Gündem

Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti

15 Ağustos 2024 12:09

Tarihçi, doktor ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci 99 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye'de sosyalist hareketin önde gelen isimlerinden, TİP eski Diyarbakır Milletvekili, doktor, yazar, tarihçi ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında vefat etti. 1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden Diyarbakır milletvekili seçilmiş olan Ekinci, ayrıca Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesiydi.

Ekinci'nin vefatını İstanbul Tabip Odası sosyal medya hesabından duyurdu. Açıklama şöyle:

"Acı Kaybımız.

1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğan, 1949 yılında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan, iç hastalıkları uzmanı, siyasetçi, yazar ve insan hakları savunucusu, değerli üyemiz Dr. Tarık Ziya Ekinci’nin vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen, daha önce Diyarbakır- Mardin-Siirt Tabip Odası Başkanlığı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yapan değerli meslektaşımızın başta ailesi olmak üzere yakınlarının derin acısını paylaşıyor, tüm hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Tarık Ziya Ekinci, Paris Tıp Fakültesinde ihtisas yaptı. Dâhiliye uzmanı Ekinci, Siverek Sıtma Savaş Hekimliği, Diyarbakır Merkez Belediye Başhekimliği, Lice Hükûmet Hekimliği, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri, Sosyalist Kültür Derneği kuruculuğu ve yöneticiliği, serbest doktorluk, yazarlık, TBMM 2.(XIII) Dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı.

12 Mart darbesinde Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi'nde "Kürtçülük propagandası" yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1. maddesinden üç yıl ceza aldı ve iki yıl tutuklu kaldı.

2008 yılında Ahmet İnsel ve Baskın Oran'ın başlattığı 'Ermenilerden Özür Diliyorum' kampanyasına destek veren isimlerden biri oldu.

Tarık Ziya Ekinci, T24'te yazılar yazıyordu. 

TIKLAYIN - Tarık Ziya Ekinci'nin T24'te yazdığı yazılar