Dünya

Ukrayna basını, Suriye’de Rusya’nın kullandığı havaalanının vurulduğunu duyurdu: ‘Askeri güçleri Ukrayna’ya taşıyordu’ iddiası

31 Temmuz 2024 18:05

Namık Durukan

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırı sonrası iki ülke arasında başlayan savaş iki yılı aşkın süredir devam ederken Ukrayna ordusu, saldırılarını ülke dışına taşıdı. “Askeri güçleri eğitme ve Ukrayna’ya taşımada kullanıldığı” iddiasıyla Suriye’nin kuzeyindeki Halep Kuweires Havaalanı’nın Ukrayna’ya ait olduğu bildirilen SİHA’lar tarafından vurulduğu öne sürüldü.

Rus ordusunun 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya saldırı başlatması sonrası iki ülke arasında başlayan savaş, iki taraftan on binlerce kayıp verilmesine rağmen devam ediyor. Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine sahne olan savaşın sona ermesi için uluslararası güçlerin bugüne kadar sürdürdüğü girişimlerden sonuç alınamadı.

Ukrayna’da başlayan Rusya’yı da etkisi altına alan savaş, kısa süre önce Ortadoğu’ya uzandı. Ukrayna bu kez Suriye’deki Rus güçlerini hedef aldı. Rus kuvvetlerinin Suriye’de kullandığı en büyük askeri üslerinden biri olan Suriye’nin kuzeyindeki ülkenin ikinci büyük kenti Halep’teki Kuweires Havaalanı Ukrayna’ya ait olduğu bildirilen SİHA’lar tarafından vuruldu.

Suriye TV’nin Ukrayna kaynaklı Kiev Post’a dayandırdığı haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Kremlin'de buluşmasından bir gün sonra, Suriye'deki Rus kuvvetlerinin mevzilerine karşı Ukrayna özel kuvvetleri tarafından SİHA’larla saldırı gerçekleştirildiği, saldırıda Suriye rejim ordusundan iki subayın öldüğü ve askeri teçhizatın imha edildiği ileri sürüldü.

Haberde vurulan üssün, yabancı paralı askerleri Ukrayna'daki savaş göndermek için eğitmek ve nakletmek için kullanıldığı, saldırı anına ilişkin ise görüntülerin mevcut olduğu aktarıldı.