Dünya

Çatışmaların 8. günü | İsrail ordusu operasyon alanını genişletmeye hazırlanıyor; Hamas, Filistinlilerin Mısır'a göç etmeyeceğini açıkladı

Yaklaşık 1,1 milyon insan, saldırılardan kaçmak için evlerini terk etmeye zorlanıyor

14 Ekim 2023 23:00

T24 Dış Haberler

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş 8'inci gününe girdi. İsrail'in, Gazze Vadisi'nin kuzeyindekilerin 24 saat içinde güney Gazze'ye gitmesini duyurmasının ardından, 7'nci günde Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı. İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları da devam ediyor.   

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın açıklamasına göre, İsrail güçleri, El Awda Hastanesi'ne bölge saati ile sabah 6.00'ya kadar hastanenin boşaltılması gerektiğini söylemişti.

İsrail ordusunun kara harekâtına başlamasının ardından Şabat başladıktan sonra televizyonda bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" demişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, sabahın ilk saatlerinde verdiği harekât hakkındaki brifingde "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi. 

İsrail ordusu, 8. günün ilk saatlerinde, "bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu" duyurdu. İsrail'in, denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu ve bir mülteci kampında çatışma çıktığı da bildirildi.

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi; Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı

Çatışmaların 8. günü | İsrail ordusu operasyon alanını genişletmeye hazırlanıyor; Hamas, Filistinlilerin Mısır'a göç etmeyeceğini açıkladı

Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

Bir haftanın geride kaldığı savaşta, 7 Ekim'den bu yana ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 2 bin 215'e yükseldi, 8 bin 714 kişi de yaralandı. İsrail'de ölenlerin sayısı bin 300'e, yaralıların sayısı ise 3 bin 400'e ulaştı.

Anadolu Ajansı (AA) ise İsrail'in, Gazze'ye bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, kent merkezinde bulunan ekibiyle iletişiminin tamamen koptuğunu duyurdu.

TIKLAYIN - Hamas siyasi liderlerinden Halid Meşal: Operasyonu biz de televizyondan öğrendik

İşte savaşın 8. ve 9. gününden dakika dakika gelişmeler...

07.00 | T24'ün bu blogu sonlandı; gelişmeler yeni blogdan takip edebilirsiniz.

01.07 | BAE lideri Al Nahyan, Blinken'le, Gazze'ye acil insani yardım koridoru kurulmasını görüştü

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Gazze'deki sivillerin korunması, bölgeye insani ve tıbbi yardım ulaştırılması için acil insani yardım koridoru kurulmasını görüştü.

BAE resmi haber ajansı WAM'ın haberine göre, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, başkent Abu Dabi'de ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi.

Durumu kontrol altına almak ve bölgedeki krizlerin büyümesine engel olmak için bölgesel ve uluslararası diplomatik çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini ifade eden ikili, bölgesel güvenlik ve istikrarı tesis edecek kapsamlı ve adil barışın sağlanması için net bir siyasi çözüm bulunması üzerinde durdu.

01.04 | İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan İsrail güçlerini, Dera'daki İran destekli gruplar hedef aldı

AA'nın Dera'daki kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Esed rejiminin saflarında yer alan İran destekli gruplar, işgal altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki İsrail güçlerine Dera'dan karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırı düzenledi.

İsrail güçleri ise saldırıların düzenlediği yere, Tsil ile Sehm arası ve Tsil ile Ayn Dakar arasındaki bölgelere en az 20 adet topçu saldırısı düzenlediğini belirtti.

01.01 | Biden, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı.

Biden, Abbas ile görüşmesinde, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınarken, Hamas'ın, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını temsil etmediğini belirtti.

Abbas, özellikle Gazze'de olmak üzere Filistin halkına acil insani yardım sağlama çabalarına ilişkin bilgi verirken, Biden, Abbas ve Filistin yönetimine bu konuda tam destek verdiğini bildirdi.

Biden, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için Birleşmiş Milletler, Mısır ve Ürdün ile çalıştığını belirterek, çatışmanın yayılmaması için yürüttüğü çabalara değindi. Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesinde ise İsrail'e olan desteğini teyit etti.

Biden, sivillerin korunmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini belirtirken, tüm ülkelerin "Hamas'ı terör örgütü olarak kınaması gerektiğini" söyledi.

00.55 | ABD: İsrail-Hamas savaşında 29 ABD vatandaşı yaşamını yitirdi

00.45 | ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı DeSantis: Gazze'den ülkemize mülteci kabul edemeyiz

23.55 | İran, BM aracılığıyla İsrail'e "saldırıları durdurmazsan müdahale ederiz" mesajı gönderdi

23.44 | İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı: Hamas'ın caydırıldığını söylediğimde hata ettim

23.18 | DSÖ, Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasını "ölüm cezası" olarak değerlendirdi

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in Gazze'deki hastanelerin boşaltılmasına yönelik baskısını şiddetle kınayarak, bunu hasta ve yaralılar için "ölüm cezası" olarak niteledi.

23.05 | İsrail ordusu, Suriye'den roket atılmasının ardından karşılık verildiğini duyurdu

22.29 | Londra'daki Filistin'le dayanışma yürüyüşünde 7 kişi gözaltına alındı

22.27 | Gazze'deki doktorlar, yaralılarının tedavisi için zor şartlar altında çalışıyor

22.02 | İsrail, Gazze'deki Arap Ahli Hastanesi'ni vurdu 

Kudüs Piskoposluğu, İsrail'in hava saldırıları sırasında Gazze'deki Arap Ahli Hastanesi'ni vurduğunu açıkladı. 

Başpiskopos Hosam Naoum Facebook'ta yaptığı açıklamada, ultrason ve mamografi odalarının hasar gördüğünü söyledi.

21.56 | Macron, Gazze'de sivillerin zarar görmesini engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti

21.45 | Paris'te Filistin'e destek gösterisi yapmak isteyenlere polis izin vermedi

21.44 | İsrail ile çatışmada bir Hizbullah milisi öldü

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Ali Cevad adlı milisin çatışma sırasında hayatını kaybettiği belirtildi. 

21.23 | İsrail'deki acil durum hükümetine Lieberman da katıldı

20.41 | Batı Şeria’da "dost ateşiyle" vurulan İsrail askeri öldü

Batı Şeria’da bir İsrail askerinin "dost ateşiyle" öldüğü bildirildi.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre; Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarında bir İsrail askeri, bir başka İsrail askerine yanlışlıkla ateş açtı.

Cuma günü meydana gelen olayda, dost ateşi sonucu ağır yaralanan askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

20.31 | İsrail ordusu, 126 İsrailli'nin Gazze'de esir olduğunu söyledi 

İsrail ordusu, Gazze'de esir tutulan 126 İsrailli olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada, şu ana kadar 279 askerin öldüğü de doğrulandı. 

20.09 | İsrail ordusu hava, deniz ve karada operasyon alanını genişletmeye hazırlanıyor 

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada birliklerin operasyon alanını genişletmek için hazırlandığı bildirildi. 

İsrail Ordusu'nun saldırıda "hava, deniz ve kara güçlerinin" kullanılacağını belirtilerek "Gerekli çatışma gereçleri ilgili yerlere gönderildi" denildi.

20.02 | AB Gazze'ye insani yardımlarını üç katına çıkarıyor

19.43 | Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: Gazze'den Mısır'a göç olmayacak

19.14 | İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısında 2 sivil öldü

19.05 | Gazze'deki "İsrailli esirlerin" aileleri, Tel Aviv'de Netanyahu'yu istifaya çağırdı

18.44 | İsrail Ankara büyükelçisi Irit Lilian: 1967 sınırı kutsal bir sınır değil 

İsrail Ankara büyükelçisi Irit Lilian, HaberTürk'te gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı. Lilian, şunları söyledi: 

"1967 sınırı kutsal bir sınır değil. Uzun bir süredir sağlıklı bir diyalog mevcut değil. İsrail birden fazla kez barışa ulaşmak için yerleşimlerden razı olduğunu söyledi. İsrailliler kendi evini bırakmaya razıydı. 2005'te de binlerce kişi boşaltıldı Gazze Şeridi'nden. Tek taraflı adımın bizi barışa yaklaştıracağını düşündük ama sonucunu göremedik. O evler İsraillilerin eviydi. Filistinlerden aldıkları evler değildi. Barışçıl bir şekilde orada yaşamak için yerleştiler. İsrail Devleti, onlardan evlerini boşaltmalarını istediğinde mutlu da olmadılar. İsrail birden fazla sefer bunun barışa engel olmadığını gösterdi. Barışa engel olan terörizmdir.

İşgal kelimesi doğru kelime değil. Sahada belli bir durum var. Mevcut durumun olma sebebi de geleceğe engel teşkil etmemeli. İsrail bu alanın bir kısmını kontrol ediyor. Bu toprağın büyük bir kısmı Filistin'e verildi barış için. Biz bazı bölgelerden bahsediyoruz özellikle batı şeridinde. bu işgal değil, yerleşim. Bu bölgeler şu anda İsrail Devleti amaçlarına hizmet ediyor. Bu eylemler teröristlere yönelik yapılıyor. yaşlıların, gençlerin öldürüldüğünü gördük ama İsrail kendi keyfi için ev yıkmıyor. barış içinde yaşamaya çalışıyoruz ve maalesef bu uzattığımız el açık yüreklilikle karşılanmadı.

Evlerin yıkılması bir cezalandırma yöntemiydi. Biz kendi yerleşimlerimizi yarattık. Bu İsrail kompartmanının bir konusu. Diğer tarafla bunu müzakere edeceğiz. 

Şu anda savaştayız. Geleceğe dair bir şey konuşmuyoruz. Gazze, Filistin yetkililerinin kontrolündeydi. 2006'da Hamas başa geçtiğinde aktivistleri öldürdü. Uzun bir süredir seçimler yapılamadı. Bu terörist organizasyon tarafından esir alındılar. İsrail'in toprağını genişletmek gibi bir amacı yok."

18.38 | ABD, İsrail Büyükelçiliğindeki diplomatların ailelerinin ülkeden ayrılmasına izin verdi

17.30 | İsrail'in güvenli geçiş için verdiği süre doldu, 1 milyon kişi evini terk etti 

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre; İsrail'in tahliye çağrısının ardından Gazze'de 1 milyon kişi evini terk etti. 

İsrail'in güvenli geçiş için verdiği süre doldu. 

İsrail ordusu, "bir sonraki aşama" için hazırlanıldığını açıkladı. 

17.05 | UCM Başsavcısı: "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller hedef alınamaz"

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail - Hamas savaşına ilişkin, "Cenevre Konvansiyonları ve Roma Statüsü çok açık, siviller ve sivil unsurlar hedef alınamaz" dedi.

Başsavcı Han, medyaya yaptığı açıklamada, UCM'nin Filistin'de işlenen suçlar ve Filistin vatandaşları tarafından işlenen suçları soruşturmaya yetkili olduğunu söyledi.

16.38 | Polonya, vatandaşlarını İsrail'den tahliye etme operasyonunu tamamladı

16.29 | Hamas, İsrail'in saldırılarında, "ellerindeki 9 esirin" öldüğünü açıkladı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in son 24 saat içerisindeki saldırılarında, tutukları esirlerden 9'unun öldüğünü duyurdu.

Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in düzenlediği saldırılarda, esirlerin bulunduğu bir noktanın da hedef alındığı aktarıldı.

Açıklamada, hayatını kaybeden 9 esirden 4'ünün yabancı olduğu bilgisi verildi.

7 Ekim'den bu yana, Hamas'ın elinde olup da ölen esirlerin sayısı 27'ye yükseldi. 

16.18 | Gazzeli siviller için Türkiye'den gıda kolileri ve tıbbi malzeme bölgeye sevk edildi

15.55 | Filistinli aileler Refah Sınır Kapısı önünde toplanmaya başladı. 

Filistinli aileler Gazze Şeridi ile Mısır'ın Sina bölgesi arasındaki Refah sınır kapısında toplanmaya ve sınırı geçmek için beklemeye başladı.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin sınır kapısının açılması için Mısır, İsrail ve Katar ile birlikte çalıştığını söyledi.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre, yardım kuruluşları Gazze'deki Filistin halkına gıda ve diğer malzemelerden oluşan bin ton insani yardım taşıyan 100'den fazla kamyon gönderdi.

Yardımlar, İsrail ile yardımların Gazze'ye geçişine de izin verecek bir anlaşma sağlanana kadar Sina'da bekleyecek.

Filistinliler Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısında bekliyor

15.50 | Londra'da binlerce kişiyle Filistin'e destek eylemi 

İngiltere'nin başkenti Londra'da binlerce kişi Filistin'e destek bildirmek için bir araya geldi.

 

15.20 | İsrail, Al Quds Hastanesi'nin boşaltılmasını istiyor. 

Filistin Kızılay Derneği (PRCS) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze Şehrindeki Al Quds hastanesinin İsrail makamları tarafından yerel saatle 16.00'ya kadar boşaltılması gerektiğini söyledi.

Açıklamada, PRCS'nin hastaneyi tahliye edemeyeceği ve hizmet vermeye devam edeceği belirtildi.

13.50 | Berlin polisi, "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganını suç olarak sınıflandırdı. 

Berlin savcılığı ve polisi, Filistin'e destek için gösteri yapan grupların attığı İsrail karşıtı sloganlara karşı daha sert önlemler almak istiyor. Cuma günü Alman Basın Ajansı'na konuşan bir polis sözcüsü, "Nehirden denize Filistin özgür olacak" sloganının kullanımının artık savcılık tarafından suç olarak sınıflandırıldığını söyledi. 

Sloganın, Ürdün Nehri'nden Akdeniz'e kadar İsrail'in de bulunduğu bölgede özgür bir Filistin olması gerektiği anlamına geldiğini söyleyen polis sözcüsü, bu sloganın İsrail'in var olma hakkını etkilediğini ileri sürdü. 

13.25 | Refah Sınır Kapısı'ndan Gazzeli olmayanlar için geçiş izni alındı 

Associated Press'e konuşan üst düzey bir Mısırlı yetkili;  Mısır, İsrail veABD'nin Gazze'deki yabancıların Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçmesine izin verme konusunda anlaştıklarını söyledi.

Refah geçiş noktasının Mısır tarafındaki ikinci bir yetkili AP'ye yaptığı açıklamada Gazze'den gelen yabancılar için bugün öğleden sonra yeniden açılması yönünde "talimat" aldıklarını söyledi.

12.45 | ABD, Refah Sınır Kapısı'nın beş saatliğine açılması için Mısır, İsrail ve Katar'la görüşüyor

Reuters'ın haberine göre; üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin Gazze'den Mısır'a açılan Refah sınır kapısının bugün beş saatliğine açılması için Mısır, İsrail ve Katar ile birlikte çalıştığını söyledi.

Washington, Gazze'deki Filistinli-Amerikalılarla temas halinde.

12.15 | Ölü sayısı artıyor. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın bugün açıkladığı verilere göre geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana Gazze'de en az 2 bin 215 kişi hayatını kaybetti; 8 bin 714 kişi de yaralandı.

Bu arada Batı Şeria'da 54 kişi öldürüldü, 11 kişi de yaralandı.

12.00 | SON DURUM 

- İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde ve Batı Şeria'da kara harekâtı başlattı.

- İsrail ordusu "tanımlanamayan hava cisimlerinin İsrail'e sızmasına" karşılık olarak Lübnan'ın güneyindeki bir Hizbullah hedefini vurduğunu açıkladı.

- İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında en az bin 900 Filistinli öldü, 7 bin 696 Filistinli yaralandı. İsrail'de ölenlerin sayısı bin 300'e, yaralıların sayısı ise 3 bin 400'e ulaştı.

- Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in son 24 saat içinde düzenlediği hava saldırılarında 324 Filistinlinin öldüğünü ve bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

- İnsan hakları gözlemcileri tarafından "savaş suçu" olarak nitelendirilen bir şekilde, Gazze'nin kuzeyinde binlerce insanın zorla tahliyesi devam ediyor.

- Beyaz Saray, diğer aktörlerin çatışmaya katılmayı ve çatışmayı genişletmeyi düşündüklerine dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi.

- Kaynaklar, Suudi Arabistan'ın ABD destekli İsrail'le ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığını ve dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiğinin sinyalini verdiğini söyledi.

10.55 | Al Avde Hastanesi Müdürü konuştu: Tahliyeyi reddediyoruz

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi. 

Özellikle yoğun bakımdaki 5 hastanın tahliyesinin mümkün olmadığını belirten Muhenne, "Hastanemizin küçüklüğüne ve imkanların kıtlığına rağmen biz burada kalıp hastalara hizmet vermekte ısrar ediyoruz. Tahliyeyi reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN | İsrail'in boşaltılmasını istediği El-Avde Hastanesi Müdürü konuştu: Hastalara bakmakta ısrar ediyoruz, tahliyeyi reddediyoruz

10.50 | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Sisi ile görüşecek 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün gittiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ile görüşecek.

Hakan Fidan, dün Türkiye'nin Gazze'ye iletilmek üzere Mısır'a insanî yardım göndermesinin ardından Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin daveti üzerine Kahire'ye gitmişti.

TIKLAYIN | Hakan Fidan, Mısır'da Sisi ile görüşecek

10.45 | İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin saat 16.00'ya kadar bölgeden ayrılmasını istedi.

İsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını yineledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundaki paylaşımında, "Gazze Şeridi sakinlerine önemli bir açıklama: Gazze kent merkezini terk ederek güneye yönelmeniz için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

09.45 | 24 saatten kısa bir süre içerisinde en az 256 Filistinli öldü.

Gazze'deki hastanelerin verdiği bilgilere göre; İsrail hava saldırıları 24 saatten kısa bir süre içinde 20'si çocuk en az 256 kişinin ölümüne ve bin 788 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Filistinli WAFA haber ajansından bir muhabir, İsrail güçlerinin Gazze Şehri'nin Tal al-Hawa mahallesini ve yüzlerce ailenin İsrail bombardımanından korunmak için sığındığı Kızılay'ın el-Kudüs Hastanesi'ni hedef aldığını bildirdi.

WAFA'nın bildirdiğine göre; bombardıman Gazze Şeridi boyunca düzinelerce ev ve konutu da tahrip etti.

Güneydeki Nasır ve Ebu Yusuf El Neccar hastanelerinin saldırılarda hasar görmesi nedeniyle artık yaralılara yardım edemediği belirtildi.

09.10 | Reuters, İsrail ordusunun bir insansız hava aracının Lübnan'dan sızmaya çalışan bir dizi militanı öldürdüğünü söylediğini duyurdu.

09.00 | Üst düzey Hamas komutanının İsrail saldırısında öldürüldüğü iddia edildi.

Hamas'ın Gazze'deki hava operasyonlarını yöneten üst düzey bir askeri komutanının İsrail hava saldırılarında öldürüldüğü ileri sürüldü. 

İsrail ordusu, Hamas'ın hava operasyonlarını yöneten komutan Murad Ebu Murad'ın geçtiğimiz gün savaş uçaklarının Hamas'ın "hava faaliyetlerini" yürüttüğü bir operasyon merkezini vurması sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Hamas'tan ise bir doğrulama gelmedi.

08.50 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğusu ve batısını savaş gemileri ve tanklarla topçu ateşine tutmaya yeniden başladı.

07.50 | İsrail ordusu 120'den fazla kişinin Hamas tarafından esir alındığını doğruladı. 

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne girdikten sonra çok sayıda İsraillinin cesedine ulaştı. Haberde, geçtiğimiz Cumartesi günü Hamas saldırılarından bu yana kayıp olan kişilerin ailelerine haber verildiği belirtildi.

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada Gazze'de 120'den fazla kişinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu doğruladı.

07.00 | İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü'nden brifing: Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus harekât hakkında brifing verdi. 

"Filistinli sivillerin güneye doğru kayda değer bir hareketlilik gösterdiğini" ileri süren Bakan, Hamas'ı vatandaşlarına yerlerinde kalmalarını söylemekle eleştiriyor ve grubu "sivilleri canlı kalkan olarak kullanmakla" suçladı. Conricus, "Hiçbir sivili öldürmeye ya da yaralamaya çalışmıyoruz" dedi. 

Conricus, İsrail yedek askerlerinin birkaç gündür Gazze Şeridi boyunca konuşlandığını söyleyerek "Amacımız çok açık. Bu savaşın nihai amacı Hamas'ı ve askeri kabiliyetlerini ortadan kaldırmak ve durumu temelden değiştirmektir; böylece Hamas bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecektir" dedi. 

IDF Sözcüsü Conricus brifingde kuzey sınırındaki durumun "çok gergin" olduğunu söyledi.

Hizbullah militanlarının İsrail birliklerine doğru bir tanksavar füzesi ateşlediğini söyleyen Conricus, "Kısa bir çatışma oldu ve sonunda durum sakinleşti. Daha sonra Hizbullah, İsrail'e insansız hava araçları gönderdi ve ayrıca İsrail uçaklarına karşı karadan havaya füzeler ateşledi. Bu iki girişim de IDF tarafından başarıyla engellendi ancak kuzey sınırındaki durum hala çok gergin ve Hizbullah'ın faaliyetlerini kuzeydeki ilave güçlendirilmiş kabiliyetlerle çok yakından izliyoruz" dedi. 

 

 

06.00 | İsrail'in Eriha kamplarına düzenlediği baskında iki kişi yaralandı.

Batı Şeria'nın Eriha kentindeki iki mülteci kampına İsrail güçlerinin saldırı düzenlediği ve biri ağır olmak üzere en az iki Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Tıbbi kaynaklar El Cezire'ye, İsrail güçlerinin Eriha'daki Akabat Jabr ve Ayn el-Sultan mülteci kamplarında yaşayanlarla çatışma sırasında kurşunla yaralandıklarını söyledi.

05.45 | Filipinler, Hamas saldırısında üçüncü Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, İsrail'de üçüncü bir Filipinlinin öldüğünü doğruladı.

Dışişleri Müsteşarı Eduardo de Vega, düzenlediği basın toplantısında, DNA testiyle saldırının kurbanlarından birinin İsrail'de bakıcı olarak çalışan bir başka Filipinli olduğunun doğrulandığını söyledi. De Vega'ya göre üç Filipinli daha kayıp.

05.24 | İletişim kaybedildi: AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor

Anadolu Ajansı (AA), Gazze Şeridi'nden gelişmeleri aktaran haber ekibiyle iletişimini kaybetti.

İsrail'in, Gazze'ye yoğun bombardımanı ile enerji ve iletişim altyapısına yönelik engellemelerinin ardından, AA'nın bölgenin kuzeyindeki Gazze kent merkezinde bulunan ekibiyle güçlükle kurduğu iletişim son 3 saattir tamamen koptu.

Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor (AA)


03.30 | İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

Yedioth Ahronoth gazetesinin, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'e dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

Ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da durdurdu.

Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

2.58 | İsrail'in denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu bildirildi.

Savaşın 8. günün ilk saatlerinde İsrail'in denizden düzenlediği saldırılarda Gazze kıyılarının bir kısmının vurulduğu bildirildi.

Al Jazeera Arabic, İsrail botlarının şafak öncesi saldırıda kıyı boyunca hedefleri vurduğunu bildirdi. Gazze'nin merkezindeki Deir el-Balah kentindeki bir binaya da hava saldırısı düzenlendi.

 

2.30 | BM: Dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Lübnan'daki bombardımanda hayatını kaybeden Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümünün, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın Lübnan'a sıçramasının risklerini ortaya koyduğunu söyledi. 

Guterres, "Bugün ve her gün, bazen tehlikeli koşullarda hepimizin her gün güvendiği kritik işleri yapan dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin yanındayız" dedi.

01.15 | Bir haftada 11 gazeteci öldürüldü: Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı.

Beyrut'ta çok sayıda gazeteci ve insan hakları savunucusu, İsrail ordusunun Lübnan sınırı boyunca düzenlediği saldırıda Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümü ve diğer altı medya üyesinin yaralanması nedeniyle toplandı.

Açıklama yapan Reuters haber ajansı, "Acil olarak daha fazla bilgi arıyoruz, bölgedeki yetkililerle birlikte çalışıyoruz ve Issam'ın ailesini ve meslektaşlarını destekliyoruz. En derin taziyelerimizi etkilenenlere gönderiyoruz ve düşüncelerimiz bu korkunç zamanda aileleriyle birlikte" dedi.

Al Jazeera ise yaralılar arasında Elie Brakhya ve Carmen Joukhadar isimli iki çalışanı olduğunu söyledi. Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşının bir hafta önce başlamasından bu yana en az 11 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Lübnanlı gazeteciler öldürülen meslektaşları için toplandı

00.45 | Rusya, İsrail'in BM kararlarını 'sistemik ihlal ettiği' bir dönemde çatışmaların yaşandığını söyledi, Ortadoğu'da "yaklaşan savaş"tan ABD'yi de sorumlu tuttu.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Gazze'deki durumun temel nedeninin, İsrail'in Batı Şeria'da yasadışı yerleşim birimleri inşa etmesi de dahil olmak üzere devam eden çatışmaları anlamak için "kritik önemde" olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

“Batılı meslektaşlarımız, bir grup vahşi teröristin İsrailli sivillere saldırması nedeniyle mevcut tırmanışın birdenbire gerçekleştiği anlatısını desteklemek için ellerinden geleni yapıyor. ABD özellikle tüm bu durumun kışkırtılmadığı ve Hamas'ın destek alma konusunda dışlanmış olduğu konusunda ısrarcı.

“Eğer öyle olsaydı, Batı Şeria'da İsrail'in bu eylemlerine karşı hiçbir protesto olmayacak ve Filistin'e yönelik yaygın Arap ve Müslüman desteği olmayacaktı. Şiddetin mevcut alevlenmesinin, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarını sistematik olarak ihlal etmesi ve buna yerleşimlerin yasa dışı genişletilmesi de dahil olmak üzere - ki bu da İsrail'in büyük çoğunluğu tarafından düzenli olarak kınanmaktadır - arka planda gerçekleştiğini göz ardı etmemeliyiz."

Nebenzya, ABD'nin Ortadoğu'da "yaklaşan savaştan büyük ölçüde sorumlu olduğunu" da sözlerine ekleyerek, "Barış sürecini tekeline almak amacıyla uluslararası arabuluculardan oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün çalışmalarını pervasızca, bencilce engelleyen ve bunu, Filistin sorununu çözmeden İsrail ile Filistinlilere ve diğer Arap devletlerine ekonomik bir barış dayatmakla sınırlayan Washington'dur" dedi.

00.20 | CNN: ABD istihbaratı, 7 Ekim'den önce Biden yönetimine 3 rapor yolladı

CNN'in bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre; ABD istihbaratı, İsrail tarafından sağlanan istihbarata dayanarak, Biden yönetimini 7 Ekim'deki saldırı konusunda uyaran toplamda üç mesaj gönderdi.

CNN'in haberine göre; 28 Eylül tarihli bir güncellemede Hamas'ın sınır ötesindeki roket saldırılarını tırmandırmaya hazırlandığı uyarısına yer verildi. CIA'den 5 Ekim'de gelen bir telgraf genel olarak Hamas'ın artan şiddet olasılığı konusunda uyarıda bulunuyordu. Ardından, saldırıdan bir gün önce, 6 Ekim'de, ABD'li yetkililer İsrail'den Hamas'ın olağandışı faaliyetlerine işaret eden raporlar yayınladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, yine de ABD raporlarının hiçbirinin Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği operasyonun ezici kapsamı, ölçeği ve vahşeti hakkında herhangi bir taktiksel ayrıntı ya da gösterge sunmadığını söyledi. Öte yandan ABD'nin bu değerlendirmelerinden herhangi birini, ABD'nin raporlarını dayandırdığı istihbaratın çoğunu sağlayan İsrail ile paylaşılıp paylaşılmadığı ise henüz belli değil.

Brifingleri alan ve CNN'e konuşan bir kaynak; İsrail, Gazze ve Batı Şeria'nın da neredeyse her gün üst düzey yetkililere verilen istihbarat brifinglerinde yer alan "sıcak noktalar" listesinde olduğunu söyledi.

TIKLAYIN | CNN: ABD istihbaratı, 7 Ekim'den önce Biden yönetimine 3 rapor yolladı

00.15 | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, diplomatlara, Gazze'ye yönelik bombardıman sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmaktan kaçınmalarını tavsiye eden mesajlar gönderdi.

The Huffington Post'un ulaştığı iç yazışmalara göre; mesajlarda diplomatlara basın materyallerinde "gerilimi azaltma/ateşkes", "şiddete/kan dökülmesine son verme" ve "sükûneti yeniden tesis etme" terimlerini kullanmaktan kaçınmaları söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı personeli, iç yazışmalarda, üst düzey yetkililerin basın materyallerinin özellikle üç ifadeyi içermesini istemediklerini yazdı: "gerilimin azaltılması/ateşkes", "şiddetin/kan dökülmesinin sona ermesi" ve "sükûnetin yeniden tesis edilmesi"

TIKLAYIN | Huffington Post: ABD Dışişleri, diplomatlardan, Gazze saldırıları sırasında şiddetin yatıştırılması çağrısında bulunan terimleri kullanmamalarını istedi

00.05 | Rusya, BMGK'ya ateşkes ve insani yardım öneren karar taslağı sundu.

Rusya, insani ateşkes çağrısında bulunacak ve sivillere yönelik şiddeti kınayacak bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar taslağı önerdi.

Reuters'in haberine göre, tek sayfadan oluşan karar taslağında ayrıca rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması ve yardıma ihtiyacı olan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Diplomatlar, metnin 15 üyeli konseye çatışmayla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantı sırasında verildiğini söyledi.

*7. günden | Kara harekâtı

21. 48 | Netanyahu: Bu sadece başlangıç

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Yahudi Şabatı başladıktan sonra televizyonda kısa bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Düşmanlarımızı benzeri görülmemiş bir güçle vuruyoruz. Bunun sadece başlangıç ​​olduğunu vurguluyorum" dedi.

20.30 | Reuters: İsrail ordusu, askerlerin Gazze'ye ilk kara saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı

Reuters'in aktardığına göre, İsrail, Cuma günü piyade ve tanklarının Gazze Şeridi'nde baskınlar düzenlediğini açıkladı. Hamas'ın "yok etmek" için hava saldırısından kara operasyonlarına geçişin ilk duyurusu yapıldı. 

İsrail'in bir milyondan fazla insana Gazze Şeridi'nin kuzeyini 24 saat içinde terk etme emri vermesinin ardından, Gazze sakinleri bugün (13 Ekim) İsrail saldırılarından kaçmak için evlerini terk etmeye başlamıştı.

İsrail ordusu, Gazze sınıra yakın Zikim bölgesine, çok sayıda aracı ile askerlerini nakletmişti (AA)

 

20.42 | Hamas: İsrail'in konvoya düzenlediği saldırılarda 70 kişi öldü

İsrail, yaklaşık 1,1 milyon insanın 24 saat içinde Gazze'nin kuzeyini terk etmelerini söylemişti.

Hamas, İsrail'in Gazze'den kaçan konvoya düzenlediği hava saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 70 kişinin öldüğünü söyledi. Gazze İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise konvoyun, Gazze'nin güneyine giden, yerinden edilmiş insanlardan oluştuğu bildirildi. 

Hamas'ın medya ofisi, Gazze Şehri'nden güneye doğru ilerlerken arabaların üç yerden vurulduğunu söyledi. İsrail ordusu ise beklenen kara saldırısı öncesinde Gazze sakinlerine Cuma günü erken saatlerde şehri boşaltmalarını emretti.

Gazze İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırıları sebebiyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan Filistinliler konvoyda saldırıya uğradı; az 70 kişi öldü, 200'den fazla kişi yaralandı.

AA'da yer alan habere göre ise Filistin resmi haber ajansı Wafa, saldırıyı "yeni bir katliam" şeklinde niteledi.