T24 Dış Haberler
ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre Roma İmparatorluğu’ndaki madencilik ve metal cevherin işlenmesindeki ilerleme, imparatorluğun zirve döneminde havadaki kurşun kirliliğinin artırdı ve bu, hem ülkede hem de Avrupa’da IQ seviyelerinin düşmesine neden oldu.
ABD’de yapılan araştırma, Roma İmparatorluğu’nun zirve döneminde yaşayan insanların, atmosferdeki kurşun miktarı sebebiyle IQ ortalamalarında 2,5 ila 3 puan arası bir azalma yaşamış olabileceğini ortaya çıkardı. İmparatorluğu şekillendiren gelişen metal endüstrisinin yarattığı büyük miktardaki kurşun kirliliği nedeniyle Avrupa genelinde yaygın bir bilişsel gerileme yaşanmış olabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
Araştırmacılar, Roma döneminde su borularında ve diğer günlük kullanım malzemelerinde bulunan kurşunun, insan sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını belirtti. Kurşun zehirlenmesi; hafıza kaybı, bilişsel bozukluklar ve öğrenme zorlukları gibi etkilerle ilişkilendiriliyor ve özellikle çocuklarda IQ seviyelerinde belirgin düşüşlere yol açabiliyor.
Kurşun kullanımının, dönemin ileri teknolojisi ve mühendislik başarılarıyla yakından bağlantılı olduğu belirtiliyor. Roma mühendisliği, büyük akvedükler ve kanalizasyon sistemleriyle övülse de bu sistemlerde kullanılan kurşun boruların tehlikeleri göz ardı edilmişti.
Ulusal Bilimler Akademisi’nde çalışan Amerikalı bilim insanı Joseph McConnell, “Yaklaşık 2 bin yıl önce Avrupa'daki atmosferik hava kirliliğini ölçebilmemiz ve antik Roma uygarlığı üzerindeki potansiyel sağlık etkilerini değerlendirebilmemiz çığır açıcı” ifadelerini kullandı. McConnell, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan insan kaynaklı emisyonların 2 bin yılı aşkın bir süredir insan sağlığına zarar verdiğine dair güçlü bulgular olduğunu ekledi.
_____________________________________________________________________________________________________