Gündem

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak AİHM'e gidecek

"Tuncel ve Kışanak hakkında yürütülen yargılamada toplam 19 hakim değiştirildi"

05 Şubat 2019 09:29

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile görevden alındıktan sonra hapse atılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’a verilen yaklaşık 30 yıllık hapis cezaları, hukuki yollar izlenerek sırasıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürülecek.

DBP Genel Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’e 15 yıl, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak’a ise 14 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine dair avukatlar Cemile Turhallı Balsak ve Şivan Cemil Özen Genel Merkez Diyarbakır İrtibat Bürosunda açıklama yaptı.

Mezapotamya Ajansı'nın haberine göre, Tuncel ve Kışanak’ın yargılamasının hukuki boyutuna ilişkin konuşan Avukat Şivan Cemil Özen, verilen kararın Türkiye demokrasi açısından vahim olduğunu söyledi. Tuncel ve Kışanak’ın bir panik havasında savunmaları alınmadan mahkum edildiğini belirten Özen, “Yargılamaya esas konusu yapılan konuların tamamı siyasi parti genel başkanı ve belediye başkanı olmaları, siyasi değerlendirmeleri, milletvekili oldukları dönemde yaptıkları açıklamalardır. Konuşmaları düşünce ve ifade özgürlüğü temelindedir. Yapılan yargılama, temel hak ve özgürlük açısından Anayasa’nın ihlalidir” dedi.

19 hâkim değiştirildi

Tuncel ve Kışanak ile birlikte avukatlarının savunma haklarının ihlal edildiğini söyleyen Özen, “Bu yaklaşımlar hukuki değildir. Bu husus AİHM kararında da belirtilmiştir. Tuncel ve Kışanak hakkında yürütülen yargılamada toplam 19 hakim değişikliği ve gerekçesiz tutuklama kararları ile devam niteliği taşıyan kararlarla karşı karşıyayız” diye belirtti.

Özen, “Söz konusu karar, mahkemenin kendini mahkum ettirdiği, hukuk sisteminde hukuka aykırı bir kararla anılmaya devam edecektir” diye konuştu.

Karara itiraz edilecek

Avukat Cemile Turhallı Balsak da karara karşı Bölge Adliye Mahkemesine ve ardından Yargıtaya itirazda bulunacaklarını, devamında ise karar ve tutukluluk hallerinin devamına karşı da AYM ve AİHM başvuracaklarını söyledi.

HDP önünde açıklamaya izin verilmedi

TJA’nın HDP Diyarbakır İl binası önünde yapmak istediği basın açıklaması valilik kararı gerekçe gösterilerek, izin verilmedi. Basın açıklaması kapı girişinde sıkışıklık içinde yapıldı.

TJA adına açıklama yapan Yüksel Almaz, Tuncel ve Kışanak’a verilen cezanın kadın mücadelesi ve kazanımlarına yönelik olduğunu belirterek, “Kadın iradesine, kadın siyasetine, 'Ya mücadelenizden vazgeçersiniz ya da cezaevine gidersiniz' mesajı verilmek istenmektedir. Bizler kadın mücadelesini büyüterek, kadın direnişini derinleştirerek onları başarısız kılacağız” dedi.