Dünya

Hamas'ın, Katar'ın girişimiyle serbest bıraktığı ABD'li anne kız İsrail'e ulaştı

21 Ekim 2023 01:30

T24 Dış Haberler

Hamas, "Katar'ın çabalarına yanıt olarak iki ABD'li esiri (anne ve kızı) insani gerekçelerle serbest bıraktık" demişti. İki esirin 59 yaşındaki Judith Raanan ve 17 yaşındaki kızı Natalie Raanan olduğu belirlendi. Anne kız, İsrail'e ulaştı.

İsrail Başbakanlığı, Hamas'ın elindeki iki ABD'li esirin Gazze Şeridi sınırında alındıklarını ve İsrail'in merkezindeki bir askeri üsse doğru yola çıktıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

Yazılı açıklamada, Hamas'ın elindeki ABD'li anne Judith Raanan ve kızı Natali Raanan'ın bugün serbest bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada, İsrail Esirler ve Kayıplar Dosyası Koordinatörü Gal Hirsch'in, İsrail ordusu ve emniyet güçleri eşliğinde serbest bırakılan iki rehineyi Gazze sınırında karşıladığı ve ABD'li anne-kızın aileleriyle buluşmak üzere askeri bir noktaya hareket ettikleri belirtildi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Hamas'ın da ofisinin bulunduğu Katar, daha önce de 2014 yılında Suriye'de tutulan ABD'li gazeteci Peter Theo Curtis'in serbest bırakılmasına aracılık etti.

Katar, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma görüşmelerinin yanı sıra ABD-Taliban ve Afganistan arası barış görüşmelerine de ev sahipliği yapmıştı.

Katar yetkilisi: Günler süren iletişimin ardından geldi

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'deki iki ABD'li esirin serbest bırakılmasının tüm taraflarla "günlerce süren sürekli iletişimin" ardından gerçekleştiğini söyledi. Majed Al-Ansari Reuters'e verdiği demeçte, Katar'ın diyaloğun "her milletten tüm sivil rehinelerin serbest bırakılmasına" yol açacağını umduğunu söyledi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de katkıda bulundu

Uluslararası Kızılhaç Komitesi ise, "Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), savaşan taraflar arasında tarafsız bir aktör olarak rolümüzün gerçek hayattaki etkisini vurgulayarak, rehineleri Gazze'den İsrail'e naklederek bu tahliyenin kolaylaştırılmasına yardımcı oldu" dedi.

TIKLAYIN - ABD'li rehinelerin serbest bırakıldığı gününden dakika dakika öne çıkanlar...

Biden ve Blinken'dan Katar ve İsrail'e teşekkür

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de iki ABD'li esirin Hamas tarafından serbest bırakıldığını doğrulayarak "çok memnun" olduğunu söyledi. ABD Başkanı yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımız son 14 gün içinde korkunç bir çile yaşadı ve onların korkuyla boğuşan ailelerine yakında yeniden kavuşacaklarından büyük mutluluk duyuyorum" dedi.

İki kadının serbest bırakılmasındaki çabalarından dolayı Katar ve İsrail'e şükranlarını dile getirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise serbest bırakılmalarını memnuniyetle karşıladı ancak hala esir bulunan 10 Amerikalı olduğunu ve isimlerini teyit edemediklerini söyledi. Blinken, "Gazze'de tahminen 200 rehineyle birlikte bazılarının Hamas tarafından rehin tutulduğunu biliyoruz" dedi.

Blinken, Katar'a iki ABD vatandaşının serbest bırakılmasındaki rolü nedeniyle teşekkür etti.

Macron: Diğer tutsakların serbest bırakılmasın için umut oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da diğer esirlerin serbest bırakılması için umut olduğunu söyledi.

Cumartesi günü Mısır'da savaşla ilgili yapılacak zirveye katılmayacağını söyleyen Macron, gerginliği azaltabileceğini düşünmesi halinde önümüzdeki günlerde bölgeye seyahat edebileceğini de bildirdi.

Netanyahu, "tüm İsrailli esirleri evlerine getireceğine" söz verdi

Netanyahu, Gazze'de iki ABD'li esirin serbest bırakmasının ardından Hamas tarafından tutulan tüm İsrailli esirleri "evlerine geri getirme" sözü verdi.

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrail Hükümeti, İsrail ordusu ve tüm güvenlik aygıtı, tüm kayıp kişilerin yerini tespit etmek ve kaçırılanları evlerine geri getirmek için mümkün olan her yolu kullanarak ellerinden geleni yapmaya devam edecektir" denildi.

Rusya'nın İsrail Büyükelçisi de "Rehineler için Hamas ile temas halindeyiz" demişti

Hamas’ın İsrail'e saldırısı sırasında alıkoyduğu 200 rehineye ilişkin bir açıklama yapan Rusya'nın İsrail Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin serbest bırakılması için Rusya'nın Hamas ile iletişim kurduğunu duyurdu.