Muammer Brav'la 'Ekşın'

'Kuru Otlar Üstüne’nin başrolü Celiloğlu: Set öncesi biraz tedirgin ediciydi

Kuru Otlar Üstüne filminin başrol oyuncusu Deniz Celiloğlu T24’te

31 Mayıs 2023 21:00

T24 Video

Merakla beklenen ve dünya çapında takdir gören Kuru Otlar Üstüne filminin başrol oyuncusu Deniz Celiloğlu T24’te Muammer Brav’ın konuğu oldu.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu, başrollerini Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici'nin paylaştığı film, bu yıl 76'ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı.

T24 programcısı Brav’ın sorularını yanıtlayan Celiloğlu, "Benim için set öncesi, başta biraz tedirgin ediciydi. Hocanın dünyasıyla anlaşabilecek miyim acaba? 6 ay boyunca çalışarak ortaya çıkardığım karakter sete çıktığımda hocanın kafasındaki karakter ile örtüşebilecek mi? Benim korkularım böyleydi" dedi.

Doğu Anadolu'nun ücra bir beldesinde zorunlu hizmetini yapmakta olan resim öğretmeni Samet karakterini canlandıran Celiloğlu şunları söyledi:

Samet'i anladığımı düşünüyorum. Benim anladığım Samet'in derinliği ve mimikleri konusunda şaşkınlığa uğradım. Benim anladığım ve benim çıkardığımın ötesinde bir karakter oldu. Zorunlu hizmetini gerçekleştirmek için doğuda Erzurum'un Karayazı ilçesinde İstanbul'a tayinini bekleyen, biraz sıkışmış biraz mutsuz ve gitmek isteyen bir öğretmen.

"Karakterin köklerini çok daha eskilerden aldım"

Oyunculuğumda Samet karakterinin köklerini çok daha eskilerden aldım aslında. Uzaktaki Mahmut, İklimlerde İsa, Kış Uykusunda Aydın gibi karakterlerden bir şekilde bir araya getirilip bozulup o hamurdan tekrar yoğrulması gibiydi. Özellikle Dostoyevski gibi hayatı boyunca aynı büyük resmin büyük sanat eserine dönüşmeden önce küçük parçalarıyla uğraştığımı düşünüyorum.

"Nuri Bilge Ceylan oyuncuyu ve kendini tek bir perspektife bağlamak istemiyor"

Senaryo bana geldiğinde 6 ay çalışma fırsatı bulabildim. Karakteri sadece bir öğretmen olarak değil, Nuri Hoca'nın filmlerine bakarak, kamera arkalarını defalarca izleyerek ayrıca hocanın röportajlarını okuyarak çalıştım. Ayrıca Nuri Bilge Ceylan oyuncuyu ve kendini tek bir perspektife bağlamak istemiyor.

"Set öncesi, başta biraz tedirgin ediciydi"

Benim için set öncesi, başta biraz tedirgin ediciydi. Hocanın dünyasıyla anlaşabilecek miyim acaba? 6 ay boyunca çalışarak ortaya çıkardığım karakter sete çıktığımda hocanın kafasındaki karakter ile örtüşebilecek mi? Benim korkularım böyleydi

"Beni kişisel olarak çok etkiledi"

Benzer etkileri yaratmak adına tasarlanmış bazı sahneler vardı. Hatta bir sahne çekilirken diğer sahne çekilmedi. Setin son gününden bir gün önce bir de şöyle bir sahne çekeceğiz diye not aldım ben sadece. Beni kişisel olarak çok etkiledi.

Öte yandan filmdeki performansıyla; Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü de Merve Dizdar'ın oldu.

Dizdar, yaptığı ödül konuşmasında filmde canlandırdığı 'Nuray' karakterine vurgu yaptı. Karakteri tanımak için çok çalışmasına gerek kalmadığını ifade eden Dizdar, "Yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor"  ifadelerini kullandı.

Dizdar, 76. Cannes Film Festivali ödül törenindeki konuşmasında şunları kaydetmişti:

“Filmde canlandırdığım Nuray karakteri, inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak, Nuray’ın ve Nurayların duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü, Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için; kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerim ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum.”

TIKLAYIN | Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oldu

TIKLAYIN | Merve Dizdar'ın ödül konuşması AKP'li Ayvalı'yı rahatsız etti: Ülkesini kölesi olduğu zihniyete peşkeş çekecek kadar kompleksli

TIKLAYIN | RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Merve Dizdar'ı hedef aldı: "Tebrik edilesi bir yanı yok"

TIKLAYIN | Merve Dizdar Cannes'da ödülü aldı, sosyal medya ayağa kalktı: "İyi haberlerin başlangıcı olsun"

TIKLAYIN | Cannes Ödüllü oyuncu Merve Dizdar, kırmızı halıda ödülüyle poz verdi

TIKLAYIN | Merve Dizdar'ın Cannes başarısı dünya basınında: "Var olma mücadelesi veren karakterine saygı duruşunda bulundu"