Gündem

Üç okula bir hizmetli düşüyor

70 bin dolayındaki okula karşılık MEB bünyesinde çalışan hizmetli sayısı yalnızca 21 bin 225

06 Kasım 2019 11:19

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre resmi veriler, bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan hizmetli sayısının, 2019-2020 eğitim öğretim döneminde, önceki döneme göre 10 bin 130 azaldığını ortaya koydu. Okulların bakım ve temizliğinin yeterli olmadığı yönünde Türkiye’nin hemen her yerinden veli şikayetleri geldiğini söyleyen Gürer, “İŞKUR vasıtası ile işe alınan geçici çalışanlar, Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe alınanlar, okul aile birliklerince ücret verilip çalıştırılanlar, hatta öğretmenler ve öğrenciler okullarda hizmet işleri yapıyor” ifadelerini kullandı.

Geçmişte okulların kadrolu hizmetleri olduğunu anımsatan Gürer, "Öğretmenlerden sonra en çok tanınan, bilinen, güvenilen kişilerdi, şimdi iş garantileri dahi yok. Bu alanda çok ciddi mağduriyetler var. Ayrıca kadrolu çalışanların yetersizliği, okulların yanı sıra bahçelerini de bakımsız bıraktı. Ağaçların kuruduğu, çiçeklerin olmadığı, bakımsız bahçeleri olan okullar var artık. Büyük kentlerde belediyeler katkı vermese okullarda temizlik ve bakım sorunu daha da büyüyecek. Eğitimde iktidar sorun çözmüyor günü idare ediyor” dedi.

60 bin temizlik görevlisi alınacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan, "Toplum Yararına Program” protokolüne göre, 2019-2020 eğitim öğretim yılı için okullara 60 bin temizlik görevlisi alınacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un detaylarını paylaştığı protokole göre, TYP kapsamında okullara yerleştirilen temizlik işçilerinin istihdam süresi dokuz ay olacak.