Dünya

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: Savaş sonrası Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmeli

Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hâlâ kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" dedi

19 Ekim 2023 12:16

T24 Dış Haberler

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, savaş sonrası Gazze için en iyi seçeneğin Filistin Yönetimi'nin kontrolü altına girmek olduğunu söyledi. 

Muhalefet lideri Tel Aviv'de düzenlenen bir basın brifinginde Times of Israel'e verdiği demeçte, "Bence en iyisi Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye geri dönmesi" dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Uluslararası toplumun Filistin Yönetimi'ne bu konuda yardımcı olması gerektiğini söyleyen Lapid, "İşler eskiden böyleydi; Filistin Yönetimi'nin Gazze'de hâlâ kendileri için çalışan yaklaşık 20 bin çalışanı var ve oradaki tesislerin ve sivil kuruluşların çoğu onlar tarafından uzaktan yönetiliyor" diye konuştu. 

Ramallah merkezli Filistin Yönetimi, 1993'te Filistin Kurtuluş Örgütü ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşmaları çerçevesinde, işgal altındaki Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi topraklarından oluşan bağımsız bir Filistin devletine evrilecek geçici bir organ olarak kuruldu.

Ancak bugün işgal altındaki Batı Şeria'nın sadece yüzde 18'i üzerinde büyük ölçüde idari kontrolü elinde tutuyor. Birçok Filistinli ve Filistinli gruplar, Filistin Yönetimi'ni İsrail'le işbirliği ile suçluyor. 

Hamas, 2005'te İsrail askerlerinin ve yerleşimcilerin Gazze'den çekilmesinden sonra Filistin Yönetimi'ni yöneten El Fetih ile aylarca süren çatışmaların ardından 2007'de Gazze'yi ele geçirdi.