kongre Üyesi Justin Amash, İsrail'in Gazze'deki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği ve 18 kişinin ölümüne yol açan saldırıda çok sayıda akrabasının öldürüldüğünü söyledi.

Amash, "Birkaç akrabamın (burada resimde görülen Viola ve Yara dahil) barındıkları Gazze'deki Aziz Porphyrius Ortodoks Kilisesi'nde kompleksin bir kısmı yıkılınca öldürüldüğünü öğrendim. Filistinli Hıristiyan toplumu çok fazla acıya katlandı. Ailemiz çok acı çekiyor. Tanrı Gazze'deki tüm Hıristiyanları ve dinleri veya inançları ne olursa olsun acı çeken tüm İsraillileri ve Filistinlileri korusun" dedi.

00.20 | Hollywood sanatçılarından Biden'a ateşkes çağrısı 

El Cezire'deki habere göre, Hollywood sanatçıları, ABD Başkanı Joe Biden'a, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir mektup kaleme alarak, ABD'nin devam eden acılara son vermede "hayati diplomatik rol oynayabileceğini" söyledi. Hollywood'dan 55 sanatçının imzaladığı mektupta şöyle dedi.

"Yönetiminizi ve tüm dünya liderlerini, gecikmeden ateşkes çağrısında bulunmaya, Gazze'deki bombalamaya son vermeye ve rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılmasına çağırıyoruz. Gazze'de yaşayan iki milyon kişinin yarısı çocuk, üçte ikisinden fazlası ise mülteciler ve evlerini terk etmek zorunda bırakılanlardan oluşuyor."

İmzacılar arasında Alyssa Milano, Joaquin Phoenix, Kristen Stewart, Mark Ruffalo, Ramy Youssef ve Wanda Sykes de yer alıyor.

00.03 | ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, esirlerin aileleriyle görüştü

X hesabından açıklama yapan Alexandria Ocasio-Cortez, “Şu anda Gazze'de bulunan rehinelerin aile üyeleriyle görüştüm. 'Her şeyi yapabiliriz. Hamas tarafından rehin tutulan ailelerimiz için savaşabiliriz, işgale karşı durabiliriz, etkilenen İsraillilerin yanında durabiliriz, masum Filistinlilerin yanında durabiliriz' dediler. Onların insanlığı örnek olsun" diye yazdı.

Ocasio-Cortez, aynı zamanda ateşkes çağrısı yapan kararı destekleyen Demokrat Temsilciler Meclisi'nden.

23.45 | Filistin Kızılayı, saldırı tehdidiyle karşı karşıya kalan Kudüs Hastanesi'nin içinden görüntü paylaştı

Filistin Kızılayı, Kudüs Hastanesi'nin içinden, binanın içindeki uzun bir koridorda oturan çoğunluğu kadın ve çocuk olan insanları gösteren görüntüleri paylaştı.

X hesabından paylaşılan görüntü için, "Burası, bombardıman tehditleriyle ve güvenlik için buraya sığınan 12 bin vatandaşın tahliye edilmesi talepleriyle karşı karşıya olan Kudüs Hastanesi" denildi.

Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediğini bildirmişti. AA'da yer alan habere göre, yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı, İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

 

23.01 |  Blinken: Refah'tan Gazze'ye yardım için yakında harekete geçilecektir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye insani yardım sağlanmasının Biden yönetiminin bölgesel diplomasisinde öncelik olduğunu söyledi. Blinken, "Benim beklentim,  yakında hareket geçileceğidir" dedi.

22.58 | Beyaz Saray: Biden, Netanyahu ile Gazze yardımını görüştü

El Cezire'de yer alan habere göre Beyaz Saray, Biden'ın Netanyahu ile tekrar görüştüğünü ve "Mısır'dan Gazze'ye insani yardım planlarını tartıştığını" söyleyerek, şöyle dedi:

“Başkan, ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına ve vatandaşlarını koruma yükümlülüğüne verdiği desteği yeniden teyit ederken, Hamas'ın başlattığı çatışmada yakalanan Gazze'deki sivillerin korunmasını da kapsayacak şekilde savaş hukukuyla tutarlı hareket etmenin önemini vurguladı."

Bu hafta başında İsrail'i ziyaret eden Biden, Netanyahu ile düzenli temas halindeydi.

22.51| Bloomberg: ABD ve Avrupa, İsrail'e esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için kara harekâtını erteleme baskısı yapıyor

El Cezire'nin Bloomberg'in kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD ve Avrupa hükümetleri, esirlerin serbest bırakılmasını güvence altına almak için "Katar üzerinden yürütülen gizli görüşmelere zaman kazanmak amacıyla Gazze'ye kara harekâtını ertelemesi için İsrail'e baskı yaptığı" öne sürüldü.

Kaynaklar Bloomberg'e Hamas'la müzakerelerin "hassas olduğunu ve başarısız olabileceğini" söyledi. 

SON DURUM | ABD'li esirlerin serbest bırakılması ve Katar'ın girişimleri

Hamas, "Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktık" demişti. İki esirin 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan olduğu belirlendi. Anne kız, İsrail'e ulaştı.

Hamas'ın da ofisinin bulunduğu Katar, daha önce de 2014 yılında Suriye'de tutulan ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis'in serbest bırakılmasına aracılık etti.

Katar, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin yanı sıra ABD-Taliban ve Afganistan arası barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmıştı.

TIKLAYIN - Hamas'ın, Katar'ın girişimiyle serbest bıraktığı ABD'li anne kız İsrail'e ulaştı

23.38 | Macron: Diğer tutsakların serbest bırakılmasın için umut oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugün serbest bırakılan iki ABD vatandaşının diğer esirlerin serbest bırakılması için umut olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Mısır'da savaşla ilgili yapılacak zirveye katılmayacağını söyleyen Macron, gerginliği azaltabileceğini düşünmesi halinde önümüzdeki günlerde bölgeye seyahat edebileceğini de bildirdi.

23.20 | Netanyahu, "tüm İsrailli esirleri evlerine getireceğine" söz verdi

Netanyahu, Gazze'de iki ABD'li esirin serbest bırakmasının ardından Hamas tarafından tutulan tüm İsrailli esirleri "evlerine geri getirme" sözü verdi.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Hükümeti, İsrail ordusu ve tüm güvenlik aygıtı, tüm kayıp kişilerin yerini tespit etmek ve kaçırılanları evlerine geri getirmek için mümkün olan her yolu kullanarak ellerinden geleni yapmaya devam edecektir" denildi.

23.10 | Blinken'dan Katar'a teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ABD vatandaşının Hamas tarafından serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ancak hala esir bulunan 10 Amerikalı olduğunu ve isimlerini teyit edemediklerini söyledi. Blinken, "Gazze'de tahminen 200 rehineyle birlikte bazılarının Hamas tarafından rehin tutulduğunu biliyoruz" dedi.

Blinken, Katar'a iki ABD vatandaşının serbest bırakılmasındaki rolü nedeniyle teşekkür etti.

22.50 | Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Hamas'ın iki esiri serbest bırakmasına katkıda bulunduğunu söyledi

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), savaşan taraflar arasında tarafsız bir aktör olarak rolümüzün gerçek hayattaki etkisini vurgulayarak, rehineleri Gazze'den İsrail'e naklederek bu tahliyenin kolaylaştırılmasına yardımcı oldu" dedi.

22.45 | Biden'dan ABD'li kadın esirlerin serbest bırakılmasından sonra Katar ve İsrail'e teşekkür

Biden, Gazze'de iki ABD'li esirin Hamas tarafından serbest bırakıldığını doğrulayarak "çok memnun" olduğunu söyledi. ABD Başkanı yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız son 14 gün içinde korkunç bir çile yaşadı ve onların korkuyla boğuşan ailelerine yakında yeniden kavuşacaklarından büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

İki kadının serbest bırakılmasındaki çabalarından dolayı Katar ve İsrail'e şükranlarını dile getirdi. Hâlâ daha fazla ABD vatandaşının Hamas'ın elinde olduğuna inanılıyor.

22.39 | Katar yetkilisi: ABD'li esirlerin serbest bırakılması günler süren iletişimin ardından geldi

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki iki ABD'li esirin serbest bırakılmasının tüm taraflarla "günlerce süren sürekli iletişimin" ardından gerçekleştiğini söyledi. Majed Al-Ansari Reuters'e verdiği demeçte, Katar'ın diyaloğun "her milletten tüm sivil rehinelerin serbest bırakılmasına" yol açacağını umduğunu söyledi.

22.37 | İsrail, iki ABD'li esirin serbest bırakıldığını doğruladı

İsrail Başbakanlığı, Hamas'ın elindeki iki ABD'li esirin Gazze Şeridi sınırında alındıklarını ve İsrail'in merkezindeki bir askeri üsse doğru yola çıktıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

İsrail ayrıca serbest bırakılan iki esirin 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan olduğunu belirledi. Hamas, Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktığını açıklamıştı.

19.31 | Rusya'nın İsrail Büüykelçisi: Hamas ile iletişim halindeyiz

Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yapan Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu.

18.00 | Rus Büyükelçi: Rehineler için Hamas ile temas halindeyiz

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yaptı. Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu.


22.00 | Filistin Kızılayı: İsrail, Gazze'deki Kudüs Hastanesi'nin "derhal boşaltılmasını" istedi

Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin "bombalamaya hazırlık olarak" derhal boşaltılmasını istediğini bildirdi.

AA'da yer alan habere göre, yapılan yazılı açıklamada, "İsrail işgal güçlerinden Gazze'nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi'nin bombalanacağı yönünde tehdit alındığı" belirtildi.

Açıklamada, "İsrail ordusunun, 400'den fazla hasta ile buraya sığınan 12 bin kişinin bulunduğu Kudüs Hastanesi'nin acilen boşaltılmasını istediği" kaydedildi.

Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada, yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı. 

21.34 | BM raportörleri: Hastane ve okul bombalamak insanlığa karşı suç, bu bir soykırım riski

BM, raportörleri, İsrail'in hastane ve okulları bombalamasını insanlığa karşı suç olarak nitelendirirken Gazze'dekilere yönelik "soykırımın önlenmesi" çağrısında bulundu. BM raportörlerince yapılan yazılı açıklamada, 17 Ekim'de el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının 470'den fazla sivilin ölümüne ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına neden olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Aynı gün yaklaşık 4 bin yerinden edilmiş insanı barındıran el-Magazi Mülteci Kampı'nda bulunan bir BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı okulun yanı sıra yoğun nüfuslu iki mülteci kampına düzenlenen ölümcül saldırıdan da aynı derecede öfkeliyiz.

İnsani yardıma erişimin hukuka aykırı bir şekilde engellenmesi ve sivillerin hayatta kalmaları için vazgeçilmez olan nesnelerden mahrum bırakılması da uluslararası insani hukukun ihlalidir. Uygulanması mümkün olmayan tahliye talepleri ve zorla nüfusun yerinden edilmesiyle Gazze'nin tamamen kuşatılması, uluslararası insani ve ceza hukukunun ihlalidir. İsrailli siyasi liderlerin ve müttefiklerinin Gazze'deki askeri harekat ve Batı Şeria'da artan tutuklama ile öldürmelerle birlikte yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında Filistin halkına karşı soykırım riski bulunuyor. Bu tür suçların hiçbir gerekçesi veya istisnası yoktur."

Hastane ve kilise saldırısı

Savaşın 12. günü olan 17 Ekim'de, Filistin hükümeti ve Hamas,  İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurduğunu ve en az 500 kişiyi öldürdüğünü açıklamandı.

Hamas, hastanede meydana gelen patlamaya İsrail hava saldırısının sebep olduğunu söyledi ve yapılanı "savaş suçu" diye niteledi. İsrail ise saldırının arkasında kendilerinin olmadığını ve patlamaya İslami Cihad'ın ateşlediği roketlerin sebep olduğunu iddia etti. Gazze'deki en büyük ikinci militan grup olan İslam Cihad, bu iddiayı reddetti.

Hastane saldırısından kısa süre önce de Birleşmiş Milletler, Gazze'de binlerce kişinin sığındığı bir okulun vurulduğunu ve binlerce kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi ise savaşın başından bu yana hem Hıristiyan hem de Müslüman Filistinliler için bir sığınak olmuştu. Yerinden edilenlerin ve savaştan korunmaya çalışanların sığındığı kilise, 19 Ekim'deki hava saldırısıyla bombalandı, çok sayıda insan hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. 

TIKLAYIN - Çatışmaların 13. günü | İsrail "Kara harekâtına hazırız" dedi; Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı kilise bombalandı

TIKLAYIN - Hastane saldırısının yaşandığı savaşın 11. gününden tüm gelişmeler


21.27 | Biden yönetimi, Kongre'den, çoğunluğu Ukrayna ve İsrail'e desteğin yanı sıra ABD-Meksika sınırındaki güvenlik önlemlerini artırmak için 105 milyar dolarlık ek fon talebinde bulundu

Bugün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 105 milyar dolarlık ek fonun 14,3 milyar dolarının İsrail'e yardım kapsamında talep edildiği bildirdi. AA'da yer alan habere göre, söz konusu meblağın 4 milyar dolarının, Demir Kubbe ve Davud Sapanı hava ve füze savunma sistemlerinin takviyesi için kullanılacağı kaydedilen açıklamada, Demir Işın hava savunma sisteminin geliştirilmesi için de 1,2 milyar dolar aktarılacağı belirtildi.

Açıklamada, Kongre'den talep edilen ek fonun büyük çoğunluğunu oluşturan 61 milyar dolarlık kısmının, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımı kapsamında olduğu ifade edildi. 

21.20 | İsrail'in Gazze'ye saldırıları Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde protesto edildi

İsviçre'nin Cenevre kentinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edilerek Filistin ile dayanışma eylemi düzenlendi. Tunus İşkence Mağdurları Derneği (AVTT) öncülüğünde Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde, sivillere yönelik silahlı şiddete karşı mücadeleyi simgeleyen kırık sandalye heykelinin bulunduğu meydanda düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

20.35 | BM: 9 bin kanser hastasının tedavi alamadı, 490 bin kadın ve kız çocuğu yerinden edildi

BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında Gazze'deki gelişmelere ilişkin konuştu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) edindikleri bilgilere göre, devam eden hava saldırıları nedeniyle kurtarma ekiplerinin görevlerini yerine getiremediğine dikkati çeken Haq hastanelerin de dolup taştığını dile getirdi, yaklaşık 9 bin kanser hastasının tedavi alamadığını aktardı.

Haq, BM Kadın Birimi'ne göre ise 490 bin kadın ve kız çocuğunun yerinden edildiği, yaklaşık 900 kadının ise eşlerini kaybettiği bilgisini paylaştı.

20.01 | Hamas: Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktık

19.50 | Erdoğan, Sisi ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile telefon görüşmesinde, Gazze'deki sivillere karşı İsrail'in sergilediği insan hakları ihlalleri ele alındı.

Erdoğan görüşmede, hastanelerin, okulların ve ibadet yerlerinin bombalanmasına Batılı ülkelerin sessizliğinin Gazze'deki ateşi büyüttüğünü ifade etti.

Gazze'deki Filistinlilerin yurtlarından göç etmeye zorlanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin hem barışın sağlanması hem de bir an önce Gazze'ye insani yardım ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için her türlü gayreti ortaya koymaya devam edeceğini belirtti.

19.35 | Britanya Başbakanı Sunak, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle görüştü: Sivillere destek için elimizden geleni yapacağız

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yle Gazze'deki durumu görüştü. Britanya Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın açılması için Mısır'ın gösterdiği çabaya değinen Sunak, ülkesinin sivillere destek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Britanya'nin, Filistin'e yönelik yardımlarına ek 10 milyon sterlin (yaklaşık 340 milyon lira) daha destek verme taahhüdünü hatırlatan liderler, Gazze'ye yardım gönderme sürecinin mümkün olduğunca verimli ve etkili olmasını sağlamak için birlikte çalışma konusunda anlaştı.

Sunak bölgede dün başladığı ziyaretleri kapsamında İsrail, Filistin ve Katarlı liderlerle de bir araya gelmişti.

19.30 | Gazze'de 12 bin 845 konut yıkıldı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 12 bin 845 konut yıkıldı, 9 bin 55 konut ise oturulamaz hale geldi.  AA grafiği yıkımın boyutunu ortaya koydu.  

 

19.09 İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, kiliseye saldırıya tepki gösterdi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığı saldırıyla Gazze'de işlediği savaş suçlarına bir yenisini daha eklediğini belirtti.

İsrail'in hastanelere, camilere ve kiliselere saldırılarının "hiçbir insani, ahlaki, dini ilke ve değere bağlı olmadığını gösterdiğini" ifade eden Kenani, şunları kaydetti: "Bu korkunç suçları belgelemek, yetkili uluslararası mahkemelere sunmak ve Siyonist suçluları ve onların destekçilerini cezalandırmak uluslararası bir sorumluluktur."

19.00 | Erdoğan'dan "soykırım" vurgusu: İsrail yönetimi, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranıyor

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İsrail yönetimi, hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmaktadır. İsrail yönetimine sivillere yönelik saldırılarının kapsamını asla genişletmemesi ve soykırıma varan operasyonlarını derhâl durdurması çağrımızı yineliyorum" açıklamasını yaptı.

Erdoğan, sosyal medya platformu X üzerinden İsrail-Hamas savaşına dair paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında, devletleri ve uluslararası kuruluşları Gazze’de insani ateşkesin tesisine yönelik girişimlere destek olmaya çağırdı.

18.45 | Britanya Başbakanı Sunak: Gazze'ye acil insani yardım göndereceğiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın başkenti Kahire'de Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını görüştü.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas ve Sunak'ın görüşmesinde, Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak için ateşkes çabaları, sivillerin korunması, bölgeye gıda ve tıbbi yardımın ulaşması, elektrik ve suyun en kısa sürede sağlanması konuları gündeme geldi.

Britanya Başbakanı Sunak da ülkesinin sivillerin öldürülmesine karşı olduğunu ifade ederek Gazze'ye acil insani yardım göndereceklerini belirtti.

18.00 | Rus Büyükelçi: Rehineler için Hamas ile temas halindeyiz

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yaptı. Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu.

Büyükelçi Anatoly Viktorov, "Elbette Hamas temsilcileriyle temaslarımız var ve her şeyden önce İsrailli sivillere yönelik terörist saldırının ilk gününden beri Hamas militanları tarafından yakalanan rehineleri bulundukları yerlerden kurtarmayı amaçlıyoruz" açıklamasını yaptı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın Perşembe günü askeri kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre, aralarında 30 çocuk ile 60 yaş üstü 20 kişinin de bulunduğu 200 kişi Gazze'de rehin tutuluyor. Hamas rehinelerin İsrail hapishanelerinde tutulan yaklaşık 6 bin Filistinli ile takas edilebileceğini açıklamıştı. 

18.00 | Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Filistinliler için cenaze töreni düzenlendi

17.36 | BM Genel Sekreteri Guterres, Refah Sınır Kapısı önünde basın toplantısı düzenledi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze Şeridi’ne gönderilmek üzere Refah Sınır Kapısı'nda bekletilen insani yardımların en kısa sürede bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyledi. Guterres ayrıca, taraflara ateşkes çağrısında bulunarak, yardımların girişi için Mısır ile İsrail arasında bir anlaşmanın yapılmasının beklendiğini ancak taraflar arasında anlaşmaya dair koşulan bazı şartların bunu geciktirdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır'daki Refah Sınır Kapısı'nın önünde düzenlediği basın toplantısında, Filistin halkına gönderilmesi planlanan yardımlara ilişkin konuştu.

Gazze Şeridi'ndeki halkın gıda, elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını dile getiren Guterres, "Gazze'de susuz, yiyeceksiz, yakıtsız ve ilaçsız, ateş altında acı çeken 2 milyondan fazla insan var ve hayatta kalabilmek için her şeye ihtiyaçları var. Gazze halkının ihtiyaç duyduğu tüm yardım malzemeleriyle dolu çok sayıda kamyonumuz var. Yardımların en kısa zamanda Gazze'ye girişine izin verilmesi gerekiyor. Biz yardımların olabildiğince en hızlı şekilde ve en çok miktarda bölgeye girişi için şartları açıklığa kavuşturmak ve bu kısıtlamaları azaltmak adına tüm taraflarla Mısır, İsrail ve ABD ile aktif olarak çalışıyoruz" dedi.

17.33 | Tunus’taki Filistin komitesi, ABD ve Fransa büyükelçilerinin sınır dışı edilmesini istedi

Tunus’ta Filistin Direnişini Destekleme Ulusal Komitesi, ABD ve Fransa büyükelçilerinin sınır dışı edilmesini ve bu ülkelerle diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesini talep etti.

Birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle oluşturulan komite, Filistin’de yaşanan çatışmaları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenledi.

Komite, Tunuslulara ülke genelinde düzenlenen Filistin ile dayanışma gösterilerine katılmaları çağrısı yaptı.

17.26 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: 720'si çocuk 1400 kişi kayıp

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, bölgede İsrail saldırıları sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720'si çocuk en az 1400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında bugüne kadar Gazze Şeridi'nde 521 aileden 3 bin 109 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Açıklamada, İsrail saldırıları ve uyguladığı ablukanın tetiklediği yakıt eksikliği nedeniyle 7 hastane ve 21 sağlık merkezinin hizmet dışı kaldığı kaydedildi. İsrail saldırılarında 46 sağlık personelinin öldürüldüğünü, 85'inin de yaralandığını belirten Bakanlık, 23 ambulansın kullanılmaz hale geldiğini aktardı.

Hastanelerde malzeme eksikliğine işaret edilen açıklamada, uluslararası topluma Gazze'ye tıbbi malzeme ve yakıt girişi yapılması çağrısında bulunuldu.

17.26 | İsrail'in Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ne saldırısında ölenler için cenaze töreni düzenlendi

İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Rum Ortodoks Kilisesi'ne yönelik saldırısında ölenler için cenaze töreni yapıldı.

İnşa tarihi 425 yılına uzanan Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'nin avlusunda düzenlenen cenaze merasimine, Hristiyan ve Müslüman Filistinliler yoğun katılım gösterdi.

Töreni Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi Piskoposu Piskopos Aleksios yönetti.

16.45 | Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd, "(Gazze) Refah kapısı açık. İsrail Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmiyor" dedi. 

15.55 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak, savaşın daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini engellemeye yönelik yoğun diplomatik çabalarının bir parçası olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ile bir araya geldi.

Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir jetle gelen Başbakan, El-Sisi ile görüşmeye gitmeden önce pistte Mısırlı yetkililer tarafından karşılandı.

15.35 | İsrail Savunma Bakanı: Hamas'ı yok ettikten sonra Gazze'deki yaşamı kontrol etmeyi planlamıyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin "Hamas'ı yok ettikten sonra Gazze Şeridi'ndeki yaşamı kontrol etmeyi planlamadığını" söyledi. 

Gallant İsrail'in Hamas'la savaşının üç aşamalı olmasını beklediğini söyledi. İlk olarak hava saldırıları ve kara operasyonlarıyla Gazze'deki gruba saldıracaklarını, daha sonra direniş ceplerini yeneceklerini ve son olarak da "Gazze Şeridi'ndeki yaşam sorumluluğunu" sona erdireceklerini söyledi.

14.00 | Sky News: Dünya liderleri, İsrail-Hamas savaşı tırmanırken Mısır'da düzenlenecek barış zirvesine katılacak

Britanya merkezli Sky News, dünya liderlerinin Kahire'de düzenlenecek uluslararası barış zirvesine katılmak üzere Mısır'a geleceğini bildirdi.

İsrail-Hamas savaşının tırmanması endişeleri arttırırken Reuters'a konuşan kaynaklar Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Cumartesi günü zirve için Mısır'da olacağını aktardı. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da zirveye katılacak.

Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa da yarın Mısır'ı ziyaret edeceğini doğruladı.

Kamikawa, "İsrail ve Filistin'i çevreleyen durumu görüşmek üzere Mısır hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenecek olan Kahire Barış Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'ı ziyaret etmeyi planlıyorum" dedi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da toplantıya katılacak isimler arasında.

Güney Kıbrıs Yönetimi Cumhurbaşkanlığı'ndan bir kaynak ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in de zirveye katılacağını ve kendisine ülkenin Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos'un eşlik edeceğini söyledi.

Bahreyn devlet haber ajansının bildirdiğine göre Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife de Kahire Zirvesi'ne katılacak.

Daha önce Rishi Sunak'ın İsrail-Hamas savaşının tırmanmasını önlemeye yönelik diplomatik çabaların bir parçası olarak bölge turunun üçüncü durağı olan Mısır'a gideceği bildirilmişti. Ancak Sunak'ın zirveye katılıp katılmayacağı henüz belli değil.

TIKLAYIN | Sky News: Dünya liderleri, İsrail-Hamas savaşı tırmanırken Mısır'da düzenlenecek barış zirvesine katılacak

13.25 | Gazze'deki ölü ve yaralı sayısı arttı.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar bin 661'i çocuk olmak üzere 4 bin 137 kişinin öldüğünü aktardı. 13 bin 260 kişinin de yaralandığını açıklayan El Kudra, "Operasyonlar yerde, zeminde, hastane koridorlarında yapılıyor" dedi. 

12.45 | Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'nin yakınlarında perşembe günü meydana gelen patlamayla ilgili detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. 

İşte saldırıyla ilgili tüm bildiklerimiz...

- Hamas'tan yapılan açıklamada Rum Ortodoks Kilisesi'nin bir patlamadan etkilendiği bildirildi. Grup, İsrail saldırıları sebebiyle birçok Hristiyanın kiliseye sığınmış olduğunu belirtti. Hamas yetkilileri, bugün saldırıda 18 kişinin öldüğünü söyledi.

- Hamas saldırının çok büyük hasara sebep olduğunu ifade etti ve çok yaralı bulunduğunu bildirdi.

- Hamas, saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.

- İsrail ordusu AFP'ye yaptığı açıklamada savaş uçaklarının İsrail'e atış yapılan bir Hamas komuta ve kontrol merkezini vurduğunu söyledi. İsrail ordusu, bu saldırı sırasında "bölgedeki bir kilisenin duvarının hasar gördüğünü söyledi. 

- Ancak AFP'ye ait görüntüler sadece duvarın değil, kilise binalarının da büyük hasar gördüğünü gösteriyor. 

- Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, saldırıyı "en sert şekilde kınadıklarını" ifade ederken, İsrail'i sorumlu tuttu. Kilise, çoğunlukla sivillerin sığındığı kiliselerin hedef alınmasının "görmezden gelinemez bir savaş suçu sayılabileceğini" belirtti.

- Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, salı günü ölümcül patlamanın meydana geldiği El Ehli Hastanesi'nin yakınlarında bulunuyor. 

12.30 | BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Askeri faaliyetlerin artması Gazzeliler için felaket olacak

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Gazze Şeridi'ndeki askeri faaliyetlerin artmasının oradaki insanlar için “felaket” olacağını söyledi.

Filippo Grandi Japonya'da gazetecilere verdiği demeçte, "Size kesinlikle söyleyebilirim ki askeri faaliyetlerin daha fazla artması veya hatta devam etmesi Gazze halkı için felaket olacaktır" dedi. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)'nin Filistin Toprakları veya İsrail'de resmi bir yetkisi olmadığını vurgulayan Grandi, çatışmayla ilgili "BM genel sekreteri de dahil olmak üzere birçok meslektaşı tarafından ifade edilen aşırı endişe ve ıstırabı paylaştığını" söyledi.

12.20 | BM ajansı: Gazzeli siviller için zaman tükeniyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan Juliette Touma, Gazze'nin son haftalarda "bir cehennem deliğine dönüştüğünü" ifade etti. 

BBC'ye konuşan Touma, ablukanın kaldırılmasını ve Gazze'ye yardım girmesini istedi. 

Touma, "Zaman tükeniyor. Neredeyse iki hafta oldu. İki uzun haftadır Gazze'ye yardım malzemesi sokamıyoruz" dedi.

12.00 | ABD Dışişleri Bakanlığı'nda "her düzeyde isyan havası esiyor"; diplomatlar Blinken ve ekibinden rahatsız

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail-Hamas savaşına yaklaşımının, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda gerilimi artırdığı bildirildi. Bakan Antony Blinken ve ekibi, Dışişleri Bakanlığı içindeki rahatsızlıkları görmezden gelmekle eleştiriliyor.

The Huffington Post'un haberine göre; Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili konuşan yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve kıdemli danışmanlarının bakanlık içindeki eleştirileri görmezden geldiğini söyledi. Blinken ve ekibinin, uzman tavsiyeleriyle ilgilenmedikleri bildirildi.

The Huffington Post'a konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Dışişleri Bakanlığı içinde her düzeyde bir isyan havası esiyor" dedi. Gazeteye konuşan iki yetkili, bazı diplomatların Amerikan politikasını eleştiren bir belgeyi hazırladıklarını ve belgenin korumalı iç kanal aracılığıyla ilgililere telgraf olarak iletildiğini söyledi.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanlığı'nda "her düzeyde isyan havası esiyor"; diplomatlar Blinken ve ekibinden rahatsız

10.42 | İsrail-Hamas savaşı 14. gününde dünya basınında: İsrailli askerler "Gazze'yi içeriden göreceklerini" söyledi

İsrail-Hamas savaşı 14. gününe girerken, ABD'nin muhafazakar gazetelerinden New York Post, İsrail askerlerinin kara harekatı için yeşil ışık aldığını ve "Yakında Gazze'yi içeriden göreceklerini" söylediklerini aktardı. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'ye Ukrayna ve İsrail'e aynı anda yardım yapılması için çağrıda bulundu. Bugün Mısır ile Gazze arasındaki sınır kapısının açılması ve ilk yardım TIR'larının bölgeye girmesi bekleniyor.

10.00 | İsrail-Hamas savaşının 14. gününde bilinmesi gerekenler

İsrail bu sabah erken saatlerde Gazze'yi bombaladı; güneyde Filistinlilere güvende olacakları söylenen bölgeleri vurdu ve kuzeyde Lübnan sınırına yakın büyük bir İsrail kasabasını tahliye etmeye başladı. Bu gelişmeler, Gazze'ye yönelik bölgesel bir savaşı tetikleyebilecek potansiyel bir kara harekâtının son işareti oldu.

Gazze'deki Filistinliler güneydeki Han Yunus'a ağır hava saldırıları düzenlendiğini ve erkek, kadın ve çocuk taşıyan ambulansların Gazze'nin en büyük ikinci hastanesi olan Nasır Hastanesi'ne akın ettiğini bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün, kara birliklerine Gazze'yi "içeriden" görmeye hazırlanmaları emrini vererek bir kara saldırısına işaret etti. Yetkililer böyle bir operasyon için herhangi bir zaman çizelgesi vermedi.

Gazze'de bir milyondan fazla insan yerinden edildi.

Gazze'nin getirilen yaralılar ve ölüler nedeniyle yoğunlaşan hastaneleri, azalan tıbbi malzemelerini ve jeneratörler için yakıtlarını karneyle dağıtıyor. Gazze'nin dört bir yanındaki karanlık koğuşlarda doktorlar cep telefonlarının ışığında ameliyatlar yapıyor ve enfekte olmuş yaraları tedavi etmek için sirke kullanıyor. 

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta, İsrail'in bir eve düzenlediği saldırıdan görüntü

Bölgenin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek geçidi olan Refah üzerinden Gazze'ye yardım ulaştırılmasına yönelik anlaşma kırılganlığını koruyor. İsrail, malzemelerin sadece sivillere gidebileceğini ve Hamas tarafından yapılacak herhangi bir saptırmayı "engelleyeceğini" söyledi. 200'den fazla kamyon ve yaklaşık 3 bin ton yardım Refah'ta ya da yakınında konuşlandırıldı, ancak Gazze tarafında hava saldırıları nedeniyle hasar gören yolun onarılması için çalışmalar henüz başlamadı.

İsrail; Gazze ve Lübnan yakınlarındaki kendi topluluklarını tahliye ederek sakinlerini devlet tarafından finanse edilen bir programla ülkenin başka yerlerindeki otellere yerleştirdi. Cuma günü Savunma Bakanlığı, Lübnan sınırına yakın 20 binden fazla kişinin yaşadığı Kiryat Shmona kasabası için tahliye planlarını açıkladı.

08.50 | Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Mısır'a gidiyor. 

Dün İsrail ve Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Rishi Sunak bugün de Mısır'a giderek bölge liderleriyle durum hakkında görüşmelerde bulunacak.

Ofisinden yapılan açıklamada Sunak'ın görüşmelerde "bölgesel tırmanıştan kaçınılması ve gereksiz sivil can kayıplarının önlenmesi zorunluluğunu" vurgulayacağı belirtildi.

07.30 | Meta, bazı Filistinli kullanıcıların Instagram profilini "terörist" ifadesinin yerleştirilmesinin bir otomatik çeviri hatası olduğunu belirtti ve özür diledi. 

İlk olarak 404media tarafından bildirilen sorundan profilinde İngilizcede Filistinli anlamına gelen "Palestinian", Filistin bayrağı emojisi ve Arapça "elhamdülillah" kelimesi bulunanların etkilendiği belirtildi. İfadenin İngilizceye, "Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor" diye otomatik çevrildiği görüldü.

TikTok kullanıcısı YtKingKhan, sorunu geçen günlerde gündeme getirip kelime kombinasyonları değişse de çevirinin değişmediğine dikkati çekmişti. 

Instagram, tepkilerin ardından sorunları çözerek, elhamdülillah kelimesinin artık "Tanrı'ya şükür" diye otomatik çevrildiğini bildirdi.

Meta sözcüsü, "Bazı ürünlerimizde uygunsuz Arapça çevirilere sebep olan bir problemi çözdük. Bunun için gerçekten üzgünüz" dedi. 

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana Meta'nın Filistin'e destek içeren bazı paylaşımları sansürlediği iddia ediliyordu.

06.16 | Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, kilise saldırısından İsrail'i sorumlu tuttu ve kınadı

Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi, saldırıyı "en sert şekilde kınadıklarını" ifade ederken, çoğunlukla sivillerin sığındığı kiliselerin hedef alınmasının "görmezden gelinemez bir savaş suçu sayılabileceğini" belirtti.

04.30 | Gazze'deki hastanelerin birkaç saatlik yakıtı kaldı

Gazze'deki hastaneler, yakıt istedikten sonra BM, bölgedeki son yakıtını bağışladı. Yakıtın bağışlandığı Gazze'nin en büyüğü Şifa hastanesi,  "birkaç saat daha elektriğimiz olacak" dedi.

03.11 | Biden, ulusa seslendi: Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz, Kongre'ye "İsrail ve Ukrayna bütçesi" göndereceğim

ABD'de ulusa seslenen Başkan Biden, "İsrail’in geçmişten daha da güçlü olmasını sağlayacağız. Kongre'ye yarın bir bütçe paketi göndereceğim. Bu İsrail için daha önce görülmemiş bir destek paketi olacak" dedi.

Biden, Kongre'ye bir paket göndereceğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Masum Filistinlilerin yaşadıklarını görmezden gelemeyiz. Hamas ve Putin etrafındaki demokrasileri yok etmeye çalışıyor. Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz. Buna izin veremem. Tarihin çok önemli bir anındayız ve bugün vereceğimiz kararlardan biri önümüzdeki on yılların geleceğini belirleyecek. Bölgedeki diğer hasım aktörlerin İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görmelerini sağlayacağız. Kongreye yarın bir bütçe paketi göndereceğim. Bu İsrail için daha önce görülmemiş bir destek paketi olacak. Hem Ukrayna'nın hem de İsrail'in savunulmasına yardımcı olmak için, Kongre'den daha önce görülmemiş bir bütçe talep edeceğim."

TIKLAYIN - Biden'dan İsrail ve Ukrayna için Kongre'ye "acil bütçe" talebi

Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, savaşın başından bu yana hem Hıristiyan hem de Müslüman Filistinliler için bir sığınak olmuştu. Yerinden edilenlerin ve savaştan korunmaya çalışanların sığındığı kilise, 19 Ekim'deki hava saldırısıyla bombalandı. En az 40 insan hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. 

Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, 1150'li yıllarda Haçlılar tarafından inşa edilmiş ve adını 5. yüzyıldaki Gazze piskoposundan almıştı.

Yerleşkenin vurulmasından birkaç gün önce konuşan Rum Ortodoks Kilisesi papazı Peder Elias, kiliseye yapılacak herhangi bir saldırının "sadece dine yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda insanlığa da bir saldırı olacağını" söylemişti.

TIKLAYIN - WAFA: İsrail Gazze'de sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı, en az 40 kişi öldü



2.48 | 6 saat süren İsrail güvenlik kabinesi toplantısı sona erdi

İsrail'in olası kara operasyonuna Güvenlik Kabinesi'nin onayıyla mümkün olduğuna dikkati çekilirken, 7 Ekim'den bu yana söz konusu kabinenin daha önce de toplandığı bildirilmişti.

02.30 | ABD, Ukrayna'ya tahsis edilen top mermileri İsrail'e gönderecek

Axios haber sitesi, ABD'de Biden yönetiminin Ukrayna'ya tahsis edilen "on binlerce top mermisini" İsrail'e göndermeyi planladığını bildirdi.

Axios'un üç İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberde, İsrail ordusunun ve savunma bakanlığının Washington'a, "Gazze'ye yapılacak bir kara saldırısına hazırlanmak için acilen top mermilerine ihtiyaçları olduğunu" söylediğini belirtti.

Haber kaynağı, İsraillilerin İsrail-Lübnan sınırında olası bir gerilim nedeniyle topçu silahlarına ihtiyaç duyduklarını da söylediğini belirtti.

01.53 | İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz susuz bıraktı

01.46 | İsrail ordusu: Lübnan'ın güneyinde 3 Hizbullah üyesini hedef aldık

01.31 | İsrail'in Gazze'deki kiliseye yaptığı hava saldırısında en az 40 kişi hayatını kaybetti 


01.24 | Medya hakları grubu, savaşın başlamasından bu yana 21 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi


* Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir