Dünya

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

09 Ekim 2023 19:00

Güncelleme: 10 Ekim 2023 08:01

T24 Dış Haberler

Cumartesi günü Hamas'ın İsrail'e binlerce füze atması ve topraklarına sızmasıyla başlayan karşılıklı çatışma ve saldırılar sonucunda İsrail ve Gazze'de ölenlerin sayısı bini aştı. 

Savunma Kuvvetleri, hastanelerde çok sayıda yaralı insan olduğunu ve bu yüzden ölü sayısının artmaya devam edeceğini belirtti. Öte yandan Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırılarının 123 bin kişiyi yerinden ettiğini ve 74 bin kişinin okullara sığındığını söyledi. 

Taraflar arası çatışmalar devam ediyor. Pazartesi günü Hamas ile İsrail güçleri, İsrail kontrolündeki bölgelerde sıcak çatışmalara girmeye devam ederken, BBC pazar gecesi Gazze'den İsrail'in güneyine roket atışı yapıldığını belirtti. Pazar akşamı Gazze'den paylaşılan görüntülerde bölgenin ağır şekilde bombalandığı görüldü. 

Gazze'nin gece boyunca vurulduğu ifade edildi. 

Pazar günü, İsrail "savaş hali" ilan etti ve "büyük askeri eyleme geçilmesi için" onay verildi. İsrail hükümeti üst üste "intikam yeminleri" ederken, Gazze'ye kapsamlı bir kara harekatı başlatılması gündemde.

Batılı başkentlerin gündeminde ise İran'ın Hamas'ın saldırılarına ne derece dahil olduğu tartışmaları var. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a konuşan Hamas ve Hizbullah kaynaklarına göre İranlı güvenlik yetkilileri, Hamas'ın cumartesi günü İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırının planlanmasına yardım etti ve büyük saldırıya geçen pazartesi Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapılan bir toplantıda yeşil ışık yaktı. İran saldırıyı planlamadığını, sadece desteklediğini söylüyor. 

İşte Hamas-İsrail çatışmalarının üçüncü gününde dakika dakika son gelişmeler...*

04.02 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında iki gazeteci hayatını kaybetti

03.05 | İsrail: Lübnan'dan ülkeye sızan kişilerle çatışmada bir subayımız öldü

İsrail: Lübnan'dan ülkeye sızan kişilerle çıkan çatışmalarda bir subayımız öldü

02.55 | BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı: Gazze'de yaklaşık 137 bin Filistinli okullarımıza sığındı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), 7 Ekim'den bu yana 137 binden fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'ndeki okullarına sığındığını açıkladı

01.43 | Gazze ve Batı Şeria'daki ölü sayısı, 143'ü çocuk olmak üzere 704'e yükseldi

İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 143'ü çocuk, 105'i kadın olmak üzere 704'e yükseldi.

23.54 | İngiltere'de İsrail ve Filistin destekçileri karşı karşıya geldi

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Filistin'e destek yürüyüşüne karşı bir grup, ellerinde İsrail bayraklarıyla alana geldi. Polis, iki grubun arasına girerek güvenliği sağladı.

23.29 | Meksika, İsrail'deki vatandaşlarının tahliyesi için 2 uçak gönderecek

22.56 | İsrail'deki Yunanistan vatandaşlarının tahliyesi devam ediyor

21.54 | İsrail saldırısında ölen Hizbullah üyesi sayısı 5'e yükseldi

20.36 | Hizbullah, İsrail saldırısında 1 üyesinin öldüğünü doğruladı

19.57 | İsrail ordusu Gazze sınırına yığınak yapıyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırına yığınak yaparken bölgede tansiyon giderek yükseliyor. 

19.49 | BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'e tüm operasyonlarını uluslararası insani hukuk çerçevesinde gerçekleştirme çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de artan sivil can kaybından endişe duyduğunu belirterek, İsrail'e tüm operasyonlarını uluslararası insani hukuk çerçevesinde gerçekleştirme çağrısı yaptı

19.31 | İsrail savaş uçakları Gazze'nin Rimal mahallesini bombaladı

19.09 | İsrail'in Lübnan'ın güneyine yönelik saldırıları sürüyor

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde; Lübnan'ın güneyinde İsrail sınırında meydana gelen son gelişmelere ilişkin bilgi paylaşıldı.

Haberde, İsrail topçu birliklerinin fosforlu havanlarla sınır üzerindeki Mervahin beldesi yakınlarını vurduğu kaydedildi.

İsrail ordusu, Lübnan sınırından ülkeye sızmaya çalışan bazı silahlı şüphelilerin öldürüldüğünü duyurmuş ve ardından sınır bölgesine helikopterle saldırı düzenlemişti.

Lübnan ordusu güneyde artan gerginlik üzerine yaptığı yazılı açıklamada vatandaşlara güvenliklerini korumak için azami tedbir almaları ve sınıra yakın bölgelere gitmemeleri çağrısında bulundu.

18.55 | İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam ediyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürüyor. Kentin farklı bölgelerine düzenlenen hava saldırıları sonucu bölgeden yoğun dumanlar yükseldi.

17.57 | Güney Kore, Avustralya, Singapur ve İngiltere, İsrail için seyahat uyarısı yaptı

17.52 | İsrail savaş uçakları Gazze Şeridi'nde bir deterjan üretim fabrikasını vurdu 

17.52 | Çin'in Tel Aviv Büyükelçiliği, Hamas'ın Çinli-İsrailli genç kadını rehin aldığını doğruladı

17.30 | İsrail, Lübnan'ın içinde operasyon düzenledi. 

İsrail ordusu, Lübnan'da hedeflere saldırması için helikopterler yollandığını bildirdi.

17.00 | Katar, Hamas ve İsrail ile görüşmeleri doğruladı

Katar Dışişleri Bakanlığı Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrail arasında olası bir esir takası da dahil olmak üzere arabuluculuk görüşmeleri yürüttüklerini doğruladı; "Şu anda tüm taraflarla sürekli temas halindeyiz" dedi. 

Reuters'a konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al-Ansari, "Önceliklerimiz akan kanı durdurmak, mahkumları serbest bırakmak ve çatışmanın bölgesel bir yayılma olmadan kontrol altına alınmasını sağlamak" dedi.

16.50 | İsrail'de Hamas saldırıları sonrası ölenlerin sayısı 800, yaralananların sayısı ise 2 bin 400 olarak açıklandı. 

16.40 | IDF, İsrail güçlerinin Hamas'ın stratejik merkezlerine geniş çaplı saldırılar düzenliyor

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail güçlerinin şu anda Gazze'de Hamas'a ait birkaç "stratejik" merkeze "geniş çaplı saldırılar" düzenlediğini duyurdu. 

16.30 | Avrupa Komisyonu, Filistinlilere yönelik 691 milyon euroluk kalkınma yardımını gözden geçiriyor

Avrupa Komisyonu, Filistinlilere yönelik 691 milyon euro değerindeki kalkınma yardımı portföyünün tamamını gözden geçiriyor.

AB Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "İsrail ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu, bir dönüm noktasıdır" dedi. Varhelyi, "Her zamanki gibi bir iş olamaz" dedi.

Varhelyi, kararın ödemelerin derhal askıya alınması, projelerin incelemeye alınması ve yeni bütçe tekliflerinin bir sonraki duyuruya kadar ertelenmesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

16.10 | İrlanda, Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendirmeyi reddettiği yönündeki iddiaları yalanladı.

İrlanda, Hamas'ı terör örgütü olarak nitelendirmeyi reddettiği yönündeki iddiaları Dışişleri Bakanlığı'nın X hesabından yaptığı bir açıklamayla yalanladı. 

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "DFA (İrlanda Dışişleri Bakanlığı), İrlanda'nın İsrail'deki saldırılara cevaben AB açıklamasında Hamas'a terör örgütü olarak atıfta bulunulmasını kabul etmediği iddiasının kesinlikle doğru olmadığını teyit eder. Hamas, AB tarafından tüm Üye Devletlerin oybirliğiyle kabul edilen bir terör örgütü olarak listelenmiştir" denildi. 

16.00 | T24 Dış Haberler, Hamas ve IDF arasındaki çatışmaların üçüncü gününde saat 16.00'ya kadar yaşanan gelişmeleri derledi. 

Bugün şimdiye kadar neler yaşandı? 

  • İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari bu sabah yaptığı açıklamada İsrail'in tüm toplulukları "kontrol altında tuttuğunu" ve şu anda İsrail içinde herhangi bir çatışma olmadığını ancak İsrail topraklarında hala Hamas militanlarının bulunmasının mümkün olduğunu söyledi. Ancak IDF, 8-9 noktada Hamas ile İsrail güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğünü açıklamıştı.
  • İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in Gazze'ye "tam bir kuşatma" uyguladığını söyledi. Gallant'ın açıklamasına göre Gazze'ye elektrik, yiyecek, su ve yakıt verilmeyecek.
  • AB yarın Umman'ın başkenti Maskat'ta olağanüstü bir dışişleri bakanları toplantısı düzenleyecek. Bu arada Avrupa Komisyonu sözcüsü, Filistin halkı için bu yıl verilen 200 milyon Euro'luk mali yardımın hiçbirinin Hamas tarafından yürütülen projelere gitmediğini ve 2007'den bu yana Hamas ile diyalog kurmadıklarını söyledi.
  • Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail ve Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasını öngören iki devletli çözüm görüşmelerinin çatışmalar sona erdikten sonra ileriye dönük tek yol olduğunu söyledi.
  • Cumartesi günü başlayan Hamas saldırılarından etkilenen güney sınırındaki kasabaların belediye başkanlarıyla bir araya gelen Netanyahu, "Gazze saldırılarına vereceğimiz karşılık Orta Doğu'yu değiştirecek" dedi. Netanyahu, İsrail'in Hamas'a nasıl bir karşılık vereceği ile ilgili bir detay sunmadı.
  • Reuters'a konuşan bir kaynak, Katar'ın Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk mesaisi yürüttüğünü ve Katar'ın Cumartesi gecesinden bu yana ABD ile koordineli olarak yürüttüğü müzakerelerin "olumlu ilerlediğini" söyledi. Kaynak, Katar'ın Doha ve Gazze'deki Hamas yetkilileriyle temas halinde olduğunu söyledi. Reuters'a bilgi veren kaynak; görüşmelerin özellikle İsrail hapishanelerinde tutulan 36 Filistinli kadın ve çocuğa karşılık Hamas tarafından ele geçirilen ve Gazze'de tutulan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti.
  • Guardian'ın aktardığına göre; İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden ve İsrail muhalefetinden temsilciler bugün bir araya gelerek acil bir savaş kabinesi kurulması olasılığını görüştü. Guardian'ın Ynet'in haberinden aktardığına göre, muhalif siyasetçi ve İsrail Savunma Kuvvetleri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, acil bir savaş kabinesi kurmak istiyor ancak aşırı sağın bu kabinede yer almasını istemiyor.

15.52 | ABD, İsrail'deki saldırılarda 9 vatandaşının hayatını kaybettiğini doğruladı.

15.36 | İsrail Başbakanı Netanyahu: Saldırıya vereceğimiz karşılık Orta Doğu'yu değiştirecek

Cumartesi günü başlayan Hamas saldırılarından etkilenen güney sınırındaki kasabaların belediye başkanlarıyla bir araya gelen Netanyahu, "Gazze saldırılarına vereceğimiz karşılık Orta Doğu'yu değiştirecek" dedi.

Netanyahu, İsrail'in Hamas'a nasıl bir karşılık vereceği ile ilgili bir detay sunmadı.

15.30 | İsrail saldırılarında 560 Filistinli öldü, 2 bin 900 kişi yaralandı.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarında 560 Filistinlinin öldüğünü ve 2 bin 900 kişinin yaralandığını açıkladı. 

15.15 | Reuters: Katar, Hamas ile İsrail arasında esir takası konusunda arabuluculuk görüşmeleri yapıyor.

Reuters'a konuşan bir kaynak, Katar'ın Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk mesaisi yürüttüğünü ve Katar'ın Cumartesi gecesinden bu yana ABD ile koordineli olarak yürüttüğü müzakerelerin "olumlu ilerlediğini" söyledi.

Kaynak, Katar'ın Doha ve Gazze'deki Hamas yetkilileriyle temas halinde olduğunu söyledi.

Reuters'a bilgi veren kaynak; görüşmelerin özellikle İsrail hapishanelerinde tutulan 36 Filistinli kadın ve çocuğa karşılık Hamas tarafından ele geçirilen ve Gazze'de tutulan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik olduğunu ifade etti. 

14.45 | İsrail'in "tamamen abluka altına alacağını" söylediği Gazze Şeridi nedir?

Gazze Şeridi, 41 kilometre uzunluğunda ve 10 kilometre genişliğinde, İsrail, Mısır ve Akdeniz arasındaki bir bölge. 2.3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi, dünyada nüfus yoğunluğu en yüksek noktalardan biri. 

Gazze üzerindeki hava sahasını ve kıyıları İsrail kontrol ediyor; dolayısıyla bölgeye giren tüm ürünleri kontrol edebiliyor. Mısır ile olan sınırdan geçişler ise Kahire kontrol ediyor.

Bölgede, birçok sivil toplum kuruluşu tarafından "dünyanın en büyük açık hava hapishanesi" olarak nitelendiriliyor.

14.17 | İsrail, Gazze'ye su sağlamayı kesti

İsrail'in Enerji Bakanı İsrael Katz, Gazze'ye artık İsrail'den su gönderilmeyeceğini duyurdu.

14.05 | İsrail'in Hayfa Limanı'ndan bölgedeki gerginlik nedeniyle erken ayrılan "Nieuw Statendam" isimli kruvaziyer, 2 bin 542 yolcusuyla Antalya'nın Alanya ilçesine geldi.

13.57 | Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 500'ü aştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, cumartesi gününden bu yana yapılan İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının 500'ü aştığını ifade etti.

13.50 | İsrail ordusu: Hamas merkezlerine kapsamlı saldırılar başlattık.

İsrail ordusu, Gazze'deki "Hamas merkezlerine kapsamlı saldırılar başlattığını" duyurdu. 

13.30 | İsrail'de savaş kabinesi kurmak için görüşme yapıldı.

Guardian'ın aktardığına göre; İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nden ve İsrail muhalefetinden temsilciler bugün bir araya gelerek acil bir savaş kabinesi kurulması olasılığını görüştü.

Guardian'ın Ynet'in haberinden aktardığına göre, muhalif siyasetçi ve İsrail Savunma Kuvvetleri eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, acil bir savaş kabinesi kurmak istiyor ancak aşırı sağın bu kabinede yer almasını istemiyor.

13.18 Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakan Abdallah Bouhabib, Hizbullah'tan "Lübnan taciz edilmediği sürece" İsrail'e karşı savaşa katılmayacaklarına dair güvence aldıklarını belirtti. 

Hizbullah dün İsrail'in kontrolündeki Sheeba tarlalarını vurmuş, İsrail karşılık olarak Lübnan topraklarına atış yapmıştı. 

13.10 | AB dışişleri bakanlarına toplantı çağrısında bulunuldu. 

AB'nin dış ilişkiler şefi Josep Borrell, bloğun 27 dışişleri bakanını acil toplantıya çağırdı.

13.05 | Gazze'deki iki mülteci kampına baskın düzenlendi. 

Al Jazeera'nin haberine göre; İsrail güçleri, Gazze'deki Cibaliye ve Eş-Şati Mülteci Kampı'na baskın düzenledi. Onlarca yaralının Gazze Şehri'nin ana hastanesi Al-Shifa'ya getirildiği duyuruldu. 

12.41 | İsrail Savunma Bakanı, Gazze'nin tamamen abluka altına alınacağını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin "tamamen abluka altına alacaklarını" açıklayarak yetkililerin bölgede elektriği keseceğini, gıda ve yakıt girişini engelleyeceğini söyledi.

Gallant bu hamleyi "canavar insanlara" karşı yürütülen bir savaşın parçası olarak tanımladı.

TIKLAYIN | İsrail Savunma Bakanı: Gazze Şeridi'ni tamamen abluka altına alacağız; bu hayvanca insanlarla mücadelenin bir parçası

11.35 | İsrail Savunma Kuvvetleri: Tüm topluluklar İsrail kontrolü altında ve İsrail içinde herhangi bir çatışma yok.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari,  bu sabah yaptığı açıklamada İsrail'in tüm toplulukları "kontrol altında tuttuğunu" ve şu anda İsrail içinde herhangi bir çatışma olmadığını, ancak İsrail topraklarında hala Hamas militanlarının bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.

Hagari ayrıca, sınır çiti yakınındaki tüm toplulukların tahliyesinin devam ettiğini söyledi.

IDF, Gazze Şeridi'nde her dört saatte bir yoğun hava saldırıları gerçekleştiriyor. Sözcü, yüzlerce hedefin vurulduğunu ve İsrail'in sadece Hamas militanlarının bulunduğu yerleri hedef aldığını söyledi.

Gazze Şeridi'nde elektrik olmadığını ve kimsenin giriş çıkış yapmadığını da sözlerine ekledi. İsrail şu ana kadar 300,000 yedek askeri göreve çağırdı.

IDF teçhizatında eksiklik olduğu yönündeki haberlere de değinen sözcü, yeterli teçhizat ve gıda olduğu konusunda ısrar etti.

Sözcü, İsrail'in ölü sayısının 700 civarında olduğunu ve 73 askerin öldüğünün doğrulandığını söyledi. Rehineler konusuna da değinen sözcü, yetkililerin aileleri bilgilendirmeye başladığını ve ancak ailelerle temas kurulduktan sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

11.00 | İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı yükseldi.

Sağlık yetkilileri, İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 493'e yükseldiğini açıkladı. 2 bin 750'den fazla kişi de yaralandı.

İsrail saldırılarında ölü sayısı artıyor
Fotoğraf: AA

10.40 | İran, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırdı. 

Reuters'in haberine göre İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani bugün yaptığı açıklamada İran'ın İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırdığını söyledi.

10.32 | Hamas güçleri bir grup İsrail askerini daha yakaladı.

Al Jazeera'nin kaynaklarına dayandırdığı haberine göre; El Kassam Tugayları yeni bir grup İsrail askerini yakaladı ve Gazze Şeridi'nde şiddetli çatışmalara girdi.

10.20 | Sınırda 100 bin İsrail askeri kara harekatı için toplanıyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, ülkesinin on yıllardır maruz kaldığı en kötü saldırıya karşılık olarak kuşatma altındaki Filistin bölgesini "ıssız bir adaya" dönüştürme sözü vermesinin ardından Gazze'ye yönelik büyük bir kara harekâtı korkusu artıyor.

Al Jazeera, 100 binden fazla İsrail askerinin olası bir kara operasyonu için Gazze sınırında toplandığını yazdı.

İsrail lideri televizyonda yayınlanan konuşmasında, "Bu kara günün intikamını büyük bir şekilde alacağız. Hayatını kaybeden tüm gençlerin intikamını alacağız. Hamas'ın tüm mevzilerini hedef alacağız. Gazze'yi ıssız bir adaya çevireceğiz. Gazzeli vatandaşlara söylüyorum. Artık gitmelisiniz. Şeridin her köşesini hedef alacağız" demişti.

İsrail'in Sderot bölgesinde İsrail ordusunun hazırlıklarındaki hareketlilik göze çarpıyor
Fotoğraf: AA

09.45 | Gazze'de ölenlerin sayısı 436'ya yükseldi. 

Filistinli sağlık yetkililerinin son açıklamasına göre, İsrail'in saldırıları sonrası Gazze'de ölenlerin sayısı 91'i çocuk, 61'i kadın olmak üzere 436'ya yükseldi, 2 bin 271 kişi ise yaralandı.

09.30 | Müzik festivalinde yüzlerce kişi öldü.

İsrail kurtarma servisi Zaka, tekno müzik festivalinde Pazar gününe kadar yaklaşık 260 ceset çıkarıldığını açıkladı. Bu sayının artması bekleniyor. Birçok kişinin yakındaki meyve bahçelerinde saklandığı ya da kaçarken vurulduğu tahmin ediliyor. 

09.15 | Ölen İsrail askerlerinin sayısı yükseldi.

IDF, Hamas ile yaşanan çatışmalarda ölen İsrail askeri sayısının 73'e yükseldiğini açıkladı.

08.14 | IDF: İsrail'in içinde Hamas militanlarıyla çatışmalar devam ediyor.

IDF, İsrail güçlerinin İsrail kontrolündeki "7 veya 8 noktada" Hamas'la çatışmaya devam ettiğini bildirdi.

07.57 | Polonya, vatandaşlarını İsrail'den tahliye etmeye başladı.

BBC'nin aktardığına göre Polonya Hava Kuvvetleri'nin İsrail'den ilk tahliye uçuşu yapıldı. Pazartesi sabahı yaklaşık 120 Polonya vatandaşı, İsrail'den Varşova'ya uçtu.

07.12 | Ordu: İsrail'de ölü sayısının tırmanması bekleniyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), hastanelerde çok sayıda yaralı insan olduğunu ve bu yüzden ölü sayısının artmaya devam edeceğini belirtti

Saldırıların sebep olduğu yıkımı ABD'nin hedef alındığı Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırılarının "karışımına" benzeten IDF Sözcüsü, "Hiç tek bir olayda bu kadar İsrail vatandaşı öldürülmemişti" dedi.

06.27 | İran, Hamas saldırılarına direkt dahiliyeti olduğu iddialarını reddetti.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nden bir sözcü, Tahran'ın saldırıları desteklediğini ancak onları yönetmediğini söyledi. 

"Filistin direnişi tarafından verilen kararlar otonomdur ve amasız fakatsız Filistin halkının çıkarlarını savunur" diyen Sözcü, "Filistin'in verdiği karşılığın bir parçası değiliz. Bu karar sadece Filistin tarafından alınmıştır" ifadelerini kullandı. 

05.05 | İsrail, Hamas'ın "altyapısını" hedef aldığını söylüyor. 

İsrail, Hamas'ın önemli altyapılarını hedef alan bir dizi hava saldırısı yaptığını bildirdi. Hedef alınanlar arasında Hamas'ın "operasyonel varlık" olarak kullandığı iddia edilen Cibaliye'de bir cami de olduğu ifade edildi.

04.31 | Gazze'nin son güç kaynağının yakıtı günler içinde bitebilir.

İsrail'in Gazze'ye elektrik akışını kesmesinin ardından Gazze Şeridi'nde mevcut olarak çalışan tek bir elektrik santrali var. BM, bu santraldeki yakıtın günler içinde bitebileceğini söyledi. Bu durumda Gazze Şeridi'ndeki 2.3 milyon insan elektriksiz kalacak. 

03.37 | Gazze'de 123 binden fazla Filistinli yerinden oldu.

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'ye yaptığı hava saldırılarının 123 bin kişiyi yerinden ettiğini ve 74 bin kişinin okullara sığındığını söyledi. 

03.25 | Petrol fiyatları fırladı. 

Hamas’ın İsrail’e sürpriz hafta sonu saldırısının Orta Doğu’da istikrarı tehdit ettiği endişelerinin ardından petrol fiyatları yüzde 4’ten fazla yükseldi.


* Tüm gelişmeler TSİ verilmiştir.