Gündem

Saygı Öztürk: TSK öğrenci seçiminde askerin değil, sivillerin dediği oluyor!

06 Eylül 2024 06:39

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin ardından kılıçlarını havaya kaldırıp "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan ve yemin metni okuyan teğmenler üzerinden yürüyen tartışmaları değerlendirdiği bugünkü yazısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin personel temiz ve yetiştirme yöntemine dikkati çekti.

Mülakat komisyonunun yapısına dikkati çekerek “çalışma usul ve esaslarının keyfiliğe, kayırmaya, partizanlığa geçit vermeyecek şekilde kanunla belirlenmesi” gerektiği fikrini savunan Öztürk, şunları kaydetti:

“Oysa mevcut Yönetmelikte bile bu hususlar bulunmuyor. Bakanlıkça yayımlanan emirler ile personel alımı yürütülüyor. Edindiğim bilgi şu: 5 kişilik komisyonda bir asker bulunuyor. 4 Genel Müdür Yardımcısı ile değişik bakanlıklardan Milli Savunma Bakanlığı’na geçmiş kişiler. Askerin söz hakkının hemen hiç olmadığı komisyonun seçimiyle öğrenci alınıyorsa benzeri hadiselerin olmasını engellemek çok da kolay olmayacak. Bu durum, kuşkusuz Silahlı Kuvvetlerimizi yıpratacak, tartışma konusu haline getirecek.”

“Öğrenci seçiminde askerin değil, sivillerin dediği oluyor” diyen Öztürk, “İtiraz eden askerin daha sonra komisyonlara çağrılmadığı da biliniyor. Genç teğmenler, ‘Atatürk’, ‘Laiklik’, ‘Cumhuriyet’ dediği için darbeci gösterilmek isteniyor. 30 Ağustos’ta mezun olan teğmenler, 15 gün ‘Mehil müddetini’ kullandıktan sonra sınıf okullarına katılacak. Katılır katılmaz da, ifadeleri alınacak, ‘Niçin kılıç çattın, niçin Atatürk, Cumhuriyet, laiklik dedin’ diye sorulacak. Nereden, nereye...” diye yazdı.