Bilim / Teknoloji

Türk Telekom kullanıcıları Twitter’da arama yapamıyor: “Bu ‘sinsi sansür’dür”

Türk Telekom, sorunun Twitter’dan kaynaklandığını savundu

22 Mart 2023 17:30

Türk Telekom aboneleri, sosyal medya platformu Twitter’da arama yapmak istediklerinde “Bir hata oluştu fakat endişelenme gerek yok sorun senden kaynaklanmıyor” uyarısıyla karşılaşıyor. “Güvenli İnternet Hizmeti” almaları durumunda ise Twitter’a erişemiyorlar. Türk Telekom yetkilileri sorunun Twitter’dan kaynaklandığını öne sürerken, bilişim ve telekomünikasyon uzmanı T24 yazarı Füsun Sarp Nebil durumu “sinsi sansür” olarak niteleyerek “Muhtemelen seçimde ilk defa oy kullanacak gençlerin muhalif sitelere ulaşması engellenmeye çalışılıyor” dedi.

Ancak sadece Türk Telekom’un altyapısını kullananlar bu sorunla karşılaşıyor. Diğer internet servis sağlayıcılarında bu soruna rastlanmıyor. 

TTNET: “Sorun Twitter’da”

Soruna ilişkin Türk Telekom Destek (@TTDestek) hesabına Twitter’dan yolladığımız mesajın ardından tarafımıza telefonla ulaşan TTNET Müşteri Hizmetleri’nden bir temsilci şunları söyledi:

“Konuyla ilgili gelen şikâyetlerin üzerine gerekli inceleme yapılmış olup sorun sadece browser’da bağlanıldığında yaşanıyor, uygulama üzerinden herhangi bir problem olamamakla beraber sorunla ilgili dünya geneli başka Twitter’larda da sorun olduğu görüldü. Sorunun uygulama bazlı olabileceği ve Twitter’ın çözmesi gerektiği konusunda değerlendirme tarafımıza iletildi. Zaten servis sağlayıcısı olarak bilgisayara müdahale etmiyoruz. Güvenli internet profilleri de sadece BTK tarafından düzenleniyor. Yani konuyla alakalı Twitter tarafından çözülmesi gereken bir durum söz konusu, bilginiz olsun.”

Ancak Türk Telekom abonelerinin Twitter’a erişim problemi bununla da sınırlı değil. “Güvenli İnternet Hizmeti” alan kullanıcılar Twitter’a girmek istediklerinde “Bu site güvenli bağlantı sağlayamıyor” uyarısıyla karşılaşıyor. Bu hizmetin kapatılması durumunda ise Twitter’a giriş yapılabiliyor.

Türk Telekom, online işlemler sayfasında “Güvenli İnternet Hizmeti”ni, aboneleri, “internetteki uygunsuz içeriklerden ve zararlı sitelerden koruyan ücretsiz ve kullanımı kolay bir sistem” olarak tanımlıyor.

Güvenli İnternet Hizmeti’nin seçilmemesi durumunda erişilebilecek internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlama bulunmadığını belirten Türk Telekom, “Fakat çocukların ruhsal sağlıklarını etkileyecek kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorideki sitelerle karşılaşma olasılığı yüksektir” ifadelerini kullanıyor.

Nebil: “Bu ‘sinsi sansür’dür”

Türk Telekom’un Türkiye’nin haberleşme şebekesi için 2005 yılında imtiyaz aldığı ve 2012’de de fiber muafiyeti ile pazar hakimiyetini büyük oranda koruduğu düşünüldüğünde bu ve benzeri erişim sorunları ciddi bir sansür mekanizması işletildiği değerlendirmelerine yol açıyor.

T24’e konuşan bilişim ve telekomünikasyon uzmanı Füsun Sarp Nebil, BTK’nın, 2019 tarihli bir Cumhurbaşkanlığı genelgesine dayandırılan “Dijital Bağımlılıkla Mücadeleye Yönelik Kararlar”a atıf yaparak tüm internet servis sağlayıcılarına yeni aboneliklerin “aile filtresi” ile açılması talimatı verdiğini hatırlattı.

Bu talimatın, 2010 yılında İstiklal Caddesi’nde 50 bin kişi ile yapılan “Sansüre Karşı Yürüyüş” protestolarının karşı çıktığı ve o dönem uygulanmadan kaldırılan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Nebil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama anlaşılan 2023 Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinde, Twitter gibi muhalif görüşlerin yer aldığı sosyal medya ortamlarında, botların harekete geçirilmesi yetmiyor, yanı sıra bu sitelere erişimin de engellenmesi hedefleniyor. Bu ‘sinsi sansür’dür. Muhtemelen de mevcut iktidarın getirdiği yasaklardan sıkılmış olan ve bu seçimde ilk defa oy kullanacak 6,5 milyon yeni oy verenin, yani gençlerin muhalif sitelere ulaşması engellenmeye çalışılıyor.  Kim bilir başka hangi sitelere uygulanıyor ya da seçimlere yaklaşırken daha fazla uygulanacak.”