Sağlık

Yetişkinlikte DEHB tanısı konan kişilerin 'demans riski daha yüksek' olabilir

24 Ekim 2023 12:35

T24 Sağlık

Araştırma, yetişkinlik döneminde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı alan kişilerin, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde demans geliştirme riskinin daha yüksek olabileceğini öne sürdü.

Uzmanlar DEHB ilaçlarının herhangi bir potansiyel demans riskini azaltıp azaltmadığının incelenmesi gerektiğinin altını çizerken, sonuçlar, 100 binden fazla kişinin tıbbi kayıtlarının incelendiği bir çalışmadan elde edildi; yetişkinlerde DEHB tanısı alan kişilerin, daha sonraki yaşamlarında demans tanısı alma riskinin neredeyse üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. 

Çalışmanın arkasındaki ekip, yetişkin DEHB'sinde yer alan süreçlerin, beynin nörodejenerasyon veya beyindeki kan akışı dahil olmak üzere yaşamın ilerleyen dönemlerinde meydana gelebilecek süreçlerin etkilerini telafi etme yeteneğini azaltabileceğini açıkladı. 

Jama Network Open dergisinde yazan araştırmacılar, İsrail'deki kar amacı gütmeyen sağlık bakım kuruluşu (HMO) Meuhedet Sağlık Hizmetleri'nin elektronik sağlık kayıtlarını incelediklerini bildirdi. Mevcut DEHB veya demans tanısı olan kişiler çalışma dışı bırakıldı. 

Ekip, çalışma Ocak 2003'te başladığında ortalama 57 yaşında olan 109 bin 218 kişinin kayıtlarını inceledi. Sonuçlar, çalışma dönemi boyunca 730 kişiye yetişkin DEHB tanısı konulduğunu ve bunların 96'sına aynı zamanda demans tanısı konulduğunu ortaya çıkardı. Buna karşılık, yetişkin DEHB tanısı almayanlar arasında 7 bin 630 demans tanısı vardı. 

Ekip, yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, sigara içme ve çeşitli sağlık koşulları gibi faktörleri de hesapladıktan sonra, çalışma sırasında yetişkin DEHB tanısı alan kişilerin demans tanısı alma riskinin 2,77 kat daha fazla olduğunu buldu. Sonuçlar ayrıca DEHB ilaçlarının tabloyu değiştirdiğini de ortaya koydu. Ekip, "DEHB ile psikostimülan ilaçlara (DEHB için alınan) maruz kalanlar arasında demans riski arasında açık bir ilişki yoktu" dedi. Bulgunun daha fazla araştırma gerektirdiğini de sözlerine ekledi. 

Nottingham Üniversitesi'nden Prof Chris Hollis, suları bulandıran bir dizi faktörün olabileceğini belirtirken, "DEHB tanısı arayan ve alan yetişkinlerin, demans dahil diğer bilişsel/nöropsikiyatrik durumlar açısından da değerlendirilme olasılıkları daha yüksektir" dedi ve demans tanısının bağımsız olarak beyin görüntülemeyle doğrulanmasının güven verici olacağını da sözlerine ekledi.

Holls, "Önemli olan, DEHB hastalarının paniğe kapılmaması gerektiğidir. Bu bağlantıyı doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var ve eğer kanıtlanırsa, önemli bir soru DEHB tedavisinin bu potansiyel riski azaltıp azaltmadığı olacaktır."  dedi.