Dünya

BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Gazze tasarısını reddetti: Rusya "Batı blokunun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildi" dedi, ABD temsilcisi "Sivillere gaddarca davranan Hamas'ın üstünü örtüyordu" diye suçladı

Fotoğraf: Arşiv

17 Ekim 2023 04:12

Rusya'nın Gazze'de "insani ateşkes" çağrısı yapan ve her türlü sivil ölümü kınayan karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) reddedildi.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyinde Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin karar tasarısı oylandı. Tasarı, 5 "evet" oyu alırken, 6 "çekimser" ve 4 "hayır" oyuyla reddedildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya "hayır" oyu kullandı.

AA'da yer alan habere göre, Rusya'nın karar tasarısında birebir Hamas'tan bahsedilmezken, tüm sivil ölümler kınandı.

Rusya'nın tasarısına alternatif olarak Brezilya'nın ortaya koyduğu ve oylaması başka bir güne ertelenen tasarı ise "Hamas'ın terör saldırılarını" kınarken, ateşkes yerine "insani duraksama" talep ediyor.

BMGK'de bir karar tasarının onaylanabilmesi için en az 9 'evet' oyu alması gerekiyor ve daimi üyelerden hiçbirinin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Batılı ülkeler dünyanın beklentilerini ezdi

Oylamanın ardından açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin ortaya koyduğu tasarının tamamen insani olduğunu belirterek, BMGK'nin yine "Batı bloku"nun bencil siyasi çıkarlarına rehin edildiğini kaydetti.

Nebenzia, bölgedeki gerginliğin çok ciddi boyutlara ulaştığını ve tüm dünyanın bugün kanı durdurmak için BMGK'nin alacağı kararı beklediğini belirterek, "Batılı ülkeler bu beklentileri ezdi" değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya sivillere gaddarca davranan terör örgütünün üstünü örtüyor"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya'yı, tasarısını diğer ülkelerle istişare etmeden sunmakla suçladı.

"Tasarı Hamas'tan hiç bahsetmiyor. Hamas'ı kınamaktan kaçınarak Rusya masum sivillere gaddarca davranan bir terör örgütünün üstünü örtüyor" diyen Thomas-Greenfield, bunun korkunç bir hamle olduğunu kaydetti.

"Katliamı durdurun"

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise BMGK'yi 10 gündür Gazze Şeridi'nde 2 milyon kişiye yönelik saldırıya karşı seyirci kalmakla suçladı.

İnsanların öldürüldüğünü, yaralandığını, yerlerinden edildiğini belirten Mansour, "Daha fazla Filistinliyi öldürmek İsrail'i daha güvenli kılmayacak" dedi.

Mansour, acilen üç alanda harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Halkımıza yönelik saldırılar acilen durdurulmalı, Gazze Şeridi'ne acilen engelsiz insani yardım erişimi sağlanmalı ve halkımızın zorla yerinden edilmesine engel olunmalı" diye konuştu.

Sivillerin her yerde korunması gerektiğinin altını çizen Mansour, "Çatışmanın bölgeye ve uluslararası alana yayılmasını engellemek istiyorsanız, o zaman katliamı durdurun" çağrısında bulundu.

BMGK en son İsrail-Filistin için 2016'da karar onaylamıştı

En son İsrail-Filistin sorununa ilişkin 2018'de karar tasarıları oylanmıştı. Gazze'de süren gerginlik sonucu ABD ve Kuveyt tarafından sunulan karar tasarıları reddedilmişti.

BMGK'de İsrail-Filistin sorununa dair son karar tasarısı 2016'da onaylanmıştı. ABD'nin "çekimser" oy kullandığı 2234 sayılı karar tasarısı 14 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

İşte Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

7 Ekim'de sabah saatlerinde Hamas, İsrail'e binlerce roket attı. Bu sırada Hamas militanları sınırı aşarak İsrail kontrolündeki topraklara girdi ve sokaklarda ateş açıldı. Rehin alınan İsrailliler, olası saldırıları önlemek için Gazze Şeridi'ne götürüldü. İsrail, saldırılar karşısında Hamas'a savaş ilan etti ve Gazze'ye füze yağdırmaya başladı. Ancak başlayan savaş, Orta Doğu için büyük sonuçlara gebe olabilir. Lübnan'da Hizbullah'ın varlığı, Suriye'de İsrail işgalindeki Golan Tepesi'ne saldırılması, İran'ın Hamas'a verdiği destek, savaşın daha da büyüyebileceği endişelerine sebep oldu.

İsrail'in Gazze'de giderek yoğunlaşan hava saldırıları sivil ölümler konusunda büyük endişe yaratırken, İsrail ordusu hava ve deniz saldırılarının ardından kapsamlı bir kara harekatına da başlamaya hazırlanıyor. İsrail'in kararıyla "tamamen abluka altına alınan" Gazze'ye su, gıda ve elektrik gönderilmiyor. 

Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi

Çatışmaların 8. günü | İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı; Hamas, elindeki 9 esirin öldüğünü açıkladı

Çatışmaların 9. günü | İsrail, Gazze'yi "havadan, karadan ve sudan" vurmaya hazırlanıyor; ABD bölgeye ikinci uçak gemisini gönderdi

BUGÜN/ Çatışmaların 10. günü | Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor, Gazze-Mısır sınırının yardım için kısa süreliğine açılması bekleniyor