Dünya

Hamas, Mia Shem isimli İsrailli esir kadının videosunu yayınladı; İsrail medyası yakınlarıyla görüştü: Yaralı ve korkmuş görünüyor, hâlâ hayattaysa onu bize göndermelerini sağlayın

17 Ekim 2023 03:06

T24 Dış Haberler

Hamas, pazartesi Telegram kanalında, esir edilmiş İsrailli bir kadının videosunu yayınladı. Videoda, savaşın başladığı gün esir edilen 21 yaşındaki Mia Shem isimli genç bir kadının tıbbi yardım aldığı görüldü. Mia Shem ailesine kavuşmak istediğini söylerken, videoyu gören ailesi ise yardım istedi. Daha önce de benzer videolar yayınlayan Hamas'ın videosundaki Mia Shem'in, ne zaman videoya alındığı ve hâlâ hayatta olup olmadığı netleştirilmedi.

İsrailli Mia Shem, 7 Ekim'de Sderot'tan döndü ve bir partideydi. Hamas'ın İsrail'e savaş başlatmasının ardından bir daha kendisinden haber alınamadı. 

Hamas'ın Telegram kanalında yayınlanan videoda, İsrailli Mia Shem, ağır yaralandığını ve tıbbi tedavi gördüğünü söyleyerek, şunları dedi:

“Merhaba, ben Mia Shem, 21 yaşındayım, Shoham'lıyım. Şu anda Gazze'deyim. Cumartesi sabahı erkenden Sderot'tan döndüm. Bir partideydim. Elimden ağır yaralandım. Gazze'deki hastanede 3 saat boyunca elimden ameliyat oldum. Benimle ilgileniyorlar, ilaç veriyorlar, her şey yolunda. Sadece beni bir an önce anne babamın, kardeşlerimin yanına getirmelerini istiyorum. Beni mümkün olan en kısa sürede buradan çıkar. Lütfen."

 

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Potası) yer alan habere göre, 7 Ekim'den beri haber alınamayan Mia Shem'le ilgili 12 Ekim'de bir haber yapan Ordu Radyosu, Mia'nın annesi Keren Shem'in "İhbarlar başladığı andan itibaren cep telefonunu aradım" dediğini aktardı.

Anne Shem, "İhbarlar başladığı andan itibaren cep telefonunu aradım ve telefon saatlerce çaldı ama cevap gelmedi. biliyorum, bir şeyler söylenecek. Kimse beni aramıyordu, Facebook'ta bir paylaşım yaptık. Kızımın kayıp olduğunu bildirmek için elimden geleni yaptım, kimse benimle iletişime geçmedi" dedi.

Hamas'ın, pazartesi Telegram kanalında, 21 yaşındaki Mia Shem'in videosunu yayımlamasının ardından, aile Shem'in videosunu gördü.

"Yaralı ve korkmuş görünüyor; onu bize göndermelerini sağlayın"

The Jerusalem Post'ta (Kudüs Potası) yer alan habere göre, Mia Shem'in teyzesi Galit, videoyu gördükten sonra İsrail medyasına şunları söyledi:

"Bugün ailesi beni çığlık atarak aradı ve Telegram'daki bir videoda Mia'yı gördüklerini söyledi. Onu gördüm ve rüya gördüğümü sandım. Bütün bunlardan sonra sonunda kızı gördüm. Yaralı ve korkmuş görünüyor ama en azından yaşıyor. Bu çok önemli bir adım ve kızımızı evde istiyoruz. Özgür dünyadaki ülkelerden onun bize dönmesini sağlamalarını talep ediyoruz. Çok yakın arkadaşı Elya Toledano'yla birlikteydi ve hiçbir şey duymadık. Onun hakkında daha fazla bilgi istiyoruz ve iyi olduğunu bilmek istiyoruz."

İsrail ordusu: Hamas, videoda kendini insani örgüt gibi sunmaya çalışıyor

The Jerusalem Post'tun aktardığına göre, açıklama yapan İsrail Ordusu ise, "İsrail ordusu, rehinelerin iadesi için tüm istihbarat ve operasyonel araçlarla çalışıyor. Videoda Hamas, bebeklerin, kadınların, çocukların ve yaşlıların öldürülmesi ve kaçırılmasından sorumlu, kanlı bir terör örgütü iken kendisini bir insani örgüt olarak sunmaya çalışıyor" dedi. 

Ancak Hamas'ın yayınladığı videonun ne zaman çekildiği açıklanmadı. Daha önce de benzer videolar yayınlayan Hamas'ın videosundaki Mia Shem'in, ne zaman videoya alındığı ve hâlâ hayatta olup olmadığı netleştirilmedi. 

 

İşte Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

7 Ekim'de sabah saatlerinde Hamas, İsrail'e binlerce roket attı. Bu sırada Hamas militanları sınırı aşarak İsrail kontrolündeki topraklara girdi ve sokaklarda ateş açıldı. Rehin alınan İsrailliler, olası saldırıları önlemek için Gazze Şeridi'ne götürüldü. İsrail, saldırılar karşısında Hamas'a savaş ilan etti ve Gazze'ye füze yağdırmaya başladı. Ancak başlayan savaş, Orta Doğu için büyük sonuçlara gebe olabilir. Lübnan'da Hizbullah'ın varlığı, Suriye'de İsrail işgalindeki Golan Tepesi'ne saldırılması, İran'ın Hamas'a verdiği destek, savaşın daha da büyüyebileceği endişelerine sebep oldu.

İsrail'in Gazze'de giderek yoğunlaşan hava saldırıları sivil ölümler konusunda büyük endişe yaratırken, İsrail ordusu hava ve deniz saldırılarının ardından kapsamlı bir kara harekatına da başlamaya hazırlanıyor. İsrail'in kararıyla "tamamen abluka altına alınan" Gazze'ye su, gıda ve elektrik gönderilmiyor. 

Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi

Çatışmaların 8. günü | İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı; Hamas, elindeki 9 esirin öldüğünü açıkladı

Çatışmaların 9. günü | İsrail, Gazze'yi "havadan, karadan ve sudan" vurmaya hazırlanıyor; ABD bölgeye ikinci uçak gemisini gönderdi

Çatışmaların 10. günü | Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor, Gazze-Mısır sınırının yardım için kısa süreliğine açılması bekleniyor

BUGÜN | Çatışmaların 11. günü |Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor; Bakan Fidan, Hamas lideri Haniye ile telefonda görüştü