Dünya

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

10 Ekim 2023 23:30

Güncelleme: 11 Ekim 2023 09:00

T24 Dış Haberler

Hamas'ın İsrail'e saldırması ve İsrail'in karşılık vermesiyle başlayan savaşın dördüncü gününde, İsrail'in kapsamlı bir kara harekatını ne zaman başlatabileceğine dair tartışmalar yapılıyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı "çok fazla güç kullanacağını" ifade ederken, ordunun saldırıya verdiği karşılığın "henüz yeni başladığını" söyledi. İsrail'in vereceği karşılığın, sivil ölümleri artırabileceğinden korkuluyor. Öte yandan, hastanede hala ağı yaralılar bulunduğu için İsrail'de de can kaybının artış göstereceği düşünülüyor. 

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'ni tamamen abluka altına alacaklarını ve bölgeye gıda, yakıt, elektrik ve su girişini komple durduracaklarını belirtti. Hamas da İsrail'in sivilleri uyarmadan yaptığı her hava saldırısı içi bir İsrailli sivili infaz edeceğini duyurdu. 

Gazze Şeridi'nde altyapı yapılan saldırılar nedeniyle büyük zarar görürken, elektrik akışının durdurulmasıyla bölge karanlığa gömüldü.

Britanya, ABD, Fransa, İtalya ve Almanya'nın liderleri, Hamas'ı kınayan ortak bir açıklama yaptı. ABD de bölgeye savaş gemileri ve uçakları göndermenin yanı sıra İsrail'e cephane verecek. 

Cumartesi gününden bu yana yaklaşık 1200'den fazla İsrailli ve 900 Filistinlinin öldüğü açıklandı. 

ABD Merkez Komutanlığı ise "ABD'nin en büyük uçak gemisi Akdeniz'de İsrail açıklarında ilerliyor" açıklaması yaptı. 

İşte savaşın 4. gününde dakika dakika son gelişmeler...*

04.29 | Brezilya ve Arjantin, vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak gönderdi

Brezilya ve Arjantin İsrail'deki vatandaşlarını ülkeye getirmek için uçak gönderme kararı aldı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Brezilyalıların tahliyesi için ilk uçağın Tel Aviv'e indiğini söyledi. İsrail'e pazar gününe kadar 5 uçağın daha gönderileceğini belirten Lula da Silva, "Federal hükümet, bölgedeki barış süreci için mümkün olan her şeyi yapmaya çalışıyor. Talep eden tüm Brezilyalıların ülkelerine geri gelmesini sağlayacağız" ded,

Arjantin Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero da İsrail'deki Arjantinlilerin ülkeye getirilmesi için Savunma Bakanı ve Arjantin Hava Yolları ile durumu ele aldıklarını bildirdi; ülkeye geri dönüş işlemlerinin sağlanması için Tel Aviv Başkonsolosluğu ve büyükelçilik ile çalıştıklarını duyurdu.

03.50 | Hamas yöneticisinden açıklama: "İsrailli esirler öldürülmedi, işkence yapılmadı, en insani muamele ediliyor"

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Hamas yöneticilerinden Talal Nassar, ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğünün doğru olmadığını söyleyerek, şunları açıkladı.

"Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor. İşgal güçlerinin, toprağın sahipleri olan Filistinlilerden korktukları için Gazze'ye kara harekatına kalkışacağını beklemiyorum. Aksa Tufanı operasyonunu yapmaktan dolayı pişman olmadık. Hedefimiz, toprağımızı kurtarmak, bedelinin pahalı olduğunu biliyoruz. İşgal güçlerinin engel olmak için büyük uğraşısına rağmen, Gazze çevresinde çatışmalar sürüyor, direnişin sızma operasyonları devam ediyor" dedi.

03.00 İsrail ordusu: Gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağı İsrail'e ulaştı

İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. X sosyal medya hesabından açıklama yapan İsrail ordusu, "gelişmiş mühimmat" taşıyan bir uçağın, gece saatlerinde ülkenin güneyindeki İsrail ordusuna ait Nevatim Hava Üssü'ne iniş yaptığını bildirdi.

01.45 | Gazze Sivil Savunması: Enkazın çokluğundan dolayı ekiplerimiz yetersiz kalıyor

01.20 | İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları devam ediyor 

 

00.50 | ABD'nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford, Doğu Akdeniz'e ulaştı 

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) "ABD'nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford Doğu Akdeniz'e vardı. İsrail açıklarında ilerliyor" açıklamasını yaptı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu, bölgede gerilimi tırmanmak isteyen bir aktörü caydırmak amacıyla Doğu Akdeniz'e ulaştı. Bölgedeki kuvvetler arasında 8 saldırı ve destek uçağı filosuyla ABD Donanması uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN 78) ve Ticonderoga sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS Normandy (CG 60) ile Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyerleri USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) yer almaktadır. Bölgedeki mevcut savaş filolarını takviye etmek üzere ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-15, F-16 ve A-10'ların hızlı bir şekilde sahaya intikali de dahil olmak üzere ABD'nin bölgedeki, duruşunu artırma çabaları devam etmektedir."

00.42 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'i ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yarın İsrail'e gitmek üzere yola çıkacağını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller de yaptığı açıklamada, ziyaretin bir "dayanışma ve destek" mesajı olacağını; Blinken'in İsrail'i "en iyi şekilde nasıl desteklemeyi sürdüreceklerini" görüşeceğini söyledi.

Blinken da X'ten yaptığı açıklamada, "Yarın, İsrailli ortaklarımızla sahadaki durum hakkında doğrudan temaslarda bulunmak ve bu terörist saldırılara karşı mücadelede onları desteklemeye nasıl devam edebileceğimizi görüşmek üzere İsrail'e hareket edeceğim. İsrail'e desteğimiz sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir" dedi.

00.25 | İsrail, Kassam sözcüsünün evi olduğunu iddia ettiği binayı yıktı

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsünün faaliyet yürüttüğünü iddia ettiği bir binayı bombalayarak yıktığını bir video kaydıyla duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Adraee, paylaştığı hava saldırısı görüntülerinde İsrail savaş uçaklarının Ebu Ubeyde'nin evini yıktığını öne sürdü.

00.16 | ABD, İsrail'in Demir Kubbesi'ni güçlendirmek için desteklerini arttırdığını bildirdi

ABD, İsrail'in Demir Kubbe adlı savunma sistemlerini güçlendirmek için mühimmat ve önleyici desteklerini artırdığını açıkladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sullivan, "ABD, Demir Kubbe için mühimmat ve önleyicileri artırdı. Başkan (Joe Biden) kısa bir süre önce İsrail'in ihtiyaç duyacağı ek yetenekler hakkında konuşmak üzere Başbakan Netanyahu ile görüştü. Ve şimdi Başkan'ın talimatıyla, İsrail'in şehirlerini, vatandaşlarını ve ayrıca İsrail'de çalışan ve seyahat eden birçok ABD vatandaşını savunmak için bu kritik varlıkların tedarikini sürdürmesini sağlamak amacıyla Kongre ile birlikte çalışıyoruz." dedi.

Biden'ın, ABD uçaklarının "gelecek günlerde bu yeteneklerle İsrail'e ineceği" sözünü verdiğini belirten Sullivan, hayatını kaybeden İsrail vatandaşları için, "1000'den fazla erkek, kadın ve çocuk öldürüldü. Evlerinde, sokaklarında, ıssız tarlalarda katledildiler" ifadelerini kullandı. Hamas saldırılarında en az 14 ABD'linin öldüğünü anımsatan Sullivan, 20'nin üzerinde ABD vatandaşından ise henüz haber alınamadığını kaydetti.

00.15 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölü sayısı 900'e yükseldi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 900'e, yaralı sayısı da 4 bin 500'e çıktığı bildirildi. 

Hayatını kaybedenlerin sayısının 260'ının çocuk, 200'ünün kadın olduğu; yaralı sayısının da 4 bin 500'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, şu ana kadar Gazze'de 6 sağlık çalışanının öldürüldüğü, 15'inin de yaralandığı kaydedildi.

00.03 | İsrail, Askalan’daki çatışmalarda 3 kişinin öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınlarındaki Askalan (Aşkelon) kentinde, bir grup silahlı Filistinli ile İsrail askerleri arasında çatışmalar çıktığını duyurdu.  Açıklamada, helikopter ve insansız hava aracı destekli İsrail askerlerinin, çatışmalarda 3 kişiyi öldürdüğü kaydedildi.

Olay sırasında bölgede yangın çıktığı ve itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiği belirtilen açıklamada, İsrail askerlerinin de bölgede arama çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

23.58 | Almanya, vatandaşlarını İsrail'den tahliye etmeye hazırlanıyor

Dışişleri Bakanlığının talimatıyla, Alman hava yolu şirketi Lufthansa'nın perşembe ve cuma günleri tahliye amaçlı İsrail'e 4 uçuş gerçekleştireceği ifade edildi.

Bakanlığın, İsrail'den ayrılmak isteyen Alman vatandaşları için günün her saati ulaşılabilen özel telefon hattı oluşturduğu kaydedildi. Ülkelerine dönmek isteyen Alman vatandaşlarının mutlaka "kriz önlem listesinde" kayıt yaptırmaları gerektiği bilgisi paylaşıldı.

Lufthansa, İsrail uçuşlarını cumartesi gününe kadar askıya aldığını duyurmuştu. Avusturya ve İspanya'nın vatandaşlarını İsrail'den askeri uçaklarla getireceklerini açıklamalarının ardından, Alman hükümetinin kriz yönetimi muhalefet tarafından eleştirilmişti.

23.48 | İsrail saldırılarında Gazze'de ölen gazeteciler için gösteri düzenlendi

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, İsrail'in hava saldırılarında Gazze Şeridi'nde hayatını kaybeden 8 gazeteci için dayanışma gösterisi düzenlendi.

23.45 | Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 1200'den fazla olduğu tahmin ediliyor 

Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 1200'ü aştığı bildirildi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberde; Hamas'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının güncel verilere göre 1200'den fazla olduğu ifade edildi.

Haberde, saldırılar sırasında Hamas'ın esir aldığı İsraillilerin sayısının da 200'den fazla olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

23.30 | Suriye ve İsrail karşılıklı top atışlarında bulundu

Suriye’den İsrail topraklarına top atışı yapıldığı, İsrail'in de aynı şekilde karşılık verdiği belirtildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığı tespit edildi” denildi.

Açıklamada, top mermilerinin bir kısmının İsrail topraklarına ulaştığı ve açık alanlara düştüğü kaydedildi.

İsrail güçlerinin de Suriye topraklarından atışların yapıldığı kaynaklara topçu bombardımanı ve havan ateşiyle karşılık verdiği belirtildi.

23.21 | Lübnan'dan İsrail'e düzenlenen roket saldırısını Hamas üstlendi

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyindeki El-Celil bölgesine roketli saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, "İşgalin çöküşünü ve halkımızın özgürlük hedeflerini gerçekleştirmenin yanı sıra Mescid-i Aksa'nın kurtarılması, Kudüs'ün geri alınması, esirlerimizin serbest kalması ve Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılmasına kadar direnişimiz devam edecek" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru en az 15 roket fırlatıldığını, bunlardan 4’ünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini, 10'unun ise açık alanlara düştüğünü belirtmişti. İsrail, roket atışlarına karşılık Lübnan'daki hedeflerin topçu atışlarıyla vurulduğunu duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) de İsrail-Lübnan sınırında olabilecek "tehlikeli durumlara" karşı sükuneti sağlamak için iki ülkenin yetkilileriyle iletişim halinde olunduğunu bildirmişti.

23.17 | Yakınları kaçırılan İsrailliler’den İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'a tepki 

Hamas'ın rehin aldığı İsraillilerin aileleri 4 gün sonra görüşebildikleri Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a, yakınlarının kurtarılması için "Gerekirse ülkeyi sarsacağız" diyerek tepki gösterdi. 

Yedioth Ahronoth’un haberine göre; toplantıya, kaçırılan ve kaybolan kişiler dosyasından sorumlu emekli asker Gal Hirsch de katıldı.

Taraflardan esir alınanlara ilişkin net bir açıklama yapılmazken, İsrail basınında çıkan haberlerde Hamas'ın elindeki esir sayısının 100'ü aştığı iddia edildi. 

23.00 | Biden: ABD, İsrail'in arkasındadır 

ABD Başkanı Joe Biden, "ABD, İsrail'in arkasındadır. Geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da Yahudi ve demokratik İsrail devletinin kendisini savunabilmesini sağlayacağız" dedi.

Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Biden, İsrail - Hamas savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hafta sonu Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın İsrail'e yönelik saldırılarında 1000'den fazla kişinin katledildiğini söyleyen Biden, hayatını kaybedenler arasında en az 14 ABD vatandaşının olduğunu bildirdi.

Biden, Hamas'ı "varoluş amacı Yahudileri öldürmek olan terör örgütü" şeklinde tanımladı. ABD Başkanı, "bebeklerin ve barışı kutlamak için müzik festivaline katılan gençlerin öldürüldüğü, kadınların da tecavüze ve saldırıya uğrayıp ganimet olarak sergilendiği" yönünde haberler olduğunu da belirtti. 

22.42 | İsrail'in hava saldırılarının ardından Gazzeliler okullara göç ediyor 

Gazzeliler, İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle bölgedeki okullara göç ediyor.

22.08 | Filistin, Gazze'ye gıda ve tıbbi yardım girişi için "güvenli koridor" istedi

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Gazze Şeridi'nde insani kriz yaşanabileceği uyarısında bulunarak, bölgeye gıda ve tıbbi yardım girişi için güvenli koridorların açılmasını istedi.

21.56 | Hayatını kaybeden Filistinli sayısı 900'e çıktı 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 260'ı çocuk, 200'ü kadın 900 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
21.54 | İsrail Ordusu: Hamas'ın bebeklerin kafasını kestiğine dair haberleri gördük, teyitimiz yok 

İsrail Ordu Sözcülüğü, İsrail basınında çıkan ve sosyal medyada yayılan “Hamaslıların bebeklerin başlarını kestiği” yönündeki iddiaları için, ellerinde bunu teyit edecek bir bilgi bulunmadığını bildirdi.

Gazze’den 7 Ekim’de İsrail’e yönelik başlatılan saldırı sırasında Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın İsrail tarafında “çok sayıda İsrailli bebeğin başını kestiği” iddialarına yer verildi.

AA muhabiri, konuyla ilgili İsrail Ordu Sözcülüğü’ne telefonla ulaşarak, “Hamas'ın saldırısının ardından İsrail tarafında bu saldırıyı gerçekleştirenler tarafından başları kesilen bebeklerin bulunduğu yönünde haberler çıktı? Bunu doğrulayabilir misiniz ya da bu konuda bilgi verebilir misiniz?” sorusunu yöneltti.

Sözcülük, “Haberleri gördük ama elimizde bir detay, bunlara dair bir teyit yok” yanıtını verdi.

21.53 | Kolombiya, vatandaşlarının tahliyesi için İsrail'e uçak gönderecek
Kolombiya, İsrail'deki vatandaşlarını ülkeye getirtmek için askeri uçak göndereceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Hava Kuvvetlerine ait bir uçağın Kolombiyalı vatandaşlar için Tel Aviv'e gideceği bildirildi.

Uçağın İsrail'e inmesi için gerekli lojistik ve izinlerin alınmaya çalışıldığı aktarılan açıklamada, "Ülkeye geri dönmek isteyen yurttaşlarımızı Bogota'ya getirtecek uçak yakın zamanda Tel Aviv'e inecek" ifadesi yer aldı.

21.50 | Tel Aviv'den kalkan son uçaklar İstanbul'a indi

Türk Hava Yolları'nın, İsrail'e yapılan uçuşları durdurma kararının ardından Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'ndan kalkan THY'ye ait iki uçak İstanbul'a indi. İsrailli yolcular arasında kadın ve çocuklu ailelerin çoğunlukta olması dikkat çekti. Ayrıca turistik bir seyahat için İsrail'de bulunan Arjantinli bir turist grubu da aktarmalı olarak ülkelerine dönmek için İstanbul'a gelen yolcular arasında yer aldı.

Hamas'ın başlattığı 'Aksa Tufanı' ve İsrail'in karşılık olarak Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda yoğunluk yaşanıyor.

21.48 | TBMM'de İsrail-Hamas savaşına ilişkin genel görüşme yapılacak
 
TBMM Genel Kurulunda, parti gruplarının verdiği ortak önergeyle perşembe günü İsrail-Hamas savaşına ilişkin genel görüşme yapılacak. 
 
Türkiye'nin, çatışmaların diğer bölgelere yayılmaması, sivil can kayıplarının engellenmesi ve bölgede tansiyonun düşürülmesini teminen çaba gösterdiği belirtilen önergede, bölgede sükunetin sağlanması ve sivil can kayıplarının engellenebilmesi için en üst düzeyde temasların sürdürüldüğü kaydedildi.
 
Önergede, "Ülkemiz her iki tarafa da itidal çağrısı yapmakta, çatışmanın daha geniş bir alana yayılmasının önlenmesini teminen büyük çaba göstermekte ve sivillerin korunmasını talep etmektedir. İsrail-Filistin meselesine 1967 sınırları temelinde iki devletli bir çözüm bulunması ihtiyacı kendini bir kez daha göstermiştir" denildi. 
 

21.44 | İsrail Savunma Bakanı Gallant, "tam taarruza" geçtiklerini açıkladı 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz" dedi.

21.20 | İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın NATO savunma bakanları toplantısına katılması bekleniyor 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Perşembe günü video konferans yoluyla NATO savunma bakanları toplantısına katılması bekleniyor. 

Brüksel'deki toplantı; Ukrayna'daki savaş, Kosova ve Irak'taki NATO misyonları da dahil olmak üzere sorunları ele almak için planlanmıştı. Ancak Hamas - İsrail savaşının ardından Gallant ile bir oturum eklendi. 

21.11 | Pegasus Hava Yolları, İsrail seferlerine ara verdi

21.10 | Batı Şeria'da gazetecilere yönelik saldırılar arttı 

Filistin Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcısı Omar Nazzal, Batı Şeria'da gazetecilere yönelik saldırıların arttığını belirtti. 

Nazzal, "Gazeteciler, İsrail kısıtlamaları nedeniyle Batı Şeria içinde ve Batı Şeria ile Kudüs arasında hareket edemiyorlar" dedi.

20.54 | Hayatını kaybedenler morglara taşınıyor; ambulanslar yetersiz kaldı

Ramla'da İsrail askerlerinin morg olarak kullandığı binaya hayatını kaybedenlerin bedenleri getiriliyor. Ambulansların yetersiz kalması nedeniyle taşıma işlemi için kamyonlar kullanılmaya başlandı. 

20.37 | Borrell: AB devletlerinin çoğu Filistin'e yardımı sürdürmemiz gerektiğini düşünüyor 

Avrupa Komisyonu'nun Filistin yardımını askıya alacağını açıklamasının ardından bugün AB Dışişleri Bakanları toplantısı yapıldı. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Üye devletlerin ezici çoğunluğu Filistin Yönetimi'ne desteğimizi sürdürmemiz gerektiğini ve ödenmesi gereken ödemelerin ertelenmemesi gerektiğini düşündü" dedi.

20.11 | İsveç, Filistin'e yardımı geçici olarak durdurdu 

İsveç Kalkınma Bakanı Johan Forssell, düzenlediği basın toplantısında, İsveç'in Filistin topraklarına yapılan kalkınma yardımını geçici olarak durdurduğunu söyledi.

İsveç'in kalkınma ajansı SIDA, Filistinlilere yapılan yardımları gözden geçirecek ve Aralık ayının başında konuya ilişkin İsveç hükümetine rapor sunacak.

19.55 | THY, İsrail uçuşlarına ara verdi

Türk Hava Yolları (THY), İsrail'de yaşanan mevcut durum nedeniyle bu ülkeye seferlerine ara verdi.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, X hesabından yaptığı paylaşımda, seferlerin durdurulduğunu belirterek, "İsrail'de yaşanan mevcut durum sebebiyle seferlerimize ikinci bir bildirime kadar ara verilmiştir" dedi. 

19.35 | İsrail, Hamas'a yardım amaçlı bağış toplanan kripto para hesaplarını dondurdu

İsrail, Hamas'a bağış toplamak için kullanılan kripto para hesaplarını dondurdu.

Polis Siber Birimi ve Savunma Bakanlığı, fonları devlet hazinesine yönlendirmek için Binance kripto borsasının yardımıyla bu hesapları bulmak ve dondurmak için harekete geçti. 

19.34 | Filistin Dışişleri Bakanlığı: İsrail, Gazze'ye düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandı

İsrail, 50'den fazla roket atışı yaparak Gazze şeridi'ni vurdu. Yapılan hava saldırısında; konutlar ve fabrikalar hasar aldı. 

19.25 | Yunanistan, İsrail'den 90 vatandaşını daha tahliye etti

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; İsrail'de bulunan 90 Yunan vatandaşı daha bugün ülkelerine döndü. Böylece İsrail'de ziyaret amaçlı bulunan Yunan vatandaşlarının tahliyesi tamamlandı.

19.00 | Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da hayatını kaybedenlerin sayısı arttı

Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki saldırılarda hayatını kaybeden İsrailli sayısı 900'e, Filistinli sayısı ise 849'a yükseldi. 

18.41 | Almanya dışişleri bakanı Filistin'e yardımı sona erdirmenin "yanlış" olduğunu söyledi

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Filistin'deki sivil nüfusa yönelik yardımı durdurmanın tamamen yanlış olacağını belirtti. 

Baerbock, "Filistin topraklarındaki birçok çocuk da dahil olmak üzere milyonlarca insan yiyecek, su ve ilaç için bize güveniyor" dedi. 

18.33 | İtalya'da Filistin'e destek için duvar resimleri çizildi

18.05 | İsrail ordusu, Refah Sınır Kapısı çevresini vurdu 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı çevresini vurdu. 

Refah Sınır Kapısı'nda Gazze'ye tedarik için bekleyen yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerini taşıyan kamyonlar ise bunun üzerine oradan ayrıldı. 

17.57 | İsrail ordusu, Gazze Limanında bulunan balıkçı teknelerini vurdu

İsrail ordusu, Gazze Limanında bulunan balıkçılara ait tekneleri vurdu. Saldırı sonucu bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.  

17.38 | Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 830'a çıktı 

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 830 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 250 kişinin de yaralandığını açıkladı. 

17.00 | Aşkelon'da roket saldırısı başladı 

Gazze Şeridi'nden Aşkelon'a füze atışı başladı. Şehirde sirenler çalıyor.

Sivillere, saat 17.00'a kadar şehirden çıkmaları hususunda uyarı yapılmıştı. Siviller, bölgeyi terk ediyor. 

 

16.35 - SON DURUM 

- Hamas'ın üst düzey yetkilerinden Ali Barakeh, cumartesi günü İsrail'e yaptıkları son 50 yılın en büyük saldırısının planlanmasına İran'ın destek verdiği iddialarını yalanladı, ancak yıkımın boyutuna göre Tahran ve Lübnan Hizbullahı'nın ileride savaşa katılabileceğini ifade etti. 

- İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Tahran'ın Hamas'ın cumartesi günü İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıda rolü olmadığını ama İsrail'in "onarılamaz askeri ve istihbarat yenilgisinden" memnun olduğunu dile getirdi.

- Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı 770'e yükseldi. Yaralananların sayısı ise 4 bin olarak güncellendi. 

- İsrail Ordu Sözcüsü, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik askeri kara harekâtı fikri ve olasılığının çok yüksek olduğunu; ordunun buna hazırlıklı olduğunu söyledi. 

- Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, çatışmalar durana kadar Gazze'ye götürülen İsrailli rehineler konusunda müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi. 

- El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in Aşkelon kenti sakinlerine kenti terk etmeleri için yerel saatle 17.00'ye kadar süre verdi.

- Lübnan'daki Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen televizyonu, Hamas politbürosundan 2 kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü ileri sürdü.

- İsrail'in Kanal 12 kanalı, İsrailli yetkililerin Mısırlı mevkidaşlarını kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardım sağlamamaları konusunda uyardığını ve bölgeye malzeme taşıyan kamyonlara hava saldırısı düzenleyeceklerini bildirdi.

- İsrail'in ABD büyükelçiliği, Hamas güçlerinin Cumartesi günü ülkeye girmesinden bu yana 1.008 İsraillinin öldürüldüğünü söyledi. Açıklamada 3 bin 400'den fazla İsraillinin yaralandığı belirtildi.

16.30 | İsrail, Mısır'ı, Gazze'ye yardım sağlamamaları konusunda uyardı. 

İsrail'in Kanal 12 kanalı, İsrailli yetkililerin Mısırlı mevkidaşlarını kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardım sağlamamaları konusunda uyardığını ve bölgeye malzeme taşıyan kamyonlara hava saldırısı düzenleyeceklerini bildirdi.

Kanal 12, duyurudan kısa bir süre sonra, Mısır ile güney sınır kapısından Gazze'ye girecek olan akaryakıt kamyonları ve Mısır mallarından oluşan konvoyların "Refah kapısından çekildiğini" söyledi. Geçiş şu anda süresiz olarak kapalı.

16.20 | İsrail'de Hamas saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı bini aştı.

İsrail'in ABD büyükelçiliği, Hamas güçlerinin Cumartesi günü ülkeye girmesinden bu yana 1.008 İsraillinin öldürüldüğünü söyledi. Açıklamada 3 bin 400'den fazla İsraillinin yaralandığı belirtildi.

16.15 | "Hamas'ın iki politbüro üyesi Gazze'de öldürüldü" iddiası.

Lübnan'daki Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen televizyonu, Hamas politbürosundan 2 kişinin çatışmalarda öldürüldüğünü ileri sürdü.

Reuters'a konuşan iki Hamas yetkilisi ise Cevad Ebu Şammala ve Zakaria Ebu Maamar'ın Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü belirtti.

15.40 | ABD rehine kurtarma için İsrail'e destek olacak.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Hamas tarafından rehin alınan herhangi bir Amerikan vatandaşından hala haberdar olmadığını ancak endişelerin "yüksek" olmaya devam ettiğini söyledi.

Kirby, "Endişelerimiz yüksek. Böyle bir tehdidi hafife alamazsınız. Hamas'ın yapabileceklerini zaten göstermiş olduğu barbarlık nedeniyle bunu ciddiye almalısınız. Yani açıkçası çok ama çok yakından izliyoruz. İsraillilerle ek istihbarat bilgilerinin yanı sıra rehine kurtarma uzmanlığı sunma konusunda konuştu" dedi.

ABD'nin olası Amerikalı rehineleri eve getirmek için ne kadar çaba sarf edeceği sorusu üzerine Kirby, yönetimin "kudretle ve esasla çalışacağını" söyledi.

Kirby, "Bu nüfusun içinde Amerikalı olup olmadığını bilmiyoruz, nerede olduklarını bilmiyoruz, nasıl tutulduklarını bilmiyoruz ve burası aktif bir savaş bölgesi - bu da seçenekleri zorlaştırıyor. Ancak açıkçası, Amerikalılar orada olsun ya da olmasın, bu rehine krizine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.

15.35 | Hamas, Aşkelon sakinlerine bu akşam 17.00'ye kadar bölgeyi terk etmeleri için süre verdi.

El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in Aşkelon kenti sakinlerine kenti terk etmeleri için süre verdi.

Ubeyde yaptığı açıklamada, "Düşmanın halkımızı yerinden etme ve Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde evlerini terk etmeye zorlama suçuna karşılık olarak, işgal altındaki Aşkelon kenti sakinlerine bu akşam saat beşten önce ayrılmaları için son bir tarih veriyoruz" dedi.

15.15 | İsrail, Refah Sınır Kapısı çevresini vurdu.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı çevresini hedef aldı.

Filistinli kaynaklar ve görgü tanıkları, İsrail ordusunun Refah'ın çevresini vurduğunu söyledi. Refah Sınır Kapısı'nda Gazze'ye tedarik için bekleyen yakıt ve diğer ihtiyaç malzemelerini taşıyan kamyonlar ise bunun üzerine oradan ayrıldı.

İsrail Ordu Sözcülüğü, AA muhabirine ilerleyen zamanda konuyla ilgili bir açıklama yapacağını belirtti.

Refah Sınır Kapısı, Gazze'nin dünya ile tek kara bağlantısı durumunda. Gazze Şeridi'ne giriş çıkışların yapıldığı sınır kapılarından Refah hariç hepsi İsrail'in kontrolünde bulunuyor.

İsrail saldırıları sonucu Gazze kentindeki Er-Rimal Mahallesi moloz yığını haline geldi.
Fotoğraf: AA

14.30 | İsrail'de hükümetteki koalisyon ve muhalefet partileri ortak bir savaş kabinesi kurmak için uzlaştı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud partisi, koalisyonunun tüm üyelerinin hükümetin muhalefetteki politikacıları da içerecek şekilde genişletilmesini ve bir savaş kabinesi kurulmasını onayladığını duyurdu.

13.56 | Hamas: Çatışmalar bitene kadar rehineler konusunda müzakere yapmayacağız.

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, çatışmalar durana kadar Gazze'ye götürülen İsrailli rehineler konusunda müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi. 

"Tüm taraflara bu dosyanın çatışmalar sonlanana kadar açılmayacağını söyledik" diyen Haniye, "Ayrıca bu sadece direnişin kabul edeceği bir fiyata gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. 

13.40 | AB, Filistin yönetimi ve İsrail'den üst düzey diplomatları, dışişleri bakanlarının acil toplantısına çağırdı. 

AB Dış Politika şefi Josep Borrell, İsrail ve Filistin Yönetimi'nden üst düzey diplomatları, bugün yapılacak dışişleri bakanlarının acil toplantısına konuşmacı olarak davet ettiğini söyledi.

Borrell, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki'nin toplantıya katılmalarının istendiğini söyledi.

13.20 | BM Yüksek Komiseri 'tam kuşatma' kararını kınadı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrail'in Gazze'ye gıda ve su yasağı da dâhil olmak üzere "tam kuşatma" uygulama kararını kınadı.

Turk yaptığı açıklamada, nüfuz sahibi devletlere durumu yatıştırmaları çağrısında bulundu ve uluslararası hukuk ile insani hukuka riayet edilmesi gerektiğini vurguladı; "Patlamaya hazır bir barut fıçısı durumuyla karşı karşıyayız. Bunun nasıl sonuçlandığını biliyoruz; İsrailli ve Filistinli can kayıpları ve her iki topluma yaşatılan hesapsız acılar" dedi.

Turk, "Tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka saygı göstermelidir. Sivilleri hedef alan saldırılara ve sivillerin orantısız ölümüne, yaralanmasına ya da sivil nesnelerin zarar görmesine yol açması beklenen saldırılara derhal son vermelidirler" dedi. 

Türk, sivillerin yaşamlarına zarar veren kuşatmaların "uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasaklandığını" da sözlerine ekledi.

"Dünya daha fazla kutuplaşmayı kaldıramaz. Uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna tam saygı çerçevesinde çözümler bulmalıyız" dedi.

13.07 | İsrail Ordu Sözcüsü, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik askeri kara harekâtı fikri ve olasılığının çok yüksek olduğunu; ordunun buna hazırlıklı olduğunu söyledi. 

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne kara operasyonu seçeneği için ordunun hazır olduğunu duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, AA muhabirine konuya dair açıklama yaptı.

Sözcü Adraee, Gazze'deki savaşın gerektiği kadar süreceğini ve savaşın süreciyle ilgili bir takvim olmadığını söyledi. Adraee, "Gazze tam bir kuşatma altında, girilemiyor, çıkılamıyor. (Gazze'ye) Su, elektrik ve yakıt kesildi. Gazze'ye kara operasyonu fikri, olasılığı ve seçeneği kesinlikle mümkün ve ordu hazır." dedi.

İsrail'in Gazzelilere Mısır topraklarına gitmesi için çağrıda bulunmadığını aktaran Adraee, "Gazze'nin çevresindeki İsrail kasabalarının kontrol altına alındığını, Kassam Tugayları unsurlarını arama çalışmalarının sürdüğünü" kaydetti.

12.55 | Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı 770'e yükseldi. Yaralananların sayısı ise 4 bin olarak güncellendi. 

12.50 | Hamas'ın kripto para hesapları donduruldu.

İsrail polisi, siber biriminin Hamas tarafından örgütün faaliyetlerine fon sağlamak için kullanılan kripto para hesaplarını dondurduğunu açıkladı.

12.15 | İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Tahran'ın Hamas'ın cumartesi günü İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıda rolü olmadığını ama İsrail'in "onarılamaz askeri ve istihbarat yenilgisinden" memnun olduğunu dile getirdi.

Saldırıdan bu yana ilk kez canlı yayında konuşan Hamaney, "Siyonist rejime saldırıyı planlayanların ellerinden öpüyoruz" dedi. 

"Bu felaketin sebebi Siyonist rejimin kendi yaptıklarıdır" diyen Hamaney, "Bu yıkıcı deprem (İsrail'de) bazı kritik yapıları yerle bir etti ve kolay toparlanamayacaklar" ifadelerini kullandı. 

Hamaney, İran'ın cumartesi günkü saldırının arkasında olduğu iddialarını ise yalanladı. 

11.45 | Bir Filistinlinin kamerasından, bombardıman sırasında Gazze'de sivil olmak.

 

11.30 | Hamas: Gazze imha savaşına maruz kalırsa İran ve Hizbullah savaşa katılır.

Hamas'ın üst düzey yetkilerinden Ali Barakeh, cumartesi günü İsrail'e yaptıkları son 50 yılın en büyük saldırısının planlanmasına İran'ın destek verdiği iddialarını yalanladı, ancak yıkımın boyutuna göre Tahran ve Lübnan Hizbullahı'nın ileride savaşa katılabileceğini ifade etti. 

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e konuşan Hamas'ın Lübnan'da sürgündeki liderliğinden Barakeh, cumartesi günkü saldırının sadece Gazze'deki bir grup üst düzey Hamas komutanı tarafından bilindiğini ifade etti. Barakeh, grubun en yakım müttefiklerine bile saldırı hakkında bilgi verilmediğini ifade etti.

Barakeh, İsrail kontrolündeki topraklarda ne kadar ilerleyebildiklerinin "kendilerini bile şaşırttığını" ifade etti. 

"Bu büyük çöküş bizi şaşırttı" diyen Barakeh, "Biraz ilerleyip takas için birkaç esir almayı düşünüyorduk. Orduları kağıttan kaplan çıktı" dedi. 

"Bu savaş ve tüm senaryolar için iyi hazırlandık, uzun savaşa hazırız" diyen Barakeh, Hamas'ın esirleri İsrail'deki Filistinli tutukluları çıkarmak için kullanacaklarını ifade etti. Hamas yöneticisi, rehin tutulanların ABD'deki Filistinli tutuklular için bile kullanılabileceğini ifade etti. 

Barakeh, İranlı güvenlik yetkililerinin saldırının planlanmasında rol aldığı iddialarını da yalanladı. Öte yandan Barakeh, "Gazze bir imha savaşına maruz kalırsa İran ve Lübnan Hizbullahı'nın savaşa katılacağını" ifade etti.

11.17 | "Gazze'de 150 kadar rehine var"

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Gazze'de Hamas tarafından kaçırılmış 100 ila 150 arası İsrailli rehine bulunduğunu ifade etti. 

11.07 | Gazze'de öldürülenlerin sayısı 700'ü aştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail hava saldırılarında öldürülenlerin arasında 100'den fazla çocuk ve 100'den fazla kadın olduğunu söyledi.

10.00 | SON DURUM

- İsrail, cumartesi günü Hamas'ın deldiği Gazze sınırını tamamen kapatmayı başardığını duyurdu.

- İsrail Hava Kuvvetleri, gece boyunca Gazze Şeridi'nde 200 hedef vurduğunu ifade etti.

- Pazartesi akşamı Hamas, sivillerin uyarı yapılmadan hedef alınması durumunda İsrailli rehineleri öldürmeye başlayacağını bildirdi.

- İsrail, Gazze'deki insanlara Mısır sınırını kullanarak bölgeden çıkmalarını söyledi; sonra da Mısır sınırının kapalı olduğunu söyledi. 

- UNICEF, Gazze'ye giriş ve çıkış için bir insani koridor açılması çağrısında bulundu. 

- İsrail ordusu, cumartesinden bu yana bin 500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu açıkladı.


09.57 | İsrail ordusu: Bin 500 Hamas militanının cesedi bulundu.

İsrail ordusu, İsrail'in kontrol ettiği topraklarda ve Gazze Şeridi'nin çevresinde bin 500 Hamas militanının cesedinin bulunduğunu ifade etti. 

Ordu, Gazze çevresindeki İsraillilerin tahliyesinin neredeyse tamamlandığını bildirdi.

09.50 | İsrail: Mısır kapısı kapalı.

İsrail ordusu, Gazze'den ayrılmak isteyen Filistinlilerin bölgeden Mısır'ın sınır kapısını kullanarak çıkmasını önermişti. İsrail, şimdi de bu kapının kapalı olduğunu açıkladı.

09.45 | Gazze'de ölü ve yaralı sayısı artıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cumartesi gününden bu yana düzenlediği hava saldırılarında en az 687 Filistinlinin öldüğünü ve 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıkladı.

08.50 | İsrail, gece boyunca Gazze'de 200'den fazla noktaya saldırdı. 

İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nde, Gazze Şehri'ndeki Rimal mahallesi ve Han Yunus şehri de dâhil olmak üzere 200'den fazla noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı.

Ordu, vurulan yerler arasında bir caminin içindeki silah deposunun yanı sıra Hamas'ın tanksavar güdümlü füze güçleri tarafından kullanılan bir dairenin de bulunduğunu söyledi.

08.15 | İsrail, Gazze çitinde tam kontrolü yeniden sağladığını duyurdu. 

İsrail ordusu, Cumartesi günü İsrail'in güneyine sızan Hamaslı silahlı kişilerin aştığı Gazze bariyerinde "tam kontrolü" yeniden sağladığını açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, son 24 saat içinde hiçbir Hamas savaşçısının bariyeri geçmediğini söyledi, ancak bazı silahlı kişilerin hala İsrail kontrolündeki bölgelerde olma ihtimalini de göz ardı etmediğini söyledi.

Hagari, ordunun daha fazla sızmayı önlemek için bariyerin yıkıldığı bölgelere mayın yerleştirdiğini de sözlerine ekledi.

05.04 | Filistin Cumhurbaşkanı'nın Rusya'yı ziyaret etmesi bekleniyor

Rus RBC yayınına göre Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas'ın Rusya'ya gelebilmesi için çalışmalar yapılıyor. 

Filistin'in Moskova Büyükelçisi Abdel Hafiz, "Sayın Abbas'ın buraya gelmesi için anlaşmaya varıldı. Ziyaretin ne zaman olacağı konusunda Kremlin'den resmi bir açıklama bekliyoruz" dedi. 

04.19 | Mısır Cumhurbaşkanı Sisi: Mantığın sesi kazanmalı

Mısır Cumhurbaşkanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde savaş hakkında konuşurken "mantığın sesi kazanmalı" dedi. 

İkili, devam eden çatışmanın bölgedeki istikrarı tehdit ettiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. 

01.50 | Beyaz Saray: İsrail'e asker gönderme niyetimiz yok.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin İsrail'e asker göndermeyeceğini ancak bölgede ABD'nin çıkarlarını koruyacağını söyledi. 

Kirby, ABD'nin İsrail'in güvenlik taleplerini hızlıca yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

İran'ın Hamas destek vererek "olaylara bir derecede suç ortağı olduğunu" söyleyen Kirby, İran'ın saldırılarda direkt bir rol oynadığına dair ise kanıt görmediklerini bildirdi. 

00.57 | Britanya, ABD, Fransa, İtalya ve Almanya'nın liderlerinden Hamas’ı kınayan ortak açıklama.

Britanya, ABD, Fransa, İtalya ve Almanya'nın liderleri az önce "Hamas'ı ve onun korkunç terör eylemlerini açık bir şekilde kınadıklarını" dile getiren bir açıklama yayımladılar.

Ortak açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki telefon görüşmesinin ardından geldi.


* Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir.