Gündem

Türkiye tarihinde bir ilk; YSK, İstanbul seçimini iptal etti!

İstanbul'da yeniden seçimler 23 Haziran'da yapılacak

06 Mayıs 2019 14:42

Güncelleme: 07 Mayıs 2019 13:57

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhuriyet tarihinde bir ilk olan karara imza atarak, ana muhalefet partisi CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etti. YSK'nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenilirken "kanuna aykırı görevlendirme" yaptığı öne sürülen ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı verdi. YSK, İstanbul'un Maltepe ve Büyükçekmece seçimine yönelik itirazları ise reddetti. 

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerden 36 gün sonra AKP ve MHP'nin itirazları üzerine alınan karar uyarınca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran 2019 pazar günü tekrar edilecek. 4 muhalif oya karşı 7 oyla alınan YSK'nın baz sandık görevlilerinin kamu görevlisi olmadığı temel gerekçesine dayandırdığı karar uyarınca, aynı sandık görevlilerinin görev yaptığı İstanbul ilçelerindeki seçimler geçerli sayılırken, büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri yinelenecek. 

Daha önce YSK'nın Kırıkkale Keskin'de verdiği karar doğrultusunda Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası iptal edildi. Bu süreçte bir kamu görevlisinin makama oturması bekleniyor.

TIKLAYIN - Ekrem İmamoğlu: Bu ülkede karar vericiler gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde olabilirler; asla vazgeçmeyeceğiz, umudunuzu kaybetmeyin

YSK'dan resmi açıklama 3,5 saat sonra geldi

YSK'dan İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin resmi açıklama, AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel'in açıklamasından yaklaşık 3,5 saat sonra geldi. YSK kısa kararında, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019'da yapılmasına karar verilmiştir" denildi. YSK, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı verdi.

AKP YSK Temsilcisi Özel: YSK'da kabul oyu veren de ret oyu veren de hukuki olarak da vicdanlarıyla karar verdiler

AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal etmesinin ardından kameralar karşısına geçti. Özel'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Olağanüstü hakkımızı kullanarak itirazlarımızı bildirmiştik. Sandık kurulu başkanlarının kamu görevlilerinden oluşmadığını tespit etmiştik. Bu yüzden seçimlerin yenilenmesi kararı çıktı. Kararın gerekçesinde sandık sonuç tutanağının dayanağı olan sayım döküm cetvellerinde usulsüzlük olduğuna dair bir itirazımız vardı. 

YSK, 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101 sayım döküm cetveli imzasız olduğunu belirledi. Sandık görevlilerinin kamu görevlisi olmamasını gerekçe göstererek İstanbul seçimlerini iptal etti. Bununla ilgili düzenlemeyi 2018’de yaptık.Talebimizin bu noktada haklılığı Yüksek Seçim Kurulunun bu kararıyla teyit edilmiş oldu.

Herkes hür iradesiyle karar katıldı. Karar yeter sayısıyla 7’ye 4 oyla karar çıktı. Mazbata iptal kararı da çıktı. Seçimin tarihi de 23 Haziran. Süreyi uzatmamak anlamında kısaltılabildiği kadar tarih biraz öne çekildi.

Milletimizin vereceği karar yine saygı duyacağız. Bir şaibe vardı biz şaibesiz bir seçim olmasını arzu ediyoruz. Yine milletin hakemliğine gidiyoruz. Siyasi partiler aynı adaylarla gidebilirler. Ölüm ve istifa halinde adayları değiştirebilirler.

Seçmen kütükleri yenilenmiyor. Sandık kurullarının teşkilleri yeniden kanuna uygun şekilde yapılacak. Yasaya uygun işlemler yapılacak yasa ne diyorsa o yapılacak. Büyükçekmece ve Maltepe görüşülmeye devam edilecek."

AKP İstanbul İl Başkanı: YSK'ya teşekkür ediyoruz

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, iftar için konukolduğu evden ayrılırken Yüksek Seçim Kurulunun İstanbul’daki seçimin iptali ve 23 Haziran'da yeniden yapılması kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şenocak, “Daha öncesinde defalarca söylediğimiz gibi biz bu süreçte ilk günden bu güne söylediğimiz bir cümle vardı, 'şeffaf ve şaibesiz bir seçim' ve tüm itirazlar bunun üzerinde yapılmıştı. Bunun sonucunda YSK bu süreçle ilgili karar verecekti. İlk başından itibaren söylediğimiz başka bir şey, parti olarak Yüksek Seçim Kurulunun vereceği kararlara bu anlamda rıza göstereceğimizi söylemiştik. Bu süreçle alakalı da yapılan tüm toplantılar ve itirazlar sonucunda ilk gün ne söylediysek aynı şeyleri söylüyorduk, YSK hangi kararı alırsa alsın saygıyla karşılayacağımızı ifade etmiştik. YSK bugüne kadar olan itirazlarımızı değerlendirdiğinde bugün yapmış oldukları toplantıda İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesine yönelik karar aldı. Bizde bu kararlardan dolayı YSK yetkililerine teşekkür ediyoruz. İnşallah önümüzdeki seçimin İstanbul halkımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

YSK’nın seçimi iptal etme gerekçesine ilişkin Şenocak, “Bunlar çok net veriler, buna benzer verilerimiz vardı ama bunlar bariz özellikle sandık başkanları ve memur üyelerinin 19 bin küsur üzerinde bir sayı, 120’ye yakın imzasız cetvellerinden bahsediyoruz. Yüksek Seçim Kurulunun da bununla alakalı süreci iyi analiz ettiğini düşünüyoruz. İnşallah kararın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Yine şeffaf, şaibesiz bir seçim temenni ediyoruz. Bu anlamda yetkili organların tüm hazırlıklarını yapacağını diliyorum. İnşallah önümüzdeki seçimlerin İstanbul halkımıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu'ndan açıklama

CHP İstanbul İl Örgütü, YSK’nın İstanbul seçimleriyle ilgili aldığı karar sonrası İstanbul İl Merkezi’nde İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu başkanlığında olağanüstü toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri, milletvekilleri, ilçe başkanları ve belediye başkanları da katıldı.

YSK'nın İstanbul seçimlerinin yenilenmesine ilişkin aldığı kararının masaya yatırıldığı toplantı CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda halen devam ediyor. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu toplantı esnasında İstanbul'daki tüm CHP üyelerine de bir mesaj gönderdi.

Kaftancıoğlu mesajında “31 Mart'ta İstanbul'da halk sandığa giderek iradesini ortaya koymuş, kararını vermiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'dur. Siyasi iktidarın sopası haline getirilmek istenen kamu kurumları eliyle halkın iradesinin gasp edilebilmesi mümkün olmayacaktır. Herkesi süreci sükûnetle takip etmeye, partimizin alacağı kararlara uygun hareket etmeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Parti MYK'ları olağanüstü toplandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP MYK'yı olağanüstü toplantıya çağırdı. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de gelişmeleri değerlendirmek üzere Başkanlık Divanı'nı topladı.

TIKLAYIN - CHP: YSK'ya bu talimatı verenler Ramazan'ın ilk günü kul hakkı yemenin vicdanını ömür boyu yaşayacaklar

TIKLAYIN - Akşener: YSK'nın bu kararı üniformalı darbe günlerini geride bırakan sivil bir darbedir

AKP MYK da saat 21:00'de olağanüstü toplandı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Ekrem İmamoğlu'nun karar sonra İstanbul Beylikdüzü'nde yaptığı konuşmayı 'provokasyon' olarak nitelerken, "Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımıza saldırıyorlar" dedi.

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Usulsüzlüklere göz yummadığımız için bizim demokratlığımıza saldırıyorlar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararını değerlendirmek üzere Başkanlık Divanı üyelerini toplantıya çağırdı.

Kılıçdaroğlu, Akşener ve Karamollaoğlu ile görüştü

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu arayarak seçimlere ilişkin bilgi verdiği bildirildi.

AKP’nin itirazları nelerdi?

AKP’nin “tam kanunsuzluk” itirazı “Kısıtlı seçmen” iddialarına ve “Sandık kurullarının teşkili”ne dayanıyordu.

CHP, cumartesi günü YSK’nin kısıtlı seçmenlere dair araştırmasını tamamladığını ve kısıtlı seçmen sayısının AKP’nin iddia ettiği üzere 41 bin 132 değil 776 olduğunu açıklamıştı.

Sandık kurullarının teşkili konusunda ise 19 bin 623 sandık başkanı ve üyesinin kamu görevlisi olmayanlardan oluşturulduğu iddia edildi.

Dün İstanbul seçimlerine ilişkin yürütülen "usulsüzlük" soruşturmasında 43 sandık kurulu başkan ve üyesi "FETÖ'yle irtibatlı olmakla" suçlandı. Suçlamaya gerekçe olarak şahıslardan 2'sinin "ByLock kullanması", 41'inin ise "Bank Asya'ya para yatırması" gösterildi.