Dünya

Çatışmaların 11. günü | Gazze'de bir milyon insan yerinden edildi; İsrail'in hastaneye düzenlediği hava saldırılarında 500 kişi hayatını kaybetti

BM, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu

17 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail-Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta 11. güne girilirken, bugün itibarıyla tam 1 milyon insan yerinden edildi. Savaşın başından bu yana ise bin 400 İsrailli, 3 bin 500 de Filistinli öldürüldü. İsrail, El-Mamedani ve El-Ehli hastanelerine hava saldırısı düzenledi. El-Mamedani Hastanesi'nde 500 kişinin öldüğü bildirildi. 

İsrail, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı ikinci kez bombaladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurarak, "Hemen insani ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail, başlatması planlanan kara harekâtı için 11. günde de Gazze sınırına yığınak yapmaya devam ederken, Lübnan Hizbullah'ına ait hedefleri vurduğunu ve Hamas'ın üst düzey isimlerinden Al Mazini'ye suikast düzenlediğini duyurdu. 

İran ise İsrail'i, "Lübnan Hizbullahı karşı saldırıya geçebilir" diyerek uyardı. 

İsrail Savunma Bakanı Gallant, savaş kabinesi toplantısının ardından, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi.

Geride kalan günün en önemli gelişmelerinden biri ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile yaptığı telefon görüşmesi oldu. Görüşmede, Filistin'deki son gelişmelerin ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarının ele alındığı bildirildi.

Savaşta 11. güne girildiği ilk dakikalarda BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze için "insani ateşkes" çağrısı yapan tasarısını reddetti. 

Yeni güne girilen ilk saatlerde, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceği, ardından Ürdün'e giderek Kral 2. Abdullah, Sisi ve Mahmud Abbas ile görüşeceği bildirildi. 

TIKLAYIN | ABD Başkanı Biden'ın yarınki İsrail ziyareti hakkında neler biliniyor?

İşte savaşın 11. gününde dakika dakika öne çıkanlar...*

02.30 | T24'ün bu blogu sonlandı; gelişmeleri yeni blogdan takip edebilirsiniz.

02.20 | Biden, Gazze hastane saldırısı hakkında Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Biden, yaptığı açıklamada Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ürdün Kralı Abdullah ile telefon görüşmeleri yaptığını bildirdi. 

Biden saldırıyla ilgili olarak, "Öfkeliyim, derinden üzüldüm" dedi. 

Biden ayrıca ulusal güvenlik ekibine "ne olduğuyla ilgili bilgi toplamaya devam etme" emri verdiğini ifade etti.

01.50 | Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ordusunun Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurarak "tüm kırmızı çizgileri aştığını" söyledi. 

Çarşamba gününün ilk saatlerinde açıklamalarda bulunan Abbas, El-Ehli Hastanesi'ne yapılan saldırıyı "iğrenç bir savaş katliamı" olarak niteledi ve "buna tolerans gösterilemeyeceğini" ifade etti.

Abbas, "İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Onların veya herhangi birinin bizi buradan atmasına izin vermeyeceğiz" dedi. 

Filistin lideri, savaşı durdurma dışında herhangi bir konuda yapılacak müzakerelerin artık kabul edilemez olacağını vurguladı.

Saldırıdan sonra Abbas, yarın Ürdün'de ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılımıyla yapılacak zirveye katılmayacağını duyurmuştu. Ürdün Dışişleri Bakanı kısa süre sonra zirvenin iptal edildiğini duyurdu.

01.42 | Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yaptığı saldırıyı "açıkça savaş suçu" olarak nitelendirerek, nihai sorumlunun ABD olduğunu söyledi.

Medvedev, sosyal medya hesabından İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

"Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." ifadesine yer veren Medvedev, İsrail'in saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

Medvedev, "Bunun nihai sorumluluğu, farklı ülkelerdeki ve farklı kıtalardaki savaşlardan alaycı şekilde para kazananlara, askeri endüstriyel tesislerini doldurarak silahlara muazzam miktarda düşüncesizce para dağıtanlara, yalanla demokratik değerleri korumaya yönelik küresel misyonlarını ilan edenlere, Amerika Birleşik Devletleri'ne aittir." ifadelerini kullandı.

İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 500'e yükseldiği bildirilmişti.

01.28 | Beyaz Saray: Biden, Ürdün ziyaretini erteledi

Ürdün Dışişleri Bakanı'nın zirvenin iptal edildiğini açıklamasının ardından Beyaz Saray, Biden'ın Ürdün ziyaretinin ertelendiğini duyurdu:

"Başkan, Gazze patlamasında kaybedilen masum canlar için en içten başsağlığı dileklerini gönderdi ve yaralıların hızlıca iyileşmesini diledi. 

Yakında bu liderlerle yüz yüze fikir alışverişinde bulunmak için heyecanlı; ilerleyen günlerde düzenli ve direkt olarak temas kurma konusunda fikir birliğine vardılar". 

Biden yine de Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail'e gidecek.

01.00 | ABD Başkanı Biden, İsrail'e gitmek üzere uçağa bindi. 

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık uçağı Air Force One'a binerek İsrail'e doğru yola çıktı.

Gazze'deki hastane saldırısından sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Biden ile olan görüşmesini iptal etti. 

Ürdün Dışişleri Bakanı, Amman'da Biden, Mısır ve Filistin liderleriyle yapılacak zirveyi iptal ettiğini duyurmuştu.

00.53 | İstanbul'daki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanan kalabalığa polis, gaz bombalarıyla ile müdahale etti.

 

00.40 | Ürdün Dışişleri Bakanı, Amman'da Biden, Mısır ve Filistin liderleriyle yapılacak zirveyi iptal etti.

Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, "Artık savaşı durdurmak dışında hiçbir şey konuşmanın anlamı yok" diyerek zirvenin yapılmayacağını duyurdu. 

Biden'ın çarşamba günü İsrail'e destek ziyaretinde bulunduktan sonra Amman'da Arap liderleriyle bir araya gelmesi planlanıyordu.

00.25 | Orta Doğu ülkeleri, Gazze'deki hastane saldırılarına ne tepki verdi?

- Mısır Dışişleri Bakanlığı saldırıyı "en güçlü ifadelerle kınadı". Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" diye niteledi.

- İran Dışişleri Bakanlığı, saldırının yüzlerce "silahsız ve savunmasız insanı öldürdüğünü" ifade etti.

- Suriye Devlet Başkanlığı, saldırıyı "insanlığa karşı en çirkin ve kanlı katliamlardan biri" diye niteledi.

- Suudi Arabistan, "çirkin bir suç" ifadelerini kullandı.

- Ürdün Kralı Abdullah, saldırıyı "savaş suçu" diye niteledi.

- Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ile ortak şekilde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çarşamba sabahı acil şekilde toplanmasını talep etti.

00.20 | Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed'den tepki

Muhammed, "İsrail'in Gazze'deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce insanı öldürmesi, insanlık suçudur. Uluslararası toplum harekete geçmeli" dedi.

00.12 | Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yaptığı saldırıyı kınadı.

Sisi, "İsrail'in Gazze'de bir hastaneyi bombalamasını en güçlü şekilde kınıyorum" dedi ve saldırıyı "uluslararası hukukun açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

00.10 | Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki Ramallah şehri yakınlarında bir Filistinli protestocuyu vurarak öldürdüğünü açıkladı.

23.58 | İsrail ordusu Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflere hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusu, son birkaç günde düzenlenen saldırılara karşılık Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflerin savaş uçaklarıyla vurulduğunu bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada, son günlerde Lübnan'dan düzenlenen saldırılara karşılık savaş uçaklarının Hizbullah'a ait hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, savaş uçaklarının Hizbullah'a ait bir gözlem noktası ve askeri altyapının vurulduğu ifade edildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, bugün Lübnan'dan düzenlenen tanksavar füzesi saldırısında 2 yedek asker ile 1 sivilin yaralandığı bildirilmişti.

Buna ek olarak Lübnan'dan sınırdaki İsrail ordusuna ait noktalara hafif silahlarla ateş açıldığı aktarılmıştı. 

23.54 | Ankara'da İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı protesto ediliyor

İsrail'in Gazze’deki hastaneye yönelik yüzlerce kişinin öldüğü İsrail saldırısının ardından Ankara'da bir araya gelen vatandaşlar, İsrail'in Gazze'deki hastaneye yönelik saldırısını protesto etti. 

Protestoda "Allahu ekber" sloganları atıldı, sela okundu. Çevik kuvvet, protestoculara müdahale etti.

Polis, eylem alanına girişte beklemeye devam ediyor.

23.44 | Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri, el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yönelik saldırıyı görüşmek için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı

23.06 | Ramallah'ta Mahmud Abbas'a bağlı güçler Filistinlilerle çatışıyor 

23.03 | Hamas: Hastane saldırısından ABD sorumlu 

Hamas lideri İsmail Haniyeh, İsrail'in Gazze'deki el-Ahli Hastanesi'ne yönelik ölümcül saldırısından ABD'nin sorumlu olduğunu söyledi. 

23.02 | Ürdün'de bulunan Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail'in hastane saldırısı sonrası Ramallah'a dönüyor

22.57 | İsrail ordusu, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesinde "gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğunu" iddia etti.

22.07 | Dışişleri Bakanlığı: "Gazze’de bir hastanenin hedef alınmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz"

21.57 | İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, İsraillilere mümkün olan en kısa sürede Türkiye'yi terk etme çağrısı yaptı. 

21.48 | AB Konsey Başkanı Michel: Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor

AB Konseyi Başkanı Michel, İsrail'in Gazze'de hastaneye saldırmasına ilişkin, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" dedi. 

20.48 | İsrail, El-Ahli Arab hastanesine saldırdı

İsrail, El-Ahli Arab hastanesine hava saldırısı düzenledi. Saldırının ardından hastanede çıkan yangın henüz söndürülemedi. 

20.39 | İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi: ABD, düşmanlarımıza İsrail'in yalnız olmadığını ifade etti

20.25 | Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesine saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti

20.16 | Filistin Sağlık Bakanı: Gazze Kuveyt Hastanesi'nde yakıt bitti 

Filistin Sağlık Bakanı Mai al-Kaila, Gazze Kuveyt Hastanesi önünde, "Son çağrımızı yapıyoruz! Yoğun bakım üniteleri durmak üzere, açık kalp ameliyatları vb. hassasiyetteki ameliyatları gerçekleştiremez olduk. Yakıt bitti. İnsanlık işgal ve saldırıyı durdurmalı" dedi. 

20.04 | İsrail'in Sredot kentine roket düştü, iki Türk gazeteci yaralandı 

19.38 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

19.31 | BM: Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda BM'ye bağlı bir okulun hedef alınması sonucu en az 6 kişi öldü

19.23 | İsrailli askeri yetkili "Hamas'ın saldırısında uyarıda bulunmayı başaramadıklarını" söyledi

19.07 | Save The Children, "Gazze'de acil ateşkes" çağrısında bulundu

19.00 | Hamas'ın bir komutanı öldü 

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki El-Bureyc Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda Kassam Tugayları Genel Askeri Konseyi Üyesi ve Orta Gazze Tugayı komutanı Eymen Nevfel'in öldüğü belirtildi.

18.56 | Lübnanlı doktora göre İsrail’in saldırına maruz kalan 7 sivilde beyaz fosfor belirtileri görüldü

18.34 | Gazze’deki insani yardım çalışanı: "Gazze’de insani felaketin eşiğindeyiz"

18.00 | İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi

17.35 | Hizbullah, sınır bölgesinde İsrail ile çatışan 4 üyesinin öldüğünü açıkladı

17.29 | İngiltere'deki sağlık çalışanlarından İsrail'e destek açıklamasına tepki 

İngiltere'de 2 bini aşkın sağlık personeli, Sağlık Bakanlığının İsrail'e destek açıklaması ve bakanlık binasına İsrail bayrağı çekme kararına tepki göstererek bu karardan geri dönmeye çağıran bir mektup yazdı.

Ülkede sağlık çalışanlarının imzasına açılan mektupta bakanlığın 13 Ekim'de İsrail'e yönelik destek açıklaması ve bakanlık binasına İsrail bayrağı çekme kararı hatırlatıldı.

Açıklamanın tek taraflı olduğu ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilere değinilmediği belirtilen mektupta, Birleşmiş Milletler'in (BM) İsrail'i uluslararası insancıl hukuku ihlalle suçlamasına rağmen bakanlıktan bu açıklamanın geldiği ifade edildi.

Mektupta, "(Bakanlık binasına) İsrail bayrağını çekme kararı, uluslararası hukuk ihlallerinin ve Gazze'deki Filistinlilerin yaşadığı sağlık krizlerinin açıkça göz ardı edildiğini gösteriyor." denildi.

Bayrak çekme kararı ve açıklamanın İngiltere'deki sağlık sektörü çalışanları tarafından kabul edilemeyeceği belirtilen mektupta, İsrail'in, Gazze'nin enerji, su ve gıdasını kesme kararıyla ilgili, "Bu savaş suçu, yalnızca Filistinlilerin hayatta kalmaları için gereken temel ihtiyaçlara erişimi sınırlamakla kalmadı, aynı zamanda İsrail'in hastaneleri bombalaması mağdurların tedavi edilmesini de zorlaştırdı." ifadeleri yer aldı.

Kuvözdeki bebekler, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalar, doğum ve ameliyat gibi hizmetlerin İsrail ablukasından etkilendiğine işaret edilen mektupta, İsrail saldırılarında 724 çocuğun öldüğü bilgisi de yer aldı.

Mektup, Gazze'deki 11 doktor, 10 acil müdahale görevlisi, 14 hemşire, 4 diş hekimi ve 2 tıp fakültesi öğrencisinin öldüğüne de dikkati çekti.

İsrail'in hastaneleri boşaltma baskısının binden fazla hastanın hayatını riske attığı ifade edilen mektupta, Gazze'nin güneyinde de yeterli donanımı ve yatağı bulunmayan 3 hastane bulunduğuna işaret edildi.

Mektupta, sağlık çalışanlarının bakanlıktan istekleri de yer aldı. Bakanlığa, İsrail bayrağını indirme, destek açıklamasını geri çekme, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik işlediği savaş suçlarını kınama ve Filistin sağlık kurumlarıyla ekipman paylaşımı ve bağışı yapması çağrısı yapıldı.

Sağlık Bakanlığına yönelik açık mektuba 2 bin 5 sağlık sektörü çalışanı imza attı.

17.28 | İsrail basınına göre, 4 bin Gazzeli işçi İsrail güçlerince alıkonuluyor

17.24 | Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Elektriğin kesilmesiyle hastaneler gerçek bir çöküşe girdi

15.05 | 3 Türk vatandaşı, Hamas saldırılarında öldü

İsrail hükümeti Hamas saldırıları nedeniyle ölen veya kayıp olarak listelenen yabancı ülke vatandaşlarının sayısını açıkladı. Listeye göre üç Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Toplamda 40 farklı ülkeden 196 ölüm ve 91 kayıp vakasının olduğu belirtildi.

14.55 | Gazze'deki Türk Dostluk Hastanesi, yakıt sıkıntısı nedeniyle kısmen kapandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'deki tek onkoloji ünitesine sahip Türk Dostluk Hastanesi'nin yakıt sıkıntısı nedeniyle kısmen kapanmak zorunda kaldığını söyledi.

Genel Müdür Dr. Sobhi Skik tarafından yapılan açıklamada, bölgenin tek onkoloji ünitesine ev sahipliği yapan Türk Dostluk Hastanesi'nin "hizmetlerinin büyük bir bölümünü" durduracağı belirtildi.

Skik, hastanenin kalan kısmının da "en geç 48 saat içinde" kapatılacağını sözlerine ekledi.

Bugün erken saatlerde BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA Gazze'deki tüm hastanelerin yakıtının 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulunmuştu.

Sağlık tesisleri hali hazırda yedek jeneratörlere bel bağlamış durumda ve elektriğin kesilmesi binlerce hastanın hayatını riske atacak.

14.05 | "Refah Sınır Kapısı'ndan sorumlu müdür Tümgeneral Fuad Ebu Butihan, Gazze'de öldürüldü" iddiası

Refah Sınır Kapısı'ndan sorumlu müdürün öldürüldüğü ileri sürüldü. 

NBC'nin haberine göre; Tümgeneral Fuad Ebu Butihan Gazze'de öldürüldü. Haberlerde İsrail saldırılarının evini vurmasının ardından öldüğü öne sürüldü. Ancak henüz bu haber doğrulanmadı. 

İsrail daha önce Refah'ta Hamas militanlarına karşı askeri saldırılar düzenlediğini açıklamıştı.

Binbaşı General Butihan, Mısır'a açılan Refah kapısını da kapsayan Gazze'deki sınır ve geçişlerin başında bulunuyor.

13.20 | Hakan Fidan: Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib’in davetine icabet ederek Lübnan’a gitti.

İki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, toplantıda şu ifadeleri kullandı:

"Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanımız tarihi bir barışın mümkün olduğuna inanıyor. Savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerinin istikrarsızlaşmasına yol açacak şekilde gelişmesini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz. Birisinin toprağını işgal ediyorsunuz. Evine el koyuyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, birini getirip oraya koyuyorsunuz, 'yerleşimci' diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır. Uzun yıllardır hegemonik güçlerin, medya gücüyle problemin gerçek tabiatını unutturduklarını görmekteyiz, artık buna bir son verme zamanı geldi. Türkiye, tarihi olan mazisi olan güçlü ve tecrübeli bir devlettir. Yaptığımız uyarılara lütfen kulak verin. 1967 sınırlarına dayalı, iki devletli, Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devleti konusunda artık uluslararası toplumun, ciddi adım atma zamanı gelmiştir"

TIKLAYIN | Hakan Fidan: Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir

12.10 | İran'ın dini lideri Hamaney: İsrail'in Gazze'de işlediği suçlar devam ederse direniş güçlerini kimse durduramaz 

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Gazze'de işlediği suçların devam etmesi halinde direniş güçlerini kimsenin durduramayacağını söyledi.

Devlet televizyonunun haberine göre Hamaney, İsrailli yetkililerin Filistinlilere karşı işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmaları ve Gazze'ye yönelik bombardımanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

İran, Orta Doğu'da kendisine bağlı silahlı grupları Direniş Ekseni'nin bir parçası olarak tanımlıyor.

Bu; İran, Filistinli militan gruplar, Suriye, Lübnanlı militan grup Hizbullah ve diğer gruplar arasındaki gevşek bir ittifak anlamına geliyor. 

 

11.55 | Gazze'de ölenlerin sayısı 2 bin 800'e yükseldi. 

Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Richard Peeperkorn, Gazze'de İsrail'in saldırıları nedeniyle en az 2 bin 800 kişinin öldüğünü, 11 bin kişinin de yaralandığını açıkladı. 

Peeperkon, ölenlerin yaklaşık yarısının kadın ve çocuk olduğunu kaydetti. 

BM ise İsrail'in bölgedeki hastanelere toplamda 115 saldırı düzenlendiğini aktardı.

11.25 | İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Gazze Şeridi'nin statüsü küresel bir mesele

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, kara saldırısından sonra "Gazze Şeridi'nin statüsünün İsrailli politikacılar ve diğer ülkelerle tartışılacak küresel bir mesele" olacağını söyledi.

Ordu sözcüsü Hagari, basın brifingi sırasında İsrail ordusunun kara harekâtından sonra Gazze'de kalıp kalmayacağı ve Gazze'yi yönetip yönetmeyeceği yönündeki bir soruya cevaben "Her türden oyunu oynadık" dedi.

Hagari, "Kabine bunun neye benzeyebileceğini de tartışıyor. Bu aynı zamanda küresel bir mesele ve bölgede durumun neye benzeyeceği ile ilgili" dedi.

Hagari, "Gazze'nin başka ülkelerle sınırı var. Dolayısıyla nihai statü konusunda bir şeyler söylediğimizde siyasi düzey ile askeri düzeyin emirlerini birleştirecekler" dedi.

TIKLAYIN | İsrail Ordu Sözcüsü Hagari'den "Kara saldırısından sonra Gazze Şeridi'nin statüsü ne olacak?" sorusuna yanıt: Bu küresel bir mesele

11.00 | Ürdün Kralı Abdullah ile Almanya Başbakanı Scholz'dan ortak açıklama 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ürdün Kralı Abdullah, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Ürdün Kralı Abdullah, Filistinli mültecilerin Mısır ya da Ürdün'e itilmeye çalışılmaması konusunda uyarıda bulunarak insani durumun Gazze ve Batı Şeria'da ele alınması gerektiğini söyledi. 

Abdullah, "Bu bir kırmızı çizgidir, çünkü bazı olağan şüphelilerin sahada fiili sorunlar yaratmaya yönelik planının bu olduğunu düşünüyorum. Ürdün'e mülteci yok, Mısır'a mülteci yok" dedi. 

Düzenlenen ortak basın toplantısında Scholz, Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasının önlenmesi çağrısında bulunarak "Hizbullah ve İran'ı çatışmaya müdahale etmemeleri konusunda açıkça uyarıyorum" dedi.

10.15 | İsrail ordusu, Hamas Genel Merkezi'ni vurdu

İsrail ordusu, Hamas'ın genel merkezinin savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Ordudan yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Ordusu'nun savaş uçakları, terör örgütü Hamas'ın genel merkezini vurdu ve Hamas'ın askeri ajanını öldürdü" dendi.

İsrail ordusu, Hamas'ın genel merkezinin vurulduğu anların görüntülerini de kamuoyuyla paylaştı.

 

10.00 | SON DURUM

- ABD Başkanı Joe Biden, yarın İsrail ve Ürdün'ü ziyaret edecek. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile saatler süren görüşmelerinin ardından Biden'ın İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu. Blinken gazetecilere yaptığı açıklamada, "Başkan İsrail'in halkını savunmak için neye ihtiyacı olduğunu dinleyecek ve biz de bu ihtiyaçları karşılamak için Kongre ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

- Blinken, ABD ve İsrail'in Hamas'a fayda sağlamadan Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştırmak için bir plan geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.

- İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Jonathan Conricus, 600 bin Gazzelinin şehri terk ettiğini duyurdu. 

- Biden'ın ziyaretinin kara operasyonlarını geciktirip geciktirmeyeceği sorusuna Conricus, bilmediğini ancak geciktireceğini düşünmediğini söyledi. Biden'ın ziyaretinin amacının İsrail operasyonlarını "engellemek" olmadığını ifade etti. 

- Hamas, 7 Ekim'deki saldırıları sırasında aldığı rehineler karşılığında "İsrail hapishanelerindeki 6 bin mahkûmun" serbest bırakılmasını talep etti. Hamas'ın diaspora ofisi başkanı Halid Meşal, örgütün elindeki esirler arasında İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) "yüksek rütbeli subaylarının" da bulunduğunu söyledi.

- İran, İsrail'e karşı "önümüzdeki saatlerde" olası bir "önleyici eylem" konusunda uyarıda bulundu.

- İsrail iç istihbarat teşkilatı Shin Bet'in başkanı Ronen Bar, 7 Ekim'de bin 400'den fazla kişinin ölümüne neden olan Hamas saldırılarının sorumluluğunu üstlendi. "Soruşturmalar için zaman olacak. Şimdi savaşıyoruz" dedi

08.40 | İran: Önümüzdeki saatlerde direniş cephesinden önleyici bir eylem bekleyebiliriz

İran, önümüzdeki saatlerde Filistinli gruplardan "önleyici eylem" beklenebileceği ve İsrail'in Gazze'de atacağı adımların sonuçlarına katlanacağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Emirabdullahiyan "Direniş cephesi düşmanla uzun vadeli bir savaş yürütme kapasitesine sahiptir. Önümüzdeki saatlerde direniş cephesinden önleyici bir eylem bekleyebiliriz. Direniş liderleri Siyonist rejimin Gazze'de herhangi bir eylemde bulunmasına izin vermeyecektir. Tüm seçenekler açıktır ve Gazze halkına karşı işlenen savaş suçlarına kayıtsız kalamayız" dedi.

TIKLAYIN | İran: Önümüzdeki saatlerde direniş cephesinden önleyici bir eylem bekleyebiliriz

08.30 | The Guardian, 42 yıllık karikatüristini kovdu

Britanya'nın köklü ve önde gelen gazetelerinden The Guardian, 42 yıllık karikatüristi Steve Bell'i, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konulu bir karikatürünü "antisemitik" bulduğu gerekçesiyle kovdu.

Karikatürde, Netanyahu kendi karnını Gazze Şeridi’nin silüetini gösterecek şekilde neşterle kesmek üzereyken gözüküyor. Aynı anda Netanyahu'nun ağzından “Gazze ahalisi… Hemen şimdi defolup gidin" sözleri dökülüyor.

TIKLAYIN | Guardian, 42 yıllık karikatüristini Netanyahu çizimini "antisemitik" bularak kovdu

Karikatürünün yayımlanmayacağı kendisine telefonla bildirilen Bell'e gerekçe olarak, karikatürün 17’nci yüzyılda yaşamış İngiliz şair William Shakespeare’in ‘Venedik Taciri’ adlı oyununda yer alan ‘tefeci Yahudi’ Shylock karakterinin ‘yarım kilo et’ repliğini anımsatması gösterildi.

08.00 | ABD Dışişleri Bakanı duyurdu: ABD ve İsrail insani yardımlar konusunda plan geliştirecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, ABD ve İsrail'in bağışçı ülke ve gruplardan gelen "insani yardımların Gazze'deki sivillere ulaşmasını sağlayacak bir plan geliştirme konusunda anlaştıklarını" söyledi.

Söz konusu açıklamalar, ABD Dışişleri Bakanı'nın Başkan Joe Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurduğu aynı konuşma sırasında yapıldı.

Blinken, ABD liderinin "İsrail'den operasyonlarını sivil kayıpları en aza indirecek ve Gazze'deki sivillere insani yardımın Hamas'a fayda sağlamayacak şekilde akmasını sağlayacak şekilde nasıl yürüteceğini dinleyeceğini" söyledi.

Planla ilgili çok az ayrıntı veren yetkili, planın "sivillerin zarar görmemesi için alanlar yaratma olasılığını" içereceğini söyledi.

03.56 | BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan tasarısını reddetti

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedildi. Oylamanın ardından açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin ortaya koyduğu tasarının tamamen insani olduğunu belirterek, BMGK'nin yine "Batı bloku"nun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildiğini kaydetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise, "Tasarı Hamas'tan hiç bahsetmiyor. Hamas'ı kınamaktan kaçınarak Rusya masum sivillere gaddarca davranan bir terör örgütünün üstünü örtüyor" diyerek,  bunun korkunç bir hamle olduğunu kaydetti. Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour da BMGK'yi 10 gündür Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişiye yönelik saldırıya karşı seyirci kalmakla suçladı.

TIKLAYIN - BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze tasarısını reddetti: Rusya "Batı blokunun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildi" dedi, ABD temsilcisi "Sivillere gaddarca davranan Hamas'ın üstünü örtüyordu" diye suçladı


03.49 | ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail ve Ürdün'e gidiyor

Biden İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu. Blinken, ABD'nin Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini söyledi. Biden'ın ayrıca Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade eden Blinken, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıplarını nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağını ifade etti.

TIKLAYIN - Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek: Gündemde İsrail'le dayanışma ve Gazze'ye insanî yardım var

03.44 | UNICEF: Gazze'de su tükendi, çocuklar kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Gazze Şeridi'nde, suyun tükendiğini, aile ve çocukların, kuyulardaki kirli suları kullanmak zorunda kaldığını duyurdu. UNICEF'in X platformunda yaptığı açıklamada, "Gazze'deki aile ve çocuklara yardımların engelsiz ulaşabilmesi için bizlerin, hemen insani ateşkese ihtiyacımız var." ifadeleri paylaşıldı. UNRWA, dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girdiğine ilişkin haberleri yalanladı.

Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi ve çevresine, devam eden İsrail bombardımanı nedeniyle yerlerinden edilen Filistinliler sığındı

03.00 | Batı Şeria'da 30 Filistinli işçi, İsrail güçleri tarafından tutuklandı

Al Jazeera Arabic'in haberine göre, Batı Şeria'da yaklaşık 30 Filistinli işçi İsrail güçleri tarafından tutuklandı.

Raporda, Filistinlilerin Batı Şeria'nın El Halil kentinin kuzeyindeki Halhul kentindeki bir sanayi okulunda çalıştıkları belirtildi.

2.47 | Hamas, İsrail esir kadının yeni görüntülerini yayınladı; Kudüs Postası yakınlarının mesajını paylaştı

Hamas, pazartesi günü Telegram kanalında, esir edilmiş İsrailli bir kadının videosunu yayınladı. Videoda, savaşın başladığı gün esir edilen 21 yaşındaki Mia Shem isimli genç bir kadının tıbbi yardım aldığı görüldü. Videoda, İsrailli Mia Shem, ağır yaralandığını ve tıbbi tedavi gördüğünü söyleyerek, şunları dedi: “Merhaba, ben Mia Shem, 21 yaşındayım, Shoham'lıyım. Şu anda Gazze'deyim. Cumartesi sabahı erkenden Sderot'tan döndüm. Bir partideydim. Elimden ağır yaralandım. Gazze'deki hastanede 3 saat boyunca elimden ameliyat oldum. Benimle ilgileniyorlar, ilaç veriyorlar, her şey yolunda. Sadece beni bir an önce anne babamın, kardeşlerimin yanına getirmelerini istiyorum. Beni mümkün olan en kısa sürede buradan çıkar. Lütfen."

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Potası) yer alan habere göre, Ordu Radyosu, Mia'nın annesi Keren Shem'in "İhbarlar başladığı andan itibaren cep telefonunu aradım" dediğini aktardı. Anne Shem,  "Telefon saatlerdir çalıyor ama cevap yok. Kızımın öldüğünü herkesin bilmesi için elimden geleni yaptım. kayıp ama kimse benimle iletişime geçmedi" dedi. Mia'nın teyzesi Galit, videoyu gördükten sonra İsrail medyasına şunları söyledi: "Bugün ailesi beni çığlık atarak aradı ve Telegram'daki bir videoda Mia'yı gördüklerini söyledi. Onu gördüm ve rüya gördüğümü sandım. Bütün bunlardan sonra sonunda kızı gördüm. Yaralı ve korkmuş görünüyor ama en azından yaşıyor. Bu çok önemli bir adım ve kızımızı evde istiyoruz. Özgür dünyadaki ülkelerden onun bize dönmesini sağlamalarını talep ediyoruz. Çok yakın arkadaşı Elya Toledano'yla birlikteydi ve hiçbir şey duymadık. onun hakkında daha fazla bilgi. İyi olduğunu bilmek istiyoruz."

TIKLAYIN | Hamas, Mia Shem isimli İsrailli esir kadının videosunu yayınladı; İsrail medyası yakınlarıyla görüştü: Yaralı ve korkmuş görünüyor, hâlâ hayattaysa onu bize göndermelerini sağlayın

 

02.30 | İsrail-Gazze sınırındaki askeri hareketlilik devam ediyor

İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınında yer alan Sderot kenti çevresindeki yollarda güvenlik önlemleri aldı.

02.00 | ABD: Yaklaşık bin Amerikalı ve ailesi İsrail'den tahliye edildi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma gününden bu yana yaklaşık bin Amerikan vatandaşı ve aile üyesinin ABD hükümetinin tahsis ettiği araçlarla İsrail'den ayrıldığını duyurdu.

Tahliyeler, ayrılanların Kıbrıs'a götürüleceği Hayfa limanından organize ediliyor.

Gazze'deki binlerce Amerikan vatandaşı için herhangi bir tahliye organize edilmedi.

01.34 | İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu açıkladı, Hamas'ın üst düzey üyelerinden Usame el Mazini'yi öldürdüğünü duyurdu

Açıklama yapan İsrail ordusu, "şu anda Lübnan'daki Hizbullah hedeflerini vurduğunu" söyledi.

Bir açıklama daha yapan İsrail ordusu, Hamas'ın üst düzey üyelerinden ve Hamas Şura Konseyi Başkanı Usame el Mazini'ye suikast düzenleyerek öldürdüğünü duyurdu. 

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Postası) yer alan habere göre Mazini, Gilad Şalit'in Hamas'tan serbest bırakılmasını sağlayan esir takasına yol açan müzakerelerden sorumluydu.

00.37 | Blinken, savaş kabinesi toplantısına katıldı; İsrail Savunma Bakanı "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın katıldığı savaş kabinesi toplantısının ardından beraber yaptığı açıklamada, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi.

Gallant, bu hafta çıktığı bölge turunun ardından ikinci defa Tel Aviv'e gelen Blinken ile gerçekleştirdikleri savaş kabinesi toplantısının ardından beraber açıklama yaptı. ABD'nin "her zaman iyi bir müttefik olduğunu bildiklerini ancak bugün İsrail ve tüm dünyanın kendi gözleriyle bunu gördüğünü" dile getiren Gallant, Blinken'ın bu hafta ikinci kez geldiğinin, Washington'dan diğer üst düzey isimlerin İsrail'i ziyaret ettiğinin altını çizerek, "Akdeniz'de Amerikan bayrağı dalgalanmasının herkes ne anlama geldiğini biliyor" diye konuştu.

Gazze sınırının iki tarafındaki İsrail vatandaşları ve askerlerine bağlı olduklarını ifade eden Savunma Bakanı, "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" ifadelerini kullandı.


*10. günden önemli gelişmeler

22.15 | Hamas: Elimizde 200 ila 250 esir var

Hamas'ın Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeida, ellerinde 200 ila 250 kişiyi esir aldığını söyledi.

El Cezire'de yer alan habere göre Ebu Obeida, esirlere iyi ve "İslam inancına" uygun şekilde davranıldığını öne sürdü ve ekledi: "İsrail'in hava saldırılarının 22 esirin ölümüne yol açtığını teyit ettik."

AA'da yer alan habere göre ise, Hamas, İsrail’e düzenlenen saldırıda esir alınanlar arasında yabancılar da olduğunu söyleyerek, "Bir grup yabancı ülke vatandaşı da var, onları uygun bir zamanda serbest bırakacağız" dedi.

20.53 | Bakan Fidan, Hamas lideri Haniye ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Filistin'deki son gelişmeler hakkında telefonda konuştu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Fidan'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile telefonda görüştüğü bildirildi. Görüşmede, Filistin'deki son gelişmelerin ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarının ele alındığı kaydedildi.

21.50 | BM: Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısı 1 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, New York'taki BM binasındaki gazetecilere, video konferans yoluyla bağlanarak açıklamalarda bulundu. Touma, 7 Ekim'den bu yana çoğunlukla öğretmenlerden oluşan 14 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Bırakın bir sonraki günü, bir sonraki saatin ne getireceğini bilmiyoruz" diyen Touma, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

19.19 | Filistin'de 2023 yılındaki ölümlerin sayısı son 20 yılın en yüksek rakamına ulaştı

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun rakamlarına göre, bu yılın başından bu yana Gazze ve Batı Şeria'da 3 binden fazla insan öldürüldü. Bu ölümlerin yüzde doksanı, Hamas'ın saldırısının ardından şu anda İsrail tarafından bombalanan kuşatma altındaki kıyı bölgesinde meydana geldi.

Kurum, yaptığı basın açıklamasında ölü sayısının son yirmi yılın en yüksek rakamı olduğunu söyledi.


* Bütün gelişmeler TSİ verilmiştir