Gündem

AYM "Taksim işçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı" dedi, Bakanlık ve Valilik izin vermedi: Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde...

AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saymıştı

23 Nisan 2024 19:40

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs'ta Taksim'de yapılması planlanan kutlamalar için, "Yasaklama değil, kısıtlama. 7 yıldır uygulanıyor. Arkadaşlarımızla beraber Anayasa Mahkemesi kararını okudum. DİSK Başkanı Sayın Arzu Çerkezoğlu ve arkadaşları geldiler, onlarla okuduk. Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde" dedi. İstanbul Valisi Davut Gül de, "Taksim bu tür etkinliklerin tamamına kapalı. Biz başta DİSK, KESK ve benzeri kuruluşlar olmak üzere talep eden herkesle konuştuk. Taksim'de bu sene olmayacağını kendilerine izah ettik" demişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yılında 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasının Valilik kararıyla engellenmesini hak ihlali saymıştı. Kararında, Taksim'in işçi ve emekçilerin "ortak hafızası" ve "sembolik değeri" olduğuna vurgu yapan AYM, "Kendisini o kültürün bir parçası olarak gören her kişinin 1 Mayıs günlerinde Taksim Meydanı'nın ifade ettiği anlamı doğrudan tecrübe etmek ve edindiği tecrübeyi kuşaklar boyunca aktarmak için burada bulunma hakkı vardır" demişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Meclis Tören Salonu'nda verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TIKLAYIN - AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: "Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı"

TIKLAYIN - İlk görüşme gerçekleşti | Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel, TBMM Resepsiyonunda bir araya geldi: Haftaya görüşeceğiz

İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na ilişkin karar verdiği ve bu konuda Anayasa Mahkemesi kararlarının bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yerlikaya, Anayasa Mahkemesi kararının "iyi okunması" gerektiğini belirtti.

Yerlikaya, "Arkadaşlarımızla beraber Anayasa Mahkemesi kararını okudum. DİSK Başkanı Sayın Arzu Çerkezoğlu ve arkadaşları geldiler, onlarla okuduk. Dolayısıyla 2911 sayılı Kanun kapsamında İstanbul'da ve tüm şehirlerimizde müracaat edildiği zaman, bütün önceden beyan edilen meydanların hepsi mitinge açık. Taksim'le ilgili de tamamen yasaklama değil, 7 yıldan beri uygulanan kısmi kısıtlama var." dedi.

Konfederasyon başkanlarıyla görüşmeler yaptığını dile getiren Yerlikaya, 1 Mayıs'ın güzel bir şekilde kutlanmasını istediklerini vurguladı.

TIKLAYIN - Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini anlattı: Kendisi 'İçeride bir çay içelim' dedi, çayımızı içtik, haftaya da görüşeceğiz

TIKLAYIN - İstanbul Valisi Davut Gül'den 1 Mayıs açıklaması: Taksim bu tür etkinliklerin tamamına kapalı

"Hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde"

Bakan Yerlikaya, "Taksim'e çelenk koyma, saygı duruşunda bulunma, basın açıklaması yapmayla ilgili 100'er arkadaşıyla beraber randevu alacaklar, hepsine randevu verdik, halen de randevu açık. Mitingle ilgili ister İstanbul'da ister diğer vilayetlerde hangi miting meydanını istiyorlarsa emirlerinde." ifadesini kullandı.

Terörle mücadeleye ilişkin de açıklamalarda bulunan Yerlikaya, "7 gün 24 saat, kış, yaz... Her gün sabah paylaşımlarımı görüyorsunuz, hiç durduğumuzu gördünüz mü? Karın ortasında biz mağaralara ve inlerine gireceğiz diye uğraştık ve bunu yaptık. Başarmaya da devam edeceğiz. Hiç merak etmeyin." diye konuştu.

DEM Parti açıklaması

DEM Partili Diyarbakır Sur Belediyesi'nin makam odasında, bir kişinin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret içeren sözler sarf etmesiyle ilgili soru üzerine Yerlikaya, bu konuda henüz raporun kendisine gelmediğini bildirdi.

TIKLAYIN - Adalet Bakanı Tunç'tan DEM Parti açıklaması: Terör örgütlerine karşı mesafe koymazsanız durup dururken kapatma davası açılmaz

TIKLAYIN - Bakan Tekin, öğretmen atamaları için tarih verdi

TIKLAYIN - Erbakan'dan "Şu an Cumhur İttifakı'nda mısınız?" sorusuna cevap: Değiliz herhalde, Erdoğan'la da seçimden sonra görüşmedik

İstanbul Valisi Davut Gül de 1 Mayıs kutlamasının Taksim Meydanı’nda yapılmayacağını açıkladı. Gül, "Biliyorsunuz 1 Mayıs 2012 yılından itibaren Taksim'de kutlanmıyor. Dolayısıyla da Taksim bu anlamda sadece 1 Mayıs değil, bu tür etkinliklerin tamamına kapalı. Biz başta DİSK, KESK ve benzeri kuruluşlar olmak üzere, Memur-Sen, HAK-İŞ, talep eden herkesle konuştuk. Taksim'de bu sene olmayacağını kendilerine izah ettik. İstanbul'un herhangi bir yerinde uygun gördükleri bir yerde karar verirlerse de bunun coşku içerisinde, günün anlamına uygun şekilde, demokrasi şenliği şeklinde kutlanması için üzerimize düşeni yapacağımızı söyledik" dedi.

TIKLAYIN - KESK, 1 Mayıs için Taksim çağrısı yaptı

TIKLAYIN - KESK'in ardından DİSK de 1 Mayıs için Taksim çağrısı yaptı

TIKLAYIN - Sendika ve meslek örgütlerinden ortak açıklama: 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır

TIKLAYIN - AYM, Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılmasını hak ihlali saydı: "Taksim işçi ve emekçilerin ortak hafızası, kuşaklar boyunca aktarmalı"

TIKLAYIN - CHP'den 1 Mayıs'ta "Taksim" çağrısı: AYM'nin aldığı kararın uygulanmasını istiyoruz

TIKLAYIN - Bakan Işıkhan'dan Taksim Meydanı açıklaması: Bu alanda kitlesel kutlama inadı, 1 Mayıs'ın dayanışma ruhunu zedelemektedir