Dünya

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi

13 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, İsrail-Hamas savaşının 7'nci gününde, askerlerin Gazze'ye ilk kara saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı. Piyade ve tanklarının Gazze Şeridi'nde baskınlar düzenlediğini açıklayan İsrail ordusu, hava saldırısından kara harekâtına geçtiğini duyurdu. 

İsrail ordusunun kara harekâtına başlamasının ardından kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu ise, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" dedi.

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | İsrail, rehineler serbest bırakılana kadar "Gazze'ye ne ekmek ne su" dedi; İsrail Dışişleri bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini söyledi

 

Birleşmiş Milletler, İsrail'in kendilerine Gazze Vadisi'nin kuzeyindeki herkesin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini istediklerini söylediğini belirtmişti. Yaklaşık 1,1 milyon Gazze sakini, 7'nci güne girerken (13 Ekim) İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etmeye zorlandı. 

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın açıklamasına göre, kara saldırısına başlayan İsrail güçleri, El Awda Hastanesi'ne bölge saati ile sabah 6.00'ya kadar hastanenin boşaltılması gerektiğini söyledi. Ancak kuruluş, hastaneyi tahliye etmenin zorluğunu koruduğunu aktardı.

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının bin 900'e yükseldi, 7 bin 696 kişi de yaralandı.

İşte savaşın 7. ve 8. gününden dakika dakika gelişmeler...

06.00 | İsrail'in Eriha kamplarına düzenlediği baskınlarda iki kişi yaralandı

Batı Şeria'nın Eriha kentindeki iki mülteci kampına İsrail güçlerinin saldırı düzenlediği ve biri ağır olmak üzere en az iki Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Tıbbi kaynaklar El Cezire'ye, İsrail güçlerinin Eriha'daki Akabat Jabr ve Ayn el-Sultan mülteci kamplarında yaşayanlarla çatışma sırasında kurşunla yaralandıklarını söyledi.

05.45 | Filipinler, Hamas saldırısında üçüncü Filipinlinin öldüğünü doğruladı

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de üçüncü bir Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

Dışişleri Müsteşarı Eduardo de Vega, düzenlediği basın toplantısında, DNA testiyle saldırının kurbanlarından birinin İsrail'de bakıcı olarak çalışan bir başka Filipinli olduğunun doğrulandığını söyledi. De Vega'ya göre üç Filipinli daha kayıp.

5.24 | İletişim kaybedildi: AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybetti.

İsrail'in, Gazze'ye yoğun bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan ekibiyle güçlükle kurduğu iletişim son 3 saattir tamamen koptu.

03.30 | İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu

Yedioth Ahronoth gazetesinin, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'den naklettiği habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

Ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da etkisiz hale getirdi.

Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

2.58 | İsrail'in denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu bildirildi

Savaşın 8. günün ilk saatlerinde İsrail'in denizden düzenlediği saldırılarda Gazze kıyılarının bir kısmının vurulduğu bildirildi.

Al Jazeera Arabic, İsrail botlarının şafak öncesi saldırıda kıyı boyunca hedefleri vurduğunu bildirdi.

Gazze'nin merkezindeki Deir el-Balah kentindeki bir binaya da hava saldırısı düzenlendi.

2.30 | BM: Dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Lübnan'daki bombardımanda hayatını kaybeden Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümünün, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Lübnan'a sıçramasının risklerini ortaya koyduğunu söyledi. 

Guterres, "Bugün ve her gün, bazen tehlikeli koşullarda hepimizin her gün güvendiği kritik işleri yapan dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız" dedi.

01.15 | Bir haftada 11 gazeteci öldürüldü: Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı

Beyrut'ta çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu, İsrail ordusunun Lübnan sınırı boyunca düzenlediği saldırıda Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümü ve diğer altı medya üyesinin yaralanması nedeniyle toplandı.

Açıklama yapan Reuters haber ajansı, "Acil olarak daha fazla bilgi arıyoruz, bölgedeki yetkililerle birlikte çalışıyoruz ve Issam'ın ailesini ve meslektaşlarını destekliyoruz. En derin taziyelerimizi etkilenenlere gönderiyoruz ve düşüncelerimiz bu korkunç zamanda aileleriyle birlikte" dedi.

Al Jazeera ise yaralılar arasında Elie Brakhya ve Carmen Joukhadar isimli iki çalışanı olduğunu söyledi. Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşının bir hafta önce başlamasından bu yana en az 11 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı

 

00.45 | Rusya, İsrail'in BM kararlarını 'sistemik ihlal ettiği' bir dönemde çatışmaların yaşandığını söyledi, Ortadoğu'da "yaklaşan savaş"tan ABD'yi de sorumlu tuttu

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Gazze'deki durumun temel nedeninin, İsrail'in Batı Şeria'da yasadışı yerleşim birimleri inşa etmesi de dahil olmak üzere devam eden çatışmaları anlamak için "kritik önemde" olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

“Batılı meslektaşlarımız, bir grup vahşi teröristin İsrailli sivillere saldırması nedeniyle mevcut tırmanışın birdenbire gerçekleştiği anlatısını desteklemek için ellerinden geleni yapıyor. ABD özellikle tüm bu durumun kışkırtılmadığı ve Hamas'ın destek alma konusunda dışlanmış olduğu konusunda ısrarcı.

“Eğer öyle olsaydı, Batı Şeria'da İsrail'in bu eylemlerine karşı hiçbir protesto olmayacak ve Filistin'e yönelik yaygın Arap ve Müslüman desteği olmayacaktı. Şiddetin mevcut alevlenmesinin, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarını sistematik olarak ihlal etmesi ve buna yerleşimlerin yasa dışı genişletilmesi de dahil olmak üzere - ki bu da İsrail'in büyük çoğunluğu tarafından düzenli olarak kınanmaktadır - arka planda gerçekleştiğini göz ardı etmemeliyiz."

Nebenzya, ABD'nin Ortadoğu'da "yaklaşan savaştan büyük ölçüde sorumlu olduğunu" da sözlerine ekleyerek, "Barış sürecini tekeline almak amacıyla uluslararası arabuluculardan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını pervasızca, bencilce engelleyen ve bunu, Filistin sorununu çözmeden İsrail ile Filistinlilere ve diğer Arap devletlerine ekonomik bir barış dayatmakla sınırlayan Washington'dur" dedi.

00.20 | CNN: ABD istihbaratı, 7 Ekim'den önce Biden yönetimine 3 rapor yolladı

CNN'in bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre; ABD istihbaratı, İsrail tarafından sağlanan istihbarata dayanarak, Biden yönetimini 7 Ekim'deki saldırı konusunda uyaran toplamda üç mesaj gönderdi.

CNN'in haberine göre; 28 Eylül tarihli bir güncellemede Hamas'ın sınır ötesindeki roket saldırılarını tırmandırmaya hazırlandığı uyarısına yer verildi. CIA'den 5 Ekim'de gelen bir telgraf genel olarak Hamas'ın artan şiddet olasılığı konusunda uyarıda bulunuyordu. Ardından, saldırıdan bir gün önce, 6 Ekim'de, ABD'li yetkililer İsrail'den Hamas'ın olağandışı faaliyetlerine işaret eden raporlar yayınladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, yine de ABD raporlarının hiçbirinin Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyonun ezici kapsamı, ölçeği ve vahşeti hakkında herhangi bir taktiksel ayrıntı ya da gösterge sunmadığını söyledi. Öte yandan ABD'nin bu değerlendirmelerinden herhangi birini, ABD'nin raporlarını dayandırdığı istihbaratın çoğunu sağlayan İsrail ile paylaşılıp paylaşılmadığı ise henüz belli değil.

Brifingleri alan ve CNN'e konuşan bir kaynak; İsrail, Gazze ve Batı Şeria'nın da neredeyse her gün üst düzey yetkililere verilen istihbarat brifinglerinde yer alan "sıcak noktalar" listesinde olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | CNN: ABD istihbaratı, 7 Ekim'den önce Biden yönetimine 3 rapor yolladı

00.15 | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, diplomatlara, Gazze'ye yönelik bombardıman sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye eden mesajlar gönderdi.

The Huffington Post'un ulaştığı iç yazışmalara göre; mesajlarda diplomatlara basın materyallerinde "gerilimi azaltma/ateşkes", "şiddete/kan dökülmesine son verme" ve "sükûneti yeniden tesis etme" terimlerini kullanmaktan kaçınmaları söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı personeli, iç yazışmalarda, üst düzey yetkililerin basın materyallerinin özellikle üç ifadeyi içermesini istemediklerini yazdı: "gerilimin azaltılması/ateşkes", "şiddetin/kan dökülmesinin sona ermesi" ve "sükûnetin yeniden tesis edilmesi"

TIKLAYIN | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

00.05 | Rusya, BMGK'ya ateşkes ve insani yardım öneren karar taslağı sundu

Rusya, insani ateşkes çağrısında bulunacak ve sivillere yönelik şiddeti kınayacak bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar taslağı önerdi.

Reuters'in haberine göre, tek sayfadan oluşan karar taslağında ayrıca rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması ve yardıma ihtiyacı olan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Diplomatlar, metnin 15 üyeli konseye çatışmayla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantı sırasında verildiğini söyledi.

23.05 | Gazze'de ölü ve yaralı sayısı artıyor. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana Gazze'de ölü sayısı bin 900'e yükselirken, 7 bin 696 kişi de yaralandı.

 

 

22.55 | Joe Biden: ABD, hiç kuşkunuz olmasın, İsrail'in yanındadır

ABD Başkanı Joe Biden, Philadelphia'da bir etkinlikte konuştu. ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu tekrarlayan Biden, şu ifadeleri kullandı: 

"Saldırı hakkında daha fazla şey öğrendikçe, olay daha da dehşet verici hale geliyor. Aralarında en az 27 Amerikalının da bulunduğu bin masum insanın hayatını kaybettiren bu adamlar tam bir şeytan. Başından beri söylediğim gibi, Amerika Birleşik Devletleri, hiç kuşkunuz olmasın, İsrail'in yanındadır" 

Biden ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'in bölgeye yaptığı ziyaretlerin amacının "İsrail'in kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğundan emin olmak" olduğunu söyledi.

ABD ekiplerinin İsrail, Mısır, Ürdün ve diğer Arap ülkeleri hükümetleriyle birlikte yaklaşan insani krizi ele almak için çalıştığını aktardı. 

Biden, esir alınan ABD vatandaşlarını geri getirene kadar durmayacaklarını belirterek "Kayıp Amerikalıların ailelerine teslim edilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağıma dair onlara güvence verdim. İsrail ve bölgedeki ortaklarımızla yakın işbirliği içerisinde Hamas tarafından alıkonulan Amerikalıların serbest bırakılmasını sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. 

22.40 | İki BBC muhabiri ve BBC Arapça ekibi, İsrail polisi tarafından Tel Aviv'de gözaltına alındı

BBC muhabirleri Muhannad Tutunji ve Haitham Abudiab ile BBC Arapça ekibi, Tel Aviv'de bir otele giderken polis tarafından durduruldu. BBC muhabirlerinin basın kartlarını göstermelerine rağmen saldırıya uğradığı ve gözaltına alındığı belirtiliyor. 

BBC'nin aktardığına göre; üzerinde kırmızı bantla "TV" yazan araçtan sürüklenerek çıkarılan gazeteciler arandı ve bir duvara doğru itildi. 

Tutunji olayı görüntülemeye çalışırken telefonunun yere fırlatıldığını ve boynuna darbe aldığını söyledi.

Bunun üzerine BBC, İsrail polisi ile temasa geçti. 

22.37 | İsrail, Gazze'deki Al Awda Hastanesi'nin boşaltılması için verdiği süreyi uzattı.

Sınır Tanımayan Doktorlar'a göre, İsrail güçleri El Awda Hastanesi'ne bölge saati ile sabah 6'ya kadar hastanenin boşaltılması gerektiğini söyledi. Ancak kuruluş, hastaneyi tahliye etmenin zorluğunu koruduğunu aktardı. 

22.06 |  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'nin kuzeyinin tahliyesinin 'kesinlikle mümkün olmadığını' söyledi

Bölgeye insani yardım çağrısında bulunan Guterres kısa açıklamada, "Tüm bölge kuşatma altındayken, 1 milyondan fazla insanı yoğun nüfuslu bir savaş bölgesinden yiyecek, su ve barınma imkanı olmayan bir yere taşımak son derece tehlikeli ve bazı durumlarda kesinlikle mümkün değil" dedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise Gazze Şeridi'ne sınır geçişlerinin kapalı olması nedeniyle 6 gündür hiçbir yardım girişi yapılamadığını duyurdu.

22.00 | İsrail ordusu Gazze'de en az 120 esirin bulunduğunu açıkladı

İsrail Ordusu Sözcü Daniel Hagari, İsrail ordusunun 120 aileye, yakınlarının Gazze'de esir tutulduğunu bildirdiğini söyledi.

Hamas, daha önce İsrail saldırılarında 13 esirin öldürüldüğünü açıklamıştı.

21. 48 | Netanyahu: Bu sadece başlangıç

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Yahudi Şabatı başladıktan sonra televizyonda kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" dedi.

21.28 | Uluslararası Af Örgütü: Kuzey Gazze'yi boşaltma çağrısı 'zorla yerinden edilme' anlamına gelir

Uluslararası Af Örgütü, "İsrail ordusunun kuzey Gazze ve Gazze kentindeki insanlara Gazze Şeridi'nin güneyine 'tahliye etme' emri vermesi, etkili bir uyarı olarak değerlendirilemez ve sivil halkın zorla yerinden edilmesi, uluslararası hukukun ihlali anlamına gelebilir" dedi.

21.13 | İsrail, hava saldırılarında rehinelerin öldürüldüğünü yalanladı

İsrail, Hamas'ın İsrail hava saldırılarında İsrail'in güneyine düzenlediği baskınlarda rehinelerden 13'ünün öldüğü yönündeki iddiasını yalanladı.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, "Bizim kendi bilgilerimiz var" dedi. Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi düzenlediği  saldırının ardından yaklaşık 150 kişi esir olarak Gazze'ye getirildi. Bunların arasında yaşlı siviller, aileler ve çocuklar da var.

Hamas, esirlerin karşılığında İsrail hapishanelerindeki, yaklaşık 4 bin 500 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını istediğini söyledi.

21.00 | Sınır Tanımayan Doktorlar, (MSF International) İsrail'in Gazze'deki Al Awda Hastanesi'ni boşaltması için yalnızca iki saat süre verdiğini söyledi.

MSF International açıklamasında şöyle denildi:

"İsrail, Al Awda Hastanesi'nin tahliyesi için sadece iki saat süre verdi. Çalışanlarımız hastaların tedavisine devam ediyor. Gazze'de devam eden gelişigüzel kan dökülmesini ve sağlık hizmetlerine yönelik saldırıları, bu eylemi kesinlikle kınıyoruz."

 

20.30 | Reuters: İsrail ordusu, askerlerin Gazze'ye ilk kara saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı

Reuters'in aktardığına göre, İsrail, Cuma günü piyade ve tanklarının Gazze Şeridi'nde baskınlar düzenlediğini açıkladı. Hamas'ın "yok etmek" için hava saldırısından kara operasyonlarına geçişin ilk duyurusu yapıldı. 

İsrail'in bir milyondan fazla insana Gazze Şeridi'nin kuzeyini 24 saat içinde terk etme emri vermesinin ardından, Gazze sakinleri bugün (13 Ekim) İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etmeye başlamıştı.

İsrail ordusu, Gazze sınıra yakın Zikim bölgesine, çok sayıda aracı ile askerlerini nakletmişti (AA)

 

 

20.42 | Hamas: İsrail'in konvoya düzenlediği saldırılarda 70 kişi öldü

İsrail, yaklaşık 1,1 milyon insanın 24 saat içinde Gazze'nin kuzeyini terk etmelerini söylemişti.

Hamas, İsrail'in Gazze'den kaçan konvoya düzenlediği hava saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 70 kişinin öldüğünü söyledi. Gazze İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise konvoyun, Gazze'nin güneyine giden, yerinden edilmiş insanlardan oluştuğu bildirildi. 

Hamas'ın medya ofisi, Gazze Şehri'nden güneye doğru ilerlerken arabaların üç yerden vurulduğunu söyledi. İsrail ordusu ise beklenen kara saldırısı öncesinde Gazze sakinlerine Cuma günü erken saatlerde şehri boşaltmalarını emretti.

Gazze İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırıları sebebiyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinliler konvoyda saldırıya uğradı; az 70 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

AA'da yer alan habere göre; Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı "yeni bir katliam" şeklinde niteledi.

20.30 | Ukrayna: İsrail'de 11 vatandaşımız öldü

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de 11 Ukrayna vatandaşının hayatını kaybettiğini, 9'undan da haber alınamadığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Oleg Nikolenko, İsrail-Filistin çatışmasında yaşamını yitiren Ukrayna vatandaşlarına ilişkin basına açıklaması yaparak,  "Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de 11 Ukraynalının öldüğünü doğruluyor. 9 vatandaştan da haber alınamıyor" dedi.

20.20 | Lübnan Hizbullahı, sınır bölgesinde İsrail'e yönelik saldırıları üstlendi

İsrail ordusu, Lübnan'dan yapılan saldırılara tank ve top atışının yanı sıra SİHA ile karşılık verildiğini açıkladı

Lübnan Hizbullahı, güney sınır bölgesinde İsrail'e yönelik dört ayrı saldırıyı üstlendiğini açıklarken İsrail ordusu da Lübnan'dan gelen saldırılara tank ve top atışıyla karşılık verdiğini bildirdi. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güney beldelerindeki ihlallerine karşılık İsrail ordusuna dört saldırı düzenlendiği belirtildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada ise, Lübnan sınırındaki bazı askeri gözlem noktalarına ateş açıldığının tespit edilmesi üzerine bölgedeki Hizbullah altyapısına karşı tank ve top atışıyla karşılık verildiği aktarıldı. İsrail ordusuna ait silahlı insansız hava aracının (SİHA) da Hizbullah'a ait hedefleri havadan vurduğu ifade edildi.

Lübnan sınır hattındaki Hanita isimli İsrail yerleşim yeri yakınlarındaki sınır güvenlik çiti çevresinde meydana gelen patlamanın ardından bölgede tarama yapan İsrail ordusu, Lübnan'dan herhangi bir sızma yaşanmadığını duyurdu. İsrail tarafı, Lübnan'dan hava sahasını ihlal eden bir hava aracınınsa hava savunma sistemiyle imha edildiğini açıkladı.

20.15 | Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Mansour, "ikinci Nakba" dedi: İsrail'in yaptığı etnik temizliktir, insanlığa karşı suçtur

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail'in Gazze'deki sivillerden 1,1 milyonunun yerlerinden ayrılarak bölgenin güneyine geçmeleri talebini "etnik temizlik ve insanlığa karşı suç" olarak tanımladı.

Mansour, New York'taki BM binasında Arap Grubu ile bir araya gelmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulundu. Son gelişmeleri "ikinci Nakba" olarak tanımlayan Mansour, Gazze'den 2,3 milyon Filistinliyi yerinden etmenin başka bir adının olmadığını söyledi.

Mansour, gazetecilerin İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçları duyurması gerektiğini belirterek, böylelikle İsrail'in durdurulabileceğine işaret etti. "Yarın uyanıp binlerce Filistinliyi enkaz altında bulmak istemiyoruz. Binlerce Filistinlinin öldürülmesini ya da açlıktan ölmesini istemiyoruz" diyen Mansour, Gazze'de güvenli bir yer bulunmadığını, her yerin tehlikeli olduğunu vurguladı.

Mansour, "İsrail'in yaptığı etnik temizliktir, insanlığa karşı suçtur" diyerek, bu savaşın acilen sonlandırılması ve etnik temizliğin engellenmesi gerektiğini söyledi.

20.08 | Lübnan Başbakanı: İsrail gazetecileri direkt hedef aldı

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in ülkenin güneyindeki sınır bölgesinde gazetecileri direkt hedef alan bir saldırı gerçekleştirdiğini belirtti. Lübnan Başbakanlık Ofisi, Mikati'nin gazetecilere yönelik sınırdaki saldırıya ilişkin açıklamasını, X sosyal medya hesabından paylaştı.

Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik devam eden saldırıları kapsamında gazetecileri direkt hedef aldığını ifade etti. Gazetecilere saldırı ile İsrail'in "kara siciline yeni bir rezaleti eklediğini" kaydeden Mikati, saldırıda hayatını kaybeden gazetecinin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara da acil şifalar diledi. Lübnan-İsrail sınırında öldürülen gazetecinin Reuters kameramanı Issam Abdallah olduğu öğrenilmişti.

 

20.00 | Lübnan-İsrail sınırında öldürülen gazetecinin Reuters kameramanı olduğu öğrenildi 

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Haber ajansının yaptığı açıklamada, güney Lübnan'daki saldırıda öldürülen gazetecinin Reuters haber kameramanı Issam Abdallah olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kameracımız Issam Abdallah'ın öldürüldüğünü öğrenmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz" denildi.

Issam, Güney Lübnan'da canlı video sinyali sağlayan Reuters ekibinin bir parçasıydı. Reuters, "Acil olarak daha fazla bilgi arıyoruz, bölgedeki yetkililerle birlikte çalışıyoruz ve Issam'ın ailesini ve meslektaşlarını destekliyoruz  Reuters gazetecileri Thaer Al-Sudani ve Maher Nazeh de yaralandı ve tıbbi bakım arıyorlar. Düşüncelerimiz bu korkunç zamanda aileleriyle birliktedir" dedi.

Reuters haber kameramanı Issam Abdallah

19.41 | Blinken: ABD Gazze'de siviller için 'güvenli alanlar' oluşturmaya çalışıyor

Katar'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Doha'da Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman el-Thani ile yaptığı ortak basın toplantısında Gazze'de güvenli alanlar oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Blinken, İsrail'den Gazze'de sivillerin ölümünün önlemesi için olası "bütün önlemleri" almasını istediklerini ve Gazze'deki birçok ailenin "yapmadıkları bir hatanın" bedelini ödediklerini kabul ettiklerini söyledi.

BBC'de yer alan habere göre, ABD'nin İsrail ve "öncü uluslararası kurumlarla" Gazze'de "güvenli bölgeler" oluşturmak için müzakerelerde bulunduğunu doğruladı. Blinken bu konuda detayların "önümüzdeki günlerde" açıklanacağını söyledi. Gazze'ye insani yardımı ulaştırma çabalarının Hamas'ın "sivilleri kalkan olarak kullanması nedeniyle karmaşık" olduğunu ifade etti. ABD ve Katar'ın Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için birlikte çalıştığını belirtti.

19.08 | Almanya Dışişleri Bakanı Gazze'deki insani durumu görüşmek üzere Mısır'ı ziyaret edecek

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Gazze'deki insani durumu görüşmek üzere bugün Mısır'ı ziyaret edecek.

Bugün İsrail'i ziyaret eden Baerbock, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile yaptığı görüşmenin ardından, Mısır, Birleşmiş Milletler ve diğer aktörlerle Gazze'de sivillere güvenli alanlar oluşturulması konusunu görüştüklerini açıklamıştı. Baerbock, açıklamasında İsrail'e destek vermiş ve Hamas'ın bütün bir Gazze nüfusunu "rehin aldığını" söylemişti.

Mısır, Gazze'den sivillerin geçişi için kalan tek sınır kapısı Refah'ı kontrol ediyor.

19.07 | Ürdün, Filistinlilerin tehcir edilmesi ve şiddet eylemlerinin artmasına karşı uyarıda bulundu

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim, Gazze'deki insani krizin ağırlaşması, şiddet eylemlerinin artması ve yayılmasına karşı uyarıda bulundu.

19.02 | Lübnan-İsrail sınırındaki saldırıda 1 gazeteci öldü

Lübnan sınırında basın mensuplarına yönelik saldırıda 1 gazeteci öldü, 3 gazeteci yaralandı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, canlı yayında, yaralı 2 gazetecinin kendi çalışanları olduğunu açıkladı.

Lübnan-İsrail sınırı (AA)

19.00 | BDT üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, ateşkes ve insani koridor çağrısında bulundu

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, İsrail ve Filistin'deki gelişmelerden endişe duyduklarını belirterek, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

İsrail ve Filistin'deki gelişmelerden son derece endişe duyduklarını ifade eden bakanlar, uluslararası insani hukuk normlarına uygun hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, taraflara ateşkes ve Gazze Şeridi'nden sivil halkın çıkışı için insani koridorlar açma çağrısı yaptı.

Bakanlar, askeri operasyonlar sırasında ayrım gözetmeksizin uygulanan güç kullanımı, sivillere yönelik her türlü aşırılık, terörizm, rehin alma eylemlerini şiddetle kınadı.

18.54 | Batılı siyasiler, İsrail'i ziyaret etti

Bugün İsrail'e gelen siyasiler arasında İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yer aldı.

Tajani ve Baerbock, İsrailli mevkidaşları Eli Cohen ile Netivot'ta Hamas saldırısından etkilenenlerin aileleriyle bir araya geldi.

Kanada Dışişleri Bakanı Jolly de Kibbutz Nir Oz'de saldırıdan etkilenenlerin aileleriyle görüştü ve İsrail'e desteğini dile getirdi.

Cohen, Alman, İtalyan ve Kanadalı mevkidaşlarına ziyaretleri için teşekkür etti.

Ursula von der Leyen ise İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Avrupa'nın İsrail'e desteğini dile getiren von der Leyen, İsrail halkı ve İsrail ile dayanışma için bu ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi.

18.47 | Berlin'deki okullarda Filistin'i sembolize eden kıyafet ve stickerler yasaklandı

Berlin Eyaleti Eğitim Bakanı Katharina Günther-Wünsch, okul barışına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle okullarda Filistin'i sembolize eden poşu, diğer kıyafetler ve stickerlerin yasaklandığını bildirdi.

18.36 | Çin, Gazze'de "sivillerin korunması ve insani krizin önlenmesi" çağrısında bulundu

Çin, İsrail-Filistin çatışmasında tırmanan şiddetten kaygı duyduğunu belirterek, mevcut durumda en önemli önceliğin sivillerin korunması ve Gazze Şeridi’nde insani bir krizin önlemesi olması gerektiğini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında, Pekin'in gerilimin düşürülmesi, barış müzakerelerine dönülmesi ve insani krizin önlenmesi için diğer taraflarla çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. Vang, "Şu anda acil öncelik Gazze Şeridi’nde yarım koridoru açmak ve insani bir krizi önlemek olmalı" dedi.

18.32 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Amaan'da bir araya geldi. 

Blinken, görüşmede ABD'nin Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadığını yineleyerek, ülkesinin çatışmaların genişlemesini önlemek için ortaklarıyla koordinasyonlu çabalarını sürdüreceğini ifade etti.

Çatışmada mağdur olan Filistinli sivillerin ailelerine taziyelerini ileten Blinken, Filistin halkının şeref, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkını Hamas'ın temsil etmediğini tekrar dile getirdi.

Blinken, Filistinlilerin, İsraillilerin ve Batı Şeria'da yaşayan on binlerce Amerikalının menfaati için Gazze'deki durumu sakinleştirmeye çabalayan Abbas ve ekibine teşekkür ederek, ülkesinin Filistin yönetimi ve halkı ile güvenliği tesis etmek için işbirliğini sürdüreceği taahhüdünü yineledi.

18.19 | Putin, sivil halkın düşünülmesi gerektiğini vurguladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin her iki taraftaki tüm acılara rağmen sivil halkın düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Putin, Kırgızistan’da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

İsrail-Filistin savaşına yönelik Putin, “İsrail tarihte görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya. Sadece ölçek olarak değil, yapılma şekliyle, sertliğiyle de. İsrail geniş çaplı ve oldukça acımasız yöntemlerle karşılık veriyor. Elbette olayların mantığını anlıyoruz, ama her iki taraftaki tüm acılara rağmen sivil halkı da düşünmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Öte yandan Putin, “Olayların gelişimi için İkinci Dünya Savaşı sırasında Leningrad'ın kuşatılması sırasında olduğu gibi, Gazze Şeridi'ne ilişkin olarak aynı türden askeri ve askeri olmayan önlemlerin alınabileceği fikri de dahil olmak üzere çeşitli seçenekler ortaya çıkıyor. Ancak bunun neyle bağlantılı olduğunu anlıyoruz. Ve bence bu kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Putin, diğer yandan İsrail'in güvenliğini sağlama ve bu güvenliği garanti etme hakkına da sahip olduğunu belirterek, bu durumdan çıkış yolunun bulunması gerektiğini ifade etti. Putin, bunun arabuluculuk çabaları sonucunda başarılabileceğini dile getirdi.

18.11 | Katar Emiri Şeyh Temim, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'le Filistin'deki gelişmeleri görüştü

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bölgesel konuları ve Filistin'deki gelişmeleri görüştü.

Katar-ABD ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmede, özellikle de Filistin topraklarındaki gelişmeler ile yansımaları konuşuldu.

Şeyh Temim, tansiyonun düşürülmesi ve insani yardımlar için abluka altındaki Gazze Şeridi'ne güvenlik koridorların açılması gerektiğini dile getirerek, "şiddet çemberinin de bölgesel olarak genişletilmesinin" önüne geçilmesinin önemine vurgu yaptı. Katar Emiri, sivillerin hedef alınmasını kınayan tutumlarının da altını çizdi.

17.43 | İsrail, Lübnan sınırındaki bazı bölgeleri topçu atışlarıyla vurdu

İsrail ordusu Lübnan sınırında bazı bölgeleri topçu atışlarıyla vurdu. İsrail'in topçu atışlarıyla Lübnan'a ait sınır üzerinde yer alan Dahayra ve Alma Şaab beldeleri arasındaki bazı noktaları hedef aldığı ifade edildi.

Saldırının ardından sınırda çatışma çıktığı, İsrail'e ait Apachi helikopterlerinin sınır hattı üzerinde yoğun şekilde görülmeye başladığı kaydedildi. İsrail'in topçu atışı Lübnan ordusunun bölgedeki bir gözetleme noktasına isabet etti. Devam eden gerginlikte can kaybı olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, Lübnan topraklarına doğru topçu atışıyla karşılık verildiğini aktardı. Lübnan topraklarından olası bir sızmaya karşı bölgede saldırı alarmı çaldığı ve çevrede arama yapıldığı belirtildi.

İsrail-Filistin çatışması abluka alındaki Gazze Şeridi’nde şiddetli savaş halini aldı. Bu dönemde, İsrail ordusu ve Lübnan Hizbullahı arasında karşılıklı saldırılarla bu bölge de yeniden ısındı. İsrail ordusu, kuzey sınırında teyakkuz halinde bekliyor.

17.22 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı bin 799'a yükseldi

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı bin 799'a çıktı. İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırılar sonucu 2 aylık Muhammad Al-Khayyat bebek, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, hayatını kaybetti.

17.10 | Hamas, Gazze'den İsrail'in kuzeyine en uzun menzilli füzesini fırlattı

Hamas'ın İsrail'in kuzeyine ulaşan ve şu ana kadar, en uzun menzilli füzesini fırlattığı belirtildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nden ülkenin kuzey kesimlerine ulaşan bir füzenin fırlatıldığı ve hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü kaydedildi.

İsrail Wala haber sitesine göre, söz konusu füze "Davud'un Sapanı" adlı füze savunma sistemi tarafından düşürüldü. Wala, "İsrailli yetkililerinin saldırıyı, Hamas'ın uzun menzilli füze saldırıları arasındaki en büyüğü olarak nitelendirdiğini" aktardı.

17.09 | Batı Şeria'da bir Filistinli, silahlı bir Yahudi yerleşimci tarafından vuruldu

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentinde, otomatik tüfekli bir Yahudi yerleşimci, İsrail askerlerinin bulunduğu noktada silahsız bir Filistinliyi yakın mesafeden vurarak ağır yaraladı.

İsrailli insan hakları örgütü B'Tselem, El-Halil'in güneyindeki Tuvani beldesinde yaşanan olayın görüntülerini yayımladı. Yahudi yerleşimci, yakın mesafeden silahsız Filistinliyi vururken olay yerindeki İsrail askerinin, saldırgana müdahale etmediği görüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den itibaren İsrail askerleri ve silahlı Yahudi yerleşimcilerin ateş açması sonucu 45 Filistinli öldürüldü.

16.50 | Avrupa Birliği'nin en üst düzey diplomatı Josep Borrell, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki 1.1 milyon kişiye güneye taşınmaları için verdiği 24 saatlik sürenin "tamamen gerçek dışı" olduğunu söyledi.

Borrell, İsrail'in sivilleri yaklaşan askeri operasyonlar konusunda uyardığını kabul etmekle birlikte, bu tür uyarıların gerçekçi olması gerektiğini söyledi.

Pekin'de düzenlenen bir basın toplantısında "1 milyon insanın 24 saat içinde hareket edebileceği tamamen gerçek dışıdır" diyen Borrell, "yıkıcı insani sonuçlardan kaçınmak için her türlü uyarının gerçekçi olması gerektiğini" sözlerine ekledi.

Borrell, Avrupa Birliği'nin saldırganlığın ardından "İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu" yönündeki pozisyonuna rağmen, "bunun uluslararası insancıl hukuka uygun olarak yapılması gerektiğini" söyledi.

Sivillere yönelik saldırıları caydıran Borrell, "özellikle tıbbi malzeme, gıda ve elektrik sıkıntısı nedeniyle Gazze'de kötüleşen insani durumdan" duyduğu endişeyi dile getirdi. "Su, gıda, yakıt ve tıbbi malzemelerin engellenmesi uluslararası hukuka uygun değildir" dedi.

16.30 | Reuters'ın haberine göre, Gazze Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Gazze'deki ölü sayısının bin 799'a yükseldiğini ve 6 bin 388 kişinin de yaralandığını bildirdi.

16.20 | Dışişlerinden İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki nüfusun bölgeden çekilmesi talebine tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde güneye çekilmesi yönündeki duyurusunun "Hiçbir şekilde kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Bakanlık, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde yaşayan nüfusun bölgeden çekilmesi talebine ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze’nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez." ifadesine yer verildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Günlerdir ayrım gözetmeyen bombalamaya maruz kalan, topluca elektrikten, sudan ve gıdadan mahrum bırakılan 2,5 milyonluk Gazze halkının son derece sınırlı bir alanda göçe zorlanması, uluslararası hukukun açık ihlali olduğu gibi, bunun insanlıkta da yeri yoktur." değerlendirmesinde bulunuldu. İsrail’in "bu vahim hatadan derhal geri dönmesi", Gazze’de sivil halka yönelik "acımasız ve topyekun eylemlerine hemen son vermesinin beklendiği" vurgulandı.

14.40 | ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'nin bölgede konuşlandırdığı varlıkların güçlü bir mesaj verdiğini söyledi. Hamas'ı "Gazze'nin IŞİD'i" olarak tanımlayan Gallant, Hamas'ın İran'ın maaş bordrosunda olduğunu söyledi.

"Cinayet, tecavüz, adam kaçırma, bu savaşta karşılaştığımız şeyler bunlar" diyen Gallant, "bunun Yahudi halkının anavatanı olarak İsrail'e karşı bir savaş, özgürlük ve ortak değerler için bir savaş" olduğunu söyledi.

Gallant, "Savaşmaya devam edeceğiz ve bu savaşı kazanacağız, galip geleceğiz" dedi. 

"Böylesine korkunç günlerde bile İsrail'de olmak çok güzel" diyerek sözlerine başlayan ABD Savunma Bakanı Austin ise "Amerika'nın İsrail'e olan desteğinin sarsılmaz olduğunu" söyledi.

"Tarafsızlığın, sahte eşdeğerliliğin ya da mazur görülemez olanı mazur görmenin zamanı değildir. Terörizmin hiçbir zaman haklı bir gerekçesi olamaz ve bu özellikle Hamas'ın bu saldırısından sonra geçerlidir," diyen Austin, "Hamas Filistin halkı adına konuşmuyor" ifadelerini kullandı. 

Austin, "Hata yapmayın. ABD, İsrail'in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlayacaktır" dedi.

"ABD aynı anda hem yürüyebilir hem de sakız çiğneyebilir" diyen Austin, ABD'nin İsrail'in yanı sıra Ukrayna'yı da desteklemeye devam edeceğini söyledi.

14.21 | ÖNEMLİ GELİŞME/ Reuters'ın haberine göre; Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, bugün yaptığı açıklamada örgütün savaşa katılmaya "hazır" olduğunu ve kendi planına göre İsrail'e karşı çatışmalara "katkıda bulunacağını" söyledi.

14.20 | Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'e gitti.

Metsola'nın ziyaretini rehinelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmak ve Gazze'de bir insani yardım koridoru oluşturulması ve sivil altyapının korunmasını talep etmek için kullanması bekleniyor.

Parlamento başkanı sosyal medyada "İsrail'in nesiller boyunca maruz kaldığı en kötü terör saldırısının ardından dayanışma mesajıyla buradayız" diye yazdı.

"Terör galip gelemeyecek. Nasıl karşılık verdiğimiz önemli" diyen Metsola, "Hamas'ı durdurabiliriz - durdurmalıyız. Ve insani sonuçları hafifletmek için elimizden geleni yapmalıyız" diye ekledi. 

14.00 | İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'da'da Cuma namazı kılmak isteyenleri engelledi

İsrail polisi ve askerleri, Cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya girmek isteyenlere müdahale etti. Camiye yalnızca Kudüs kimliği olanların ve yaşlıların girişine izin veriliyor. 

İsrail polisi alana girmek isteyenlere gaz bombasıyla müdahale etti. 

Hamas, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanını protesto etmek amacıyla Cuma namazından sonra kutsal mekânın çevresinde kitlesel mitingler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. 

13.35 | Tahrir Meydanı'nda Şii dini adamı Mukteda El Sadr'ın çağrısıyla yüz binlerce kişinin katıldığı Filistin'e destek mitingi gerçekleştirildi. 

Irak'ta yüz binlerce kişi Bağdat'taki Tahrir Meydanı'nda, on yıllardır ülkede düzenlenen en büyük Filistin'e destek gösterisinde bir araya geldi. Şii din adamı Mukteda El Sadr, Pazartesi günü milyonluk yürüyüş çağrısında bulunmuştu. 

Şii din adamı Mukteda El Sadr'ın Pazartesi günü yaptığı "Filistin davasına destek için" birleşme çağrısının ardından Irak medyasının "milyonluk yürüyüş" olarak adlandırdığı gösteriye ülkenin farklı yerlerinden insanlar katıldı.

Protestocuların Irak ve Filistin bayrakları salladıkları, İsrail bayraklarını yaktıkları görüldü ve İsrail ve Amerika aleyhine sloganlar attıkları duyuldu.

Tahrir Meydanı'nda yüz binlerce kişi, Filistin'e destek için toplandı

13.10 | Hamas, Ben Gurion havaalanına ve İsrail'in güneyindeki Sderot kentine roket attı.

Hamas, Ben Gurion Uluslararası Havaalanı ve İsrail'in güneyindeki Sderot kentine roket fırlattığını açıkladı.

Hamas ayrıca Kfar Sa'ad'daki İsrail askerlerini iki patlayıcı drone ile hedef aldığını söyledi.

13.05 | Erdoğan, Macron ile görüştü.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmede, şiddeti her geçen gün artan İsrail-Filistin çatışmaları çerçevesinde bögedeki insani durum, sükunetin sağlanmasına yönelik çabalar ve atılması gereken adımların ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşmede, Gazze'deki masum sivillere yönelik insan hakları ihlallerinin kabul edilemez olduğunu, onlara yardım ulaştırmak için Türkiye'nin çaba gösterdiğini, özellikle Batılı ülkelerin gerilimin dozunu azaltıcı adımlar atması ve barışa hizmet etmeyen çabalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, uluslararası toplumun, sorunun kalıcı biçimde ortadan kalkması için Türkiye'nin iki devletli çözüm temelindeki önerilerine kulak vermesi gerektiğini ve samimiyetle yaklaşılması durumunda hem bölgeyi hem de dünyayı rahatlatacak bir çözümün bulunabileceğini ifade etti."

13.00 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la Ürdün'de bir araya geldi.

12.45 | İran Dışişleri Bakanı: Lübnan'ın güvenliği, İran'ın güvenliğidir

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Beyrut'ta Lübnanlı mevkidaşı Abdallah Bou Habib ile yaptığı görüşmede "Lübnan'ın güvenliği İran'ın güvenliğidir" dedi.

Emirabdullahiyan, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın patlak vermesinin ardından bölgesel bir tura çıktı.

İran Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze'deki son eylemlerini "savaş suçu" olarak nitelendirdi ve Hamas'ın son operasyonunun "yüzde 100 Filistinlilerin eylemi" olduğunu söyledi.

Emirabdullahiyan toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada "İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarına rağmen Filistin direnişi Siyonist rejime karşı uzun süre direnebilecek büyük imkanlara sahip olduğunu ve bu imkanların birçoğunun henüz kullanılmadığını açıkladı" dedi.

Emirabdullahiyan, "Filistin operasyonunun, Siyonist rejimin ve bu rejimin aşırılık yanlısı hükümetinin Filistin ulusuna yönelik sürekli aşırılık ve suçlarına ve Mescid-i Aksa'ya yönelik tekrarlanan saldırılara bir yanıt olduğunu" söyledi.

Emirabdullahiyan, "Siyonist rejimin suçları devam ederse, İslam dünyasının tepkisi güçlü olacaktır" dedi.

12.05 | BM, Filistinli çalışanları Gazze'nin kuzeyinden tahliye etmeyeceğini açıkladı; yalnızca uluslararası personel transfer edilecek.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA, Gazze'nin güneyindeki yerleşkesine sadece uluslararası personelini transfer etti. İsrail ordusu bu sabah Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon kişinin şehrine güneyine geçmesini emretmişti. 

Ajans sözcüsü Juliette Touma, UNRWA'nın Gazze'deki binlerce Filistinli personeli ve aileleri için herhangi bir tahliye planından haberdar olmadığını söyledi.

Touma, yerel UNRWA personelinin Gazze Şehri'ndeki evlerinde mi kalacakları, güneydeki BM yerleşkesine mi nakledilecekleri ya da Gazze Şeridi içinde başka bir yere mi gidecekleri konusunda kendi kararlarını verdiklerini söyledi.

X platformunda paylaşılan bir video, İsrail'in daha önce kuzeyi boşaltma emrine uyarak Gazze'nin güneyine doğru ilerleyen bir konvoyu gösteriyor. 

12.00 | Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, "sivillerin yerinden edilmesi ve hedef alınmasına tepki olarak" İsrail'in Aşkelon şehrine 150 roket fırlattığını açıkladı.

11.30 | Hamas saldırısında ölen Türk vatandaşının kimlik bilgileri açıklandı.

Türk Yahudi Toplumu, 7 Ekim'deki Hamas saldırısında öldürülen hem Türk hem İsrail vatandaşlığı olan kişinin kimliğini açıkladı. Saldırıda ölenin 52 yaşındaki Avraam Avi Zakuto olduğu belirtildi. 

Türk Yahudi Toplumu'ndan yapılan açıklamada, "7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail’de yaşanan terör saldırısında 1972 yılında ailece İsrail’e yerleşen Türk vatandaşı, kardeşimiz Avraam Avi Zakuto’yu 52 yaşında kaybettik. Acımız çok büyük" denildi.

11.00 | İran Dışişleri Bakanı, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri ile görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, Lübnan'da Hizbullah lideriyle bir araya geldi.

Reuters'in Al-Mayadeen televizyonuna dayandırdığı habere göre; Perşembe günü geç saatlerde Beyrut'a ulaşan Amirabdollahian, Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah ile bir araya geldi.

10.55 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'in ardından Ürdün'e ulaştı; Mahmud Abbas ile de görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'in ardından Ürdün'e ulaştı.

ABD'nin en üst düzey diplomatı Amman'da Ürdün Kralı Abdullah'ın yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşecek. 

Blinken dün İsrail'e gitmiş ve İsrail'in "asla ve asla" yalnız kalmayacağını söyleyerek ülkesinin sarsılmaz desteğini vaat etmişti; ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya Hamas saldırılarına karşı "savaş kurallarına göre hareket etmeleri gerektiğini" söylemişti.

Blinken'ın Ürdün'den sonra Hamas ile uzun süreli bağları olan Katar'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

10.48 | Türkiye, Gazze'ye insani yardım gönderdi.

Askeri uçakla gönderilen yardımlar Mısır'a ulaştı. Malzemeler Mısır'dan, Gazze'ye götürülecek.

10.45 | Hamas-İsrail savaşı 7. gününde dünya basınında: Bombalanan Gazze'de 300 bin kişi evsiz kalırken gıda tükeniyor

Hamas-İsrail savaşı 7. gününe girerken İsrail kara harekatı için hazırlıklarını sürdürüyor. ABD basınında bugün Gazze'de İsrail saldırıları nedeniyle meydana gelen yıkım ve sivil ölümler öne çıktı. Dünya basınında bazı gazeteler ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Hamas saldırısında ölen bebeklerin fotoğrafını paylaşmasını öne çıkardı

10.30 | ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'de

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'e geldi. Dün de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'e gelerek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşme gerçekleştirmiş ve görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlenmişti. 

Austin, ziyaretinde Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüşecek.

09.30 | Hamas: Gazze'deki Filistinliler evlerini terk etmesin

Hamas, medya kuruluşlarına bir açıklama göndererek Gazze'de yaşayan Filistinlilere evlerini terk etmemelerini söyledi. İsrail'i, Filistinli sivillere ve uluslararası örgüt çalışanlarına güneye doğru tahliye edilmelerini söyleyen mesajlar göndererek "psikolojik savaş" yürütmekle suçladı.

Açıklamada İsrail'e atıfta bulunularak "İşgal, vatandaşlar arasında kafa karışıklığı yaratmayı ve iç cephemizin istikrarını baltalamayı amaçlayarak çeşitli yollarla yalan propaganda yaymaya ve dolaşıma sokmaya çalışıyor" denildi.

Açıklamada, "uluslararası kurumların" çalışanlarının görev yerlerinde kaldıkları ve tahliye edilmedikleri iddia edildi.

İsrail ordusu, Gazze'deki tüm sivillere "güneye doğru" tahliye çağrısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler, 1,1 milyon kişinin Gazze'nin kuzeyini terk etmesi emrinin büyük insani sonuçlar doğurmadan "imkansız" olduğunu söylemişti. 

09.20 | BM: 400 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA), Cumartesi günü Hamas'ın saldırısına karşılık olarak İsrail'in misilleme saldırılarının başlamasından bu yana 400 binden fazla kişinin Gazze Şeridi'ndeki evlerini terk ettiğini ve 23 yardım görevlisinin öldürüldüğünü söyledi.

Ajans, Gazze ve Batı Şeria'daki 1.3 milyon insana yardım için yaklaşık 294 milyon dolarlık bir çağrı başlattı ve bunun neredeyse yarısı, stoklar tükenirken gıda yardımı için ayrıldı.

Hafta sonundan bu yana 11'i sağlık çalışanı ve 12'si UNRWA çalışanı olmak üzere 23 yardım görevlisinin öldürüldüğü belirtildi.

09.00 | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile İsrail ve Filistin'de yaşanan son gelişmeler hakkında telefonda konuştu.

08.38 | İsrail ordusu: Siviller düşmanımız değil 

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze Şeridi'nde yaptıkları tahliye çağrısının aldıkları "insani önlemlerden biri" olduğunu ifade etti.

X üzerinden paylaştığı videoda "sivillerin düşmanları olmadığını" ifade eden Conricus, sivil can kayıplarını en aza indirmek istediklerini belirtti.

Sözcü, tahliyenin "kolay olmayacağını" ve "uzun süreceğini" anladıklarını ifade etti.

07.20 | BM'den İsrail'e kararı geri çekin çağrısı

BM, İsrail'in talep ettiği tahliye emrinin uygulanması durumunda "zaten trajik bir durumun felakete" dönüşeceğini söyleyerek İsrail'den geri adım atmasının istedi. 

07.11 | Birleşmiş Milletler: İsrail, 24 saat içinde 1.1 milyon kişinin tahliyesini istiyor 

Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunun kendilerine verdikleri bilgilerde Gazze Vadisi'nin güneyindeki herkesin Gazze'nin güneyin taşınmalarını istediklerini ifade etti. 

Birleşmiş Milletler, böyle bir tahliyenin yaklaşık 1.1 milyon kişiyi etkileyeceğini ifade etti. 

BM, böyle şeyin yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleştirilmesinin "imkansız" olduğunu ifade etti. 

Alarmın perşembe akşamı 11 sularında verildiğini ifade edildi. 

06.15 | İsrail: Gazze'ye 6 bin bomba atıldı

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine 6 gün için toplamda 6 bin bomba atıldığını belirtti. İsrail Hava Kuvvetleri, 3 bin 600'den fazla hedefin vurulduğunu ifade etti.

06.00 | ÖNEMLİ GELİŞME | İsrail medyası: İsrail güvenlik güçleri Gazze'ye karadan giriş yapmaya hazırlanıyor

İsrail'in Kanal 14 televizyonunun internet sitesinde yer alan bir raporda, İsrail güvenlik güçlerinin Gazze Şeridi'ne karadan giriş için hazırlandığı ancak siyasi düzeyde onay beklediği belirtildi.

"Karadan harekat onaylanırsa İsrail kuvvetleri birkaç ay daha orada (Gazze'de) kalmaya hazır" ifadelerine yer verilen raporda, "Ordunun bu aşamadaki açık hedefi Gazze Şeridi'ni silahsızlandırmaktır." değerlendirmesi yapıldı.

Kanal 14 televizyonunun sitesinde yer alan raporla ilgili İsrail resmi makamlarından henüz bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada, Hava Kuvvetlerinin, Hamas ve İslami Cihad hareketlerine ait noktalara 6 bin bomba attığı, Gazze Şeridi'nde de büyük çaplı hava saldırıları düzenlediği kaydedildi.

05.00 | İsrail, Gazze'ye aydınlatma mermisi attı

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzoum, İelektriğin kesilmesinden bu yana yerleşim bölgeleri karanlığa gömüldüğünü ve bu nedenle İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarına ışık sağlamak için aydınlatma mermileri ateşlediğini söyledi.

Ana enerji santralinin yakıtı bitip kapandıktan sonra yaygın elektrik kesintilerinin ortasında Gazze'den bir görünüm (Mohammed Salem/Reuters)

4.34 | ABD'li kongre üyesi İsrail'in beyaz fosfor kullanmasını kınadı

Kongre'nin ilk Z kuşağı üyesi ve yükselen Demokratlardan biri olan ABD'li milletvekili Maxwell Frost, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor kullanmasını kınayarak, şunları yazdı:

“Daha fazla masum hayat öldürüldükçe kalbim kırılıyor. Gazze'deki insanlar buna dünyanın cehennemi diyor. Orada yarısı çocuk olmak üzere iki milyon insan yaşıyor İsrail, beyaz fosfor kullanımını, sivilleri bombalamayı ve toplu cezalandırmayı yasaklayan uluslararası hukuka uymalı."

4.32 | Hizbullah'a ait insansız hava aracının İsrail üzerinde düşürüldüğü bildirildi

Associated Press haber ajansı, Lübnan-İsrail sınırında gerilim artarken Hizbullah'ın perşembe günü İsrail üzerinde insansız hava aracı uçurduğunu bildirdi.

Durumu bilen ve isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan Lübnanlı bir gruptan bir yetkiliye göre, insansız hava aracı İsrail üzerinde düşürüldü. İsrailli bir askeri sözcü, İsrail'in kuzeyine hava savunma füzesinin ateşlendiğini yazdı ancak havada herhangi bir hedef olmadığı ortaya çıktı.

4.18 | Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı: 34 saldırı belgelendi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), savaşın başladığı 7 Ekim cumartesi gününden bu yana Gazze'de 11 sağlık çalışanının öldüğünü açıkladı.

DSÖ, İsrail'in hava saldırılarından bu yana Gazze'de sağlık hizmetlerini hedef alan 34 saldırının belgelendiğini de kaydetti. Görev başında olan 11 sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 16 kişi de yaralandı.

Altyapı hasarı nedeniyle sahadaki acil sağlık ekiplerine erişimin engellendiğini de belirten DSÖ, 19 sağlık tesisi ve 20 ambulansta hasar olduğu bildirildi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları (AA)

4.00 | BM, savaşın 7. gününe girerken Gazze'de 423 bin fazla insanın yerinden edildiğini duyurdu

Birleşmiş Milletler, İsrail'in saldırısı nedeniyle şu ana kadar 423 den fazla insanın Gazze'de yerinden edildiğini bildirdi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Gazze'deki yerinden edilmiş kişilerin sayısının cuma gece yarısından itibaren 84 bin 444 kişi daha artarak 423 bin 378'e ulaştığını söyledi.

UNOCHA, ayrıca Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin halkının "en acil ihtiyaçlarının" karşılanması için 294 milyon dolarlık acil çağrıda bulundu.

UNOCHA, sözkonusu paranın 1,2 milyondan fazla insana yardım etmek için gerekli olduğunu belirterek, yardım gruplarının "Filistinlilerin tüm ihtiyaçlarına yeterince yanıt vermek için gereken kaynaklara" sahip olmadığını vurguladı.

03.37 | Hamas, İsrail'i Gazze'de 'soykırım' yapmakla suçladı

Hamas, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayarak, İsrail'e askeri yardım sunan Batılı ülkelerin çatışma ve işgale çözüm aramak yerine, Filistinlilerin öldürülmesine ortak olduklarını söyledi.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, üst düzey Hamas yetkilisi Gazi Hamad, İngilizce konuşan bir video açıklamasında, "Gazze'deki insanların sığınabileceği veya barınabileceği güvenli bir alan yok. Her alan ve her bina olası saldırı altında. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hatta engelliler de dahil olmak üzere herkes İsrail'in cinayetlerine hedef oluyor ve savunmasız durumda" dedi.

Hamas,  İsrail'in Gazze'ye akaryakıt ve insani yardım malzemelerinin bölgeye girmesini engelleyen "yasadışı ve etik olmayan kuşatma bulunduğunu" da söyleyerek, “İsrailli liderler, ordularına Gazze Şeridi'nde iki milyondan fazla vatandaşa soykırım yapılması yönünde açık talimatlar veriyor. Modern tarihte benzeri görülmemiş suçlarla karşı karşıyayız” dedi.

03.00 | Biden, ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu yineledi

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail bayrağının mavi ve beyaz renkleriyle aydınlatılan Beyaz Saray'ın fotoğrafını paylaşarak bir kez daha İsrail'e desteğini dile getirdi.

X'e yazdığı yazıda "ABD, Hamas'ın gerçekleştirdiği katıksız kötülük eylemlerinin ardından İsrail'in yanında yer alıyor" diye yazdı.

03.00 | İran Dışişleri Bakanı: Gazze saldırıları konusunda İsrail'le 'başka cepheler' açılabilir

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdollahian, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının devam etmesi durumunda savaşın “başka cephelerde” açılabileceğine söyleyerek, Lübnanlı Hizbullah'ını işaret etti.

Perşembe günü geç saatlerde Beyrut'a gelen Emir Abdullahiyan, Lübnanlı yetkililerin yanı sıra Hamas ve Filistin İslami Cihad temsilcileri tarafından karşılandı.

Al Jazeera'de yer alan habere göre, burada gazetecilere konuşan Emir Abdullahiya, "Gazze'de devam eden saldırganlık, savaş suçları ve kuşatma göz önüne alındığında, başka cephelerin açılması gerçek bir olasılık" dedi.

Emir-Abdollahian'ın Irak'ı ziyaret ettiği ve bölge gezisi kapsamında bu hafta sonunda Suriye'de de görüşmelerde bulunması bekleniyor. Ziyareti, Tahran'ın müttefiki Hizbullah ile Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail arasındaki gerginliklerin ortasında gerçekleşti.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları (AA)

02.37 | İsrail, yurt dışındaki vatandaşlarını cuma günü dikkatli olmaya çağırdı

02.00 | İsrail'in Gazze'nin farklı bölgelerini hedef alan son saldırılarında 53 Filistinli hayatını kaybetti 

01.39 | İsrail'de "acil durum hükümeti" kuruldu

01.27 | İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel-Atbaryan istifa etti

00.43 | İnsan Hakları İzleme Örgütü, İsrail'in Gazze ve Lübnan'da beyaz fosfor kullandığını bildirdi