28 Ocak 2024

Geleceğin mesleklerinin temel taşları (11): Blockchain

Dönem, Akıllı Sözleşmeler dönemi; günlük hayatta yaptığımız her türlü sözleşmeyi Blockchain sistemi üzerindeki uygulamalar ile de yapabiliriz. Bu sözleşmeler sayesinde taraflar, güven içinde alışverişlerini yapabilirler

Geleceğin dünyasında, bugün internet üzerinden yaptığımız işlerin pek çoğu Blockchain üzerinden yapılıyor olacak. Hatta internet üzerinden yapmadığımız işlerin de büyük kısmı Blockchain üzerinden yapılıyor olacak.

Blockchain'i anlatmadan önce Web 3.0'ı anlamamız gerekiyor. Zira Blockchain bu yeni Web uygulaması üzerinde çalışıyor.

Web 1.0 70'li yıllarda kullanılmaya başlandı. İnteraktif değildi. Sadece var olan web sayfalarını okuyabiliyor ama yorum yapma, soru sorma gibi fonksiyonları olmayan, pasif bir sistemdi.

Web 2.0'da ise hem kullanıcı aktif hem de sitelerin kullanımı interaktiftir. Facebook, Twitter, Flickr, Ebay, Amazon, Youtube, vb. gibi siteler Web 2.0'ın en iyi örnekleridir. Bu uygulamada pek çok hizmet ücretlidir.

Günümüzde ağırlıklı olarak kripto paralar ile yapılan finansal işlemlerin güvenilir bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla kullanılan Blockchain ve benzeri teknolojilere Web 3.0 adı verilmektedir. Blockchain'in en önemli özelliklerinden biri kullanımının ücretsiz olmasıdır.

Şimdi Blockchain'in tarifine geçebiliriz.

Blockchain binlerce bilgisayar, mobil telefon, tablet ve üzerinde internet iletişimi bulunan birçok değişik cihazların birbirine bağlanması ile oluşan ağdır. Bu ağ üzerinde yapılan işlemlerin kaydedildiği ya da onaylandığı tek bir merkez yoktur. Yapılan her işlem binlerce makineye kaydedilir. Yine işlemlerin onayı da binlerce makineden gelir. Bu duruma "Dağıtık Ağ" denilir.

Blockchain konusunu daha önce T24'te detaylı olarak yazdığımdan, burada tekrar etmek istemiyorum.

Blockchain kullanım alanları

Bu teknolojinin en yaygın kullanıldığı alan finansal piyasalardır. Blockchain sistemi kullanılarak her türlü ödeme işlemi kripto paralar vasıtasıyla yapılabilmektedir. Sistem üzerinde ödemeler doğrudan kişiden kişiye (peer to peer) yapıldığından, aracıları ve bu aracıların yarattığı (faiz, komisyon, transfer ücreti vbg.) finansal maliyetleri ortadan kaldırsa da madenciler, işlemlerden komisyon almaya devam etmektedirler.

İnternet platformları üzerinden satış yapan pek çok firma artık kripto paralar ile ödeme kabul etmeye başladılar.

Dönem, Akıllı Sözleşmeler dönemi; günlük hayatta yaptığımız her türlü sözleşmeyi Blockchain sistemi üzerindeki uygulamalar ile de yapabiliriz. Bu sözleşmeler sayesinde taraflar, güven içinde alışverişlerini yapabilirler.

Dış ticaret firmaları bu uygulamayı kullanmaya başlayınca, akıllı sözleşmeler sayesinde, iş süreçlerini kısaltacak, ödemeleri de bu sistem üzerinden yapacaklarından, banka komisyonları ödemeyecek ve ödeme hızla gerçekleşecektir.

Tedarik zinciri yönetiminde de Blockchain aktif olarak kullanılacaktır. Ürünlerin kaynağından tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte, ürünlerin takibi ve doğrulanması için kullanılır. Bu sayede sahteciliğin önüne geçilir ve şeffaflık sağlanır.

Noterde yapılan araba alımı, ev alımı gibi işlerin Blockchain üzerinden yapılması hem maliyet hem de vakit tasarrufu sağlar.

Diploma, portfolyo, CV gibi paylaşmak istediğiniz belgelerinizi Blockchain'e yüklediğinizde hem güven sağlar hem de hız kazanırsınız. Çünkü bu sisteme koyduğunuz belgeler değiştirilemez, tahrif edilemezler. Ayrıca kişisel verilen kullanımı ve güvenliği de kontrol altına alınmış olur.

Şirketlerin iş süreçleri bu sistemler üzerinden çok daha güvenli bir şekilde takip edilebilir. Şirketlerin her türlü evrakı bu sistem üzerinde arşivlenebilir.

Sağlık sektöründe veri yönetimi Blockchain üzerinde yapıldığında hastaların tıbbi kayıtlarının güvenli bir şekilde saklanması ve paylaşılması daha hızlı ve güvenli olur.

Sanat, edebiyat, müzik gibi alanlarda fikri mülkiyet ve telif hakları bu sistem üzerinde güvence altına alınabilir.

Bağış toplama konusunda en büyük sıkıntı bağış yapacak kişi ve kurumların güvenini kazanmaktır. Bağışçılar yaptıkları yardımın yerine ulaşıp ulaşmadığını merak ederler.

Blockchain teknolojisinde süreçlerin tüm aşamaları kaydedilip, herkesin denetimine açıldığından, yapılan bağışların nereye gittiğini gün be gün izlemek mümkündür.

Oylama sistemi olarak da kullanılacaktır. Çünkü kullanılan oylar değiştirilemez ve sayım çok merkezden yapıldığı için daha güvenilirdir.

Gençlerimize tavsiyelerim şunlardır:

Geleceğin para birimi kripto paralar olacak ve her türlü para alışverişi bu sistemle yürütülecektir.

İş süreçlerinin büyük kısmı bu yeni teknoloji üzerinden yürütülecektir.

Şimdiden kripto para ile alışveriş yapmayı, kullanmayı öğrenin. Bu satırlardan sakın kripto para borsa oynamanızı tavsiye ettiğim yorumlanmasın. Kripto para borsası çok kırılgandır ve 24 saat takip gerektirir. Ama şimdiden bazı alışverişlerinizi kripto paralarla ödeyerek sistemin nasıl işlediğini öğrenin.

Paylaşacağınız diploma, CV, portfolyo gibi değerli belgelerinizi en uygun Blockchain'i araştırarak, orada arşivlemeye çalışın.

 

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Metaverse platformlarının doğuracağı yeni meslekler

Metaverse'in iş dünyasında daha fazla etkisi olacağı ve bu yeni dijital dünyada çeşitli mesleklerin doğacağı öngörülmektedir

Blockchain ve kripto para teknolojilerinin doğuracağı yeni meslekler

Blockchain teknolojisi, finans sektöründen tedarik zinciri yönetimine, dijital kimlik doğrulamadan oylama sistemlerine kadar geniş bir yelpazede sektörleri dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu dönüşüm, teknolojiyi anlayan ve uygulayabilen, aynı zamanda sektörel zorlukları ve fırsatları değerlendirebilen yeni mesleklerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. İşte Blockchain teknolojileriyle ilişkili bazı yeni meslekler

Mühendislik alanındaki yeni meslekler

Geleneksel mühendislik alanlarına, dijital teknolojilerdeki gelişmelere paralel olarak yeni alt dallar eklenmektedir