06 Nisan 2023

Kılıçdaroğlu ile Davutoğlu gece yarısı buluştu; beş parti, tek liste

İttifaktaki tüm partiler bir şekilde fedakârlık yapıyor süreçte

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün yani çarşamba gecesi Habertürk yayınında idi. Yayın sonrası konutuna gitmedi. Gece yarısına doğru ittifak ortaklarından Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile buluştu. Konu acil ve önemli idi. Milletvekili listeleri 9 Nisan Pazar günü Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edilecekti ve yapılan tüm similasyonlarda ayrı ayrı girildiği takdirde parlamentoda hedeflenen 300 üzeri hedefe ulaşılamayacaktı. Üstelik Muharrem İnce’nin adaylığı ile birlikte ikinci tura kalma ihtimali yükselen cumhurbaşkanlığı seçimleri de, parlamentoda Cumhur İttifakı’nın kazandığı vekillik sayısı daha fazla olursa riske girecekti.

Salı günü itibariyle altı partideki taslak listeler tamamlanmış idi. Ancak genel başkanlar arasında hem yüz yüze hem de telefonla istişareler sürdü. Saadet Partisi’nin "ittifak içinde ittifak" önerisi kendi logolarının altında seçime girilmesi talebi nedeniyle sonuçlanmadı.



Aslında "kendi logomuzla seçimlere gireceğiz" diyen ilk parti aylar önce DEVA Partisi olmuştu. Ancak yapılan son görüşmelerle DEVA Partisi’nin de tek listeye sıcak bakmaya başladığı anlaşılıyor. İttifakın beş partisi tek listede uzlaşmaya yakınken aynı ittifak logosu altında kendi logosuyla seçimlere girecek tek parti İYİ Parti olacak büyük ihtimalle.

Hâlâ partinin genel başkanı Meral Akşener ile görüşmelerin sürdüğünü de belirteyim. Anlaşma zor gözükse de İYİ Parti’nin ittifak ortaklarıyla kimi iller için farklı modeller üstünde çalıştığını da kaydedeyim.

Son gelinen noktada, Millet İttifakı çok muhtemel beş partinin CHP listelerinden İYİ Parti’nin ittifak çatısı altında tek başına seçime gireceği bir yapıyı görecek. Yani pusulanın üstünde Millet İttifakı yazacak, altta CHP ve İYİ Parti’nin logoları gözükecek. CHP listelerinden Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat Parti adayları da gösterilecek. İYİ Parti kimi illerde ittifaktaki diğer partilerin lehine düzenlemeler yapılacak.

İttifaktaki tüm partiler bir şekilde fedakârlık yapıyor süreçte. CHP’nin listeler belli olduktan sonra kendi içinde ‘aday gösterilme ya da sıra sıkıntısı tartışması’ yaşayabileceği de konuşuluyor. "Altı ok'a mührü vurmam" diyen kitle için de sadece CHP’nin değil milletin listesi denilebileceği söyleniyor.

Tüm tartışma ve kaygıların kendi içinde haklı gerekçeleri var. Ama memleket öyle zor bir süreçte ki, seçimler o kadar kritik bir noktada ki bir arada kalmak için yapılan fedakârlıklar, ileride ayrışmalardan çok daha iyi anılacak-anlaşılacak. Millet İttifakı’ndan Emek ve Özgürlük İttifakı’na…

Yazarın Diğer Yazıları

Ahmet Türk: Kobani Davası kararları, Türkiye'nin kardeşliğine, ortak demokratik değerlere darbe vuran bir karardır

"Generallerin serbest bırakılmasına karşı değiliz, aynı güne denk gelmesi düşündürücü"

Selahattin Demirtaş: Bana ceza verildi diye “Benden sonrası tufan” demem, yeter ki demokratik bir çözüm ve barış sağlansın, desteklemekte tereddüt etmeyiz

“Şu anda dışarıda siyaset yapan arkadaşlarımız gibi hepimizin temel hedefi silahsız, şiddetsiz çözümü sağlamaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor…”

"İtibardan tasarruf olmaz" ama memurun ulaşım, gencin iş, halkın hizmet hakkından olur

2021’den 2024’e baktığımda ilk sorum şu; üzerinden iki seçimin geçtiği bu sürede başta lüks araç alımları ya da seçim dönemlerine özel devlette açılan kadrolar dahil genelgenin hangi noktasına uyuldu?