Gün Olur

"3'lü zirve sonrası İdlib ve mülteci krizi ötelendi; Kandil, İmralı ve Ankara arasında bir trafik var"

18 Eylül 2019 12:30

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5. kez Suriye gündemiyle bir araya geldi. Üçlü zirveyi, Astana sürecini Doç. Dr. Hakan Güneş, Hakan Aksay'a yorumladı.

Astana sürecinin başından itibaren Suriye hükümetiyle IŞİD ve El-Nusra dışındaki muhalifler arasında siyasi bir çözümü amaçladığını ifade eden Güneş, "Ankara'daki 3'lü zirve sonrası İdlib ve mülteci krizi ötelendi" dedi. 

Rusya ve İran'ın Suriye'de çözüm konusunda acelesinin olmadığını ifade eden akademisyen Hakan Güneş, Ankara'daki görüşmede Türkiye, Rusya ve İran'ın yakınlaşma mesajı verdiğini söyledi. 

Hakan Aksay'ın "Astana ruhu Fırat'ın doğusuna geçebilecek mi" sorusuna, yanıt veren Güneş şöyle konuştu:

"Geçmeye başlamış görünüyor. Türkiye, Amerika'yla olan ortak devriye ve güvenlik kuşağı operasyonunu her an tek başına yapacağı bir operasyona dönüştürme sinyalini veriyor. Amerika'yla yaptığı iş, hükümetin arzu ettiği bir şey değil.

Bir yandan da şu belli; Kandil, Ankara ve İmralı hattında bir trafik olduğu aşikâr. PYD'ye yakın kaynaklar, bu güvenlik koridorunu 'ABD ve Türkiye devriye yapmaya başladı, devriyeye  Münbiç Askeri Konseyi'nden güçler katıldı' diyerek anlatıyor. Bu, aralarında bir trafik dönüyor anlamına gelir. Ancak kim kimi aldatıyor, pazarlığın sonu nereye varacak bilinmiyor, sürprizlere açık bir alan var. Hem Amerika'yla hem Rusya ve İran'la bu oyun çok uzun sürmez."