Gündem

Emekliler Ankara'ya akın etti: Buzdolabımız, market poşetlerimiz boş ama öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor!

26 Mayıs 2024 15:57

Binlerce emekli sorunlarını dile getirmek amacıyla yurdun dört bir yanından CHP'nin Ankara Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği "Büyük Emekli Mitingi"ne katıldı. Emekli vatandaşlar mitingin başlamasından saatler önce doldurdukları meydandan "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganları attı. Mitingde kürsüye gelerek tek tek söz alan emekli sendikalarının temsilcileri, "Buzdolabımız, market poşetlerimiz boş ama öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor. Kendimiz, çocuklarımız, torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi. 

Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katıldı.

TIKLAYIN - Binlerce emekli Tandoğan Meydanı'nda bir araya geldi | Özgür Özel: Emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez

Mitingin açılış konuşmasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer yaptı. Taşcıer, şöyle konuştu: 

"Emekli iktidarın değil bu iktidar emeklinin sırtında bir yük. Ve biz CHP olarak sonuna kadar yanınızdayız. Bugün genel başkanımız Özgür Özel'in çağrısıyla karanlığa karşı aydınlığı yoksulluğa karşı refahı, çaresizliğe karşı umudu yücelten büyük değişim için bir aradayız" 

DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz da özetle şunları söyledi:

“Ömrümüzü tarlalarda, dersliklerde, madenlerde harcadık. Emek emek, ilmek ilmek ördük memleketi. İnsan onuruna yaraşan bir emeklilik istiyoruz. Ancak bize reva gören, açlık sınırının altında yaşamdır. Emekliyken de dolaylı vergi ve zamlarla soyulmaya devam ediliyoruz. Demokrasi ve sınıf mücadelesinden emekli olmadık. Bir koca ülkeyi yiyip doymayanlara karşı alanlardayız. Buzdolabımız, market poşetlerimiz boş. Buna karşılık öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor. Emekliler direniyor. İktidar, hayatı hedef aldığında hayat, iktidara direnir. Sözde refah paketleriyle emeklilerle alay ediyorlar. 31 Mart’ta gösterdiğimiz sarı kart cebimizde. Müjdeyse size müjde ey iktidar, gidiyorsunuz. Erdal Eren annesine diyor ki ‘Omuz omuza, birbirinden güç alarak ve birbirine güç vererek, ana, bu mücadeleyi ne pahasına olursa olsun kazanacağız.”

Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül de şu ifadeleri kullandı: 

“Yoksulluk kader değildir. Bugün emeklilerin yaşadığı yoksulluğun tek bir sebebi vardır o da sandıktaki tercihlerimiz ve bugünkü siyasal iktidardır. Ülkeyi yönetemiyorsunuz, emeklileri açlığa ve sefalete mahkum ettiniz. Bir an önce istifa edin. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Emeklilere ne verirsek verelim dipsiz kuyu’ diyor. Biz de diyoruz ki kuyu dipsiz değil, kuyunun altından tünel kazıp, üç beş müteahhide bağlamışsınız. Emekli onun için aç, onun için perişan.

Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen’in konuşmasında da şu ifadelere yer verildi:

“Bu iktidar 84 yaşındaki vatandaşa iş arattırır durumdadır. Emekliler açız diyor, iktidar PTT kargo diyor. Emekliler bu maaşlarla geçinilmez diyor, iktidar KYK yurtları diyor. Bunlar haktan o kadar korkmuşlar ki gitmeleri gerekiyor. Demokrasi sadece seçimden seçime değildir, demokrasi bir yaşam biçimidir. Bu dört yılda onlara bu dersi biz de vereceğiz.”

Türkiye Emekliler ve EYT’liler Birliği adına konuşan Selman Hür, “Yolsuzluk ve talanı meşrulaştıran iktidar, ekonomik krizin mali yükünü ücretlerinden başka kaybedecek hiçbir şeyi olmayan emeklilere yıkmaktadır. Bu iktidara 31 Mart’ta sarı kart gösterdik, ileriki günlerde kırmızı kart göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Sahneye çıkan emekli Aynur Teke iktidara seslenerek, “CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e sesimizi duyurduğu için sonsuz şükürlerimi sunuyorum. 61 yaşındayım. Rahmetli babamdan kalan 4 bin TL ile çalışmaya çalışıyorum. Eşimden ayrıldım, derme çatma bir evde oğlum ile yaşamaya çalışıyorum. İkinci el eşyalardan aldım. Bu yaştan sonra evlattan, aileden, çevreden para bekliyorum. Bize reva gördükleri hayat bu mu? Sizin elektriğiniz suyunuz kesildi mi? Pazarda döküntüleri topladınız mı? Başım dik, karşınızda dimdik şekildeyim. Bizi yönetenlerin başladı dik mi? Vicdanları rahat mı?” dedi.