Ekonomi

Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında iç talepte yavaşlama sinyalleri

30 Kasım 2023 12:17

Üçüncü çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkı iç talepten gelse de verilerin detayında tüketim kategorilerinde yavaşlama dikkat çekti. Talepteki yavaşlama çeyreklik büyüme rakamlarına da yansıdı.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 büyüme kaydederken, çeyreklik bazda gördüğü sınırlı büyüme iç talepteki soğumaya işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde çeyreklik büyüme yüzde 0,3 seviyesinde kaldı. Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi çeyreklik büyümenin yüzde 1 olacağı yönündeydi. Gevşek para politikasının uygulandığı ikinci çeyrekte ise ekonomide çeyreklik büyüme yüzde 3,3 olarak kaydedilmişti.

Hanehalkı tüketimi çeyreklik bazda 2020'nin son çeyreğinden bu yana ilk daralmasını kaydetti. TÜİK verilerine göre iç talep üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 daraldı.

İç talebin detayına bakıldığında dayanıklı mallar dışındaki tüm kategorilerin gerilediği izlendi.

Dayanıklı mal talebi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 17,7 arttı. Seçimlerin olduğu ikinci çeyrekte bu kategoride yıllık yüzde 7'lik büyüme izlenmişti.

Giyim gibi yarı dayanıklı mallar ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12,4 son beş çeyreğin en düşük büyümesini kaydetti. Dayanıksız mallarda artış da yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,7 ile 2021'in ilk çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini gösterdi.

Hizmetler tarafında da benzer bir tablo izlendi. Hizmetlerde üçüncü çeyrekte yüzde 7,5'lik yıllık artış görüldü.

TCMB Başkanı Erkan da bireysel kredilerdeki yavaşlamaya dikkat çekmişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da İSO toplantısında sanayicilere verdiği mesajlarda bireysek kredilerdeki yavaşlamaya dikkat çekmişti.

Erkan, konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"2023 yılının ilk yarısında, kredi kartları ve taşıt kredileri öncülüğünde, bireysel kredi büyümesi tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıkmıştır.

2023 yılının ilk yarısında, kredi kartları ve taşıt kredileri öncülüğünde, bireysel kredi büyümesi tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıkmıştır.

Aldığımız seçici kredi tedbirleri sonucunda, temmuz ayından itibaren bireysel kredilerde normalleşme başlamıştır.

4 haftalık büyüme oranları, bireysel kredilerde, zirveye çıktığı nisan ayı başındaki yüzde 7,4’ten, 17 kasım itibarıyla yüzde 2,1’e gerilemiştir. Bu oran, taşıt kredilerinde yüzde 1,4’e inerken, ihtiyaç kredilerinde yüzde 1,3 civarında nispeten yatay seyretmektedir.

Gerek tüketim gerekse borçlanma aracı olarak kullanılan bireysel kredi kartı ise yüzde 4 ile görece yüksek bir hızda seyretmekle birlikte, daha ılımlı bir patikaya doğru ilerlemektedir."