25 Kasım 2023

Yunanistan'da ana muhalefet SYRİZA iyice bölündü

Yeni Genel Başkan Kasselakis, “Amerikan eğitimli” olduğu için Yunan solunu ve partinin tüzüğünü bile anlamamakla eleştiriliyor. Hatta kendisini “Trump” ; “Pepe Grillo” ya da Amerikalı kovboylara benzetenler bile çıkıyor.

ATİNA-

Yunanistan’da geçen Haziran ayında yapılan genel seçimlerde büyük bir oy kaybıyla (yüzde 17.5) yenilgiye uğrayan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) dağılma yoluna giriyor.

Seçimleri kaybeden SYRİZA’nın lideri Aleksis Çipras’ın istifasından sonra partinin tabanında düzenlenen liderlik seçimlerini kazanan Stefanos Kasselakis’in uyguladığı yeni yöntemler SYRİZA’nın merkez komitesi tarafından yadırgandı.

Kasselakis’in “Benim liderliğimde uygulanan yöntemlere uymayanlar partiden ayrılabilir” şeklindeki açıklamalarına ek olarak partinin bakanlık yapmış 4 as üyesini partiden ihraç etmesi ise 'bardağı taşıran son damla` oldu.

Parti üyelerinin ihraç etme kararının “liderin gelişigüzel bir şekilde değil; partinin disiplin kurulunca alındığını” anımsatan disiplin kurulu da Kasselakis’in bu tutumunu eleştirdi.

Kasselakis'in partinin Merkez Komitesi toplantısındaki sert konuşmasına karşı çıkan 53 üyenin toplantıyı terk etmesini milletvekillerinin istifaları izledi.

300 sandalyelik parlamento içinde düne kadar 47 milletvekili bulunduran SYRİZA’dan , -aralarında Türk kökenli iki Batı Trakya milletvekilinin de bulunduğu (Hüseyin Zeybek ile Ferhat Özgür) - toplam 11 milletvekilinin partiden ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etmesi, SYRİZA’nın parlamento içindeki milletvekili sayısı 47’den 36’ya düşürdü.

Avrupa Parlamentos'unda 9 milletvekili bulunduran SYRİZA’dan 3 parlamenterin istifasıyla bu sayı 6’ya düşmüş oldu.

SYRİZA buna rağmen “ana muhalefet partisi” konumunu sürdürüyor. Çünkü parlamentonun 3.parti konumundaki sosyalist PASOK’un 32 milletvekili var.

Ancak SYRİZA’dan istifalar devam ederse SYRİZA milletvekillerinin 32’nin altına düşmesi olasılığında SYRİZA’nın parlamentonun 3.parti konumuna; PASOK’un 32 milletvekili ile ana muhalefet partisi olması söz konusu..

Şu ana kadar SYRİZA’dan istifa edenlerin sayısı 11’i bulduğundan parlamento içinde “bağımsızlar grubu” oluşturacakları varsayılıyor.

İstifa edenlerin arasında liderlik seçimlerinde Kasselakis’in rakibi Efi Ahcıoğlu da bulunuyor.
İstifa eden milletvekilleri yayınladıkları yazılı açıklamalarında “Kasselakis demokratik bir şekilde düzenlenen liderlik seçimlerini kazandı; ancak uyguladığı yöntemler demokratik ilkeleri ihlal etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kasselakis, “Amerikan eğitimli” olduğu için Yunan solunu ve partinin tüzüğünü bile anlamamakla eleştiriliyor. Hatta kendisini “Trump” ; “Pepe Grillo” ya da Amerikalı kovboylara benzetenler bile çıkıyor.

Bu gelişmelerden sonra 300 sandalyelik parlamento içindeki milletvekili dağılımı da değişmiş oldu.
Buna göre : İktidar partisi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (158) ; SYRİZA(36) ; PASOK (32) ; Komünist Parti KKE (21), milliyetçi ELSY (12) ; aşırı milliyetçi SPARTALILAR (11) ; Hıristyan Demokratların NİKİ (10) ; PLEFSİ partisinden (6) milletvekilinden sonra, SYRİZA’dan istifa eden 11 milletvekili ve diğer üç bağımsız milletvekiliyle birlikte Bağımsızların sayısı 14’ü bulacak.
SYRİZA’dan istifa eden 11 milletvekilinin ise kendi guruplarını oluşturmasının an meselesi olduğu belirtiliyor.

Parlamentodaki parti dağılımının aritmetiğini değiştiren bu son siyasi gelişmelerden sonra SYRİZA lideri Stefanos Kasselakis’in atacağı adımlar merak konusu.

Son yayınlanan nabız yoklamalarının tümünde SYRİZA’nın yüzde 11 ile 3.sıraya düştüğü görülüyor.
Aynı yoklamalara göre, sosyalist PASOK yüzde 12.1 ile ikinci parti konumuna geçerken; Komünistler yüzde 9 ile dördüncü sıradaki yerini koruyor. Kamu oyunun yüzde 68’i ise Kasselakis liderliğindeki SYRİZA’nın dağılacağına inanıyor.

SYRİZA eski lideri Aleksis Çipras’ın ise parti içindeki çalkantıları önlemek amacıyla kurduğu temasların şu ana kadar fayda etmediği gözleniyor.

Kimi yorumcular “SYRİZA’daki bu dağılma daha da derinleşirse Çipras’ın yeniden partinin başına geçebileceğinden” söz ediyor.

Ama bu senaryonun da ancak 22 Mayıs 2024’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden çıkacak sonuca göre hayata geçip geçmeyeceğinin belli olacağına dikkat çekiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni yıla girerken etrafımıza bakalım

Bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm Türk ve Yunan hükümetleri, “hassas” konuları hasır altı ederek bir sonraki kuşakların sırtına yüklemeyi tercih etti

Türk-Yunan forumları yakınlaşma hedeflerine ulaşıyor: Siyasetçiler mesajı alıyor mu?

Her iki ülkedeki yöneticilerin teşvik ettikleri ‘halklar arasındaki yakınlaşma ve iş birliği’ yolunda atılan olumlu adımları kendileri de izleyebilecekler mi, yoksa “çevir kazı yanmasın” gibi yıllarca uygulanan “çözümsüzlük” formülünü yeni nesillere mi yükleyecekler?

Yunan siyaset tarihinde bir ilk: Ana muhalefet partisi düştü!

Yunan siyaset dünyasında yaşanan gelişmeler, elbette kendisine ciddi bir muhalefet yapacak herhangi güçlü bir muhalefet partisi görmeyen iktidardaki YDP partisinin ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in işine yarıyor (mu acaba)?

"
"