Dünya

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

07 Ekim 2023 12:10

T24 Dış Haberler

Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı gruplar, İsrail'e son yılların en kapsamlı operasyonunu başlattı. Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adını verdiği operasyonu kapsamında sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e yüzlerce roket atıldı. Roket ateşi, Gazze'nin çeşitli yerlerinden başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü. Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 300 olarak açıklanırken; Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre; Filistinli 232 kişi hayatını kaybetti, bin 697 kişi yaralandı. 

İsrail, yapılan saldırıya yanıt olarak Gazze Şeridi'ndeki Hamas grubuna karşı "Demir Kılıç Operasyonu"nu başlattı. Yapılan “savaş durumu alarmı” ilanı doğrultusunda İsrail askerleri Gazze Şeridi'ne karşı saldırıya başladı. Saldırılarda 300 İsrailli, 232 Filistinli hayatını kaybetti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ülkenin savaşta olduğunu ve "düşmanın hiç ödemediği seviyede bir bedel ödeyeceğini" ifade etti.

Hava saldırısı sirenleri yaklaşık 70 km kuzeydeki Tel Aviv'e kadar duyuldu ve İsraillilere evlerindeki ve apartmanlarındaki bomba sığınaklarının yakınında kalmaları talimatı verildi.  İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe, Gazze'den fırlatılan roketlerden bazılarını imha etti, gökyüzünde patlama sesleri duyuldu.

Gazze Şeridi'nden çıkan Filistinli silahlı gruplar, sınır çevresindeki İsrail yerleşim yerlerine girdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Filistinli silahlı grupların Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiğini, bölgede çatışma yaşandığını belirtti.

Filistinli silahlı grupların bazı İsraillileri alıkoyduğu, silahlı kişilerin önünde elleri başlarının üzerinde bağlı yerde yüzükoyun yatan erkeklerin fotoğrafları paylaşıldı.

TIKLAYIN | Hamas, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonu başlattı; Gazze Şeridi'nden 5 bin roket atıldı: İsrail savaş alarmı durumunda

İşte dakika dakika son gelişmeler...

23.47 | İsrail’de "özel güvenlik durumu" tüm ülke topraklarını kapsayacak şekilde genişletildi

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın operasyonel değerlendirmelerin ardından “özel güvenlik durumunu” tüm İsrail topraklarını kapsayacak şekilde genişlettiği belirtildi.

İsrail ordusunun sivillere güvenlik talimatları verebileceği ve gerekli durumlarda kamuya açık alanları kapatabileceği aktarıldı.

Ulusal Güvenlik Konseyi de resmi sitesinden yaptığı açıklamada, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıların ardından yurt dışındaki İsrail vatandaşlarına güvenlik tavsiyelerinin yeniden hatırlatıldığını kaydetti.

Yurt dışına gidecek vatandaşlara seyahat uyarısı olmayan ülkeleri tercih etmeleri gerektiği belirtilerek, Yahudi dini bayramı kutlamaları ve tatil toplantılarının terör saldırılarının hedefi olabileceği vurgulandı.

23.41 | İsrail ordusu çatışmaların farklı noktalarda devam ettiğini açıkladı 

İsrail ordusu, Gazze’den sızan Filistinli silahlı gruplarla çatışmaların farklı noktalarda devam ettiğini açıkladı. 

23.16 | İsrail tankları Gazze sınırına doğru hareket etti

22.46 | Tunus’ta Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

22.36 | Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 300'e yükseldi 

Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 300'e, yaralı sayısının ise bin 100'e yükseldiği bildirildi.

22.34 | Netanyahu, tüm askeri güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze'den "çıkın" çağrısı yaptı 

İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm (askeri) güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi.

22.31 | İsrail'in Ankara Büyükelçiliği rezidansı önünde Filistin'e destek için toplanıldı

Ankara'da İsrail Büyükelçiliği rezidansı önünde toplanan grup Filistin'e destek çağrısı yaptı.

22.20 | Fas'tan Filistin'e destek 

Fas'taki Filistin Ulusal Eylem Grubu'nun çağrısı üzerine başkent Rabat'ta toplanan göstericiler, "Filistin'e canımız feda", "Batı Şeria ve Gazze Şeridi halkı taviz vermez, boyun eğmez", "Halk Filistin'in kurtuluşunu istiyor" şeklinde sloganlar attı.

Gösteride, "Aksa Tufanı...Normalleşme son bulsun", "Filistin direniyor", "Filistin emanet, normalleşme ihanet" yazılı pankartlar açıldı. 

22.01 | İran'da Filistin'e destek gösterisi yapıldı
 
İran'da Başkent Tahran'daki Filistin Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi; havai fişek, meşale, Filistin bayrakları ve dövizlerle gösteri düzenledi.

Meydandaki duvara asılan “Büyük Özgürlük Operasyonu Başladı: Aksa Fırtınası” afişi altına kurulan sahnede marşlar okunup, Filistin'e destek sloganları atıldı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ile İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’e yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısına destek mesajı vermişti. 

21.18 | Saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 232'ye yükseldi 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından, "Aksa Tufanı" saldırısının ardından Filistin tarafındaki can kayıplarına ilişkin bilgi verildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin yaşamını yitirdiği, bin 697 kişinin yaralandığı belirtildi.

Can kayıplarının olduğu bölgelere ilişkin bilgi verilmedi.

20.59 | Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 200'e yükseldi 

İsrail basını, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 200'e yükseldiğini bildirdi.

20.48 | Başkent Tel Aviv'de siren sesleri 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde çok katlı bir binanın vurulması üzerine Tel Aviv yönüne 150 roket atıldığını duyurdu.

Fırlatılan roketlerin ardından Gazze Şeridi'nin çevresindeki İsrail kentleri ve yerleşim yerleriyle başkent Tel Aviv'de saldırı sirenleri çaldı.

İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin Gazze'den fırlatılan roketleri havada imha etmesi sonucu Kudüs'te şiddetli patlama sesleri duyulduğu aktarıldı. 

20.39 | Esir düşen İsrailli askerlerin güvenli alanlarda tutulduğu aktarıldı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, esir alınan onlarca İsrailli asker ve subayın, güvenli yerlerde tutulduğunu açıkladı. 

Esir askerlerin net sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

20.32 | RSF, Gazze yakınlarında 2 Filistinli foto muhabirin öldürüldüğünü açıkladı 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazze yakınlarında 2 Filistinli foto muhabirinin öldürüldüğünü bildirdi.

RSF'den yapılan açıklamada, Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı saldırıyı ve İsrail'in buna verdiği karşılığı takip eden 2 Filistinli foto muhabirinin Gazze yakınlarında öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, bu suçlar kınanırken, taraflara muhabirleri koruma çağrısı yapıldı.

Öldürülen muhabirlerin Ain Media için çalışan İbrahim Lafi ile Ain Rabi'a için çalışan Mohammad al-Salihi olduğu aktarıldı.

20.18 | Saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 150 olarak açıklandı 

Gazze Şeridi’nden düzenlenen saldırılarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısının 150’ye yükseldiği bildirildi. 
20.16 | İsrail, Gazze'de basın ofislerinin de bulunduğu 14 katlı binayı vurdu

19.50 | İsrail, Gazze Şeridi'nin elektriğini kesti 

İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, Gazze Şeridi'ne sağlanan elektriğin kesilmesi talimatı verdi.

Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesini öngören talimatı imzaladığını duyurdu.

19.49 | ABD Başkanı Biden, İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yineledi 

ABD Başkanı Joe Biden, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün İsrail Başbakanlığı ile İsrail'deki korkunç Hamas terör saldırıları hakkında konuştum. Desteğimizi sundum ve İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığımı yineledim. Jill Biden ve yakınlarını kaybeden ailelere en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi. 

19.47 | İsrail askerlerinin ateş açması sonucu Batı Şeria'da üç kişi öldü 

İsrail askerlerinin Batı Şeria'da ateş açtığı 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada; Batı Şeria'nın Ramallah, Eriha ve Kalkilya kentlerinde 3 Filistinlinin, İsrail askerlerinin ateş açması sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

19.45 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'le dayanışma içinde olduklarını belirtti 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: 

"Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik dehşet verici saldırılarını kesin olarak kınıyoruz. İsrail hükümeti ve halkıyla dayanışma içindeyiz. Bu saldırılarda hayatını kaybeden İsrailliler için başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz."

19.40 | İsrail'de ana muhalefet liderinden Netanyahu'ya "olağanüstü hal hükümeti kurma" çağrısı

İsrail'de ana muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, ülkenin gireceği "zor, uzun süreli ve karmaşık askeri harekatı" göz önüne alarak Başbakan Netanyahu ile olağanüstü hal hükümeti kurmaya hazır olduğunu belirtti. 

Hükümetin "aşırıcı ve işlevsiz kompozisyonunu göz önüne alarak savaş yürütmenin imkansız olduğunu Başbakan Netanyahu'nun bildiğini" ifade eden Lapid, İsrail'in profesyonel, tecrübeli ve sorumlu bir siyasi zümre tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. 

18.05 | İsrail Savunma Kuvvetleri, Hamas tarafından yakalananlar arasında üst düzey komutanlar olduğu iddialarını resmen yalanladı. 

Hamas, 53 "savaş esiri" aldığını belirtmişti. 

18.01| BBC: Onlarca kişinin Hamas tarafından rehin aldığına inanılıyor 

BBC'nin Orta Doğu Büro Şefi Jo Floto, onlarca İsrailli asker ve sivilin Hamas tarafından rehin alındığına inanıldığını ifade etti. Bazı rehinelerin Gazze yakınlarındaki küçük kasabalara, bazılarının ise direkt olarak Gazze'ye götürüldüğü düşünülüyor.

Floto, "Bu birçok İsrailli için kabul senaryosu. Olağandışı bir durum yaşanıyor" dedi.

17.44 | İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısı 100'e yükseldi, yaralananların sayısı ise bini geçti 

Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda, İsrail'de hayatını kaybedenlerin sayısının 100'e yükseldiği, yaralıların 1000'i geçtiği bildirildi.

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 100 İsraillinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ülke genelinde yaralı sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

16.57 | Mısır, bölgedeki gerilimin azaltılması için diplomatik temasları arttırdı 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi ve bölgedeki durumun kontrol altına alınması için “diplomatik temasların artırılması” talimatı verdi. 

Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada; Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Gazze’deki gelişmeleri “Stratejik Kriz Yönetim Merkezi”nde bizzat takip ettiği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin ile İsrail arasındaki gerilimin düşürülmesi için uluslararası yetkililerle yoğun temaslarda bulundu.

Bakan Şukri, bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile telefonda görüştü.

Şukri ve Al Nahyan, bölgedeki gelişmelerin ciddiyeti çerçevesinde güvenlik durumunun kontrolden çıkmasını, sivillerin daha fazla risk ve tehdide maruz kalmasını önlemek için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiği konusunda mutabakata vardı.

Mısır Dışişleri Bakanı'nın Ürdünlü mevkidaşıyla görüşmesinde ise, olayların tehlikeli biçimde kötüleşmesiyle ilgili derin endişe duyulduğu belirtildi. Şukri ve Safedi, ilerleyen saatlerde istişare ve koordinasyonun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

16.49 | Gazze'de 198 kişi öldü, 1610 kişi yaralandı 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 198 kişinin öldüğünü, bin 610 kişinin yaralandığını açıkladı. 
 
16.47 | İsrail'de OHAL ilan edildi 
 
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. 

15.41 | ABD, "tereddütsüz biçimde İsrail'in yanında olduğunu" açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "ABD, kesin bir şekilde Hamaslı teröristlerin İsrailli sivillere karşı yaptığı sebepsiz saldırıyı kınıyor" dedi. 

Watson, "Terörizmi meşru gösterecek bir neden olamaz. Tereddütsüz biçimde İsrail hükümeti ve halkının yanındayız" ifadelerini kullandı. 

15.40 | Rusya'dan "itidal ve acil ateşkes" çağrısı

Rusya, Hamas ve İsrail arasındaki karşılıklı operasyonlarla ilgili açıklamada bulunarak itidal ve acil ateşkes çağrısı yaptı. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Moskova, Filistin-İsrail çatışması bölgesindeki durumun keskin bir şekilde tırmanmasından duyduğu en ciddi endişeyi ifade etmektedir" dedi.

Sözcü, daha sonra Rusya'nın tutumunun değişmediğini, bölgede barışın ancak diplomatik yollarla mümkün olabileceğini söyledi.

Bakanlık, "Filistin ve İsrail taraflarına derhal ateşkes yapmaları, şiddetten vazgeçmeleri, gerekli itidali göstermeleri ve uluslararası toplumun yardımıyla Orta Doğu'da kapsamlı, kalıcı ve uzun zamandır beklenen barışı tesis etmeyi amaçlayan bir müzakere süreci başlatmaları çağrısında bulunuyoruz" açıklamasında bulundu. 

15.34 Filistinli yerel yetkililer, İsrail'in hava saldırılarının 161 Filistinliyi öldürdüğünü ifade etti.

15.30 | Netanyahu, kabine toplantısında konuştu 

İsrail Başbakanı Netanyahu, kabine toplantında "Bu sabahtan beri İsrail devleti savaştadır" dedi. Ülkenin ilk hedefinin "topraklarımıza sızan düşman güçleri temizlemek ve saldırıya uğrayan topluluklara güvenlik ve sükûneti yeniden tesis etmek" olduğunu söyledi.

Netanyahu, İsrail'in sonraki hedeflerinin ne olduğunu şöyle açıkladı:

"İkinci hedef, aynı zamanda, Gazze Şeridi içinde de düşmana büyük bir bedel ödetmektir. Üçüncü hedef ise kimsenin yanlışlıkla bu savaşa katılmaması için diğer cepheleri takviye etmektir" 

15.25 | En az 40 İsrailli öldü, 740 kişi yaralandı

İsrail medyası, Hamas'ın saldırısında şu ana kadar en az 40 İsraillinin öldüğünü ve 740 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

15.10 | Hizbullah, saldırıların İsrail'in işgaline karşı verilmiş "kararlı bir karşılık" olduğunu ifade etti.

Lübnan merkezli militan grup, Gazze'deki direnişi yakından takip ettiklerini ve "Filistin direnişinin liderleriyle temas halinde olduklarını" ifade etti. 

Hizbullah, "Hamas saldırıları İsrail'in devam eden işgaline karşı kararlı bir karşılık ve İsrail ile normalleşme isteyenlere karşı bir mesajdır" açıklamasında bulundu.

14.30 | İsrail'den Gazze'ye hava saldırıları

İsrail'in çok sayıda hava saldırısı Gazze şehrinin çeşitli noktalarını vuruyor. İsrail'in sabah saatlerinden itibaren Aksa Tufanı operasyonuna verdiği hava saldırısı yanıtlarından sonra Gazze'deki El Şifa Hastanesi'nde çok sayıda Filistinli yaralının olduğu rapor ediliyor. 

Gazze'deki El Şifa Hastanesi önünden bir fotoğraf

14.15 | BM Orta Doğu Barış Süreci Koordinatörü: Zor günler bizi bekliyor

BM'nin Orta Doğu barış sürecinden sorumlu koordinatörü Tom Wennesland, Al Jazeera'ya açıklamalarda bulundu. Wennesland, İsrail ile Gazze arasındaki çatışmanın bu seferki boyutunun çok daha büyük olduğunu ve zor günlerin yaklaştığının sinyallerini verdiğini söyledi.

"Bu sabahki saldırılardan dolayı dehşete düştüm ve tiksindim. İsrail'e atılan binlerce roketin ardından çok sayıda insan öldürüldü ve kaçırıldı… Ben de Gazze'deki durumdan çok endişe duyuyorum” dedi.

Saldırıyla ilgili resmi açıklamasında neden Gazze'deki Filistinlilerden bahsedilmediği ve onlara sempati duyup duymadığı sorulduğunda Wennesland, "Bu soru beni biraz şaşırttı" dedi.

Birleşmiş Milletler'in Gazze ve işgal altındaki diğer bölgelerdeki halkın durumu hakkında sürekli rapor veren tek kurum olduğunun altını çizdi.

Her iki bölgedeki sivillerin saldırının yükünü taşıyacağını da sözlerine ekleyen Wennesland, BM'nin, tırmanışın durdurulması konusunda endişe duyan tüm taraflarla görüşmelere başladığını söyledi.

13.22 | İsrail istihbaratında soruşturma

BBC muhabiri Frank Gardner'in aktardığına göre; İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas'ın büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattığını söyledi. BBC'ye konuşan yetkili, soruşturmanın yıllar alabileceğini ifade etti. 

13.00 | Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "taraflara itidal çağrısı"

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 4'üncü olağanüstü kongresinde Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalara ilişkin açıklamada bulundu. 

Erdoğan, "Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" dedi. 

12.50 | İsrail: Hamas saldırılarında en az 22 İsrailli öldürüldü

İsrail'in yerel basınında çıkan haberlere göre; İsrail acil servisleri, Hamas'ın saldırılarının başlamasından bu yana İsrail'de en az 22 kişinin öldürüldüğü bilgisini veriyor. Hastane rakamlarına göre şu ana kadar 300'den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Öte yandan El Kassam Tugayları, "El Aksa Tufanı" operasyonu sırasında çok sayıda İsrailli askerin rehin alındığını duyurdu. 

12.40 | Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan ilk açıklama 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bir basın açıklaması yaptı. Abbas, Filistin halkının "yerleşimcilerin ve işgal birliklerinin terörüne" karşı kendini savunma hakkı olduğunu söyledi.

11.44 | İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X üzerinden yayınladığı video ile "Savaştayız" dedi.

Ülkesinin bu savaşı kazanacağını söyleyen Netanyahu, , "Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek" dedi.

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu'dan, Hamas'ın operasyonu sonrası ilk açıklama: Savaştayız ve kazanacağız

11.13 | Reuters'ın aktardığına göre İsrailli bir ordu sözcüsü, Gazze Şeridi'nden İsrail'e toplam 2 bin 500 roket atıldığını söyledi.

10.14 | İsrail Savunma Kuvvetleri, “savaş durumu alarmı” ilan etti

İlan doğrultusunda rezerv askerler göreve çağrıldı. 

09.17 |  Gazze'den militanlar İsrail'e girdi 

Hamas militanları sürpriz roket saldırısında sonra İsrail'in güneyinden ülkeye giriş yaptı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde Hamas militanlarının İsrail sokaklarında atış yaptığı görüldü.

TIKLAYIN | Hamas'ın İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" operasyonundan kareler

09.00 | Hamas güçleri, Gazze Şeridi sınırına yakın bölgede bir İsrail tankını imha etti

Hamas militanları tarafından ele geçirilen bir İsrail tankının üzerine atlayan Filistinlileri gösterdiği iddia edilen bir video sosyal medyada dolaşıma girdi. Anadolu Ajansı, İsrail tankının imha edildiğini duyurdu.

08.51 | İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren roketlerin fırlatıldığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne doğru saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, roketlerin fırlatıldığı Gazze'deki hedeflere doğru saldırı başlattı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberine göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, yedek askerleri göreve çağıran kararnameyi imzaladı.

08.34 | İsrail ordusu “savaş durumu alarmı” ilan etti

İsrail ordusu son gelişmelerin ardından “savaş durumu alarmı” ilan ettiğini duyurdu.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

08.10 | Hamas, Aksa Tufanı isimli operasyon başlattıklarını duyurdu

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattıklarını duyurdu.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu.

"Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü" ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık" dedi.

Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında İsrail yönüne 5 bin kadar roket ve havan fırlattıklarını açıklayan Dayf, İsrail ile güvenlik koordinasyonunun sona erdiğini belirtti.

Dayf, Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirterek İslam ve Arap dünyasını İsrail'in işgalini silmek için birleşme, "elinde tüfeği olan herkese bunu çıkarma çağrısı" yaptı.

06.30 | Gazze Şeridi'nden İsrail'e yüzlerce roket atıldı

İsrail ordusu, Filistinli militanların Cumartesi günü İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattığını, Tel Aviv'in kuzeyine kadar yüzlerce roket atıldığını ve Gazze sınırına yakın güney şehirlerine militanlar göndererek son yılların en uzun süreli saldırılarından birini gerçekleştirdiğini duyurdu. Roket ateşi, Gazze'nin çeşitli yerlerinden başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü.

Hava saldırısı sirenleri yaklaşık 70 km kuzeydeki Tel Aviv'e kadar duyuldu ve İsraillilere evlerindeki ve apartmanlarındaki bomba sığınaklarının yakınında kalmaları talimatı verildi.

Öte yandan İsrail Ordu Radyosu tarafından verilen bilgide çok sayıda Filistinli militanın Gazze Şeridi'ne komşu İsrail bölgelerine sızdığı belirtildi.

İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girdi.

Filistinli grupların, Gazze Şeridi açıklarında İsrail Deniz Kuvvetleri'ne ait bir tekneye ateş açtığı da aktarıldı.