04 Şubat 2024

Geleceğin mesleklerinin temel taşları (12): Kripto paralar

Kripto para Bitcoin'den ibaret değildir; altcoin, token, NFT gibi kripto para çeşitlerini ve kullanım alanlarını öğrenmekle işe başlayın

Daha önceki yazılarımda detaylı olarak anlattığım için kripto para çeşitlerinin tanımları ve tarihçesi gibi bilgileri tekrarlamayacağım. İlgilenenler için linkler yazının sonunda bulunmaktadır. [1]

Blockchain üzerinde yaratılan bu kripto paralar aslında birer akıllı (SMART) kontrattırlar. İtibari paralar da ülkelerin Hazine Güvencesi belgelerine göre basıldığından, onlarda birer reel kontratlardır. İkisi arasındaki en önemli fark, itibari para devletlerin güvencesinde olup, yasa ve yönetmeliklerle güvence altına alınmıştır. Kripto paralarda ise bir güvence olmadığı gibi yasal düzenlemeleri de yoktur. Ancak kullanım alanları ve kullanıcı sayısı arttıkça yasal düzenlemelerle güvence altına alınacağına inanıyorum. Bu konuda İngiltere'nin girişimleri olduğunu daha önceki yazılarımda anlatmıştım.[2]

Kullanım alanları

Bir bankada yapılan tüm finansal işlemleri Blockchain uygulaması üzerinden, kripto para birimi ile de yapmak mümkündür. Firmaların pek çoğu kendi aralarında yaptıkları (B2B) ticari alışverişleri kripto paralar ile ödemeye başladılar bile. Bu ödeme sistemi ile hem banka masrafları ve komisyonlarından hem de vakitten tasarruf etmektedirler.

Yakın bir gelecekte, itibari paranın kullanıldığı her yerde kripto para da kullanılabilecek. Dünyanın pek çok ülkesinde Dijital Varlık Bankaları kuruldu bile. Bu bankalar sadece alışverişlere aracılık etmiyor aynı zamanda kişi ve kurumların her türlü dijital varlıklarını depolayıp, dünyanın her yerinden ulaşılmasını sağlıyorlar.

Bu bankalardan World Bit Bank, Visa, Mastercard gibi kredi kartlarını da sisteme dahil ederek, kripto paraların günlük alışverişlerde de kullanılabilmesinin önünü açmaktadır.

Günümüzde dolaşımda olan Bitcoin miktarı yaklaşık 18 milyon 600 bin adettir. Bir Bitcoin'in yaklaşık değerinin 43 bin USD olduğu düşünülürse dolaşımdaki Bitcoin miktarı 810 milyar dolar civarıdır. Diğer Kripto paraları da eklersek dolaşımdaki para miktarı 1 trilyon dolara yaklaşır.

Gençlere tavsiyelerim:

Kripto para Bitcoin'den ibaret değildir; altcoin, token, NFT gibi kripto para çeşitlerini ve kullanım alanlarını öğrenmekle işe başlayın.

İkinci aşamada kripto para satın alma yollarını araştırın. Satın alma ve satma işlemlerinin de değişik yolları var. En yaygını, aracı platformlardır. Bu platformların güvenilirliğini araştırmadan satın almayın. Öncelikle hack'lenmeye karışı sigorta yapıp yapmadığını öğrenin. Thodex'in sahibinin paraları alıp, şirketi kapattığı olayı hiç unutmayın.[3]

İkinci aşamada cüzdan çeşitlerini öğrenin. Ben fiziksel elektronik cüzdanları öneririm. Bunlara hacker'ların girmesi imkansız.

Bu aşamadan sonra satın alma işlemi yapabilirsiniz. Bu konuda da tavsiyem, kripto para satın alımını yatırım amaçlı yapmayın. Sadece alışverişte kullanacağınız kadar alın. Yatırım amaçlı alacaksanız günün büyük bir kısmını ekran başında geçirmeniz gerekir. Zira kripto para piyasaları çok kırılgan ve çok ani büyük düşüş ve çıkışlar yaşanabiliyor. Ayrıca bu işten para kazananlar artık "bot" adı verilen yapay zekâ robotlarını kullanıyorlar.

Kripto para piyasasında bu kadar tecrübe edinmenizin gelecekte işinize ve kariyerinize çok faydası olur. Zira gelecekte finansal işlemlerin büyük bir kısmı kripto paralarla yapılacak.


[1] https://t24.com.tr/yazarlar/hayri-cem-haftalik/endustri-4-0-in-bilesenleri-kripto-paralar,27433

[2] https://t24.com.tr/yazarlar/hayri-cem-haftalik/ingiltere-nasil-bir-dijital-varlik-merkezi-planliyor,35545

[3] https://t24.com.tr/yazarlar/hayri-cem-haftalik/kripto-paralar-ve-kullanim-zorluklari,30298

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Metaverse platformlarının doğuracağı yeni meslekler

Metaverse'in iş dünyasında daha fazla etkisi olacağı ve bu yeni dijital dünyada çeşitli mesleklerin doğacağı öngörülmektedir

Blockchain ve kripto para teknolojilerinin doğuracağı yeni meslekler

Blockchain teknolojisi, finans sektöründen tedarik zinciri yönetimine, dijital kimlik doğrulamadan oylama sistemlerine kadar geniş bir yelpazede sektörleri dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu dönüşüm, teknolojiyi anlayan ve uygulayabilen, aynı zamanda sektörel zorlukları ve fırsatları değerlendirebilen yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. İşte Blockchain teknolojileriyle ilişkili bazı yeni meslekler

Mühendislik alanındaki yeni meslekler

Geleneksel mühendislik alanlarına, dijital teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak yeni alt dallar eklenmektedir