17 Aralık 2023

Geleceğin mesleklerinin temel taşları (6): Nesnelerin interneti (ıot)

Nesnelerin interneti, herhangi bir nesnenin, yani bir cihazın, üzerine takılan çipler ve sensörler sayesinde göreceli olarak akıllı hale getirilip kullanılması ile makineden, objeden ya da insandan elde edilen verilerin, bir iletişim ağı aracılığı ile başka sistemlere aktarılmasıdır

Önceki yazılarımda, büyük veri, bulut bilişim ve hızlı internetin önemini ve geleceğin mesleklerinin bu araçları nasıl kullanacağını anlatmıştım.

Bugün ise geleceğin mesleklerinin yoğun olarak kullanacağı nesnelerin interneti teknolojisini anlatacağım.

Günümüzde veri iletişimi kullanımı, internet ve mobil iletişim ağlarının hızı ve kapasitesinin artması sonucu yaygınlaştı. Aynı dönemde iletişim çipleri ile birlikte sensör teknolojilerinin de gelişmesi ve günlük hayatta etrafımızda, nerede ise gördüğümüz her aygıt üzerinde bulunmaya başlaması ile birlikte nesnelerin interneti kavramı doğmuştur.

Nesnelerin interneti, herhangi bir nesnenin, yani bir cihazın, üzerine takılan çipler ve sensörler sayesinde göreceli olarak akıllı hale getirilip kullanılması ile makineden, objeden ya da insandan elde edilen verilerin, bir iletişim ağı aracılığı ile başka sistemlere aktarılmasıdır. Endüstri 4. 0 içinde yer almasındaki sebebiyse, özellikle akıllı okuyucuların pek çok cihaza ve makineye gömülerek, kablosuz iletişim ağı üzerinden ve ek bir insan müdahalesine gerek kalmadan, üretilen verinin ilgili sisteme direk olarak aktarılabilir olmasıdır.

Bu tanıma baktığımızda, iletişimin iki nesne ya da makine arasında olması anlatılmaktadır. Ancak makineler arasındaki tüm iletişimi nesnelerin interneti kavramı ile açıklayamayız. Makineler arası iletişim, sadece makinelerin birbirleri ile genelde kapalı bir sistemde bağlanmasına odaklanırken, nesnelerin interneti ise insanlarla makineleri, daha ortak ve açık bir hizmetle buluşturmaya yarıyor.

Nesnelerin interneti kullanım amaçlarına göre iki farklı başlıkta tanımlanabilir:

  • Tüketici için nesnelerin interneti
  • Endüstriyel nesnelerin interneti

Her iki kullanım amacının ortak noktası, nesnelerin ya da makinaların ilettiği verilerden elde edilen faydadır. Bu fayda, bir hizmetin iyileştirilmesi ya da üretim artışı ve maliyet azalışı olarak tanımlanabilir.

Tüketici için nesnelerin interneti

Genel olarak hizmetlerin iyileştirilmesi için kullanılır. Bunun en güzel örnekleri, akıllı telefon, tablet, taşınabilir bilgisayar, kontrol paneli gibi cihazlardır. Bu cihazlar vasıtasıyla sağlanan iletişim ve veri transferi sayesinde insanların yaşam standartları iyileşmektedir.

Tüketici için nesnelerin interneti, günlük hayatta giyilebilir eşyalarda dahi kullanılmaktadır. Akıllı gözlükler, baretler, tulumlar gibi eşyalara yerleştirilen sensörler vasıtasıyla elde edilen veriler yine insanların yaşam standartlarını iyileştirme amacıyla kullanılmaktadır.

Sadece akıllı telefonlarımızı kullanırken bile, geri planda çalışan uygulamalar vasıtasıyla, pek çok veriyi fark etmeden üretmekteyiz. Konum, titreşim, hareket, hız, sıcaklık, basınç, nem vs. gibi bilgilerden yola çıkarak, trafik yoğunluğundan tutun da navigasyon önerilerine, hava durumu bilgilerinden yemek çeşidi tavsiyelerine kadar pek çok şey bu yolla üretilmektedir.

Tüketici için nesnelerin interneti fonksiyonunun kullanıldığı bir başka uygulama ise akıllı evler projeleridir. Bu evlerde kullanılan nesne ve aletlerin büyük bir kısmında sensörler ve çipler vardır.

Buradan yola çıkarak, akıllı şehirler konsepti doğmuştur. Bu konseptten yola çıkarak şehirlerin; trafik sistemleri, otopark sistemleri, cadde ışıklandırmaları, ulaşım sistemleri, enerji sistemleri, kamu güvenlik sistemleri, bina yönetim sistemleri akıllı hale getirilmesi planlanmaktadır.

Bu akıllı sistemleri hayata geçirecek üç ana unsur ise büyük veri, bu verinin iletişimini sağlayan Nesnelerin İnterneti ve bu verileri analiz edip, programlayan ve uygulamaya sokan yapay zekâdır.

Bu konuda daha detaylı bilgileri, bundan önce T24'te yayımlanan yazılarımda bulabilirsiniz.

Endüstriyel nesnelerin interneti (Internet of industrial things – IIoT)

Endüstriyel nesnelerin interneti olarak tanımlanan sistem, isminden de anlaşılacağı üzere üretime ait bir kavramdır. Temel amacı, makinelerin üretim sürecinde biriktirdiği verileri diğer makinelerle paylaşarak üretimi planlamak, hızlandırmak, maliyeti düşürmek ve işletme sahiplerinin kârlarını maksimize etmektir. Bu süreçleri yürütürken de insan faktörünü dışlayarak hata oranını minimize etmektir.

Büyük veri ile ilgili bölümde, Rolls-Royce'un jet motorlarından ürettiği verileri anlatmıştım. Bu veriler sayesinde firma üretim, planlama ve bakım işlerinden çok önemli optimizasyonlar yaparak hem ürün ve hizmetlerini mükemmelleştirdi hem de çok ciddi finansal tasarruflar sağladı.

Otomobillerin parçalarına konulan çipler ve sensörlerin ürettiği veriler sayesinde üretici firmalar her bir parçanın yıpranma süresini (ömrünü) hesaplayarak hem bu parçaların üretimini iyileştirmekte hem de bakım sürelerini hesaplayarak sürücülerin bakıma gelmeleri gereken tarihleri saptamaktalar.

Başta otonom arabalar olmak üzere her türlü insansız araç, bilgi iletişimini nesnelerin interneti üzerinden yapmaktadır.

Tarımda da büyük veri ve yapay zekâ yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu sistemlerin çalışabilmesin ana aracı da nesnelerin internetidir.

Dijital dönüşüme uğrayan mesleklerinin neredeyse tamamı veri iletişimlerini nesnelerin interneti üzerinden yapacaklardır.

* * *

Gelelim gençlerimize tavsiyelerime:

Gençlerimizin, ilgi duydukları iş alanlarında, üretilen verilerin nasıl iletileceğini, nasıl depolanacağını ve nasıl kullanılabileceğini öğrenmeleri çok büyük önem arz etmektedir.

Elbette, gençlerimizin tamamının, nesnelerin internetini geliştirme, uygulamaya sokma ve bakım yapma gibi faaliyetleri öğrenmelerini tavsiye etmiyorum. Bu süreçler zaten ayrı birer uzmanlık alanlarıdır.

Burada önemli olan, gençlerimizin, nesnelerin internetinin hangi işler ve hangi ihtiyaçlar, kısaca hangi iş süreçleri için kullanabileceğini öğrenmeleridir.

Bir sonraki yazımda yapay zekânın iş yaşamına nasıl etki etki edeceğini anlatacağım.

 

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası  Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Metaverse platformlarının doğuracağı yeni meslekler

Metaverse'in iş dünyasında daha fazla etkisi olacağı ve bu yeni dijital dünyada çeşitli mesleklerin doğacağı öngörülmektedir

Blockchain ve kripto para teknolojilerinin doğuracağı yeni meslekler

Blockchain teknolojisi, finans sektöründen tedarik zinciri yönetimine, dijital kimlik doğrulamadan oylama sistemlerine kadar geniş bir yelpazede sektörleri dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu dönüşüm, teknolojiyi anlayan ve uygulayabilen, aynı zamanda sektörel zorlukları ve fırsatları değerlendirebilen yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. İşte Blockchain teknolojileriyle ilişkili bazı yeni meslekler

Mühendislik alanındaki yeni meslekler

Geleneksel mühendislik alanlarına, dijital teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak yeni alt dallar eklenmektedir