Dünya

Trans kadın, sadece kadınlara yönelik sosyal medya uygulamasına dava açtı; 10 bin dolar tazminat kazandı

Tickle, firma ve Grover'ın kendisinin erkek olduğunu söylemesinin ardından 2021 yılında uygulamayı kullanmasının hukuka aykırı bir şekilde engellendiğini iddia etti

23 Ağustos 2024 08:45

T24 Dış Haberler

Sadece kadınlara yönelik bir sosyal medya uygulamasına dava açan trans kadın, Cinsiyet Ayrımcılığı Yasası'nı test eden dönüm noktası niteliğindeki bir kararla kendisine dolaylı olarak ayrımcılık yapıldığının tespit edilmesinin ardından 10 bin dolar tazminat kazandı. 

Avustralya'nın New South Wales bölgesinden trans kadın Roxanne Tickle, sosyal medya platformu Giggle for Girls ve CEO'su Sall Grover'a dava açtı. Tickle, firma ve Grover'ın kendisinin erkek olduğunu söylemesinin ardından 2021 yılında uygulamayı kullanmasının hukuka aykırı bir şekilde engellendiğini iddia etti. 

Federal mahkeme yargıcı Robert Bromwich, davalıların “cinsiyeti” bir kişinin doğduğu andaki değiştirilemez cinsiyeti olarak kabul ettiklerini söyledi ve “Bu argümanlar başarısız olmuştur çünkü davalılar tarafından öne sürülen görüş, mahkemeler tarafından 30 yılı aşkın bir süredir karara bağlanan uzun bir dava geçmişiyle çelişmektedir. Bu davalar ... cinsiyetin olağan anlamıyla değiştirilebilir olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

Uygulamaya giriş için kullanıcının KairosAI cinsiyet tespit yazılımı ve ardından Grover tarafından kadın olduğu doğrulanan bir selfie yüklemesi gerekiyordu. Tickle, başlangıçta Ağustos 2022'de kapatılan platforma katılmasına izin verildikten sonra engellendi.

Yargıç, kanıtların Tickle'ın doğrudan “cinsiyet kimliği nedeniyle Giggle'dan dışlandığını ortaya koymadığını, ancak bunun gerçek ancak kanıtlanmamış bir neden olmasının mümkün olduğunu” söyledi.

Bunun yerine, Tickle, “yeterince kadın gibi görünmediği için” sosyal medya uygulamasının kullanımından dışlandığı için dolaylı ayrımcılık davasında haklı bulundu. 

Tickle, Grover'ın "ısrarlı yanlış cinsiyetlendirmesinin" sürekli endişe ve zaman zaman intihar düşüncelerine yol açtığını iddia ederek 200 bin dolar tutarında tazminat ve ağırlaştırılmış tazminat talebinde bulunmuştu.

Bromwich yazılı kararında, Grover'ın duruşma sırasında Tickle'ın bir karikatürüne gülmesi de dahil olmak üzere davranışlarına dikkat çekti. 

Giggle ve Grover'ın ekibi ise davanın biyolojik cinsiyete odaklanması gerektiğini savundu. Avukat Bridie Nolan, “Cinsiyet ayrımcıdır, her zaman öyleydi ve her zaman öyle olacaktır... biyolojik cinsiyet üstün gelmelidir” dedi.

Mahkemeye Tickle'a “Bayan” diye hitap etmeyeceğini söyleyen Grover, transseksüel bir kadın kendini kadın olarak tanıtsa, cinsiyet doğrulama ameliyatı geçirse, kadın olarak yaşasa ve kadın kimlik belgelerine sahip olsa bile onu yine de “biyolojik erkek” olarak göreceğini söyledi.