Özel Dosya

Sayılarla Game of Thrones

Game of Thrones 8 sezon ve 73 bölüm sonra ekranlara veda etti ancak geride birçok ilginç istatistik bıraktı

25 Mayıs 2019 01:03

T24 Dosya

Dünyanın en çok izlenen dizilerinden Game of Thrones (Taht Oyunları) 8 sezon ve 73 bölüm sonra sona erdi. Dizinin son sezonu özellikle de son bölümü birçok GoT takipçisi tarafından eleştirse de, dizinin milyonlarca hayranının diziyi çok özleyeceği su götürmez bir gerçek.

The Sopranos, The Wire, Oz gibi birçok unutulmaz TV dizisini ekranlarımıza getiren HBO tarafından yayımlanan Game of Thrones, kısa sürede tüm dünyadaki bu klasiklerin içinde yerini aldı. Dünyada binlerce kişi Westeros’ta konuşulan dilleri öğrenmeye çalıştı, metroda genç müzisyenlerin dizinin unutulmaz müziklerini çaldığını duyduk, Rusya’da bir stadyum dolusu insan dizinin son bölümünü izlemek için bir araya geldi, ABD Başkanı Donald Trump dizinin en meşhur repliklerinden birini İran’ı tehdit etmek için kullandı; yani Game of Throne 8 sene boyunca tüm dünyayı saran bir fenomen haline geldi. Böylesine geniş bir evrende geçen dev bir prodüksiyonda, bazı istatistiklere bakmak da çok ilginç olabiliyor.

İşte sayılarla Game of Thrones:

5863: Ekranda ölen karakter sayısı

Game of Thrones’ta ölüm dizinin ortasında yer alan temalardan biri. Sadece 8. Sezon’un 5. bölümünde bile karakterlerin diyaloglarına göre Daenaerys Targaryen, Kralın Şehri’nde yaklaşık bir milyon kişiyi katletti. Böyle dev savaşlar gördüğümüz bir dizide tam olarak kaç kişinin ölmüş olabileceğini söylemek güç ancak Statista’ya göre bu ölümlerin 5 bin 863 tanesi ekranlarımıza yansıdı. En çok ölümün görüntülendiği sezon 3 bin 523 ile 8. Sezon olurken, ekranlarımıza en az ölümün yansıdığı sezon 53 ile ilk sezon oldu. Dizide hayatını kaybeden ilk karakter birinci bölümde bir ak gezen tarafından öldürülen Şövalye Waymar Royce’tu. Ölen son karakter ise Jon Snow tarafından bıçaklanan Daenerys Targaryen oldu.

TIKLAYIN: Game of Thrones'da gerçekleşen trajik ölümler 

6: Dizi boyunca Demir Taht’a gelmeyi başaran hükümdar sayısı

Game of Thrones’un 8 sezonu boyunca 6 kral ve kraliçe Demir Taht’a oturmayı başardı. Dizide sırayla Robert Baratheon(Bir domuz tarafından öldürüldü), Joffrey Baratheon(Kendi düğününde zehirlendi), Tommen Baratheon (Kızıl Kale’den atlayarak intihar etti), Cersei Lannister (Kralın Şehri’nin fethi sırasında enkaz altında kaldı), Daenerys Targaryen(Taht odasında Jon Snow tarafından bıçaklandı) ve Bran Stark 7 veya son bölüm itibariyle 6 Krallık’ın hükümdarı oldu. Tabii bunlar Demir Taht’ı Westeros’un hükümdarı olmanın bir sembolü olarak düşünürsek doğru, çünkü Dany tahta fiilen oturamadan öldürüldü ve Bran kral seçildiğinde taht Drogon tarafından yok edilmişti.

4: Ian Whyte’ın dizide canlandırdığı karakter sayısı

Gallerli aktör Ian Whyte dizi boyunca 4 farklı karaktere hayat verdi. Whyte birinci ve ikinci sezonda bir ak gezeni, yine ikinci sezonda Gregor Clegane’ı, üçüncü ve
dördüncü sezonda iki farklı devi canlandırdı.

5: Dizinin ilk bölümünde bulunup, finalin sonuna hayatta kalmayı başaran karakter sayısı

Game of Thrones’un ilk bölümü ‘’Winter is Coming’’de bulunup, 8. sezonun son sahnesinde hâlâ hayatta olan sadece 5 karakter var: Bran, Sansa, Arya Stark, Jon Snow ve Tyrion Lannister. Bran dizinin sonunda kral olurken, Sansa Kuzey’deki Kraliçe, Tyrion ise Kral’ın Eli oluyor. Jon Snow Gece Nöbeti’ne katılmak üzere kuzeye dönerken, Arya da Westeros’un batısını keşfe çıkıyor. Jon Snow, dizinin 5. sezon finalinde ölmüş, ancak sonra tekrar diriltilmişti.

26.700: Reddit’in anketinde ‘’Bran tahta geçecek’’ diyenlerin sayısı

Reddit internet platformu final sezonunun başında kimin tahta geçeceğine dair dev bir anket başlattı. Bir milyondan fazla kişinin katıldığı ankette sadece 26 bin 700 kişi Bran’in Westeros’un hükümdarı olacağını tahmin etti (Bu kullanıcıların bir kısmı kendi seçtikleri karakterin  ölümünün ardından, ama final bölümünden önce taraf değiştirdi). Bir milyon 83 bin kullanıcı başka adaylara oy verdi. Seçenekler arasında favori Jon Snow’du. Independent.co.uk’in yaptığı ankette ise Bran’e yer verilmemişti.

0: Bran’in 5. sezonda yer aldığı bölüm sayısı

Dizinin sonunda beklenmedik bir şekilde tahtı kazanan Bran Stark, 5. sezonun hiçbir bölümünde yer almamıştı. Dizin yazarlarından David Benioff, Bran’in bu sezonda yer almamasının sebebinin 4. sezonun finalinde girdiği mağarada ‘’Üç gözlü karga’’ eğitimi alması olduğunu söylemişti.

Yaklaşık 90 milyon dolar: Game of Thrones’un final sezonu için harcanan para

Variety’nin aktardığına göre HBO Game of Thrones’un 8. sezonunun çekimleri için yaklaşık 90 milyon dolar harcadı.

19 milyon 300 bin: Game Of Thrones’un son bölümünün HBO üzerinden izlenme sayısı

HBO, Game of Thrones’un finalinin kendi uygulamaları ve kanalları üzerinden 19 milyon 300 bin defa izlendiğini açıkladı, ancak HBO uygulamaları sadece ABD’de kullanılabiliyor. Dünya çapında finali kaç kişinin izlediği henüz bilinmese de, diziyi Türkiye’de yayınlayan Digitürk, 330 bin kişinin bölümü kendi servisleri üzerinden izlediğini açıkladı.

1 milyon 542 bin 525 (ve artıyor): Game of Thrones’un final sezonunun tekrar çekilmesi için imza veren kişi sayısı

Game of Thrones’un 8. sezonu dizinin bazı takipçileri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Change.org’da ‘’8. Sezonu becerikli yazarlarla tekrar çekin’’ dilekçesine şu ana kadar 1 milyon 542 bin 525 kişi imza attı. Dizide Sansa Stark’ı canlandıran Sophie Turner, bu imza kampanyasına ‘’saygısızlık’’ diyerek tepki göstermişti.

2: George RR Martin’in henüz yayımlamadığı "Buz ve Ateşin Şarkısı" kitaplarının sayısı

Game of Thrones dizisinin uyarlandığı "Buz ve Ateşin Şarkısı" kitap serisinin yazarı George RR. Martin dizi sona ermiş olsa da serinin son iki kitabını henüz bitirmedi. Dizinin son üç sezonunun Martin'in verdiği notlardan yola çıkarak DB Weiss ve David Benioff yazmıştı. Kitapların henüz bitmemiş olması, kitap serisini diziden farklı bir sona sahip olabileceği söylentisine sebep olmuştu. Martin, dizinin finalinden sonra yazdığı blog yazısında "Hikaye nasıl bitecek diye sorduğunuzu duyuyorum. TV dizisi ile aynı mı? Farklı mı? Evet ve hayır. Ve evet. Ve hayır. Ve evet. Ve hayır. Ve evet. Ve hayır" ifadelerini kullandı.

9.4: Game of Thrones’un IMDB’deki puanı

Dünyanın en büyük dizi/film veri tabanlarından biri olan IMDB’de bir milyon 519 bin 33 kişinin oylarına göre Game of Thrones’un notu on üzerinden 9.4. Game of Thrones’un önünde 9.5 puan ile tek bir dizi bulunuyor:  Breaking Bad.

67: Dizide en çok rol alan aktörün oynadığı bölüm sayısı

Dizide en çok bölümde rol alan aktör Tyrion Lannister’ı canlandıran Peter Dinklage oldu. Dinklage dizinin 67 bölümünde rol aldı. Game of Thrones’un 73 bölümünde de rol alan bir aktör bulunmuyor.

500 bin dolar: Dizinin 5 başrol oyuncusunun bölüm başına aldığı ücret

Cosmopolitan’ın aktardığına göre Kit Harrington (Jon Snow) Lena Headey (Cersei Lannister), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Peter Dinklage (Tyrion Lannister) ve Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister) bölüm başına 500 bin dolar aldı. Maisie Williams (Arya Stark) ve Sophie Turner (Sansa Stark) gibi iki kadın başrol oyuncusunun ise çok daha az ücret alması dikkati çekti. Bu isimler bölüm başına 175 bin dolar aldı.

1996: ‘’A Game of Thrones’’un yayımlandığı yıl

Game of Thrones dizisinin uyarlandığı "Buz ve Ateşin Şarkısı" kitap serisinin ilk kitabı ‘’A Game of Thrones’’ 1996 yılında yayımlandı. Dizi ise 2011 yılında HBO tarafından yayınlanmaya başladı.

10: Game of Thrones’un çekim yaptığı ülke sayısı

Game of Thrones’un 73 bölümü dünyanın 10 ayrı ülkesinde çekildi: Kuzey İrlanda, İrlanda, Fas, Malta, İspanya, Hırvatistan, İzlanda, ABD, Kanada ve İskoçya.

12 bin 137’den fazla: Game of Thrones’un çekimleri sırasında kullanılan peruk sayısı

Forbes’un aktardığına göre dizide 20 bin 907 mum, 4 bin galon sahte kan, 20 milyon vida ve 12 bin 137’den fazla peruk kullanıldı.


TIKLAYIN: Uluslararası Kızıl Haç Örgütü inceledi: Westeros’ta hangi savaş suçları işlendi?