Seçim 2024

Yeniden Refah Partisi, AKP’yi sarstı

TİP, il bazında en yüksek oyu, desteğini çektiği Gökhan Zan ile aldı

01 Nisan 2024 01:27

Yeniden Refah Partisi (YRP), yüzde 6,1 oranında oy alarak, 31 Mart seçiminde en yüksek oyu alan üçüncü parti oldu. Seçimlere kendi adayları ve logosuyla “ittifaksız” olarak giren YRP, AKP’yi kale olarak gösterilen kentlerde sarsarak Şanlıurfa ve Yozgat'ta belediye başkanlığını kazandı. İki ilin yanı sıra YRP, 41 ilçe ve 3 beldede de seçimlerden galip ayrıldı. YRP, ittifak önerilerine kapıyı kapatan AKP’nin hemen her kentte oy kaybına yol açtı.

AKP’nin belediye başkan adaylığı tekliflerine kapıyı kapatmasıyla 31 Mart yerel seçimlerine Yeniden Refah Partisi (YRP), kendi adayları ve logosu ile girdi. İlk verilere göre; Urfa ve Yozgat’ta ipi göğüsleyen YRP, pek çok ilde de oyunu artırdı. Milli Görüş geleneğinden gelen YRP’nin AKP’den CHP’ye geçen illerde de aldığı yüksek oy oranları dikkat çekti. YRP, Milli Görüş hareketinin ana partisi olan Refah Partisi’nin 90’lı yıllarda başarılı olduğu kentlerde yüksek oy oranlarına ulaştı.

Türkiye'de yerel seçim sonuçlarını canlı olarak izlemek için tıklayın!

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN HABER-ANALİZİ | CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu; işte 31 Mart seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri

Şanlıurfa’da zafer

Yeniden Refah Partisi adayı Mehmet Kasım Gülpınar, AKP’nin bir önceki seçimlerde yüzde 60 oranında oy aldığı Şanlıurfa’da yenmeyi başardı. Oyların yüzde 37,65’ini alan Gülpınar, AKP’den istifa ederek YRP’den başkan adayı olmuştu.

Yozgat’ta ise YRP’li Kazım Arslan, yüzde 37,14 oyla ipi göğüsledi. 2019 yerel seçimlerinde AKP, Yozgat’ta yüzde 40,86 oranında oy almıştı.

Erbakan: Oy oranımız yüzde 8,7

Resmi olmayan sonuçlara göre YRP, yüzde 6,1 oy oranına ulaştı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da yerel seçimlere ilişkin yaptığı açıklamada yüzde 8,7 oy aldıklarını ve 69 belediyeyi kazandıklarını söyledi.

TIKLAYIN - CANLI BLOG | Yurt genelinde oy verme işlemi sona erdi, sayım sürüyor: İşte dakika dakika gelişmeler

14 Mayıs genel seçimlerinde YRP

​​14 Mayıs 2023'teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine Cumhur İttifakı çatısı altında giren Yeniden Refah Partisi, 1,5 milyon seçmenden aldığı oy ile yüzde 2,8 oranına ulaşarak altıncı sıraya yerleşmişti. YRP, ilk kez kendi logosuyla girdiği bu seçimde Meclis'e de 5 milletvekili sokmayı başarmıştı.

Zafer Partisi sandıkta başarı yakalayamadı

Mülteciler üzerinden kurduğu söylemle ivme yakalayan Zafer Partisi, sandıkta beklediği başarıyı yakalayamadı. Türkiye genelinde yüzde 1,13 oranında oy alan Zafer Partisi, herhangi bir belediyeyi kazanamadı.

TOLGA ŞARDAN'IN ANALİZİ - Üç büyük kentte, büyükşehirde ve ilçelerde CHP’den tarihi fark

TİP, il bazında en yüksek oyu, desteğini çektiği Zan ile aldı

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP), Türkiye genelinde oy oranı yüzde 0,09 oldu. 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Hatay’dan Gökhan Zan’ı aday gösteren ve daha sonra “rüşvet” iddiaları nedeniyle Zan’dan desteğini çektiğini açıklayan parti, büyükşehir belediyesi bazında en yüksek oyu ise Hatay’da desteğini çektiği Zan ile aldı.

TİP’in Ankara Çankaya adayı olan ve “vegan festival” vaadiyle gündem olan İrfan Değirmenci ise yüzde 5,89 oy oranına ulaşabildi.

HABER ANALİZ - CHP 47 yıl sonra en yüksek oyu yakalarken Altılı Masa'daki diğer beş parti çöktü

HABER ANALİZ - AKP ve MHP kalelerinde kaybetti: AKP 16, MHP 6 kentte geride kaldı

Memleket Partisi, Türkiye genelinde yüzde 0,11 oy aldı

Memleket Partisi, seçime 14 adayıyla kendi logosuyla girdi. Türkiye genelinde yüzde 0,11 oy alan parti, en yüksek oy oranına yüzde 0,68 ile Van’da ulaştı.

SOL Parti, CHP ve Dersim İttifakı’nı geride bırakarak Hozat’ı kazandı

SOL Parti ise toplamda bin 490 oy alarak yüzde 0,01 oranında kaldı.

CHP ve Dersim ittifakı adına seçimlere giren TİP'in adaylarını geride bırakan SOL Parti, Tunceli Hozat adayı Aydın Kaya, yüzde 23,51 oy oranı ile bu ilçede seçimi kazandı.

HABER ANALİZ - Seçime katılım, sonuçları etkileyecek oranda düştü

HABER ANALİZ - Yeşil Sol’un kaybettiğini DEM geri aldı

HABER ANALİZ - Sürprizlerin yaşandığı yerel seçimlerde kritik ilçelerde ne oldu?

TIKLAYIN  - Seçim bitti, itiraz süreci başlıyor