Gündem

Bakan Yerlikaya, Karadeniz Ereğli'deki yük gemisinin battığını bildirdi: 12 Türk mürettebattan haber yok

Bakan Yerlikaya: Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir

19 Kasım 2023 15:42

Güncelleme: 20 Kasım 2023 08:56

Zonguldak'ta fırtına nedeniyle sığındığı limandan çıktıktan sonra irtibat kesilen gemiyle iletişim kesilmişti. Sabaha karşı açıklama yapan İçişleri Bakanı Yerlikaya, mendireğe çarpan yük gemisinin battığını ve 12 Türk mürettebat ile irtibat kurulamadığını bildirdi. Yerlikaya, "Bu kadar olumsuz hava koşulu ortamından maalesef 'Kafkametler' adlı gemimizde bulunan 12 vatandaşımız, 12 Türk mürettebatının da arama kurtarma faaliyetini yapamadık, üzülerek bunu belirtmek istiyoruz. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır" dedi. 

Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı yük gemisi, Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına nedeniyle Karadeniz Ereğli Limanı'na sığındı. Burada barınamayınca tekrar hareket eden gemiyle irtibat, iç limandan çıktıktan kısa süre sonra kesildi.

Liman yetkililerinin, "Kafkametler" isimli 12 Türk personeli bulunan gemiyle iletişimi, 19 Kasım'da öğleden sonra koptu.

Kamerun bandıralı bir gemi karaya oturdu, ikiye bölündü 

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nin açıklamasına göre; Kamerun bandıralı bir yük gemisi ise karaya oturdu. Gemideki 13 personelin tamamı kurtarıldı. Karaya oturan gemi, ikiye bölündü. 

"Kafkametler" adlı gemi kayboldu 

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden "Kafkametler" isimli 12 Türk personeli bulunan kayıp gemiyle ilgili ise şu açıklama yapıldı: 

"Bugün saat 10.29'da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM'ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ'de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür. Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır."

Zonguldak Valiliği: Olumsuz hava-deniz koşullarının müdahale imkanı vermesi ile çalışmalar başlayacak 

Zonguldak Valiliği'nden konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, ticari gemi kaptanının Karadeniz Ereğli Askeri Mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği ve bu saatten itibaren gemi ve personeli ile herhangi bir irtibat kurulamadığı aktarıldı.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle havadan ve denizden yaklaşma imkanı bulunmadığından bölgede bulunan AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı unsurlarca başlatılan izleme çalışmalarının devam ettiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Çalışmalara katılmak üzere deniz arama kurtarma, dalgıç ve AFAD kurtarma ekipleri hazır olarak bölgede bekletilmektedir. Olumsuz hava-deniz koşullarının müdahale imkanı vermesi ile havadan ve denizden arama-kurtarma çalışmalarına başlanacaktır."

 

Bakan Yerlikaya'dan sabaha karşı açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise sabaha karşı yaptığı açıklamada, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde mendireğe çarpan yük gemisinin battığını ve 12 Türk mürettebat ile irtibat kurulamadığını bildirerek, "Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir" dedi.

Bakan Yerlikaya, Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır" diye konuştu.

TIKLAYIN - Yoğun kar ve tipiden bazı kara yolları ulaşıma kapatıldı: İşte kapatılan ve çalışma yapılan yollar

TIKLAYIN - Bazı illerde eğitime bir gün ara verildi; kamuda çalışan hamile ve engelli personel idari izinli sayılacak 

İki ayrı gemideki toplam 25 mürettebat kurtarıldı

Yine öğlen saatlerinde Ereğli Limanı'nda bağlı bulunan Kamerun bayraklı "Pallada" isimli kargo gemisinin, halatının kopması nedeniyle karaya oturduğunu söyleyen Yerlikaya, gemide bulunan 13 mürettebatın kurtarıldığını hatırlattı.

Bakan Yerlikaya, Kamerun bayraklı bir başka geminin de halatının kopması sonucu sürüklendiğini ve liman römorkörü tarafından 12 mürettebatıyla yedeğe alınarak kurtarıldığını dile getirdi.

Meteorolojiden alınan tahminlerin, havanın yarın sabah itibarıyla daha iyi olacağı yönünde olduğunu aktaran Yerlikaya, dün sabah erken saatlerde rüzgarın zaman zaman 74 nat, dalga boyunun 9 metreye ulaştığı ve görüşün 25 metreye düştüğü bilgisinin paylaşıldığını söyledi.

Yerlikaya: Üzülerek belirtiyorum, "Kafkametler" için arama kurtarma faaliyeti yapamadık

"Bu kadar olumsuz hava koşulu ortamından maalesef 'Kafkametler' adlı gemimizde bulunan 12 vatandaşımız, 12 Türk mürettebatının da arama kurtarma faaliyetini yapamadık, üzülerek bunu belirtmek istiyoruz" diyen Yerlikaya, sabah saatlerinde havanın arama kurtarma çalışması yapmaya fırsat vermesini beklediklerini ifade etti.

Bakan Yerlikaya, tüm ekipler olarak olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle çalışmalara başlayacaklarını ve gelişmeleri sürekli olarak kamuoyuyla paylaşacaklarını vurguladı.