14 Aralık 2024

İştah açan kitaplar

Gastronomi kitaplığımız yeni eserlerle zenginleşti. İşte son zamanlarda yayınlayan en lezzetli kitaplar…

– Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi

Marmaris’in halk dilinde “küçük denizkabuğu” anlamına gelen Kapurcuk, bu güzel ilçemizdeki bir Kültür ve Gastronomi Evi’nin de adı aynı zamanda. Ve bu kurum kocaman büyükşehir belediyelerinin, dev yayınevlerinin, ülke çapında faaliyet gösteren kültür kurumlarının, vakıfların vb. yapamadığını yapmış, sadece bir ilçenin mutfak kültürünü belgelemek için 20 kişilik bir kurul oluşturarak 700 sayfalık dev bir kitap hazırlatmış. Kapurcuk kitabı, Marmaris’in köylerine kadar uzanan bir mutfak envanteri. Coğrafya, ürünler, yöresel lezzetler tanıtılıyor, harika yemek fotoğrafları eşliğinde onlarca tarife yer veriliyor. Tıpkı “anlatılmaz, yaşanır” denildiği gibi, “anlatılmaz, günler boyu zevkle okunur, bakılır” denilecek bir kitap bu. Darısı tüm büyük ilçelerimizin başına…

ApikoÇiğdem Alagök

Adını “Sefere çıkacak geminin demir almaya hazır olması” anlamına gelen denizcilik deyiminden alan hacimli kitap, yıllarca Sardunya restoranlarının ve yemek fabrikalarının şefliğini üstlenen şef Çiğdem Alagök’ün eseri. Adından da anlaşılacağı gibi balık ve deniz ürünlerini konu alan kitap Alfa Yayınları’nın ürünü. Lüks ciltli ve kuşe kâğıda basılı 326 sayfalık kitap balıklara göre ayrılmış ve denizlerimizden bolca çıkan her balıkla ilgili ayrıntılı tariflere yer verilmiş. Hande Göksan’ın harika fotoğraflarıyla okuması daha keyifli hale gelen Apiko’da Çiğdem şef her balıkla ilgili anılarını anlatırken teknik ayrıntıları da ihmal etmemiş, sadece tuza bile beş sayfa ayırmış…

East of the Sun, West of the Moon, The Small Handbook of Great French Gastronomy, Turkish-Ottoman Desserts – Ahmet Aykut

Şarap Dostları Derneği eski Başkanı ve Chaine des Rotisseurs gastronomi birliği üyesi tecrübeli turizmci Ahmet Aykut, birbiri ardına üç çok ilginç kitap çıkardı… İlk iki kitap 30 yıllık turizm ve gastronomi deneyiminden süzülmüş, zengin yaşanmışlıklardan beslenmiş. Halen Paris’te yaşayan Aykut, “Fransız Gastronomisinin Küçük El Kitabı”nda (100 küsur sayfalık hacmiyle pek de küçük sayılmaz) bu ülke mutfağıyla ilgili zengin bir rehber sunuyor. Ünlü bistro ve braserilerden ekmek çeşitlerine, başlıca peynir ve şaraplardan istiridye cinslerine, mutlaka tadılması gereken yemeklerden dijestif içkilere bolca bilgi veriyor. Türkiye ile Japonya arasında turizm köprüsünü kuran, bu ülkede bir süre yaşayan ve İstanbul’da yıllarca Japon lokantası da işleten Aykut, Japon mutfak kültürünü anlattığı “Güneşin Doğusu, Ayın Batısı” kitabında ise rehber yerine anlatı biçimini yeğlemiş. Küçük öykücüklerle soba’dan sake’ye, suşi’den Kobe bifteğine Japonya’nın sevilen lezzetlerini anlatmış, anı ve anekdotlarla adeta “ilacı şekere bulamış.” Japonya’nın ünlü biralarına ve yükselen viskilerine yer vermeyi de ihmal etmemiş. Eşi Itır Aykut’la birlikte yazdıkları üçüncü kitap ise, yabancılara Türkiye’nin zengin tatlı kültürünü keşfettirmeyi hedefliyor. Turkish-Ottoman Desserts’in sıra dışı bir özelliği de geleneksel tatlılarımızın ayrıntılı tariflerinin yapay zekâya yüklenmesi, tatlı çizimlerinin yapay zekâ tarafından yapılması. Üçü de -şimdilik- İngilizce olan Andersen Walker yayını kitaplar amazon.com’dan istenebiliyor.

Anneden Kızına – Marguerite Pagy / Wanda Arcas

İzmir’in önde gelen iş adamları Lucien ve Bernard Arkas’ın 1875 doğumlu büyükanneleri ve 1910 doğumlu babaannelerinin geniş aile sofralarından yola çıkarak akademisyen Sırma Güven tarafından kaleme alınan kitap, İzmir’in levanten ailelerinin o dönemlerdeki yaşamlarına ışık tutuyor. Arkas Holding tarafından yayınlanan 320 sayfalık bu geniş boyutlu kitapta 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarındaki eski İzmir’den ve Arkas ailesinin günlük yaşamından anı fotoğrafları, anekdotlar, o yıllarda pişirilen yemeklerin tarifleri ve daha pek çok renkli ayrıntı yer alıyor. Gastronomiye olduğu kadar yakın tarihe de meraklı her İzmirlinin kitaplığında bulunması gereken bir eser bu. Zengin bir geçmişe sahip pek çok büyük aileye de benzer çalışmalar yapmaları için özendirici olacak bir yakın tarih belgeseli…

Lezzetli Fransa Tarihi – Stephane Henaut / Jeni Mitchell

Londra’nın dünyaca ünlü mağazası Harrods’ın peynir bölümünde çalışan Henaut ile eşi Amerikalı akademisyen Mitchell’in ortak çalışması, tam 430 sayfa boyunca Fransız lezzetlerini tarihî arka planlarıyla birlikte anlatıyor. “Dört hırsız sirkesi”, “Erik savaşları”, “Kestane ayaklanması” ve “Tanrıların Likörü”, renkli bölüm başlıklarından sadece birkaçı. Kitap boyunca Fransa’nın ünlü peynirlerinden şaraplarına, soslarından av etlerine, ekmeklerinden hazmettirici içkilerine onlarca lezzet geçit resmi yapıyor, en renkli öyküleriyle keyifle okunuyor. Öykülerin arasına serpiştirilmiş harita, fotoğraf ve gravürler de cabası.

Mehmet Yalçın kimdir?

Türkiye'nin ilk "içki yazarı" Mehmet Yalçın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1984'ten itibaren haber ajansı ve dergilerde muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine uzanan görevlerde bulundu.

1997'de modern yaşam tarzı dergisi Gurme'yi, 2001'de de Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto'yu çıkardı. Sabah ve Milliyet gazetesinin Pazar eklerinde 17 yıl gastronomi alanında köşe yazarlığı yaptı.

"A'dan Z'ye Viski", "A'dan Z'ye Şarap" ve "A'dan Z'ye Bira" kitaplarını yazdı.

Dünyanın dört yanında sayısız şarap ve sert içki tadım ve eğitimine katılan Yalçın, danışmanlık ve eğitmenliklerini sürdürüyor, her hafta Türkiye'nin en çok okunan bağımsız internet gazetesi T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Elazığ’ın şarabı Tekirdağ’a göçüyor

Güneydoğu’nun en büyük şarap tesisi olan Kayra Elazığ Şarap Fabrikası kapanıyor. 80 yıllık Buzbağ şarabı da yuvasından ayrılıp bin 442 kilometre öteye taşınıyor… 

Kadın şefler atakta

Dünyanın saygın şef ödüllerinden The Best Chef’de bir kadın aşçımızın ödüle lâyık görülmesi, dikkatleri kadın şeflerimizin artan başarılarına çekti

Yasal viski 200 yaşında

İskoçya'daki ilk lisanslı viskinin 200. yıl kutlamaları için bu doğa harikası ülkedeydim…

"
"