Gündem

Süryani vekil Aslan, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in yanıtlamasını istedi: “Seçmeli ders adı altında Hristiyan öğrencilere din dersleri dayatılıyor”

22 Kasım 2023 11:46

HEDEP’in Süryani Mardin milletvekili George Aslan, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinden muaf olmalarına rağmen seçmeli ders adı altında Hristiyan öğrencilere din dersi dayatıldığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) soru önergesi  veren Aslan,  ilkokul, ortaokul ve liselerdeki din derslerinin saatlerinin her geçen yıl arttırıldığını ve seçmeli din derslerinin ise fiili olarak zorunlu hale getirildiğini belirterek, “2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında liselerdeki din dersleri sekiz saat zorunlu, dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olmak üzere haftada 16 saate yükseltilmiştir” dedi.

Muaf tutulmalarına rağmen Hristiyan öğrencilere seçmeli ders adı altında din dersi dayatıldığını ifade eden Aslan, şu ifadelere yer verdi:

“En az birisi zorunlu hale getirildi”

“9, 10, 11 ve 12. sınıfların 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı ders programında “Din, Ahlak ve Değer” başlığı altında yer alan “Kuran-ı Kerim”, “Peygamberimizin Hayatı” ve “Temel Dini Bilgiler” derslerinden en az birinin seçilmesi zorunlu hale getirilmiştir. 10, 11 ve 12. sınıflarda okuyan Hristiyan öğrenciler için söz konusu din dersleri dışında öğrencilerin farklı alanlardan seçebilecekleri alternatif dersler mevcutken 9. sınıflardakiler için dini dersler dışında herhangi bir seçenek tanınmamaktadır.

“Hristiyan öğrenciler muaf tutulmalı”

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinden muaf olmalarına rağmen seçmeli ders adı altında Hristiyan öğrencilere din derslerini dayatan bu uygulamaya son verilmeli. Öğrencilerin söz konusu derslerden muaf tutulması veya bu dersler dışında farklı alanlardan ders seçebilmelerine imkân sağlanmalıdır.”

Sorulara yanıt istedi

Aslan önergesinde, Bakan Tekin’e yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinden muaf olmalarına rağmen 9.sınıflarda okuyan Hristiyan öğrencilere neden din içerikli dersler dayatılmaktadır?

-10, 11 ve 12. sınıflar “Din,Ahlak ve Değer”başlığı altında yer alan din içerikli dersler dışındaki dersleri de seçebiliyorken 9. sınıfların söz konusu dersleri seçememesinin gerekçesi nedir?

-Okullardaki seçmeli dini ders programları belirlenirken neden Hristiyan öğrencilerin durumu göz önünde bulundurulmamaktadır?

-9. sınıflarda okuyan Hristiyan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için “Din,Ahlak ve Değer” ders grubuna din dersleri dışında öğrencilerin seçebilecekleri farklı dersler de eklenecek midir?