Dünya

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Savaşın 6. gününde Gazze'de en az 1537 kişinin yaşamını yitirdi, yerinden olan insanların sayısı 383 bini aştı. Ancak BM'nin bildirdiğine göre, cuma gece yarısından ibaren bu sayı arttı ve 7. güne girilirken 423 bin 378'e ulaştı

İsrail ordusuna ait çok sayıda tankın sınıra yakın bölgedeki hareketliliği dikkati çekti. Üzerinde İsrail bayrakları asılan tanklar, bölgede bilinmeyen noktaya doğru hareket etti. (AA)

12 Ekim 2023 00:30

T24 Dış Haberler

İsrail-Hamas savaşı 6. gününe girerken Gazze'de yerinden olan insanların sayısı 383 bini aştı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün ülkeye desteğini göstermek için İsrail'e gitti ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken, yarın da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşecek. 

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | İsrail, rehineler serbest bırakılana kadar "Gazze'ye ne ekmek ne su" dedi; İsrail Dışişleri bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi

 

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, "Gazze'ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek" dedi.

Öte yandan İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, İsrail Hükümeti Basın Ofisi’nden aldığı bilgilere göre Hamas saldırısında bir Türk vatandaşının öldüğünü ve birinin kayıp olduğunu belirtti. Ankara henüz bu bilgileri teyit etmedi.

Bombalanmaya devam eden Gazze'deki tek elektrik santralinin dün itibariyle yakıtı bitti. İsrail'in komple abluka kararı dahilinde elektrik sağlamayı bıraktığı Gazze'de insanlar artık jeneratörleri varsa bile yakıt bulmak için mücadele vermek durumunda kalacak. Birleşmiş Milletler, Gazze'deki sivillere gıda, yakıt ve su ulaştırılmasına izin verilmesi için çağrıda bulundu.

Elektriklerin gitmesi, Gazze'deki insani krizin derinleşmesi tehlikesini de beraberinde getiriyor. Bölgedeki hastaneler elektriksiz kalırsa yaralılar ve hastalar hayatını kaybedebilir.

Beyaz Saray; İsrail, BM ve Mısır ile Gazze'ye bazı yardımların girebilmesi ve sivillerin çıkabilmesi için görüşme halinde olduklarını belirtti. 

İsrail'de kurulan savaş dönemi kabinesi kapsamında muhalefet lideri ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Hamas'a karşı savaşı yönetmekle görevlendirildi. Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hamas'ı dünya yüzünden silme" sözü verdi. 

İsrail'in Gazze'ye başlatması beklenen kara harekatı için sınırda askeri yığınak da devam ediyor. 

İşte savaşın 6. ve 7. gününden dakika dakika tüm gelişmeler...

05.00 | İsrail, Gazze'ye aydınlatma mermisi attı

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzoum, İelektriğin kesilmesinden bu yana yerleşim bölgeleri karanlığa gömüldüğünü ve bu nedenle İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarına ışık sağlamak için aydınlatma mermileri ateşlediğini söyledi.

Ana enerji santralinin yakıtı bitip kapandıktan sonra yaygın elektrik kesintilerinin ortasında Gazze'den bir görünüm (Mohammed Salem/Reuters)

4.34 | ABD'li kongre üyesi İsrail'in beyaz fosfor kullanmasını kınadı

Kongre'nin ilk Z kuşağı üyesi ve yükselen Demokratlardan biri olan ABD'li milletvekili Maxwell Frost, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullanmasını kınayarak, şunları yazdı:

“Daha fazla masum hayat öldürüldükçe kalbim kırılıyor. Gazze'deki insanlar buna dünyanın cehennemi diyor. Orada yarısı çocuk olmak üzere iki milyon insan yaşıyor İsrail, beyaz fosfor kullanımını, sivilleri bombalamayı ve toplu cezalandırmayı yasaklayan uluslararası hukuka uymalı."

4.32 | Hizbullah'a ait insansız hava aracının İsrail üzerinde düşürüldüğü bildirildi

Associated Press haber ajansı, Lübnan-İsrail sınırında gerilim artarken Hizbullah'ın perşembe günü İsrail üzerinde insansız hava aracı uçurduğunu bildirdi.

Durumu bilen ve isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Lübnanlı bir gruptan bir yetkiliye göre, insansız hava aracı İsrail üzerinde düşürüldü. İsrailli bir askeri sözcü, İsrail'in kuzeyine hava savunma füzesinin ateşlendiğini yazdı ancak havada herhangi bir hedef olmadığı ortaya çıktı.

4.18 | Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı: 34 saldırı belgelendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), savaşın başladığı 7 Ekim cumartesi gününden bu yana Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı.

DSÖ, İsrail'in hava saldırılarından bu yana Gazze'de sağlık hizmetlerini hedef alan 34 saldırının belgelendiğini de kaydetti. Görev başında olan 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

Altyapı hasarı nedeniyle sahadaki acil sağlık ekiplerine erişimin engellendiğini de belirten DSÖ, 19 sağlık tesisi ve 20 ambulansta hasar olduğu bildirildi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları (AA)

4.00 | BM, savaşın 7. gününe girerken Gazze'de 423 bin fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu

Birleşmiş Milletler, İsrail'in saldırısı nedeniyle şu ana kadar 423 den fazla insanın Gazze'de yerinden edildiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Gazze'deki yerinden edilmiş kişilerin sayısının cuma gece yarısından itibaren 84 bin 444 kişi daha artarak 423 bin 378'e ulaştığını söyledi.

UNOCHA, ayrıca Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin halkının "en acil ihtiyaçlarının" karşılanması için 294 milyon dolarlık acil çağrıda bulundu.

UNOCHA, sözkonusu paranın 1,2 milyondan fazla insana yardım etmek için gerekli olduğunu belirterek, yardım gruplarının "Filistinlilerin tüm ihtiyaçlarına yeterince yanıt vermek için gereken kaynaklara" sahip olmadığını vurguladı.

03.37 | Hamas, İsrail'i Gazze'de 'soykırım' yapmakla suçladı

Hamas, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayarak, İsrail'e askeri yardım sunan Batılı ülkelerin çatışma ve işgale çözüm aramak yerine, Filistinlilerin öldürülmesine ortak olduklarını söyledi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, üst düzey Hamas yetkilisi Gazi Hamad, İngilizce konuşan bir video açıklamasında, "Gazze'deki insanların sığınabileceği veya barınabileceği güvenli bir alan yok. Her alan ve her bina olası saldırı altında. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hatta engelliler de dahil olmak üzere herkes İsrail'in cinayetlerine hedef oluyor ve savunmasız durumda" dedi.

Hamas,  İsrail'in Gazze'ye akaryakıt ve insani yardım malzemelerinin bölgeye girmesini engelleyen "yasadışı ve etik olmayan kuşatma bulunduğunu" da söyleyerek, “İsrailli liderler, ordularına Gazze Şeridi'nde iki milyondan fazla vatandaşa soykırım yapılması yönünde açık talimatlar veriyor. Modern tarihte benzeri görülmemiş suçlarla karşı karşıyayız” dedi.

03.00 | Biden, ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu yineledi

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail bayrağının mavi ve beyaz renkleriyle aydınlatılan Beyaz Saray'ın fotoğrafını paylaşarak bir kez daha İsrail'e desteğini dile getirdi.

X'e yazdığı yazıda "ABD, Hamas'ın gerçekleştirdiği katıksız kötülük eylemlerinin ardından İsrail'in yanında yer alıyor" diye yazdı.

03.00 | İran Dışişleri Bakanı: Gazze saldırıları konusunda İsrail'le 'başka cepheler' açılabilir

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının devam etmesi durumunda savaşın “başka cephelerde” açılabileceğine söyleyerek, Lübnanlı Hizbullah'ını işaret etti.

Perşembe günü geç saatlerde Beyrut'a gelen Emir Abdullahiyan, Lübnanlı yetkililerin yanı sıra Hamas ve Filistin İslami Cihad temsilcileri tarafından karşılandı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, burada gazetecilere konuşan Emir Abdullahiya, "Gazze'de devam eden saldırganlık, savaş suçları ve kuşatma göz önüne alındığında, başka cephelerin açılması gerçek bir olasılık" dedi.

Emir-Abdollahian'ın Irak'ı ziyaret ettiği ve bölge gezisi kapsamında bu hafta sonunda Suriye'de de görüşmelerde bulunması bekleniyor. Ziyareti, Tahran'ın müttefiki Hizbullah ile Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail arasındaki gerginliklerin ortasında gerçekleşti.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları (AA)

02.37 | İsrail, yurt dışındaki vatandaşlarını cuma günü dikkatli olmaya çağırdı

02.00 | İsrail'in Gazze'nin farklı bölgelerini hedef alan son saldırılarında 53 Filistinli hayatını kaybetti 

01.39 | İsrail'de "acil durum hükümeti" kuruldu

01.27 | İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan istifa etti

00.43 | İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da beyaz fosfor kullandığını bildirdi

23.54 | Hamas: "Kassam Tugayları çocukları öldürdü" iddiasından vazgeçilmesi İsrail'in yalanını ortaya koyuyor

23.42 | İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzey ve güney bölgelerine hava saldırısı düzenledi

23.34 | İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel istifa etti

23.05 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 1537'ye yükseldi

22.43 | İsrail - Hamas savaşında 27 ABD'li hayatını kaybetti, 14 ABD'li kayıp 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında soruları yanıtladı.

İsrail-Filistin çatışmasında 27 ABD'linin hayatını kaybettiğini belirten Kirby, 14'ünün kayıp olduğunu kaydetti.

Kirby, yarından itibaren İsrail'den ayrılmak isteyen ABD vatandaşları için bu ülkeden Avrupa'daki bölgelere özel seferler düzenleneceğini bildirdi.

22.08 | Netanyahu: 7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün

21.12 | Fransa: Uluslararası hukukun gereği olarak temel insani yardıma erişim engellenmemeli 

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne-Claire Legendre, İsrail'in askeri operasyonlarının uluslararası hukukun gereği olarak su ve gıda gibi temel insani yardıma erişimi engellememesi gerektiğini belirtti.

21.09 | Birleşik Krallık, İsrail'e destek için Doğu Akdeniz'e Kraliyet Donanması gemileri gönderecek

Birleşik Krallık, İsrail'i desteklemek amacıyla Doğu Akdeniz'de, Kraliyet Donanmasına ait iki gemi ile deniz devriye ve gözetleme uçağı konuşlandıracağını duyurdu.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, "İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek" gerekçesiyle İngiliz ordusunun Doğu Akdeniz'e konuşlandırılması talimatı verdiği bildirildi.

Kraliyet Donanmasına ait "RFA Argus" ve "RFA Lyme Bay" gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği kaydedilen açıklamada, deniz devriye ve gözetleme uçağının da bölgesel istikrara yönelik tehditleri takip etmek üzere yarından itibaren bölgede uçmaya başlayacağı belirtildi.

Ayrıca Kraliyet Donanması görev grubunun, insani yardım çabalarını desteklemek üzere acil durum önlemi olarak gelecek hafta Doğu Akdeniz'e gideceği bilgisi paylaşıldı.

ABD'nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford, Doğu Akdeniz'de

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) "ABD'nin en büyük uçak gemisi Gerald Ford Doğu Akdeniz'e vardı. İsrail açıklarında ilerliyor" açıklamasını yaptı. CENTCOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"USS Gerald R. Ford Uçak Gemisi Taarruz Grubu, bölgede gerilimi tırmanmak isteyen bir aktörü caydırmak amacıyla Doğu Akdeniz'e ulaştı. Bölgedeki kuvvetler arasında 8 saldırı ve destek uçağı filosuyla ABD Donanması uçak gemisi USS Gerald R. Ford (CVN 78) ve Ticonderoga sınıfı güdümlü füze kruvazörü USS Normandy (CG 60) ile Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyerleri USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) ve USS Roosevelt (DDG 80) yer almaktadır. Bölgedeki mevcut savaş filolarını takviye etmek üzere ABD Hava Kuvvetleri'ne ait F-15, F-16 ve A-10'ların hızlı bir şekilde sahaya intikali de dahil olmak üzere ABD'nin bölgedeki, duruşunu artırma çabaları devam etmektedir."

20.50 | Hamas: Düşman, Gazze'ye karadan saldırmaya cüret ederse büyük kayıplar verecek

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail'in, Gazze'ye karadan saldırı düzenlemeye karar vermesi durumunda ağır kayıplar vereceğini söyledi.

Ebu Ubeyde, bant kaydından yaptığı konuşmada, Aksa Tufanı saldırısı öncesi yapılan hazırlıklar, planlar ve savaşın gidişatına ilişkin bilgi verdi.

Ebu Ubeyde, "Aksa Tufanı" savaşının, Filistinli grupları birleştiren "Kudüs'ün Kılıcı" (2021) operasyonunun bittiği yerden başladığını belirtti.

İsrail'in savaşın alanını genişletme imasında bulunmasının kendilerini yeni seçenekler üzerinde düşünmeye ittiğini belirten Ebu Ubeyde, "Düşman, Gazze'ye karadan saldırmaya cüret ederse büyük kayıplar verecek" dedi.

20.20 | Ürdün, ülkenin Filistin sınırında gösteri düzenlenmesini yasakladı

Ürdün İçişleri Bakanlığı, ülkenin Filistin sınırında gösteri düzenlenmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

Bakanlık açıklamasının, Filistin sınırında yer alan Ürdün Vadisi'nde (Ağvar) cuma günü için yapılan "Filistin'e destek gösterisi" çağrılarının ardından gelmesi dikkati çekti.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yayımlanan bakanlık açıklamasında, "Halkın güvenliğini sağlamak ve Filistin topraklarında yaşananlara ilişkin duygularını meşru bir şekilde ifade etme hakkını güvence altına almak amacıyla, Ağvar ve sınır bölgelerinde toplantı ve gösteri düzenlenmesine yönelik çağrıda bulunulmasına izin verilemez." ifadeleri kullanıldı.

20.05 | Almanya, İsrail'den vatandaşlarını tahliye etmeye başladı

19.53 | İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak"

18.43 | İsrail - Hamas savaşında 3 Çinlinin öldüğü, 2 Çinlinin kayıp olduğu bildirildi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, çatışmalardan zarar gören Çin vatandaşlarına ilişkin bilgi verdi.

Vang, çatışmalarda 3 Çin vatandaşının öldüğünü, 2 vatandaşın ise halen kayıp olduğu aktardı.

18.40 | İsrail’in Gazze sınırında tank hareketliliği

18.35 | Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 1417'ye yükseldi 

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 248'i kadın 447'si çocuk olmak üzere 1417 kişinin yaşamını yitirdiği, 932'si kadın, 1531'i çocuk, 6 bin 268 kişinin yaralandığı kaydedildi.

16.50 | İsrail medyası, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Cuma günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu. 

16.10 | Bugün İsrail saldırılarında en az 151 Filistinli öldü

Filistinli Wafa haber ajansı, İsrail savaş uçaklarının bugünkü bombardımanında şu ana kadar en az 151 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

Wafa, İsrail bombardımanının saatlerce aralıksız devam ettiğini, düzinelerce füze ve bombanın şerit boyunca kule binalarına ve evlere isabet ettiğini bildirdi.

Ayrıca İsrail bombardımanlarında Cumartesi gününden bu yana bin 417 Filistinlinin öldüğü ve 6 bin 238 kişinin yaralandığı belirtildi.

15.10 | Soli Özel, savaşın 6. gününde savaşla ilgili akıllara takılanları T24'e değerlendirdi

15.04 | YORUM// Murat Yetkin: Netanyahu’nun İsrail’i biraz düşünüyorsa Biden’a değil Erdoğan’a kulak vermesinde yarar olabilir 

Murat Yetkin'in YetkinReport'taki yazısında yaptığı değerlendirme:

Türkiye’nin Hamas saldırısıyla başlayan krizde şimdiye dek izlediği çizgi olumlu; Rusya’nın Ukrayna’ya savaşında izlediği çizgiyle benzeşiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Ekim’de yaptığı, İsrail devlet gibi değil, örgüt gibi davranmaya devam ederse, uluslararası toplumda tecrit olacağı uyarısı ise yerinde.
Netanyahu “İstediğimi yaparım ABD desteği bana yeter” kibrinin sadece kendisine değil, ülkesine de zarar verdiğini görmeli.

Orta Doğu’daki tüm iniş çıkışlara rağmen son 50 yıl boyunca İsrail’e düşmanlık yapmayan tek Müslüman ülkenin Türkiye kaldığını gösteriyor.

Netanyahu’nun İsrail’i biraz düşünüyorsa Biden’a değil Erdoğan’a kulak vermesinde yarar olabilir.

14.40 | ÖNEMLİ GELİŞME: Suriye devlet televizyonu, İsrail'in başkent Şam ve Halep'teki ana havalimanlarına saldırdığını duyurdu.

Yerel medya kanalı Şam FM, saldırılar karşısında Suriye'nin hava savunmasının aktive edildiğini bildirdi. Saldırıda Halep havalimanının hasar gördüğü ancak can kaybı yaşanamadığı belirtildi; Şam'daki havalimanı ile ilgili ise bilgi yaşanmadığı belirtildi. 

Reuters'ın aktardığına göre kaynaklar, saldırının hedefinin İran'ın Suriye'ye ikmal hattını kesmek olduğunu belirtti. 

Suriye devlet medyası, saldırının ardından iki havalimanında da uçuşların durdurulduğunu bildirdi. Suriye Ulaştırma Bakanlığı, hasar tespiti için iki havalimanına da teknik ekiplerin gönderildiğini ifade etti. 

Suriye İç Savaşı'nda Şam'ı destekleyen İran'ın Esad yönetimi üzerinde nüfusu olduğu biliniyor. İsrail daha önceki yıllarda da Suriye'de aralarında Şam ve Halep Havalimanları da bulunan "İran bağlantılı" diye nitelendirdiği hedefleri vurmuştu.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın yarın Şam'ı ziyaret etmesi planlanıyor.

14.00 | DHA'ya konuşan diplomatik kaynaklar, İsrail ve Filistin’de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşının öldüğünü açıkladı. 

13.50 | İsrailli yetkili, Hamas'ın bebeklerin başlarını kestiği iddialarını doğrulamadı

CNN'e konuşan İsrailli bir yetkili, İsrail hükümetinin Hamas militanlarının bebeklerin kafalarını kestikleri iddiasını doğrulamadığını belirterek, İsrail Başbakanlık Ofisi'nin daha önce kamuoyuna yaptığı açıklamayla çelişti.

İsrailli yetkili, "Hamas militanlarının kafa kesme ve diğer IŞİD tarzı vahşetleri gerçekleştirdiği vakalar olmuştur. Ancak kurbanların kadın mı erkek mi, asker mi sivil mi, yetişkin mi çocuk mu olduğunu teyit edemiyoruz" dedi.

Kfar Aza kibbutzunda çocukların başlarının kesildiğine dair iddialar Salı günü İsrail medyasında yer almıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) daha sonra CNN'e yaptığı açıklamada olay yerini bir "katliam" olarak tanımlamıştı. IDF, kadınlar, küçük çocuklar ve yaşlıların "IŞİD'in eylem tarzıyla vahşice katledildiğini" söylemişti. 

Başbakan Benjamin Netanyahu'nun sözcüsü Tal Heinrich, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kfar Aza'da bebeklerin ve küçük çocukların "kafaları kesilmiş" halde bulunduğunu iddia etmişti. 

13.45 | Hamas; insani yardım koridoru açılması için Mısır, Katar ve BM ile temas halinde

Al Jazeera'ye konuşan bir Hamas yetkilisi, örgütün kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde bir insani yardım koridoru açılması için Mısır, Katar ve BM ile temas halinde olduğunu söyledi.

Hamas'ın siyasi büro üyesi Gazi Hamad, "Bir [insani yardım] koridoru açılması konusunda birlikte çalışıyoruz. Ancak şu ana kadar sahada hiçbir şey yapılmadı. Umarım uluslararası toplum gözlerini Gazze'deki duruma açar" dedi. 

TIKLAYIN | Britanya ve Mısır arasında Refah Sınır Kapısı görüşmesi: Mısır, sınır kapısını açık tuttuğunu açıkladı

Şati Mülteci Kampı'nın bir İsrail saldırısının ardından görüntüsü... 

13.40 | Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında Cumartesi gününden bu yana en az bin 354 kişi öldü, 6 bin 49 kişi de yaralandı.

13.36 | Uluslararası Kızılhaç: Gazze'de insani durum endişe verici, sağlık sektörü çöküşün eşiğinde

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Orta Doğu Direktörü Sözcüsü Imane Trabelsi, İsrail bombardımanı altındaki Gazze'de, insani durum endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleştiğini, sağlık sektörünün de çöküşün eşiğinde olduğunu söyledi.

Trabelsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede sağlık sektöründe yaşanan sorun nedeniyle tıbbi bakıma muhtaç insan sayısının arttığını belirterek, bu nedenle hastaneler, sağlık kurumları ve yardım ekiplerinin büyük baskı altında çalıştığını anlattı.

13.15 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail lideri Netanyahu ile bir araya geldi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'de Netanyahu ile bir araya geldi. Blinken, Netanyahu'ya destek mesajı verdi. 

12.55 | İngiltere polisi, Filistin bayrağı taşımayı suç olarak görmeyecek

İngiltere Metropolitan Polisi, Filistin bayrağı taşımayı suç olarak görmeyeceğini açıkladı.

Londra'daki Yahudi toplumuna gönderdiği mektupta Metropolitan Polis Müdür Yardımcısı Dame Lynne Owen şunları söyledi:

"Bizim yapamayacağımız şey, Filistin davasına verilen desteği, bu grup tarafından gerçekleştirilen bir saldırının hemen ardından gelse ve birçokları için bağlantı tartışılmaz görünse bile, otomatik olarak Hamas'a ya da başka bir yasaklı gruba destek olarak yorumlamaktır.

"Filistin bayrağının dalgalandırılması da dahil olmak üzere Filistin halkına verilen desteğin daha geniş bir şekilde ifade edilmesi tek başına cezai bir suç teşkil etmez.

"Elbette protesto gösterilerindeki davranışlar, neyin yasaklı gruplara destek olarak görülüp görülmediğinin ötesine geçmektedir. Geçmişte insanların bu fırsatları kullanarak açıkça antisemitik ve nefret suçu teşkil eden ifadelerde bulunduklarına şahit olduğumuzu biliyorum.

"Dini motivasyonlu taciz ya da gözdağı kabul edilmeyecek ve görevliler bunu gördüklerinde harekete geçeceklerdir. "

Salı günü İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman polise, belirli durumlarda Filistin bayraklarına ve bazılarınca Filistin yanlısı olarak görülen sloganlara karşı daha sert önlemler alması için baskı yapmıştı.

12.15 | İsrail'nin Türkiye Büyükelçiliği: 1 Türk vatandaşı öldü, 1 Türk vatandaşından haber alınamıyor

İsrail Büyükelçiliği’nin İsrail Hükümeti Basın Ofisi’nden aldığı bilgilere göre, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti, bir Türk vatandaşından da haber alınamıyor. Ancak bu bilgi, Türkiye tarafından teyit edilmedi. 

11.55 | Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Gazze'deki beş su tesisinden üçünün bombardıman ve yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı olduğunu açıkladı.

11.45 | Barclay: İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan Hamas sorumlu

Britanya Sağlık Bakanı Steve Barclay, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Barclay bu sabah yayımlanan bir dizi röportajında İsrail'e "güçlü destek" sinyali verirken uluslararası savaş kurallarına "uyulması" çağrısında bulundu.

Barclay, Sky News'e verdiği demeçte, bombardımana maruz kalan Gazze halkıyla empati duyuup duymadığı sorusuna "Birleşik Krallık'ın empatisi var. Bu nedenle Birleşmiş Milletler aracılığıyla bölgede dağıtılan yardımın yaklaşık yüzde 10'una katkıda bulunuyoruz" yanıtını verdi. 

Ancak Barclay sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail'in hem kendini savunma hem de Gazze'den gelecek saldırıları caydırma hakkı var. Dolayısıyla Gazze'de gördüklerimizden Hamas sorumludur"

Barclay, "Uluslararası hukuka, uluslararası savaş kurallarına uyulması gerektiği konusunda hemfikiriz. Eminim Dışişleri Bakanı [James Cleverly] dün İsrail'de bu tür konuşmalar yapmıştır. Ancak şu konuda da çok net olmalıyız: burada saldırıya uğrayan İsrail'dir" ifadelerini kullandı. 

11.10 | İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı bin 203'e yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının başladığı Cumartesi gününden bu yana en az bin 203 Filistinlinin öldüğünü ve 5 bin 763 kişinin de yaralandığını söyledi.

Perşembe günü erken saatlerde İsrail Savunma Kuvvetleri, çatışmalar altıncı gününe girerken Gazze'deki Hamas hedeflerine "geniş çaplı bir saldırı düzenlediğini" açıklamıştı. 

Kıyı bölgesindeki insani kriz ise hızla büyüyor. Birleşmiş Milletler, Perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'in bombardımana başlamasından bu yana 330 binden fazla insanın yerinden edildiğini belirtti.

İsrailli yetkililere göre Hamas'ın hafta sonunda İsrail'e düzenlediği sürpriz saldırılarda en az bin 200 kişi öldü ve binlerce kişi de yaralandı.

11.00 | İsrail Enerji Bakanı Israel Katz: Kimse bize ahlak dersi vermeyecek

Enerji Bakanı Israel Katz, X platformundan paylaştığı mesajda şu ifadeleri kullandı: 

"Gazze'ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi açılmayacak, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek. İnsancıllık için insancıllık. Ve kimse bize ahlak dersi vermeyecek"

10.40 | İsrail-Hamas savaşı 6. gününde dünya basınında

Hamas-İsrail savaşı 6. gününe girerken, tüm dünya bölgeye kitlenmiş durumda. İsrail'in Gazze sınırına yaptığı yığınaktan sonra kara harekatının ne zaman başlayacağı tartışma konusu oldu. Öte yandan İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırıları sürüyor. Orta Doğu basını, saldırıların sebep olduğu yıkımı öne çıkardı.

10.20 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e vardı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, üst düzey İsrailli yetkililerle görüşmek üzere İsrail'e indi.

Blinken, İsrail'e giden uçağa binmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada "Çok basit ve net bir mesajla gidiyorum... ABD, İsrail'in arkasındadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

09.20 | İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı bin 300'e ulaştı.

08.29 | Blinken, Cuma günü Filistinli yetkililerle görüşecek

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin El-Şeyh, bugün İsrail'e gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yarın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceğini duyurdu.

07.37 | Gazze'de 338 bin kişi yerinden oldu

İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılarını sürdürürken, Birleşmiş Milletler 338 bin kişinin bölgede yerinden olduğunu duyurdu. 

Gazzelilerin bölgeden çıkabilmesi için bir güvenli geçiş alanı sağlanması çarpıları sürüyor. 

07.30 | Beyaz Saray yetkilisi: Biden kafası kesilmiş çocuk fotoğrafı görmedi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen saatlerde Hamas'ın saldırılarına atıfta bulunarak "kafası kesilmiş çocuk fotoğrafları" gördüğünü söylemişti. 

BBC'ye açıklamada bulunan bir Beyaz Saray yetkilisi bu iddiaları yalanladı. 

Biden'ın böyle bir fotoğraf görmediğini belirten yetkili, "İsrail'den gelen haberlere atıfta bulunuyordu" dedi. 

06.15 | İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, dün Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı. Mektubunda, "Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır" diyen Arbel, kendi rehberliği altındaki kamu sağlığı sisteminin, Hamaslıları tedavi etmeyeceğini duyurdu.

05.12 | İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman arasında ilk telefon görüşmesi 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman telefonda Filistin'deki durumu görüştü.

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Cemşidi, görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre, Tahran ve Riyad ilişkilerinin 7 yıl aradan sonra yeniden kurulmasının ardından Reisi ile Selman arasında ilk kez gerçekleştirilen ve 45 dakika süren telefon görüşmesinde, "Filistin'deki durum ele alındı ve İsrail tarafından Filistinlilere karşı işlenen savaş suçlarının durdurulmasının gereği vurgulandı".

Reisi ile Selman görüşmesinde, İslam dünyasının birliğinin önemine dikkat çekilerek, Gazze'de sivil yerleşim yerlerine yönelik ağır saldırılarını sürdüren Tel Aviv yönetimine ABD tarafından verilen destek eleştirildi.

04.30 | Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu.

Sağlık Bakanı Vekili Dr. Yusuf Eburriş, ölenlerin ve yaralıların büyük çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğunu kaydetti.

03.48 | Hamas, çocukların kafalarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı
 
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ABD'de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi yaptığı açıklamada, "Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum" demiş, konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söylemişti. Sosyal medyada ve bazı haberlerde yer alan iddia, İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

Ancak BBC ve Al Jazeera'de yer alan haberlere göre, Hamas internet sitesinden yayımladığı açıklamayla çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanladı.

Hamas internet sitesinden yayımladığı açıklamayla çocukların başlarını kestiği ve kadınlara saldırdığı iddialarını yalanlayarak, “Biz, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas olarak, meşru mücadele yürüten halkımıza karşı kışkırtmayı amaçlayan bu asılsız iddiaları ve uydurmaları şiddetle kınıyoruz” demişti.

TIKLAYIN | Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden'ın başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü yalanladı

03.46 | Uydu görüntüleri Gazze'de yıkımın boyutunu ortaya koydu
 
BBC Verify (BBC’nin doğrulama servisi), Gazze'nin kuzeyindeki yerleşim bölgesi Rimal'daki uydu görüntülerini inceledi. Görüntülere göre, 9-10 Ekim tarihleri arasında bölgedeki birçok bina yıkıldı.
 
Ayakta kalan binalar ve yolların görünümü gibi görsel ipuçları, konumu doğrulamak için eski uydu görüntüleriyle eşleştirildi. İsrail ordusu, belirli bölgelerin "terör örgütünün tanksavar gücündeki görevliler tarafından" kullanıldığı için hedef alındığını söyledi.
Öncesi/sonrası - BBC
03.30 | İsrail'den Hamas'ın elindeki esirleri hakkında açıklama: Geri almak için elimizden geleni yapacağız
 
İsrail-Hamas çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana ilk defa İsrailli bir yetkili, Hamas'ın elindeki esirlerle ilgili açıklama yaptı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile "acil durum hükümeti" kurma konusunda anlaşan muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirleri geri almak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

İsrail Ordu Radyosunun haberine göre, Gantz açıklamayı, acil durum hükümetinin kuruluşunun açıklandığı basın toplantısında yaptı.

Gantz, "Burada birlikte oluşumuz, düşmanlarımıza ve tüm İsrail vatandaşlarına 'seferberlik halinde' olduğumuzu gösteren bir mesajdır. Endişe içindeki vatandaşlarımıza sesleniyorum. Onların korkularını ve acılarını anlıyorum ama onları teselli edecek söz bulamıyorum. İsrail, bölgenin en güçlü ülkesi ve en güçlü ordu da onun" dedi.

Bu gücün Gazze'de ve gerekirse Lübnan'da hissedileceğini ve tüm dünya tarafından görüleceğini söyleyen Gantz, Hamas'ın elindeki İsrailli esirlerle ilgili de, "Sevdiklerimizi vatanlarına geri getirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Gantz'ın açıklaması, Hamas'ın elindeki esirlerle ilgili İsrail tarafından yapılan ilk resmi açıklama oldu.

02.55 | İsrail Sağlık Bakanlığı: Savaşın başından bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildi

İsrail Sağlık Bakanlığı, İsrail-Hamas savaşının başladığı 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana hastanelere 3 bin 268 yaralı nakledildiğini duyurdu.

Yedioth Aharonoth gazetesine göre, Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün hastanelerde 443 yaralının tedavi altına alındığı, bunlardan 105'nin durumlarının kritik olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Savaşın başladığı 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana, hastanelere nakledilen yaralı sayısı 3 bin 268'e ulaştı." ifadesi kullanıldı. İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'a göre, öldürülen İsraillilerin sayısı 1200 olurken, yaralı sayısı ise 2 bin 900 olarak kaydedildi.

01.58 Sınır dışı edilen Filistinli işçiler, Batı Şeria'ya ulaştı

Al Jazeera'de yer alan habere göre, İsrail'deki işyerlerinden kovularak sınır dışı edilen Filistinli işçiler, Batı Şeria'daki Ramallah kentindeki barınma yerlerine geçti. 

Ramallah Valisi Laila Ghannam, yaklaşık 600 işçinin ani akınının "ezici bir durum" yarattığını söyledi. Bazı işçiler, İsrail askerlerinin kendilerine kötü muamelede bulunduğunu söyledi.

01.08 | Netanyahu: Her Hamas üyesi ‘ölü bir adam’ sayılır, ezip yok edeceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkenin yeni acil durum hükümetinin ilk toplantısının ardından her Hamas savaşçısının "ölü bir adam" olduğunu söyledi. Netanyahu, cumartesi günkü sürpriz saldırısının ardından İsrail'in Hamas'ı “yok etme” niyetini ilk kez açıkça dile getirdi. 

Al Jazeera'de yer alan habere göre, savaş kabinesi ile ortaklaşa yapılan ilk açıklama olan televizyonda yayınlanan açıklamasında Netanyahu, "Hamas, IŞİD'tir ve dünyanın IŞİD'i yok ettiği gibi biz de onları ezip yok edeceğiz" dedi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, "Hamas'ı yeryüzünden sileceğiz" dedi.

01.06 | Biden, başı kesilmiş çocuk fotoğrafları gördüğünü söyledi: Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da ABD'de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi açıklamalarda bulundu.

Hamas'ın hafta sonu gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin Biden, "Bunun Holokost'tan bu yana Yahudiler için en ölümcül gün olduğunu savunuyorum" dedi. Biden, konuşmasını bitirirken İsrail'deki kurbanlar arasında başları kesilen çocukların fotoğraflarını gördüğünü söyledi. BBC'ye göre, bu iddia sosyal medyada ve bazı haberlerde yer aldı ancak İsrail ordusu tarafından doğrulanmadı.

Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ise, "İsrail'in savaş kurallarına göre hareket etmesinin gerçekten önemli olduğunu" söylediğini belirtti. 

00.43 | Filistin Kızılayı: Gazze Şeridi'nde 4 sağlık çalışanı öldürüldü
 
AA'nın aktardığı Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ni yoğun bombardıman altında tutan İsrail güçleri bölgenin kuzeyinde bir ambulansı hedef aldı. Ambulanstaki sağlık çalışanları Halil eş-Şerif, Yüsra el-Mısri ve Ahmed Dehman hayatını kaybetti. Kızılaydan yapılan bir başka açıklamada ise sağlık görevlisi Hatem Avad'ın Gazze'nin doğusundaki Karni geçiş noktasında insani görevini yerine getirirken öldürüldüğü kaydedildi. 
 
00.32 | Britanya Dışişleri Bakanı, İsrail'e resmi ziyarette bulundu
 
Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, İsrail'le dayanışma göstermek için Tel Aviv ve İsrail'in güneyinin yanı sıra Kudüs'te temaslarda bulunmak üzere bölgeye gitti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve mevkidaşı Eli Cohen'le bir araya gelen Cleverly, ülkenin güneyine de Cohen'le birlikte gitti.

Yapılan açıklamada, Cleverly'nin Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının başlamasının ardından İsrailli ve Filistinli mevkidaşlarının yanı sıra Türkiye, ABD, Ürdün, Mısır, Almanya, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, İtalya ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile gelişmeleri ele alan görüşmeler gerçekleştirdiği ifade edildi.