Dünya

Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek: Gündemde İsrail'le dayanışma ve Gazze'ye insanî yardım var

17 Ekim 2023 03:52

ABD Başkanı Joe Biden, 18 Ekim Çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek, İsrail'in "savaş hedefleri ve stratejisi" hakkında kapsamlı bir brifing alacak. Biden, İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu.

Biden'ın "İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda" bu ülkeye gideceğini dile getiren Blinken, ABD'nin Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini söyledi.

Blinken, Biden'ın, mevcut krizden istifade ederek İsrail'e saldırmak isteyebilecek üçüncü aktörlere bunu yapmamaları yönündeki mesajını yineleyeceğini kaydetti.

TIKLAYIN - ABD Başkanı Joe Biden: İsrail, Gazze'yi işgal etmemeli; Filistin Devleti kurulmasına giden bir yol olmalı

TIKLAYIN - Blinken, savaş kabinesi toplantısına katıldı; İsrail Savunma Bakanı "Bu savaş uzun ve bedeli ağır olacak ama kazanacağız" dedi

AA'da yer alan habere göre Biden'ın ayrıca Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade eden Blinken, ABD Başkanı'nın ziyareti kapsamında ayrıca İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacağını aktardı.

Gazze'ye insanî yardım gündemi

Blinken, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıplarını nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağını ifade etti.

Bu kapsamda Blinken, ABD ile İsrail'in, "sivilleri tehlikeden uzak tutmaya yardımcı olacak bölgeler" oluşturma olasılığı da dahil, bağışçı ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan gelen insani yardımların Gazze'deki sivillere ulaşması bağlamında bir planın geliştirmesi hususunda anlaştığını duyurdu.

Blinken, "Yardımların bir an önce Gazze'ye akmaya başlaması kritik önem taşıyor" diye konuştu.

Hamas'ın insani yardımların sivillere ulaşmasını engellemesi veya kendisinin el koyması halinde Blinken, bunu ilk kınayanın kendileri olacağını ve tekrar böyle bir şey olmaması için çalışacaklarını söyledi.

Biden, Ürdün'de Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir araya gelecek

Biden, 18 Ekim Çarşamba günü İsrail ziyaretinin ardından Ürdün'e giderek, Kral 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail'e desteğini göstermek ve bir sonraki adımlar konusunda istişarelerde bulunmak için çarşamba günü İsrail'e gideceğini kaydetti.

Biden'ın daha sonra Ürdün'ün Amman kentine geçerek, burada Ürdün Kralı 2. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüşeceğini aktaran Jean-Pierre, "(Biden), Hamas'ın, Filistin halkının itibarı ve kendi kaderini tayin hakkını savunmadığı mesajını yineleyecek ve Gazze'deki sivillerin insani ihtiyaçları konusunu görüşecek" ifadesini kullandı.

İşte Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

7 Ekim'de sabah saatlerinde Hamas, İsrail'e binlerce roket attı. Bu sırada Hamas militanları sınırı aşarak İsrail kontrolündeki topraklara girdi ve sokaklarda ateş açıldı. Rehin alınan İsrailliler, olası saldırıları önlemek için Gazze Şeridi'ne götürüldü. İsrail, saldırılar karşısında Hamas'a savaş ilan etti ve Gazze'ye füze yağdırmaya başladı. Ancak başlayan savaş, Orta Doğu için büyük sonuçlara gebe olabilir. Lübnan'da Hizbullah'ın varlığı, Suriye'de İsrail işgalindeki Golan Tepesi'ne saldırılması, İran'ın Hamas'a verdiği destek, savaşın daha da büyüyebileceği endişelerine sebep oldu.

İsrail'in Gazze'de giderek yoğunlaşan hava saldırıları sivil ölümler konusunda büyük endişe yaratırken, İsrail ordusu hava ve deniz saldırılarının ardından kapsamlı bir kara harekatına da başlamaya hazırlanıyor. İsrail'in kararıyla "tamamen abluka altına alınan" Gazze'ye su, gıda ve elektrik gönderilmiyor. 

Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Çatışmaların 1. günü | Hamas, Gazze'den İsrail'e yüzlerce roket atarak "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattı; Netanyahu "savaştayız" dedi

Çatışmaların 2. günü | İsrail ordusu ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor; Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 413'e çıktı

Çatışmaların 3. günü | İsrail, Gazze Şeridi'ni "Tamamen abluka altına alma" emri verdi; Hamas merkezlerine "kapsamlı" saldırılar düzenlendiğini duyurdu

Çatışmaların 4. günü | Gazze Şeridi karanlığa gömüldü; Netanyahu, Hamas'a verilen karşılığın "yeni başladığını" söyledi

Çatışmaların 5. günü | İsrail gece boyunca Gazze'ye bomba yağdırdı; Netanyahu, "Hamas IŞİD'den kötü" dedi

Çatışmaların 6. günü | Netanyahu: "7 Ekim, Holokost'tan bu yana Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün" dedi; İsrail Parlamentosu "acil durum" hükümetini onayladı

Çatışmaların 7. günü | İsrail, Gazze'de 1,1 milyon insanın tahliyesini istedi

Çatışmaların 8. günü | İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtı başladı; Hamas, elindeki 9 esirin öldüğünü açıkladı

Çatışmaların 9. günü | İsrail, Gazze'yi "havadan, karadan ve sudan" vurmaya hazırlanıyor; ABD bölgeye ikinci uçak gemisini gönderdi

BUGÜN/ Çatışmaların 10. günü | Gazze'de hastanelerin yakıtı tükeniyor, Gazze-Mısır sınırının yardım için kısa süreliğine açılması bekleniyor