Dünya

WAFA: İsrail Gazze'de sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı

Yerleşkenin vurulmasından birkaç gün önce konuşan Rum Ortodoks Kilisesi papazı Peder Elias, kiliseye yapılacak herhangi bir saldırının "sadece dine yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda insanlığa da bir saldırı olacağını" söylemişti

19 Ekim 2023 23:31

Güncelleme: 21 Ekim 2023 05:03

T24 Dış Haberler
 
İsrail'in Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az 15 kişi öldü, çok sayıda yaralı var. Saldırı hakkında açıklama yapan Kudüs Rum Ortodoks Patrikhanesi ise, "Gazze kentindeki kilisemizi hedef alan İsrail bombardımanını en güçlü ifadelerle kınıyoruz" dedi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldığını duyurdu.

Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede İsrail saldırısı sonucu "çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı" aktarıldı.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre; İsrail'in Gazze kentinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi'nde bulunan tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda çok sayıda kişi öldü. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre; İsrail'in Gazze kentinin güneyindeki Ez-Zeytun Mahallesi'nde bulunan tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda çok sayıda kişi öldü. 

Kudüs'teki Anglikan Kilisesi'ne bağlı Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, İsrail'in 17 Ekim'de bombaladığı ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı El-Ehli Baptist Hastanesine yaklaşık 250 metre mesafede yer alıyor.

İsrail'in saldırdığı bölgede yaklaşık 1000 Hristiyan'ın yaşadığı ve evi yıkılanların korunmak için kiliseye ve ona bağlı binalara sığındığı biliniyor.

Çatışmaların 11. günü | Gazze'de bir milyon insan yerinden edildi; İsrail'in hastaneye düzenlediği hava saldırılarında 500 kişi hayatını kaybetti

Çatışmaların 12. günü | İsrail, Gazze'de hastane vurdu; taraflar birbirini suçlarken Gazze yüzlerce ölümün yasını tutuyor

Çatışmaların 13. günü | İsrail "Kara harekâtına hazırız" dedi; Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı kilise bombalandı

Gazze'deki tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, savaşın başından bu yana hem Hıristiyan hem de Müslüman Filistinliler için bir sığınak olmuştu. Yerinden edilenlerin ve savaştan korunmaya çalışanların sığındığı kilise, 19 Ekim'deki hava saldırısıyla bombalandı. En az 40 insan hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı. 

Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi, 1150'li yıllarda Haçlılar tarafından inşa edilmiş ve adını 5. yüzyıldaki Gazze piskoposundan almıştı.

Yerleşkenin vurulmasından birkaç gün önce konuşan Rum Ortodoks Kilisesi papazı Peder Elias'ın, İsrail'in kiliseyi hedef alabileceğini öngörmüştü. Peder Elias, kiliseye yapılacak herhangi bir saldırının, "sadece dine yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda insanlığa da bir saldırı olacağını" söylemişti.

Saldırı anı ve sonrası görüntüler