Politika

Türkiye, Avrupa'da konvansiyonel askerî ekipmanlara sınırlama getiren AKKA'yı askıya aldı

Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma (AKKA), 19 Kasım 1990'da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanmıştı; Soğuk Savaş'ın son yıllarında tamamlanan anlaşma Avrupa'da konvansiyonel askerî ekipmanların önemli bölümüne kapsamlı sınırlamalar getiriyor ve fazla silahların imha edilmesini şart koşuyordu

05 Nisan 2024 11:09

T24 Haber Merkezi

Türkiye, 1990 yılında Paris'te imzalanan ve 1992 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma'yı (AKKA) Cumhurbaşkanı kararıyla durdurdu. 

Karar, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlandı. 

Kararda, "19/11/1990 tarihinde Paris'te imzalanan ve 1/7/1992 tarihli ve 92/3250 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan 'Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma'nın Türkiye Cumhuriyeti ile Antlaşmanın tarafı diğer devletler arasında 8/4/2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AKKA'nın askıya alınmasına ilişkin bir açıklamada bulunarak "NATO müttefiklerimizle birlikte antlaşmayı gerek duyulacak bir süre için askıya almaya karar vermiştik" dedi. 

Keçeli, şunları kaydetti: 

"Hatırlayacaksınız: Rusya, Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) 7 Kasım 2023 itibarıyla çekilmişti. Bunun sonucunda, Antlaşma’nın anlamlı bir şekilde uygulanmasına devam edilmesi imkanı kalmamıştı. Bu çerçevede, AKKA’ya taraf NATO Müttefiklerimizle birlikte Antlaşma’yı gerek duyulacak bir süre için askıya almaya karar vermiştik. (Önemli bir husus: Konu esasen “AKKA’nın uygulanmasının askıya alınması.” AKKA’dan çekilmek değil. Bu, geri alınabilir bir karar. Rusya ise “çekildi.” Bu konuda, NATO Konseyi tarafından 7 Kasım’da açıklama yapılmıştı. Biz ayrıca bir açıklama daha yaparak, kararımızı gerekçeleriyle duyurmuştuk"

AKKA'ya taraf NATO müttefiklerinin anlaşmayı askıya alma kararlarının yürürlüğe gireceği tarihi kendilerinin belirlediğini ifade eden Sözcü Keçeli, "Halihazırda AKKA’ya taraf Müttefiklerin büyük çoğunluğunca askıya alma kararı yürürlüğe girdi" dedi. 

AKKA nedir?

Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma (AKKA), 19 Kasım 1990'da NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalandı. Anlaşma, belirli askerî azaltmaları öngörüyordu. Soğuk Savaş'ın son yıllarında tamamlanan anlaşma Avrupa'da konvansiyonel askerî ekipmanların önemli bölümüne kapsamlı sınırlamalar getiriyor ve fazla silahların imha edilmesini şart koşuyordu. Anlaşma zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde azaltma öngörüyordu. Anlaşma coğrafi olarak Avrupa’nın Atlantik kıyılarından başlayıp Sovyetler Birliği’nin Ural Dağları’na kadar olan bölümü kapsıyordu. 

Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşması,
1990 Kasım'ında Paris'te imzalandı

1991 yılı sonunda Sovyetler Birliği'nin resmen dağılması sonrası AKKA'nın yeniden gözden geçirilmesini beraberinde getirdi. Eski Doğu Bloku ülkelerinin bir kısmı NATO üyesi olmuş ve koşullarda değişiklikler yaşanmıştı. Bu doğrultuda, 1996 yılında AKKA Anlaşması’nın kanat bölgeleri üzerinde düzenlemeler yapılarak Rusya’nın silah artırım talepleri karşılandı. 

1999’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İstanbul Zirvesi sırasında AKKA’nın güncellenen versiyonu taraflarca imzalanmış ve Antlaşma Soğuk Savaş sonrası şartlarına uyarlandı. Yenilenen versiyonda Soğuk Savaş koşullarına uygun blok siyasetinden kopularak her ülke için ulusal ve ükesel sınırlamalar getirilmiş oldu. 

Rusya, 2007'de ülke güvenliğini etkileyen ve acil önlemler alınmasını gerektiren olağanüstü koşulları gerekçe göstererek AKKA'yı askıya aldı. Mart 2015'te de anlaşmadan tamamen çekildi. 

Karar ne anlama geliyor?

Prof. Dr. Mesut Uyar, Türkiye'nin antlaşmayı askıya alma kararını yorumladı. AKKA'nın "sürpriz bir taarruzu engellemek ve güveni tesis etmek için" imzalandığını hatırlatan Uyar, anlaşmanın taraflara ağır silahların havadan ve karadan denetleme imkânı da verdiğini yazdı. 

1992'de AKKA subaylığına getirildiği için uygulamalara şahit olduğunu yazan Uyar, anlaşmanın ilk yıllarında denetlemelerin "oldukça sert ve detaylı" olduğunu aktardı. Ancak zamanla denetlemelerin aksadığını savunan Uyar, "NATO'ya girmek isteyen Bulgaristan ve Romanya gibi eski Varşova Paktı üyeleri denetlemeleri turistik gezi gibi görmeye başladı" ifadelerini kullandı. 

Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmını da değerlendiren Uyar, şunları yazdı: 

"Antlaşmayı imzaladıktan kısa bir süre sonra Kafkaslarda ciddi sorunlar yaşamaya başlayan Rusya, AKKA sınırlamalarını önemsememeye başladı. Rus birlikleri Gürcistan ve Moldovya topraklarını farklı bahanelerle işgal etti. Ermenistan'a silah yığdı. Sonunda Ukrayna'yı işgale kalkıştı. 

Rusya 2007'den itibaren AKKA'yı uygulamayı askıya almıştı. Kasım 2023'te antlaşmadan çekildi. Bunun üzerine NATO antlaşmayı askıya aldı. Şimdi Türkiye'nin antlaşmadan çekilmesi var olan durumun resmen kabulü demek"

Türkiye'nin anlaşmayı imzaladığında Suriye ve Irak'a sınır bölgeyi kapsam dışı tuttuğunu hatırlatan Uyar, "Bu yüzden 2. Ordu'ya ülke içinde ağır silah kaydırması yapılmışken müttefik ülkelerden gelen AKKA fazlası silahlar da bu bölgeye konuşlanmıştı" dedi.