Gündem

TUSAŞ'a terör saldırısı: 2 saldırgan öldürüldü, 5 şehidin kimliği belli oldu | "Büyük ihtimalle PKK'nın yaptığını değerlendiriyoruz"

Biri şoför koltuğunda olmak üzere iki kişinin 06 JMT 07 plakalı ticari taksiyle nizamiye bölgesine geldiği, uzun namlulu silahlarla taksiden inerek vardiya değişimindeki insanlara ateş açtığı görüldü

23 Ekim 2024 15:59

Güncelleme: 24 Ekim 2024 03:22

T24 Haber Merkezi

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'nin (TUSAŞ) Tesisi'nde 15.30'da vardiya değişimi sırasında servislerin de olduğu ana nizamiyede terör saldırısı gerçekleşti. Silahlı ve bombalı saldırıların ardından alanda çatışma çıktı. Bölgeye özel harekat timleri, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıyla ilgili biri başsavcıvekili olmak üzere 9 cumhuriyet savcısını görevlendirdi. Akşam saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, biri kadın birisi de erkek olmak üzere iki saldırganın öldürüldüğü bildirdi. Terör saldırısında 5 kişinin şehit olduğunu, 22 kişinin de yaralandığını duyuran Bakan Yerlikaya, "Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin PKK terör örgütü oldukları kuvvetle muhtemel. Büyük ihtimalle saldırıyı PKK terör örgütünün yapmış olduğunu değerlendiriyoruz" dedi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise saldırıyla ilgili ilk açıklamasında, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

T24'ün edindiği bilgiye göre TUSAŞ Makine Mühendisi Zahide Güçlü ile TUSAŞ kalite kontrolcü Cengiz Coşkun, Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Güçlü'nün, eşinin gönderdiği evlilik yıl dönümü çiçeğini almak için nizamiyeye indiği sırada yaralandığı, hastanede hayatını kaybettiği öğrenildi. TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz ve güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ise TUSAŞ revirinde hayatını kaybetti. Taksi şoförü Murat Arslan ise olay yerinde taksinin bagajında öldürülmüş olarak bulundu.

TUSAŞ'a düzenlenen silahla saldırıda kimlikleri henüz tespit edilemeyen biri kadın iki saldırganın Kahramankazan'daki duraktan 06 JMT 07 plakalı taksiye bindiği ve saldırı öncesi şoför Murat Arslan'ı şehit edip, naaşını bagaja koydukları belirlendi. Saldırganlar taksiyle daha sonra TUSAŞ'a gidip, giriş kapısında araçtan uzun namlulu silahlarla inerek saldırıyı gerçekleştirdi.

Saldırıda, biri başkomiser, biri komiser olmak üzere toplam 5 polis yaralandı. Bakan Yerlikaya'nın verdiği bilgiye göre, operasyonu gerçekleştiren 7 özel harekât polisi de yaralandı. Yaralananlar arasında TUSAŞ'ın teknik ressamı da bulunuyor. Saldırıda yaralananlar Yenimahalle Eğitim Araştırma, Etlik ve Bilkent Şehir Hastanesi, İbni Sina Hastanesi, Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri ile Kahramankazan Şehir Hastanelerinde tedavi altına alındı. 

Ankara TUSAŞ’taki saldırıdan ilk görüntü

TUSAŞ saldırısından yeni detaylar: Saldırganlar taksi durağına el ele gelmiş, yolda aracı durdurup taksi şoförünü öldürmüş

 

Yolda aracı durdurup taksi şoförünü öldürmüşler

Sabah'tan Ümit Ercan Demircan'ın haberine göre saat 15.00 sıralarında el el tutuşarak kendilerine çift görüntüsü veren saldırganlar, sırt çantalarıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye (TUSAŞ) 12 kilometre uzaklıkta bulunan 3 kardeşin işlettiği Kazan Arslan Taksi Durağı'na gelerek, şehir merkezine gitmek istediklerini söyledi.

Erkek ön, kadın ise arka koltuğa oturdu. Kadının tenha bir bölgede sigara içme bahanesiyle aracı durdurup çantadan çıkardığı silahla taksi şoförü Arslan'ı vurduğu iddia edildi. Arslan'ı arka koltuğa yatıran erkek direksiyon başına geçerek yola devam etti. İddiaya göre TUSAŞ önünde inen 2 saldırgan etrafa gelişi güzel ateş ederek içeriye doğru ilerledi. Diğer saldırgan ise giriş kapısına bombalı saldırı düzenledi.

Neler yaşandı?

Elde edilen görüntülere göre, Ankara TUSAŞ'ta personelin vardiya değişikliği sırasında ana nizamiye bölgesinde bomba patladı, çatışma çıktı. Biri şoför koltuğunda olmak üzere iki kişinin ticari taksiyle nizamiye bölgesine geldiği, uzun namlulu silahlarla taksiden inerek vardiya değişimindeki insanlara ateş açtığı görüldü. Bir bombanın patladığı, saldırganların binaya yöneldiği, bu sırada yaralananların olduğu ve çatışma çıktığı görüldü.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı özel harekat timinin yanı sıra itfaiye ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Personel, güvenlik amacıyla sığınaklara alındı. 

Saldırganların fotoğrafı ortaya çıktı

Elinde uzun namlulu silah olan biri kadın iki saldırganın, TUSAŞ'taki tesisten içeri girdiğini gösteren fotoğrafın kamera görüntüsü ortaya çıktı.

TUSAŞ'taki terör saldırısında şehit olanların kimliği belli oldu: Taksi şoförü, olay yerinde bagajda ölü bulunmuş

TUSAŞ'a saldırının ardından siyasilerden ilk tepkiler; “Barışa gölge düşürmeye çalışıyorlar!”

 

 

Yerlikaya'dan ilk açıklama: Şehit ve yaralılar var

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleştirilmiştir.Saldırı sonrası maalesef şehit ve yaralılarımız bulunmaktadır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan TUSAŞ'a ilişkin ilk açıklama

 

Sanayi Bakanı: Milli teknoloji hamlesi yolculuğundan geri adım atmayacağız 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da ilk açıklamasında, "TUSAŞ yerleşkesinde bir silahlı saldırı olduğu yönünde bir haber aldım. Savunma Sanayi Başkanımızı aradım kendisi haberi doğruladı ama henüz detaylarla ilgili bir bilgi paylaşma imkanı bulunmuyordu. Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin. Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesi yolculuğundan geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.

Ankara TUSAŞ tesisleri

Bakan Tunç'tan soruşturmaya ilişkin açıklama 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını bildirerek, şunları bilgileri aktardı: 

"Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerine düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınıyor ve lanetliyorum. Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

Cevdet Yılmaz: Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, terör saldırısına ilişkin olarak ilk açıklamasında şunları söyledi: 

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine yönelik gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetliyorum. Saldırıda şehit olan savunma sanayimizin kahramanlarına Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Saldırının gerçekleştiği ilk andan itibaren güvenlik güçlerimiz olaya müdahale etmiş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca da adli soruşturma başlatılmıştır. Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır.

Ancak bilinmelidir ki bu saldırılar, ne savunma sanayimizin kahraman çalışanlarını ne de her alanda tam bağımsız bir Türkiye ideali için gece gündüz ter döken tek bir vatandaşımızı bile yolundan döndüremeyecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da terörle ve terör örgütleriyle güçlü ve kararlı mücadelemiz devam edecektir."

Milli Savunma Bakanı Güler'den TUSAŞ açıklaması: Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz

Yerlikaya: 2 terörist etkisiz hale getirildi

Gelişmeleri yerinde incelemek amacıyla olay yerine giden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, iki saldırganın öldürüldüğünü duyurdu. Dört kişinin şehit olduğunu, üçü ağır olmak üzere 14 yaralı bulunduğunu bildiren Yerlikaya, şu bilgileri verdi: 

"Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısında biri kadın, biri erkek olmak üzere 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Maalesef, 4 şehidimiz bulunmakta ve 14 yaralı var. Yaralılardan 3'ünün durumu ağır. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Terörü lanetliyoruz..Bu menfur saldırıyı lanetliyorum.

Öldürülen taksi şoförü Murat Arslan

"Tespit çalışmaları devam ediyor"

Bu saldırı duyulur duyulmaz süratle jandarma ve emniyet birimlerimiz buraya geldi. Tespit çalışmaları devam ediyor. Kimlikleri belli olur olmaz hangi örgütten olduklarını paylaşacağız. tTm milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyorum. Durmadan, duraksamadan bunların da nefeslerini kesmekte kararlıyız. Bizim birliğimiz beraberliğimiz her zaman ama her zaman galip gelecektir."

Milli Savunma Bakanı Güler: Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara'daki saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Güler, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz. Bu yapılanların acılarını misli ile çıkaracağız" dedi.

Güler, "Bugün TUŞAŞ tesislerimize her zaman yaptıkları gibi alçakça, şerefsizce bir saldırı yaparak milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her zaman veriyoruz. Bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir kez daha tekrar ediyorum. En son terörist ortadan kaldırıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız. Bu yapılanların acılarını misli ile çıkaracağız. Bunu herkes görecek. Hiç merak etmeyin" ifadelerini kullandı.

Öldürülen TUSAŞ güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan

Erdoğan'dan ilk açıklama:Türkiye'ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ saldırısında şehit sayısının 4'e yükseldiğini aktardı. Erdoğan, "Ülkemizin bekasını, huzurunu, 'Tam Bağımsız Türkiye' idealimizin timsali savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır. Milletimiz bilsin ki Türkiye'ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, terör örgütü, şer odağı emellerine ulaşamayacak. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir" açıklaması yaptı. 

NATO Genel Sekreteri Erdoğan'la görüştü

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) Kahramankazan tesislerine yönelik gerçekleştirilen saldırısıyı kınadı.

Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydeden Rutte, kendisine NATO'nun desteğini aktardığını belirtti.

Rutte, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Ankara'dan gelen ölü ve yaralı haberleri endişe vericidir. NATO, müttefikimiz Türkiye'nin yanındadır. Terörizmin her türlüsünü şiddetle kınıyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Büyükelçiliği'nden açıklama: Müttefimiz Türkiye'nin yanındayız

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden saldırıya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "ABD olarak bugün meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Müttefimiz Türkiye'nin yanındayız" dendi. 

Bahçeli: Hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"TUSAŞ Kahramankazan tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum. Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır."

Demirtaş: Barış sesinin bu defa bastırılmasına izin vermeyeceğiz!

Kobani davasından 42 yıl hapis cezası alan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara TUSAŞ'taki terör saldırısını kınayan bir açıklama yayımladı. Barış isteyenlerinin sesinin bu defa bastırılamayacağını ifade eden Demirtaş, "Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız. Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyecegiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Demirtaş'ın açıklamasının tamamı.


Yerlikaya'dan son açıklama: Şehit sayısı 5'e yükseldi, PKK'nın yaptığını değerlendiriyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TUSAŞ'a yönelik saldırıda yaralananları tedavi gördükleri Bilkent Şehir Hastanesi'nde ziyaret etti. Bakan Yerlikaya, çıkışta yaptığı açıklamada, "Şehit sayımız maalesef 5 oldu. Toplam yaralı sayımız 22. Bir hastamız taburcu oldu, 2'si taburcu olmak üzere. Dolayısıyla 19 yarılımızın tedavi süreçleri hastanede devam ediyor. Geçmiş olsun diyorum, Rabbim onları teşkilatımıza, aziz milletimize bağışlasın" dedi.

Bakan Yerlikaya, 1'i kadın saldırganın öldürüldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"Kimlik çalışmaları, parmak iziyle ilgili tespit süreci devam ediyor. Bunlar belli olur olmaz kimliklerini ve hangi terör örgütünün yaptığı bununla ilgili bilgileri vereceğiz. Biz başından beri bu eylemin oluş sitili, izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili, değerlendirmemiz bu. Operasyonu gerçekleştiren yaralılardan 7 arkadaşımız özel harekâttan. Bu saldırıyı gerçekleştirenlerin PKK terör örgütü oldukları kuvvetle muhtemel. Kimlik tespitlerinin netleşmesi ve diğer delillerin netleşmesiyle birlikte bunları tekraren paylaşacağız. Alçak hain terör örgütünü lanetliyoruz. Terörün bir insanlık suçu olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Terörün nefesini kesmek, onların en sonuncusunu da etkisiz hale getirmekte kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ankara'mıza, aziz milletimize geçmiş olsun. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun."

Hakan Fidan ve Kurtulmuş'tan açıklama

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İçeride ve dışarıda, tüm terör unsurlarıyla ve onları besleyen güçlerle mücadelemizi azimle sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde de milli savunma yeteneklerimizi güçlendirmeye devam edecek, Türkiye’yi hedef alan odaklar ve vekillerinin ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşmalarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da, "Arkasında kimler var tüm detaylarıyla ortaya çıkarılacak. Terör, Türkiye'de tutunamayacak, Türkiye topraklarında yer bulamayacak" dedi.
 

Kurtulmuş: Cumhurbaşkanımız Rusya'dayken yapılması tesadüf değil

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TUSAŞ'ın Kahramankazan ilçesindeki yerleşkesine yönelik terör saldırısında yaralananları Etlik Şehir Hastanesinde ziyaret etti.

Bunun sıradan bir terör saldırısı olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, millet olarak fevkalade büyük bir dikkatle bundan sonraki sürecin takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Kurtulmuş, "Özellikle savunma sanayi tesislerimizden, en önemlilerinden birisi olan TUSAŞ'a böylesine hain bir saldırının yapılmış olması tesadüfi değildir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Rusya'daki temasları sırasında bu saldırının yapılmış olması da tesadüf değildir." ifadelerini kullandı.

Terörün hiçbir türüne müsaade edilmeyecek şekilde mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu mücadelede en önemli kazanımın milli birlik ve beraberlik olduğunu dile getirdi.