Dünya

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari'den "Kara saldırısından sonra Gazze Şeridi'nin statüsü ne olacak" sorusuna yanıt: Bu küresel bir mesele

Hagari, "Kabine bunun neye benzeyebileceğini de tartışıyor. Bu aynı zamanda küresel bir mesele ve bölgede durumun neye benzeyeceği ile ilgili" dedi

17 Ekim 2023 11:11

T24 Dış Haberler

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı sonrası başlayan çatışmalar İsrail ordusu ile Hamas arasındaki bir savaşa evrildi. İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik yoğun hava saldırılarını sürdürürken kapsamlı bir kara harekâtının yakında başlaması bekleniyor. Ancak İsrail ordusunun Gazze'de kalıcı olup olmayacağı ya da Gazze'yi yeniden işgal edip etmeyeceği merak konusu. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, kara saldırısından sonra, "Gazze Şeridi'nin statüsünün İsrailli politikacılar ve diğer ülkelerle tartışılacak küresel bir mesele" olacağını söyledi.

Hagari, basın brifingi sırasında İsrail ordusunun kara harekâtından sonra Gazze'de kalıp kalmayacağı ve Gazze'yi yönetip yönetmeyeceği yönündeki bir soruya cevaben "Her türden oyunu oynadık" dedi.

"Küresel bir mesele"

Hagari, "Kabine bunun neye benzeyebileceğini de tartışıyor. Bu aynı zamanda küresel bir mesele ve bölgede durumun neye benzeyeceği ile ilgili" diye konuştu.

Hagari, "Gazze'nin başka ülkelerle sınırı var. Dolayısıyla nihai statü konusunda bir şeyler söylediğimizde siyasi düzey ile askeri düzeyin emirlerini birleştirecekler" ifadesini kullandı.

Ordunun İsrail kabinesine "operasyonel bir plan sunduğunu" söyleyen Hagari, ancak ayrıntı vermedi.

Biden, "Büyük bir hata olur" demişti

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada, Gazze'nin yeniden işgalinin büyük bir hata olacağını söylemişti. 

TIKLAYIN | ABD Başkanı Joe Biden: İsrail, Gazze'yi işgal etmemeli; Filistin Devleti kurulmasına giden bir yol olmalı

Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır" diye konuşmuştu. 

TIKLAYIN | Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek: Gündemde İsrail'le dayanışma ve Gazze'ye insanî yardım var

ABD Başkanı'nın yarın İsrail ve Ürdün'ü ziyaret etmesi bekleniyor.