Gündem

Binlerce emekli Tandoğan Meydanı'nda bir araya geldi | Özgür Özel: Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez

Türkiye'nin dört bir yanından binlerce emekli, CHP'nin Tandoğan'da düzenlediği Büyük Emekli Mitingi'nde buluştu, emekli temsilcileri sorunlarını kürsüden aktardı

26 Mayıs 2024 13:50

T24 Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Tandoğan Meydanı'nda, Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin ve emekçilerin katıldığı Büyük Emekli Mitingi düzenledi. Emekli sendikalarının temsilcilerinin de kürsüye gelerek emeklilerin sorunlarını aktardığı mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez" dedi. 

CHP, Özgür Özel, mitingde yaptığı konuşmada, mitinge katılanlara ne kadar maaş aldıklarını sordu. "10 bin lira" cevabını alan Özel, "bunun dünyanın en büyük korosunun söylediği en acıklı şarkı" olduğunu belirtti.

Binlerce emekli Tandoğan Meydanı'nda

Farklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler, taleplerini dile getiren sloganlar attı. Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katıldı. 

TIKLAYIN - Büyük Emekli Miting'inden kareler


Özgür Özel: Emekliler yurtta kalma derdinde değil kendi kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde

CHP Genel Başkanı Özgür Özel mitingde konuştu. Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

"Açıklanan emekli maaşları, gelecek yoksulluğun habercisiydi. Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin sesi olacağız. Dünyanın en büyük korusunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Emeklinin sorununu çözmezseniz meydanlar, sokaklar bizimdir dedik. Bu sesi ya duyacaklar ya da durmayacağım, hakkınızı söke söke alacağım. 

Yaz aylarında 65 bin misafirhaneyi, yani toplam kapasitesi 65 bin olan öğrenci yurtlarını emekli misafirhanesi yapacaklarmış, yazlık yerlerde. Alay ediyorlar. Emekli 'açım' diyor, bu, 'yurda git tatil yap' diyor. Emekli sokağa çıkamıyor, o, 'Çeşme’deki yurda git, Antalya’daki yurda git, Mersin’deki yurda git' diyor. Burada tut ki tüm kapasite kullanıldı sadece 250 emekliden 1’i gidebilir ama hiç biri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kendi kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde. Verdiğiniz parayla ev kirası verirsen aç kalırsın, karnını doyurursan sokakta kalırsın. Yazıklar olsun bu düzene, değiştireceğiz bunu.

Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2.5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen var. Sesinizi duymazlarsa onlardan hesabı ilk sandıkta soracaksınız. Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar var. Staj ve çıraklık mağdurları. Çocuk stajyer olarak gitmiş, sigortası başlamış parası yatmış. Ama o günden başlatmayız deyip emekli edilmeyen mağdurlar. Astsubaylar emekli olamıyor. Emekli olunca maaş yarıya düşüyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor. Her kademede görev yapanların özlük haklarını savunuyoruz. CHP iktidarında iktidar olduğumuz ilk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp en düşük emekli maaşı önce asgari ücrete 2 yıl sonra bırakıldığı yere 1.5 asgari ücrete çıkarılacaktır. Söz veriyoruz"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli başta olmak üzere siyasi parti liderlerine seslenen Özel emekliler için önerilerini sıraladı:

  • En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
    Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım
    İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım
    Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım
    Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli
  • Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı
    Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı
    Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı
    Emekliler için emekli kart çıkarılmalı
    Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.
    Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir
    65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir
    Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.
    Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır. 
    Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı

TIKLAYIN - Emekliler Ankara'ya akın etti: Buzdolabımız, market poşetlerimiz boş ama öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor!